Dodaj do ulubionych

Prestarium a kaszel

21.02.12, 16:14
Czy u kogoś z Was skutkiem ubocznym zażywania tego leku okazał się suchy kaszel i łaskotanie w gardle? Niby w ulotce zawarli taką informację, ale ciekawa jestem, jak często to wystepuje. Zażywam 2,5 mg raz dziennie. Wszystkie badania ( RTG, laryngolog, pulmonolog, spirometria ) są OK. Z kaszlem męczę sie od 3 lat z przerwami, czyli problem wystapił po mniej więcej roku brania Prestarium. Myślicie, że to może być powód?
Obserwuj wątek
    • kasiaania20 Re: Prestarium a kaszel 21.02.12, 16:55
      Oczywiści że to może być powód , tym bardziej jeśli pulmonolog oraz inne badania nie wykazują istotnych odchyleń
      Po ACEI ( prestarium) suchy kaszel pojawia się wedłud statystyk u 10 % ludzi i nie zależy od dawki, zwykle w pierszym tygodniu stosowania , ustępuje po odstawieniu leku
      Jeśli jest uciążliwy to można zmienić lek i zobaczyć czy kaszel ustąpi
      • cccykoria Re: Prestarium a kaszel 21.02.12, 19:30
        jak najbardziej to może być po leku, moja babcia tak miala, właśnie po prestarium.

ja również mialam po innym inhibace.

znajoma zaliczyła też pulmatologa z kaszlem wszystko oki, dopiero dr rodzinny zapytał się jakie leki bierze, oczywiście lek na ciśnienie (nazwy nie pamiętam) po odstawieniu krótki czas kaszel zniknął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka