Dodaj do ulubionych

bóle kregoslupa

IP: 172.16.35.* 14.03.02, 12:21
co poł roku mniej wiecej chwyta mnie bol kregoslupa w okolicy ledzwiowej
stwierdzono niewielka przepukline ale nie jest konieczna operacja tym nimniej
bole sa dosc uciazliwe jak sobie radzic w trudnych chwilach moze ktos ma
podobne objawy i opracowal juz skuteczny sposob pomocy sobie w tych
dolegliwosciach?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: bóle kregoslupa 14.03.02, 13:57
      Tylko profilaktyka - wzmocnienie mięśni - prostowników kręgosłupa. Na
      siłowniach z reguły jest do tego odpowiedni przyrząd.
      • Gość: Artur Re: bóle kregoslupa IP: *.sasknet.sk.ca 14.03.02, 17:06
        Kilka rzeczy:
        1. gimnastyka na silowni - bardzo dobry pomysl, ale zwlaszcza na poczatku
        koniecznie pod okiem doswiadczonego rehabilitanta albo absolwenta akademii
        wychowania fizycznego. Inaczej, kto wie, mozna kregoslup nawet jeszcze bardziej
        uszkodzic. Wady kregoslupa i wady postawy mozna poprawiac cwiczeniami ale trwa
        to kilka lat zanim kregoslup sie przebuduje -moze 3 lata. Niekiedy nawet
        zupelnie prawidlowa gimnastyka moze spowodowac przejsciowe bole i pogorszenie
        kiedy kregi kregoslupa zmieniaja swoje polozenie na lepsze. Wielu
        gimnastykujacych sie korzysta wiec czesciej z pomocy fizjoterapeuty albo
        chiropraktora. Cwiczac, nalezy spodziewac sie wiecej klopotow, byle nie za duzo.
        2. nauczyc sie prowidlowego uzywania kregoslupa. Nie jest to proste ani
        oczywiste. Slyszalem o specjalnych kursach trwajacych kilka godzin. Ucza jak
        siedziec w samochodzie, jak podnosic ciezsze rzeczy, jak wypoczywac itp. Ja, na
        przyklad, w samochodzie podkladam sobie mala poduszeczke za ledzwie i to
        skutecznie usunelo czesc moich objawow
        3. Masaz miesni plecow jest jednym z lepszych metod usuwania bolow kregoslupa.
        Czasem trzeba sie naszukac by znalezc masazyste ktory nam najlepiej pomaga. Ja
        mialem szczescie. Moj syn, ktory nie jest jeszcze zbyt ciezki raz na kilka
        tygodni umiejetnie chodzi po moim grzbiecie i wygniata co tkliwsze miejsca.
        Dziala jak reka odjal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka