Dodaj do ulubionych

Ciąża, dodatnie CMV, badanie dziecka - doradźcie

24.09.12, 23:10
Witam,
proszę o pomoc i poradę, postaram się wszystko po kolei opisać.
W pierwszej ciąży badałam CMV w 1.trymestrze i wynik był ujemny.
Obecnie jestem w końcówce kolejnej ciąży (zaszłam w ciążę w lutym).
Ponieważ w pierwszym trymestrze sporo chorowałam, zrobiłam badania na CMV
i wynik mnie nieco przeraził.
Oto wyniki:
Laboratorium nr 1 (lokalne, ponoć wiarygodne)
10/7/12
IgM 0,876; dodatni powyżej 0,5
IgG 200,4; dodatni powyżej 16

30/7/12
IgM 0,696; dodatni powyżej 0,5
IgG 163,2; dodatni powyżej 16

W międzyczasie powtórzyłam w Diagonostyce
18/7/12
IgM 0,6; ujemny poniżej 0,85
IgG 44; dodatni powyżej 6
awidność p/ciał w klasie IgG 0,87; wysoka powyżej 0,8

Te badania nieco mnie uspokoiły, szczególnie wysoka awidność, ale nie mogę mieć 100% pewności, że chorowałam przed ciążą i że to nie ma wpływu na dziecko.
Przestudiowałam to forum, rozmawiałam z laborantką z Diagnostyki i postanowiłam się nie denerwować.
Jednak im bliżej porodu, tym bardziej obawiam się, żeby czegoś nie przegapić i uważam, że dziecko powinno zostać przebadane po narodzeniu.
Rozmawiałam z ginem, który stwierdził, że w szpitalu raczej takich badań nie robią, bo za drogie i mogę sobie iść do pediatry, jak mnie wypiszą.
Tak się zastanawiam, czy mogę jakoś skłonić neonatologa do tego, by zlecił zbadanie maleństwa w szpitalu?
Trochę mnie przeraża powtórne kłucie kilkudniowego noworodka, o ile pediatra uzna za stosowne, a w prywatnym labie mogą mi odmówić pobrania materiału od tak małego dziecka.
Proszę o poradę, jakie badania powinnam wykonać dziecku i w jakim czasie po porodzie.
Czy powinnam przebadać dziecko u neurologa?
Może ktoś mógłby mi polecić lekarza z woj. śląskiego, który zna się na CMV?
Z góry dziękuję za szybką reakcję na mój post :)
Obserwuj wątek
    • yoku Re: Ciąża, dodatnie CMV, badanie dziecka - doradź 25.09.12, 12:06
      ale przecież w szpitalu dziecko i tak będą kuli żeby zrobić mu badania przesiewowe więc mogliby zrobić badania na CMV chociaż tak naprawdę powinni zbadać również DNA z moczu, zrobić usg brzucha i przezciemiączkowe. W moim szpitalu zrobili wszystko na miejscu, tylko musiałam po 4-6 tyg ponowić przeciwciała w tym samym laboratorium w którym szpital wykonywał badania.
      • sauerkirsch Re: Ciąża, dodatnie CMV, badanie dziecka - doradź 25.09.12, 20:12
        Właśnie wiem, że i tak będą kłuli, dlatego wolałabym, żeby zrobili w szpitalu od razu wszystkie badania.
        Neonatolog w tym szpitalu jest bardzo niemiła, dlatego zastanawiam się, czy nie iść tam wcześniej przed porodem i nie porozmawiać z babą, bo co, jak mi po porodzie odmówi wykonania badań? Gin mówił, że nie słyszał, aby takie badania były wykonywane.
        W razie czego poszukam innego szpitala...
    • krotka13 Re: Ciąża, dodatnie CMV, badanie dziecka - doradź 02.10.12, 09:28
      Aby stwierdzić CMV wrodzoną badania trzeba zrobic w 3 pierwszych dniach życia dziecka.
      • sauerkirsch Re: Ciąża, dodatnie CMV, badanie dziecka - doradź 02.10.12, 15:41
        > Aby stwierdzić CMV wrodzoną badania trzeba zrobic w 3 pierwszych dniach życia d
        > ziecka.

...które zapewne spędzę w szpitalu i będę zależna od lekarzy i ich decyzji, ech...
        Rozmawiałam dziś z neonatolog, powiedziała, że zrobią p/ciała po porodzie i od tego będzie zależała cała reszta.
        DNA nie zrobią, bo za drogo...

Ze str. Diagnostyki:

CMV (Cytomegalovirus) DNA w moczu met. PCR, jakościowo

Znaczenie kliniczne:
        1. Potwierdzenie wrodzonego zakażenia CMV – jeżeli badanie jest wykonane w ciągu pierwszych 2-3 tyg. życia. 2. Zakażenie CMV – brak standardów pozwalających na jednoznaczne różnicowanie istotnego klinicznie zakażenia od bezobjawowej replikacji.

Więc będzie wiarygodne, gdy zbadam mocz, jak nas wypiszą?
    • sauerkirsch ciąg dalszy 25.01.13, 22:11
      Urodziłam córkę w listopadzie.
      Po porodzie zrobiono jej badania i wyniki były takie:
      IgM - 0,026 ujemny
      IgG - >250 (nie podano dokładnej wartości)
      Moje wyniki były podobne, niestety ze względu na niedokładny wynik IgG nie da się tak naprawdę porównać wyników.
      Na własną rękę wykonałam też PCR jakościowo z moczu w 3.dobie, wynik wyszedł ujemny.
      Usg głowy ok, usg brzucha ok. Widzi, słyszy, rozwija się prawidłowo.

Nie udało nam się powtórzyć p/ciał po 4-6 tyg., bo chorowałam i dopiero teraz dotarłam na powtórne badanie do tego samego laboratorium (mała skończyła 9 tygodni).
      Wynik mnie lekko zszokował.
      IgG takie samo - >250, czyli nie można stwierdzić, co się z nim dzieje, bo mogło spaść, wzrosnąć, nie wiadomo.
      IgM 0,699 - dodatnie, obok jest podana dziwna norma (0,399 - 0,500), podejrzewam, że to wartości wątpliwe.

I teraz zaczęłam się zastanawiać, co z tą cytomegalią u mojej córki, ma ją, czy nie ma? Wrodzoną? Nabytą?
      Co mam teraz robić? Wykonać sobie badania i porównać? (karmię piersią).
      Powtórzyć w innym laboratorium? Leczyć?
      Trochę jestem skołowana i boję się o małą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka