Dodaj do ulubionych

problem dziecka z pisaniem

27.09.12, 20:14
Dziecko jest w drugiej klasie szkoły podstawowej, dobrze radzi sobie z matematyką, z nauką tekstów na pamięć, zapamiętuje wydarzenia w szkole, oraz polecenia nauczyciela, czyta bez problemu i ze zrozumieniem, jednak ma powazne problemy z pisaniem, przez co nauczyciel sugeruje, że o ile sie to nie zmieni, a nie ma poprawy od ubiegłego roku, to postanowi zostawić chłopca w klasie, problem polega na tym, że podając chlopcu do napisania wyraz "wiewiórka", to potrafi go słownie przeliterowac, a nie potrafi napisac, napisał "wiórka", pisząc zdanie "mam w domu psa" napisał "mam dmu psa", pomimo ćwiczeń, próśb o to aby spokojnie, pomału pisał, wychodzi zawsze to samo, po wizycie u psychologa dostaliśmy opinie, ze jest inteligentnym dzieckiem, wykluczone ADHD, nadpobudliwośc, dysleksja, a dodam, ze pojawił sie problem ze zrozumieniem ortografii, nie rozumie o co chodzi w wymianie "ó" na "o" itp, neurolog także rozłożyła rece, nie widzi niczego niepokojącego, zapisała tylko tabletki, które ma brać przez 6 tygodni, ale nie jestem zwolennikiem tabletek poprawiających koncentrację? Gdzie mam udac sie z dzieckiem? gdzie szukac pomocy? co to może być? nie chce aby powtarzał 1szą klase tylko dlatego, że ma problem z pisaniem, a jeszcze dodam, ze nie wie od której linijki ma zacząc pisac, a kiedu mu wskazę to nie wie, czy kolejny wyraz pisac z małej litery, czy z dużej, kiedy kończy sie linijka, to zaczyna pisać w 3ciej z kolei i to jeszcze od środka zaczynając wyrazy to z dużej litery, to z małej. Koszmar. Jeszcze raz powtórze,ze nie ma problemu zmatematyka, ani z czytaniem i nauką tekstów na pamięc. Pomocy.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: problem dziecka z pisaniem 28.09.12, 18:37
      Idź z dzieckiem do poradni Pedagogiczno-psychologicznej, dziwię się, że szkoła jeszcze Was tam nie skierowała, tylko nauczyciel głupio stresuje powtarzaniem klasy. Dziecko może mieć dysortografię, zostanie tam wreszcie być może porządnie zdiagnozowane. Żadne tabletki na tę przypadłość nie pomagają.
      Równolegle ja bym się jeszcze wybrała z dzieckiem do okulisty, na porządne badanie wzroku. Po to żeby wykluczyć astygmatyzm.
      • fantagiro30 Re: problem dziecka z pisaniem 28.09.12, 20:06
        > Idź z dzieckiem do poradni Pedagogiczno-psychologicznej, dziwię się, że szkoła
        > jeszcze Was tam nie skierowała

Szkoła nie kieruje dzieci na badania do PP-P (Poradnia Psychologiczno - Pedagogiczna). Szkoła (czyt. nauczyciel) może jedynie rodzicowi zaproponować takie badanie i pomóc w wypełnieniu dokumentacji. Szkoła nie ma prawa kierować dzieci na badania, a szkoda. Mam w klasie dziecko, które koniecznie potrzebuje badania i diagnozy, ale błyskotliwy tatuś stwierdził: "Nie będą z mojego syna głupka robić..."
      • mel.la Re: problem dziecka z pisaniem 07.10.12, 14:08
        Tak jak aqua48 - to moze byc dysortografia lub inne podobne zaburzenie wiec dziecko powinno byc zdiagnozowane. Wtedy bedzie wiadomo jakimi metodami mozna mu pomoc, jakie formy cwiczen itd. i przede wszystkim opieka ze strony nauczyciela. Moi 2synowie maja dyspraksje (Developmental Coördination Disorder) , starszy nie byl zdiagnozowany bo dopiero jak z mlodszym zaczely sie podobne problemy zapalilo mi sie czerwone swiatelko ale to inny temat, ja mieszkam w Holandii i syn 18 lat do tej pory otrzymuje pomoc w szkole choc po mojemu dalby juz sobie rade bez. Podsylam link- ala poradnik dla rodzicow dzieci z dysleksja itp. dysfunkcjami:
        www.sp6.laziska.pl/dysleksja.htm
    • marbor1 Re: problem dziecka z pisaniem 28.09.12, 19:23
      Jest zastanawiające, że problemy [trudności] te występują zazwyczaj w drugiej klasie szkoły podstawowej i dotyczą przeważnie chłopców. Mój siostrzeniec [dziś 50-letni mężczyzna] miał kłopoty z odwzorowywaniem niektórych liter [bodajże dot. to w i y]. Po konsultacji z psychologiem i moją siostrą chłopiec powtarzał 2-gą klasę. Oczywiście cały rok był pod opieką szkolnej p. psycholog. Problem minął.
      Tak samo miałam problemy ze swoim synem. Ten z kolei odwzorowywał niektóre litery i cyfry
      "do lustra". W tamtym okresie problem z różnymi formami "dys" był na tyle powszechny, że szkoły podstawowe zatrudniały u siebie psychologów.
      • grazkavita Re: problem dziecka z pisaniem 28.09.12, 22:22
        Rozwój człowieka nie przebiega równomiernie czasem wystepują usterki , które później się wyrównują. Na pewno potrzeba mu dodatkowych ćwiczeń i wizyt u pedagoga, który pokieruje jego ćwiczeniami...Nauczycielka Pani dziecka nie powinna uczyć dzieci, bo zamiast straszyć nalezy obmyślec strategie nauczenia go pisania.TO ONA MA TEN OBOWIĄZEK, NIE PANI.Dobrze by było żeby za każdym razem dziecko przeczytało to co samo napisało i uzupełniło literki. Można tez bawić się z nim pisząc np:d mek a on musi powiedziec co to za wyraz i wpisac brakująca literkę, słowem musi poprawiać kogoś drugiego....To dobra metoda, bo żeby uczyć trzeba dobrze umieć i rozumieć, a tu mama mogła pomyśleć słowo dymek....
    • 2gulka2 Re: problem dziecka z pisaniem 07.10.12, 10:40
      Moim zdaniem Twojemu synowi może pomóc terapia pedagogiczna. Z tego co piszesz wnioskuję, że syn był diagnozowany w poradni psych.-ped. Czy otrzymałaś jakiś dokument? Jeśli tak, to spróbuj zastosować się do zaleceń zawartych w opinii. Powinnaś dostarczyć taki dokument to szkoły, aby ta zapewniła synkowi tzw. pomoc psychologiczno-pedagogiczną (czyli w tym przypadku terapię pedagogiczną). Jeśli nie masz żadnego dokumentu z poradni, sama porozmawiaj z wychowawcą lub pedagogiem w szkole o takich zajęciach. Podczas pisania spróbujcie najpierw podzielić wyraz na sylaby, następnie niech synek dyktuje sobie sylabę, po czym zapisuje ją, następnie kolejną i zapis, kolejną i zapis, itd. Wtedy jest większa szansa na to, że nie zgubi liter.
      Warto wybrać się z synkiem do okulisty i audiologa. Po rocznej pracy z pedagogiem terapeutą sugeruję badanie kontrolne w poradni p-p.
      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka