daniella7716
27.09.12, 20:14
Dziecko jest w drugiej klasie szkoły podstawowej, dobrze radzi sobie z matematyką, z nauką tekstów na pamięć, zapamiętuje wydarzenia w szkole, oraz polecenia nauczyciela, czyta bez problemu i ze zrozumieniem, jednak ma powazne problemy z pisaniem, przez co nauczyciel sugeruje, że o ile sie to nie zmieni, a nie ma poprawy od ubiegłego roku, to postanowi zostawić chłopca w klasie, problem polega na tym, że podając chlopcu do napisania wyraz "wiewiórka", to potrafi go słownie przeliterowac, a nie potrafi napisac, napisał "wiórka", pisząc zdanie "mam w domu psa" napisał "mam dmu psa", pomimo ćwiczeń, próśb o to aby spokojnie, pomału pisał, wychodzi zawsze to samo, po wizycie u psychologa dostaliśmy opinie, ze jest inteligentnym dzieckiem, wykluczone ADHD, nadpobudliwośc, dysleksja, a dodam, ze pojawił sie problem ze zrozumieniem ortografii, nie rozumie o co chodzi w wymianie "ó" na "o" itp, neurolog także rozłożyła rece, nie widzi niczego niepokojącego, zapisała tylko tabletki, które ma brać przez 6 tygodni, ale nie jestem zwolennikiem tabletek poprawiających koncentrację? Gdzie mam udac sie z dzieckiem? gdzie szukac pomocy? co to może być? nie chce aby powtarzał 1szą klase tylko dlatego, że ma problem z pisaniem, a jeszcze dodam, ze nie wie od której linijki ma zacząc pisac, a kiedu mu wskazę to nie wie, czy kolejny wyraz pisac z małej litery, czy z dużej, kiedy kończy sie linijka, to zaczyna pisać w 3ciej z kolei i to jeszcze od środka zaczynając wyrazy to z dużej litery, to z małej. Koszmar. Jeszcze raz powtórze,ze nie ma problemu zmatematyka, ani z czytaniem i nauką tekstów na pamięc. Pomocy.