Dodaj do ulubionych

Pij tylko mleko?

20.06.12, 10:48
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • huston_mamy_problem przypomnima że żółty ser też jest z mleka 20.06.12, 10:50
      najlepiej zywić się energią słoneczną - jak pewien piosenkarz:)
    • mandaryna.1 Pij tylko mleko? 20.06.12, 12:30
      Wychowałam się przez -dziesiąt lat tylko na mleku,najpierw prosto od krowy,potem butelkowym,do tego preferowałam tylko nabiał,sery głównie białe,kefiry,jaja.Dorobiłam się słabych kości,osteoporozy,wiecznych infekcji gardła,oskrzeli,na koniec gośćca i reumatyzmu.Od lat juz nie piję mleka,ale chyba było juz za późno:( Myslę,że dużo racji ma Michał Tombak, i chyba te dolegliwosci mam m.in.z mleka.Zaznaczam,że piłam co najmniej 1 litr mleka dziennie.Teraz owszem jem nabiał,ale tylko biały ser i ewent.jogurt naturalny,chociaż obecnie to sama "chemia".Pij mleko,bedziesz zdrowy:> Aha,urosłam tylko do 158 cm/tak mimochodem/.
      • konieczna_errata Re: Pij tylko mleko? 20.06.12, 12:37
        Miałaś na myśli jogurt naturalny czy "jogurt naturalny"?
        Bo jeśli wyrabiasz ten jogurt sama z mleka dostarczonego z naturalnie hodowanych krów od jakiegoś rolnika, to można go jeszcze - jako tako - zaakceptować. Jeśli zaś kupujesz go w sklepie - to ma on tyle wspólnego z naturalnością co Kaczyński z prawdomównością.
        • amityr Re: Pij tylko mleko? 20.06.12, 19:48
          konieczna_errata napisała:
          to ma on tyle wspólnego z naturalnością co Kaczy
          > ński z prawdomównością.

Zapomniałaś o Tusku i Komorowskim o innych nie będę wspominał.
          • konieczna_errata Re: O nikim nie zapomniałem - po prostu 21.06.12, 10:49
            wziąłem najlepszy możliwy przykład z brzegu.
      • jszafranski Re: Pij tylko mleko? 20.06.12, 13:21
        ja podobnie jak ty, pilem duzo mleka tak "od krowy" jak i ze sklepu (butelki z aluminiowym kapslem) i nie dorobilem sie osteoporozy oraz wyroslem do prawie 2 m wzrostu. NIe miewam infekcji gardla, oskrzeli itp.
        Tez przypisuje to temu ze pilem duzo mleka.

mandaryna.1 napisała:

> Wychowałam się przez -dziesiąt lat tylko na mleku,najpierw prosto od krowy,pote
        > m butelkowym,do tego preferowałam tylko nabiał,sery głównie białe,kefiry,jaja.D
        > orobiłam się słabych kości,osteoporozy,wiecznych infekcji gardła,oskrzeli,na ko
        > niec gośćca i reumatyzmu.Od lat juz nie piję mleka,ale chyba było juz za późno:
        > ( Myslę,że dużo racji ma Michał Tombak, i chyba te dolegliwosci mam m.in.z mlek
        > a.Zaznaczam,że piłam co najmniej 1 litr mleka dziennie.Teraz owszem jem nabiał,
        > ale tylko biały ser i ewent.jogurt naturalny,chociaż obecnie to sama "chemia".P
        > ij mleko,bedziesz zdrowy:> Aha,urosłam tylko do 158 cm/tak mimochodem/.
        • mandaryna.1 Re: Pij tylko mleko? 20.06.12, 13:45
          Na pewno nie,a może byłeś z elity?:> Lepiej sie odzywiali.Albo miałes po prostu "szczęście".
    • konieczna_errata Re: Fakt 8 - najważniejszy: 20.06.12, 12:32
      Artykuł reklamowy, napisany na zlecenie producentów mleka.

Nie róbcie z ludzi idiotów.

Zaczyna się nieźle, od wspomnienia oczywistych (lecz nie wszystkich) zarzutów dyskwalifikujących mleko a szczególnie współcześnie produkowane mleko - lecz tak krótko i mimochodem - by natychmiast przejść gloryfikacji. A co punkt to coraz większe wciskanie kitu. Taaak, wapń z mleka jest łatwo przyswajalny. Kto wam to powiedział? Mleko z kartonu, z masowej hodowli jest odżywcze. Chyba "odżywcze inaczej" itd.
      Szkoda gadać.
      Stek banialuk napisany na zlecenie producentów mleka.
      • snajper55 Re: Fakt 8 - najważniejszy: 20.06.12, 14:32

> Artykuł reklamowy, napisany na zlecenie producentów mleka.

Ta, krowy go zamówiły i zapłaciły w naturze.

S.
        • konieczna_errata Re: Fakt 8 - najważniejszy: 20.06.12, 15:03
          Rzeczywiście można tak powiedzieć że producentem mleka jest krowa, jednakże w tym konkretnie przypadku chodziło mi o coś innego - a mianowicie zakłady zajmujące się hodowlą(krów)/skupem(mleka)/produkcją(ścieku na bazie mleka)/pakowania/sprzedawania itd.
          Czy już rozumiesz?
          Btw: widzę pewien postęp - kiedyś dzieci twierdziły że mleko jest z lodówki. Ty już wiesz że jest od krowy. Dobre i to. Uczy się dalej a będą z ciebie ludzie.
          • snajper55 Re: Fakt 8 - najważniejszy: 20.12.13, 16:28

> Rzeczywiście można tak powiedzieć że producentem mleka jest krowa, jednakże w t
            > ym konkretnie przypadku chodziło mi o coś innego - a mianowicie zakłady zajmują
            > ce się hodowlą(krów)/skupem(mleka)/produkcją(ścieku na bazie mleka)/pakowania/s
            > przedawania itd.
            > Czy już rozumiesz?

Rozumiem. Ty zamiast mleka pijesz Coca Colę, Fantę i wysokosłodzone napoje o smaku owocowym. Samo zdrowie.

S.
        • dbam_o_zdrowie Re: Fakt 8 - najważniejszy: 18.12.13, 11:13
          Ciekawe jest jaki interes maja lekarze w informowaniu nas o szkodliwości mleka i produktów mlecznych? Czyżby nasze zdrowie? Czyli co? Robią to bezinteresownie? Niewiarygodne. A koncerny mleczarskie maja jasny interes... KASA!!!! I jakoś tak za każdym razem jak czytam artykuł o zbawiennym wpływie mleka to brak tam nazwisk tych lekarzy rekomendujacych, czy potwierdzających to badań. A w elaboratach na temat szkodliwości mleka są nie tylko szeregi nazwisk uczonych, noblistów, lekarzy ale linki, publikacje, powołanie na medyczna literaturę np: pismo Lancet. A jeśli ktoś jeszcze nie ma objawów chorób odmlecznych to są dwie tego przyczyny: 1. Nie zdaje sobie sprawy ze to co mu dolega jest wynikiem spożycia mleka i produktów mlecznych ,2. Jest kwestia czasu i tylko czasu kiedy objawy sie pojawia. A potem to już tylko pozostaje nabijać kabze innym koncernom, farmaceutycznym. Zdrowia życzę :)
    • vald Pij tylko mleko? 20.06.12, 14:31
      Nie wspomniano o tym że gro populacji nie trawi kazeiny w mleku krowim i tu leży pies pogrzebany. poza tym to mleko które teraz się sprzedaje w sklepach, które się nie kwasi tak to nalewane nabierką z czy kupowane w butelkach ze srebrnym i złotym kapslem nie jest mlekiem tylko jakąś substancją na dodatek podgrzewaną w celu pasteryzacji.
    • wajego Pij tylko mleko? 20.06.12, 15:06
      Ta 1/3 Polaków, która ma alergię na mleko, woli spożywać inny napój, dar tej ziemi. Najlepszy z ziemniaków;)
    • pi_rez Pij tylko mleko? 20.06.12, 15:22
      nie wiem czemu wszędzie się pisze że jogurt nie zawiera laktozy. Niestety jest tam ona "wszechobecna" i jest jej dokładnie tyle samo co w mleku (cześć znika ale jogurty są bardziej skoncentrowane niż mleko bo dosypuje się mleka w proszku). gdybym ja rządził w tym kraju to wprowadziłbym "liste kłamstw" i po bańce za każde powtarzane kłamstwo przez dziennikarza. to jest ogłupianie ludzi!!!

laktozy nie zawiera żółty ser, mało jest jej w serach i "relatywnie" w śmietanie.
    • strass1 Pij tylko mleko? 20.06.12, 17:30
      @autor :
      MLEKO ACIDOFILNE a nie jak napisałeś ; "ocidofilne" !!!
      • mi.ka.n Re: Pij tylko mleko? 21.06.12, 11:01
        Bylo o wzroscie.Na pewno mleko pelne ma najwiecej wapnia potrzebnego do wzrostu kosci.Sery juz tego nie zawieraja,bo wapńn przechodzi do serwatki.Ale ja serwatki nigdy nie wylewalam.Zuzywalam na bialy barszcz.
    • amityr Re: Pij tylko mleko? 07.11.12, 21:28
      Z mleka dobry jest żółty ser bo zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia,podobnie jak serwatka z której wyrabia się półprodukty np cysteinę jako zalążek do zwiększenia produkcji glutationu w komórce. Biały ser prawie nic nie ma.
      • aakuba Re: Pij tylko mleko? 31.07.13, 14:21
        www.youtube.com/watch?v=FJGK4jhgfI4
        A w tym wykładzie podają ,że mleko (również mięso) powoduje zakwaszenie (krwi) i organizm przeciwdziałając temu "wyciaga" wapń czy fosfor z kości i w efekcie mleko osłabia kościec.
    • aakuba Pij tylko mleko? 31.07.13, 13:51
      weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html?showComment=1375256589929#c1218631507618177382
      W linku wykład o szkodliwości mleka.
      Na logikę biorąc mleko jest zbędne zwłaszcza ,że obecnie problemem jest nadmiar białka zwierzęcego, a nie jak setkii tysiące lat temu , kiedy walczono o każdą ilość białka.
      ferma.viva.org.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=54
    • aakuba Pij tylko mleko? 31.07.13, 14:33

Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę krócej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego[7].
      aakuba
      • goodman41 Re: Pij tylko mleko? 20.12.13, 13:55
        aakuba napisał:
        > Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla
        > niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka,
        > który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. U
        > dowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę kró
        > cej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem z
        > apadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątro
        > by, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego[7].

Typowe dla naukowców. Przeprowadzili badania, opisali wyniki badan, a końcowym wnioskiem jest stwierdzenie, ze potrzebne są dalsze badania, czyli granty.
        Mleko, a dokładniej wapń zawarty w mleku, powoduje zasadową reakcję krwi i tym samym zagęszcza krew. Zagęszczona krew w pierwszej kolejności "zatyka" kapilary, co podnosi ciśnienie krwi, ułatwia formowanie się skrzepów z wiadomymi następstwami. W Finlandii było największe spożycie mleka na łeb i największa liczba zawałów. Teraz odkręcają tę tradycję i przechodzą na dietę wysoko tłuszczowa. Z produktów mlecznych dla człowieka jest jadalne tylko masło, a reszta powinna użyta jako karma dla zwierząt.
    • paulina0608 Pij tylko mleko? 05.03.14, 20:22
      Muszę pochwalić autora tego tekstu. Na portalach tego typu nie czytałam wcześniej tak rzetelnych informacji, zgodnych z prawdą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka