Dodaj do ulubionych

Zakwaszenie organizmu

08.06.12, 15:57
Hej, zaczynam właśnie dietę bezwęglowodanową. Kiedyś już ją stosowałam i schudłam 5 kilo w dwa tygodnie. Jednak w trakcie tej diety czułam się fatalnie, miałam podłe nastroje, i byłam poddenerwowana. Teraz chciałabym to zrobić bardziej profesjonalnie, czyli wspomagając jakoś organizm. Wiem, że jak się nie je węglowodanów, to tłuszcze i białka mogą zakwasić organizm. Pomyślałam, że żeby zniwelować ten "kwas" można by proszek zasadowy zjadać. A jak nie to co? Czy ktoś tego próbował? Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Zakwaszenie organizmu 08.06.12, 19:43
      Troche to nierozsadne i niebezpieczne. Nie lepiej odchudzac sie "z glowa"? ;)
    • rotkaeppchen1 Re: Zakwaszenie organizmu 09.06.12, 13:42
      Nie rezygnuj z weglowodanow calkowicie. Odstaw ziemniaki, ryz i produkty maczne, oczywiscie slodycze - to podstawa, zostaw warzywa - w duzej ilosci, przynajmniej pol kg dziennie rozlozone na trzy posilki plus jedno jablko dziennie. Generalnie kieruj sie zasada: przynajmniej tyle warzyw (w gramach) ile reszty posilku. Np jezeli zjesz 130g twarogu, zjedz do tego min. 130 g warzyw.
      Pamietaj tez, ze bialko to nie tylko mieso, ryby i przetwory mleczne ale takze grzyby, nasiona (np pestki slonecznika i dyni) i rosliny straczkowe.
      • zosia9090 Re: Zakwaszenie organizmu 10.06.12, 11:08
        Poczytaj najpierw do czego prowadzi zakwaszenie organizmu ,czy warto w taki niebezpieczny sposób się odchudzać ?myślę że nie.Proponuję inną dietę no i dużo sportu;)bieganie ,jazda na rowerze itp..
        • snajper55 Re: Zakwaszenie organizmu 10.06.12, 12:16
          Organizm latwo można odkwasić zjadając odpowiednią (proporcjonalną do wagi ciała) ilość sody oczyszczonej.

S.
          • suryka.tka81 Re: Zakwaszenie organizmu 12.06.12, 08:55
            A jakie te proporcje? Nie lepiej taki proszek zasadowy, który ma udowodnione działania? Kurczę, może są jeszcze jakieś inne sposoby naturalne.
            • snajper55 Re: Zakwaszenie organizmu 12.06.12, 14:12
              suryka.tka81 napisała:

> A jakie te proporcje?

Radzono mi brać łyżkę na kilogram wagi ciała.

> Nie lepiej taki proszek zasadowy, który ma udowodnione działania?

Soda ma działanie udowodnione wielokrotnie.

>cKurczę, może są jeszcze jakieś inne sposoby naturalne.

Inne niż co? Dieta, o której piszesz, naturalna nie jest. Ja bym nawet powiedział, że jest sprzeczna z naturą. Z naturą, zdrowym rozsądkiem, a nawet z jakimkolwiek rozsądkiem.

S.
              • maggpie Re: Zakwaszenie organizmu 13.06.12, 00:37
                Ale jak to?? Jeśli ważę 50 kg, to powinnam dziennie zjadać 50 łyżek sody?
                Sodę można przedawkować ze skutkiem śmiertelnym ;]
            • katalinka.online Re: Zakwaszenie organizmu 14.06.12, 16:05
              byłabym ostrożna w zabawie w małego chemika. to co sprawdza się w laboratoriach i probówkach nie zawsze przekłada się na organizm. ja w ogóle jestem na nie dla wszelkich chemicznych wspomagaczy. co do diety, na którą chcesz przejść, fakt zakwasza organizm i to mocno. wystarczy zrobić sobie badania krwi w trakcie jej stosowania. z tego co się orientuję to w tej diecie wyraźnie autor mówi, by pić ok 3 litrów wody, bo krew i organizm trzeba wypłukać. ja na twoim miejscu postawiłabym właśnie na wodę, bo naturalnie i bez szkód będzie. nie wiem gdzie mieszkasz, wiec nie wiem jak u cienie z kranówką. ale w warszawie mogę polecić bo sama pijam od lat. więc odpadłyby ci koszty plastików. na oligocenkę natomiast bardzo uważaj, bo tylko 1 dzień można ją trzymać i to w lodówce w szklanej butelce. przemyśl sprawę zanim zaczniesz dietę. żebyś nie przypłaciła jej zdrowiem.
          • zyrafa46 Re: Zakwaszenie organizmu 21.07.12, 20:40
            Taaaa, z pół kilo sody/dzień i gra :).
            Uwaga. mięso itp TEŻ zakwasza...
            Warzywa zaś NIE. I kasza JAGLANA.
            Snajperku, czy można sobie zakwasić mózg? ;)
    • dziadek.weteran Re: Zakwaszenie organizmu 12.06.12, 17:37
      Jedzenie mięsa i nabiału ekstremalnie zakwasza organizm.
      • erka.erka Re: Zakwaszenie organizmu 12.06.12, 22:53
        a kiszona kapusta czy ogóry ci mi zrobi? Zabije?
        • atrakcyjny.leon Na przyklad cytryna 14.06.12, 17:15
          Kiszonki nie zakwaszają. To tak nie działa, że kwaśne zakwasza.
          Na cytryna jest niby kwaśna w smaku, a doskonale odkwasza organizm i po jej spożyciu w żołądku pojawia się odczyn zasadowy.
          A mięso i nabiał okropnie zakwaszają. Zabójczo.
          • wandzik7 Re: Na przyklad cytryna 16.07.12, 12:28
            Jak cytryna odkwasza? Soda słyszałam. Jem od dwóch tygodni proszek zasadowy i nie wiem czy jestem kwaśna czy nie, ale przeczyszczona na pewno, jeśli rozumiecie co chcę powiedzieć;)
            • grazkavita Re: Na przyklad cytryna 16.07.12, 12:48
              To właśnie węglowodany najbardziej zakwaszają organizm. Polecam warzywa zielone, sałata , szpinak, a takze pomidory , ogórki i kapuste.Żadnej sody , natomiast cytryna jak najbardziej.polecam też brokuły, natke pietruszki.
    • rotkaeppchen1 Re: Zakwaszenie organizmu 16.07.12, 17:08
      Nie sadze, zebys w ciagu dwoch tygodni zakwasila organizm. Mozliwe, ze czulas sie tak zle, z powodu bardzo niskiego poziomu cukru we krwi? Zaczynajac jakakolwiek diete, trzeba miec pewnosc, ze sie jest zdrowym, ze sie nie ma cukrzycy, choroby nerek, chorej tarczycy, itd. Drastyczne diety moga spowodowac poglebienie sie tych chorob i w skutek tego bardzo powazne konsekwencje zdrowotne.
      Tak jak napisalam, nie rezygnuj z surowych warzyw i malej ilosci owocow (wystarczy jedno jablko dziennie). Brak weglowodanow w diecie to droga do sukcesu, jednak chodzi o brak tzw szkodliwych weglowodanow (biala maka, cukier i ich przetwory). Tak naprawde jest bardzo malo produktow, ktore w ogole nie zawieraja weglowodanow (mieso, ser zolty, ryby) lub minimalne ilosci. Wiekszosc produktow tluszczowych zawiera jakies weglowodany - mleko, smietana, naturalne jogurty, grzyby, produkty straczkowe, wyroby sojowe. Te produkty zawieraja mniejsza ilosc weglowodanow ale jednak. I te sa zdrowe i nie powinno sie z nich rezygnowac. Takze z tych zawartych w nieslodkich owocach i warzywach.
      Mozesz tez jesc produkty o odczynie zasadowym, ktorych jest znacznie mniej, np migdaly. Zrownowazona dieta nie doprowadzi do jakichkolwiek niedoborow czy nadmiarow. Chyba, ze jest sie chorym, lub/i ma sie np zaburzone wchlanianie. Dlatego trzeba sie wczesniej zbadac i potem dopiero wybrac diete odpowiednia dla organizmu, trybu zycia i wlasnych upodoban kulinarnych.
    • misiu-jeden Najbardziej zakwasza 20.07.12, 15:30
      Najbardziej zakwasza organizm wszelkiego rodzaju mięcho.
      • snajper55 Re: Najbardziej zakwasza 20.07.12, 21:43
        misiu-jeden napisał:

> Najbardziej zakwasza organizm wszelkiego rodzaju mięcho.

Nieprawda. Najbardziej zakwaszają wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe. Szczególnie soja i wszelkiego rodzaju z niej produkty. Takie jak sojowa kiełbasa dla wegetarian, sojowe kotlety schabowe dla wegetarian czy sojowa kaszanka dla wegetarian. Jeśli ostatnio jadłaś soję to jedyny ratunek w mięsie. Polecam w takiej sytuacji krwisty befsztyk lub niedosmażoną wątróbkę.

S.
    • matik1166 Re: Zakwaszenie organizmu 19.11.14, 17:41
      Polecam ciekawy artykuł o tym Jak odkwasić organizm.

zdrowie-online.blogspot.com/2014/08/jak-odkwasic-organizm.html
    • goodman41 Re: Zakwaszenie organizmu 19.11.14, 21:43
      Jak długo jeszcze nasi wspaniali dietetycy będą odkwaszać organizm produktami kwaśnymi? Jak długo jeszcze ci cudotwórcy odkwaszania nie będą rozróżniać kwasu od zasady? Jak długo jeszcze każdy dietetyk będzie klasyfikował produkty spożywcze na zakwaszające i odkwaszające wg swojego uznania?
      Wygląda na to, ze nasi cudotwórcy dietetycy nie znają skali pH. Proszę się zapoznać z norma FAO, zanim zacznie się wypisywać bzdury:
      www.foodscience.caes.uga.edu/extension/documents/fdaapproximatephoffoodslacf-phs.pdf
      Czy cudotwórcy dietetycy wiedza, ze u długowiecznych jest kwaśna reakcja krwi, a pH ich krwi wynosi poniżej 6,9?
      Czy cudotwórcy dietetycy wiedza, ze guzy na mózgu są zasadowe, a zdrowy mozg ma odczyn kwaśny?
      The pH of brain tumors (pH=7.10?0.03) was more alkaline than that of normal brain (pH=6.99?0.01). We conclude that the metabolite concentrations and pH in human brain tumours differ significantly from normal brain.

pH guzów w mózgu (pH=7,1?0,03) było bardziej zasadowe niż pH normalnego mózgu (pH=6,99?0.01). Stwierdzamy, ze koncentracja metabolitów i pH guzów w mózgu człowieka znacznie się różnią od normalnego mózgu.
      Ta informacja była podia na tej stronie:
      tobaccodocuments.org/nysa_ctr1/50575403.html
      i została zablokowana przez dyżurnych przedstawicieli medycyny oficjalnej.
      • goodman41 Re: Zakwaszenie organizmu 19.11.14, 21:53
        Wyjasnienie:
        Przy wartosciach pH wystepuje znak zapytania (?).
        Należy go czytać jako plus minus.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka