Dodaj do ulubionych

Helicobacter leczenie

10.05.12, 13:55
Witam . Od ponad miesiaca czuje sie zle , tepe bole brzucha itp . poszedlem sie przebadać i po wykluczeniu innych dostałem w koncu wyniik HB na poziomie 1,42 . Moj lekarz przepisal mi antyiobtyk Zinnat na 10 dni . po 10 dniach nie odczulem prawie zadnej poprawy a wyniki nowego badania wskazaly Helicobacter na 1,35 ( czyli prawie zadnej poprawy) trafilem do dobrego lekarza , on przepisal mi : Amotaks 2 x na dzien , Controloc 40 2x na dzien Metronidazol 2 razy na dizen oraz probioset raz dziennie . Dwa tygodnie takiej kuracji a nastepnie tlyko contoroloc raz dziennie . Jestem juz 2,5 ty.g od rozpoczecia ale dalej nie czuje sie dobrze . jak na poczatku rano czuje parcie na stolec , pierwsze godizny dnia to tepy bol brzucha . czesto odczuwam refluks i ogolnie zle sie czuje na zoladku . podczas leczenia nie jadlem ostrych , goracych rzeczy i staralem sie oglnie ograniczac . mozna powiedziec ze jest delikatna poprawa , chociaz bywaja rozne dni i np. dzisiaj rano czulem sie zle ( biegunka itp ) . co robic ? czy jest to normalne juz prawie po kuracji ? prosze o porady , bo problem ten naprawde zabiera mi radosc zycia
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: Helicobacter leczenie 10.05.12, 17:09
      Lekarz no 1 - niedoksztalcony.

no 2 ok - ale czy dal skierowanie na badanie sprawdzajace skutecznosc kuracji (oddechowy urea test lub badanie stolca)?
      Czy powiedzial, ze w okolo 20% przypadkow pierwsza kuracja nie dziala?

Twoj zestaw:

PPI orally twice daily + Amoxicillin 500mg orally twice daily-orally three times daily + Metronidazole 500mg orally 2 or 3 times daily x 10-14d

www.globalrph.com/antibiotic/hpylori.htm

Wielka Brytania - NICE
      Zalecane leczenie pierwszej linii

- PAC regimen - double-dose PPI (e.g. 20 mg omeprazole) plus amoxicillin 1 g and clarithromycin 500 mg, all three given twice a day

albo
      - PCM regimen - double-dose PPI (e.g. 20 mg omeprazole) plus metronidazole 400 mg and clarithromycin 250 mg, all three given twice a day.

Zaleca sie tygodniowe leczenie potrojna terapia. 2 tygodnie nie daja lepszych efektow i moga spowodowac b. uciazliwe skutki uboczne.

Lepiej byloby gdybys zamiast metronidazolu bral clarithromycin.
      Dane z 4 randomizowanych badan wykazaly, ze jakkolwiek zestaw potrojny przepisany przez twojego lekarza byl uprzednio zalecany jako terapia pierwszej linii to jest on mniej efektywny w dzialaniu niz potrojne terapie zawierajace w swoich zestawach clarithromycin.

Terapie drugiej linii
      - De-Noltab? 120 mg qds, tetracycline 500 mg qds, metronidazole 400 mg tds and once-daily PPI.

www.patient.co.uk/doctor/Helicobacter-Pylori-(HP).htm
    • toto2012 Re: Helicobacter leczenie 01.10.12, 22:54
      Mam to świnstwo. Były 2 plusy w tescie krwi.
      W kale tez była. Miałem kuracje 10 dni tymi lekami.
      Clindamicin
      Duomox
      Lactiv
      Lantrea

Zrobiłem test i nadal to jest.Za słabe leki??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka