Dodaj do ulubionych

kolonoskopia

01.11.12, 16:29
za 6 dni ide na badanie kolonoskopi. mam pytanie czy ktos mial takie badanie i co moge jesc te kilka dni przed badaniem aby wyszlo jak najlepiej?
Obserwuj wątek
    • sandokan-ka Re: kolonoskopia 01.11.12, 21:23
      też czekam na to badanie, może ktoś doradzi?
      no i przyznam że mam wielkiego stracha :(
      • margaret_1964 Re: kolonoskopia 02.11.12, 08:57
        witam
        kolonoskopię mam wykonywaną co dwa lata,mój mąz również ponieważ jesteśmy obciązęni rakiem jelita w rodzinie.
        Do czyszczenia dzień przed kolonoskopią stosujemy środek o nazwie Fleet.Są to dwie male buteleczki które pije się jedna o 8 rano drugą o 8 wieczorem popijając dużą ilością wody.Zresztą wskazówki są na ulotce.Lek ten kosztuje w zależności od apteki od 48 - 68 zl.jest bez recepty.
        Niektórzy lekarze zalecają środek Fotrans.Ja osobiście go nie stosowalam ale wiem,że jest to proszek do wykonania zawiesiny .dolewa się do niego wode i pije.Minie osobiście przeraża ilość tego środka do wypicia bo jest to ok 3l. Dwa dni przed badaniem zawsze gotuję sobie lekki rosolek z kurczaka do tego makaron i tak podjadam caly dzien raz rosolek raz ugotowanego kurczaka.W dniu przyjmowania leku piję już czysty rosól ,który zostal z poprzedniego dnia ,piję dużo,dużo wody niegazowanej/OK 5 litrów/,czasem żeby odświeżyć usta jem tic-taca i tyle.Brzmi niezbyt fajnie ale uwierzcie można spokojnie wytrzymać.
        Samo badanie ja wspominam komfortowo ,ponieważ u nas w szpitalu chirurdzy do badania usypiają,tak więc nic się czuje.anestezjolog wybudza po zakończonym badaniu.Jeśli w trakcie badania stwiedzią np.pilipy- odrazu są one wycinane/nic nie boli-nawet po wybudzeniu/.
        Póżniej trzeba jeszcze poleżeć 2 godz. na chirurgi aż zleci do końca polączona w czasie badania kroplówka.I tyle.Jeśli macie jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
        • sandokan-ka Re: kolonoskopia 02.11.12, 16:03
          dziękuję za odpowiedź:)
          jeszcze mam takie pytanie:
          czy muszę się zaszczepić przeciw żółtaczce?
          • margaret_1964 Re: kolonoskopia 02.11.12, 16:28
            myślę,że nie.
            Nie jest to przecież operacja.
        • easy-anka71 Re: kolonoskopia 02.11.12, 18:26
          super rada! dziekuje troche mniej sie boje. a jak nastepne dni po badaniu? mozna normalnie funkcjonowac?
          • margaret_1964 Re: kolonoskopia 02.11.12, 19:30
            Normalnie funkcjonujesz zaraz po wyjściu ze szpitala.Nie ma żadnego dyskomfortu.Idziesz do domku .jesz śniadanko,które smakuje jak nigdy po takim poście i jeśli jest wszystko ok w badaniu zapominasz o nim na dluższy czas.Naprawde luz.nie stresuj się.powodzenia
            • easy-anka71 Re: kolonoskopia 04.11.12, 19:42
              dzieki bardzo.odezwe sie juz po. i powiem jak bylo.
              • sandokan-ka Re: kolonoskopia 05.11.12, 13:03
                życzę pomyślnego badania:)
                czekam na relację, ja idę jutro do szpitala, może mnie tam już zostawią, albo będę miała termin
                pozdrawiam :)
          • sp9tcu Przyczyna badania 14.11.12, 14:24
            Mam pytanie
            jaka była przyczyna badania

• lopi1 Re: kolonoskopia 06.11.12, 13:50
          Ten fortrans jest ohydnyyyyyyyyyyyy
      • voxave Re: kolonoskopia 06.11.12, 05:43
        Jeśc zawsze to samo a dokładnie oczyścic jelita przed badaniem.

To nie jest uciążliwe badanie a daje spokój,że mi nic nie jest.
        • lopi1 Re: kolonoskopia 06.11.12, 13:54
          Miałem kolonoskopię bez znieczulenia. O ile samo badanie dało się znieść, to 2-3 godziny po nim były swoistą, dużą nieprzyjemnością. Powietrze, które było wtłaczane podczas badania, powodowało bolesne i nieprzyjemne skurcze.
    • trollik.morski Re: kolonoskopia 02.11.12, 07:31
      zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,950133.html
      Ostatni raz kolonoskopię miałem ok. 3 m-ce temu. To był 1. raz, gdy badanie nie było "uciążliwe" - wszystko zależy od lekarza...
      Jedzonko dzień wcześniej: kisielki, na przemian ze środkiem przeczyszczającym [nazwy zapomniałem].
      • beatkaa32 Re: kolonoskopia 02.11.12, 16:51
        margaret_1964 , powiedz mi proszę jakiego rodzaju to jest obciążenie? moja babcia -mama mojego ojca zmarła na raka jelita grubego, moj tato również zmarł na raka zatoki szczękowej. Wiem , że kolonoskopię powinnam wykonać wcześniej niż po 50-tce. Zastanawiam się nad badaniem w przyszłym roku.
        • margaret_1964 Re: kolonoskopia 02.11.12, 18:22
          Moja mama zmarla 5 lat temu na raka jelita grubego.Zaraz po postawieniu jej diagnozy lekarze zalecili mnie i moim braciom kolonoskopię.I tak już od jakiegoś czasu wykonuję ją co 2 lata.
          Mój mąż jest obciążony w ten sam sposób- jego mama zmarla na raka jelita,lecz jeszcze przed jej śmiercią zacząl się żle czuć tzn.mial dziwne biegunki ,bardzo cząsto się zalatwial i lekarz zlecil badanie.Usunięto mu 2 polipy.Póżńiej za rok znów 2 i za rok 1.Teraz od 3 lat nic nie wykrywają ale badanie wykonuje co roku.
          Jeżeli występowal w Twojej rodzinie rak jelita- nie czekaj i zrób badanie.
        • leeonowa Re: kolonoskopia 19.11.12, 11:29
          Mam pytanie i sugestię za razem do osób z obciążeniem genetycznym rakiem jelita grubego. U mnie w rodzinie niestety też tak jest, musimy się badać raz w roku (kolonoskopia) ale lekarz przy najmniejszych zmianach wewnątrz poleca kurację asamaxem, to lek chemoprewencyjny, znacie go? Może warto dowiedzieć się od lekarza na ten temat, bo nie wiem, czy w każdym przypadku się go stosuje.
    • ewusia13 Re: kolonoskopia 12.11.12, 23:27
      easy anka jak badanie?
      ja idę w środę i potwornie się boję
      jestem głodna, cały dzień tylko zupka i kisiel, jutro to samo, chyba nie dam rady. na dodatek boję się bólu (nie ma możliwości znieczulenia, dostanę tylko jakiś zastrzyk przeciwbólowy)
      a najbardziej boję się wyniku :(
      • easy-anka71 Re: kolonoskopia 13.11.12, 09:42
        nie chce nikogo straszyc,ale ja badanie przeszlam strasznie.te kisielki i woda przed badaniem idzie przezyc, ale jezeli masz mozliwosc to pros o narkoze.ja dostalam przed badaniem tak zwanego glupiego jasia. on nic na mnie nie dziala. wlozenie do odbytu rurki nie jest bolesne , bo smaruja czyms znieczulajacym, ale pozniej to koszmar. dopiero gdy z bolu prawie zemdlalam to dali mi jakis zastrzyk przeciw bolowy. cale badanie bylam swiadoma. nie udalo sie zobaczyc calego jelita bo gdzies mam zwezenie i juz dalej nie probowali. stwierdzono ze to zespol jelita nadwrazliwego. i koniec. zycze ci abys nie musiala sie tak meczyc,nie rezygnuj z badania bo to wazne ale pros o narkoze.
        • ewusia13 Re: kolonoskopia 13.11.12, 10:12
          w moim szpitalu nie ma możliwości żeby sobie zażyczyć znieczulenie, nawet za dopłatą :(
          jedynie dostanę zastrzyk przeciwbólowy

najważniejsze, że masz to za sobą i dobry wynik
          • easy-anka71 Re: kolonoskopia 13.11.12, 10:16
            u mnie tez nie bylo mozliwosci aby badanie odbylo sie pod narkoza. bede trzymac kciuki. odezwij sie juz po .bedzie dobrze.
            • ewusia13 Re: kolonoskopia 13.11.12, 13:19
              no to mnie nastraszyłaś... odwołałam wizyte, nie dam rady znieść tego bólu...
              teraz pytanie gdzie mogę zrobić to badanie w znieczuleniu, najlepiej w woj. łódzkim, ewentualnie Poznań
              • easy-anka71 Re: kolonoskopia 14.11.12, 10:51
                nie odwoluj tej wizyty. musisz pomyslec o tym ze na wizyte bedziesz czekac napewno bardzo dlugo. ja uwazam ze wszystko mozna przezyc. a przed badaniem porozmawiaj jeszcze z lekarzem, moze dadza jakies silniejsze leki przeciw bolowe. ja mieszkam w kujawsko pomorskim i nie poradze ci nic w sprawie innego szpitala. wiem ze prywatnie to badanie kosztuje od 600 zl. wiem ze nastraszylam ciebie tym bolem ,ale tak bylo . trzymam kciuki
                • ewusia13 Re: kolonoskopia 14.11.12, 13:26
                  wizytę odwołałam jak tylko przeczytałam twój post :)

Mam już termin na prywatne badanie, jadę w piątek, 70 km od mojej miejscowości i płacę 500 zł + 50 jeśli będzie pobierany wycinek. Badanie w znieczuleniu, dziś byłam na morfologii, elektrolitach i koagulogramie, te badania są wymagane na rozmowę z anestezjologiem.

tak więc bardzo proszę trzymaj za mnie kciuki w piątek, bólu pewnie nie będę czuła ale boję się o wynik bo miewam krew w kale i bóle brzucha i obciążenie genetyczne :(
                  • baba-baba Re: kolonoskopia 15.11.12, 19:03
                    A jak długo działał na Was Fortrans?Pytam,bo mam badanie o 15:30 i dwa litry mam wypic dzień wczesniej o 17 tej a w dniu badania rano kolejne dwa.No i się boję czy ja się wyrobię z tą "sraczką" do 15stej.Śmieszne ale pytam serio.
                    • easy-anka71 Re: kolonoskopia 18.11.12, 15:19
                      ja mialam lek o nazwie fleet. nie musialam pic 2 litrow plynow tylko pol szklanki wody. mialam 2 butelki . jedna rano i trzymalo mnie w toalecie ok. 3 godz. druga po poludniu i tak samo ok 3 godz. koszt tego leku 68 zl.
      • ewusia13 Re: kolonoskopia 16.11.12, 18:37
        już jestem po :)
        w znieczuleniu, przespałam badanie, po wszystkim mnie wybudzili, powiedzieli, że jest ok, wycięli dwa małe polipy. Po 2 godz na obserwacji puścili do domu, kazali przyjść za 5 lat na kontrolę

szkoda tylko, ze trochę drogi ten interes... 65 za lek na przeczyszczenie, 37 za badania przed znieczuleniem, 300 za kolonoskopie, 200 za znieczulenie i 50 za badanie wyciętych polipów, 50 na paliwo żeby dojechać na badanie. w sumie 700 poszło ale na zdrowiu nie powinno się oszczędzać a na zabieg w swoim miejscowym szpitalu bez znieczulenia nie odważyłam się...
        • beatkaa32 Re: kolonoskopia 16.11.12, 19:23
          ewusia:) czekałam z niecierpliwością na Twoją relację;) bo w sumie mam podobne objawy:(, cieszę się razem z Tobą, że jest OK:) kamień z serca, pozdrawiam.
        • sandokan-ka Re: kolonoskopia 16.11.12, 19:42
          cieszy mnie że u Ciebie wszystko dobrze, ja czekam na badanie, pytałam gastrologa czy robią w szpitalu kolonoskopię w znieczuleniu, powiedział że tak, okaże się.
          Tylko,żeby wyniki były ok- to najważniejsze.
        • easy-anka71 Re: kolonoskopia 18.11.12, 15:13
          ciesze sie bardzo ze masz juz to badanie za soba. uwierz mi ze gdyby ktos powiedzial mi ze to tak strasznie boli to tez poszlabym prywatnie ,ale tu na poscie nikt o tym nie napisal. szkoda. no ale mamy to za soba i wyniki dobre wiec zycie toczy sie dalej ! chociaz ja bede caly czas pod kontrola poradni jelita grubego ,bo jelito drazliwe to leki przez cale zycie. pozdrawiam i zycze zdrowia
          • blusia-1 Re: kolonoskopia 19.11.12, 19:35
            Margaret napisała :
            "Samo badanie ja wspominam komfortowo ,ponieważ u nas w szpitalu chirurdzy do badania usypiają,tak więc nic się czuje.anestezjolog wybudza po zakończonym badaniu"

Proszę Cię , Margaret , napisz gdzie / w jakim szpitalu usypiają przy tym badaniu ? bez płacenia ?
            Ja dzisiaj miałam gastroskopię i normalnie mam dość na całe życie takich badań . Zle to znoszę , dlatego jeżeli będę musiała zrobić tez kolonoskopię , muszę miec z narkozą.
            • margaret_1964 Re: kolonoskopia 19.11.12, 20:36
              witaj
              Ja pochodzę z okolic Szczecina.Jeśli ten teren Cię interesuje podaj maila- napiszę ci wszystkie namiary.
              • snajper55 Re: kolonoskopia 19.11.12, 21:11
                margaret_1964 napisała:

> Ja pochodzę z okolic Szczecina.Jeśli ten teren Cię interesuje podaj maila- napi
                > szę ci wszystkie namiary.

Napisz na forum, inni mogą być zainteresowani.

S.
    • czarna_12 Re: kolonoskopia 21.11.12, 09:00
      Ja nie dałam rady w zasadzie tylko wsadzili rurkę jak chciał isc dalej bolało zajeb...i zwiałam.Więc jak się da to znieczulenie nie widze innej opcji, można zagadać w szpitalu +200zł i po kłopocie tylko że przed badaniem kolonoskopowym a nie w czasie.Dla zainteresowanych Gastroskopie miałam wczoraj, do dzisiaj nie moge przełykać badanie meega nieprzyjemne wymiotowałam sluzem non stop ale da sie przeżyć choć nie pomyślałam że bedzie aż tak kiepsko.
      • annas1961 Re: kolonoskopia 10.12.12, 22:52
        ja miałam kolonoskopię 26 listopada , z racji mojego wieku badanie przesiewowe , dostałam darmo 2 buteleczki fleet soda , byłam uśpiona bo pani powiedziała że osoby po operacjach brzusznych mogą mieć zrosty na jelitach i może boleć

także badanie było komfortowe, dostałam zielone gatki do kolan z dziurką z tyłu przez co nie czułam się zawstydzona że wystawiam gołe d....o :)

po za mną było jeszcze kilka pań , byłyśmy wszystkie na uśpienie , przestraszyłam je bo podobno przez sen jęczałam, one myślały że coś czuję , ale nie czułam nic

po badaniu czułam tylko wzdęcia bo wychodziło powietrze

badanie miałam w tarnobrzeskim szpitalu, personel przemiły co mnie zdziwiło bo zwykle narzeka się na służbę zdrowia

jeżeli macie ukończone 50 lat to zorientujcie się czy są te badania w waszej okolicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka