polkapoka 27.11.12, 16:27 Sluchajcie mam problem, zastanawiam sie nad tym, czy nie zdecydowac sie na okulary progresywne. To dziala? Sprawdzal ktos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Okulary progresywne 27.11.12, 22:04 polkapoka napisał(a): > Sluchajcie mam problem, zastanawiam sie nad tym, czy nie zdecydowac sie na okul > ary progresywne. To dziala? Sprawdzal ktos? Tak, działa :) Mnóstwo ludzi je nosi. Ale nie każdy potrafi się do tego przyzwyczaić... Odpowiedz Link Zgłoś
polkapoka Re: Okulary progresywne 28.11.12, 16:37 Czyli generalnie ok, tylko trzeba troche dac sobie czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_przekazu moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 28.11.12, 18:17 ja nosze. od wrzesnia. i jestem zalamana. okulary w sumie kosztowaly prawie 1900zl. same szkla ok1300zl! swiadomie sie na takie zgodzilam, za namowa optyka zreszta, bo chcialam od razu miec szkla z wysokiej polki. i mam. mialy byc 3w1, jestem krotkowidzem. moc-6,0 do patrzenia, -4,5 do czytania. pod dwoch miesiacach adaptacji przyplaconych ciaglym lzawieniem, zaczerwienieniem oczu, efekt jest taki: juz nie lzawie, oczy sa zaczerwienione tylko po kilku godzianch pracy, ale nie widze dokladnie na odleglosc, zeby cos zobaczyc z bliska (np.przeczytac cene, pomalowac paznokcie, musze okulary podnosci,albo zmieniac na stare. jedynie nadaja sie do pracy przy komputerze. w domu nie moge w nich ogladac TV,ani czytac. dlugo trwalo nim zdecydowalam sie na ten dla mnie bardzo drogi zakup. ale stwierdzilam,ze oczy sa najwazniejsze. konsultowalam to z dwoma okulistami (glownie moc szkiel). godzine trwalo mierzenie optyka, godzina po odebraniu gotowych okularow nauka noszenia. i g....o. czuje sie oszukana. obecnie jest duzo "wynalazkow" , ktore maja ulatwiac zycie, a tak naprawde to oszustwo i naciagactwo. nie reklamuje okularow, bo sa to moje jedyne , w ktorych wygladam jak czlowiek, a chodze w nich od rana do wieczora. martwie sie jedynie, jak to wplynie na moj wzrok, czy sie nie pogorszy. ps. zanim zdecydowalam sie na progresy duzo czytalam opinii w necie. oczywiscie, same pozytywne znalazlam. to chyba pisza ci, ktorym za to placa koncerny. Odpowiedz Link Zgłoś
polkapoka Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 29.11.12, 09:22 Ullaaa, to az boli co piszesz. Ale moze to kwestia tego, ze wcisneli Ci drogie, a niekoniecznie dobrze zrobione. Bo nie chce mi sie wierzyc, ze tak jest w kazdym przypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 29.11.12, 09:48 Nie w każdym przypadku jest tak, jak w opisie powyżej, ale są osoby, które się nie mogą przyzwyczaić, oraz takie, dla których to super wygoda. Jak będzie w Twoim przypadku, nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum3 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 15.04.14, 15:16 W progresach dobrze widziałam na ulicy, ale czytać...ni cholery. Dotąd leżą w szufladzie, z rzadka używane. Zakładam je, gdy idę do kina czy na inną tego typu imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
mammi82 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 04.12.12, 12:36 nie zgadzam się z tą opinią. ja mam okulary progresywne. kupiłam je w bardzo dobrej cenie w fielmannie (199,50 zł) i jestem zadowolona. najważniejsza jest jakość, a nie cena. rzeczywiście na początku potrzeba trochę czasu żeby się przyzwyczaić, ale później efekt jest rewelacyjny. Także polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
glosujacy Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 22.12.12, 19:35 Wlasnie nosze okulary progresywne i po latach (3 zmiany) wroce do tradycyjnych a to za rada profesora okulisty (nie chce wymieniac nazwiska). Powiedzial cyt. z pamiecie "wzrok to powazna sprawa i nie nalezy bawic sie tym". Mialem problemy z adaptacja wzroku do progresywnych soczewek i za kazda zmiana soczewek wystepowal ten sam problem z roznym natezeniem. Ponadto, cena samych soczewek jest porazajaca. Ktos tutaj napisal, ze nalezy zwracac uwage na jakosc a nie na cene. No wlasnie, za 199zl. nie kupi sie jakosci, zadnej jakosci bo tyle placi sie za zwykle soczewki bez oprawek. Odpowiedz Link Zgłoś
kb6 Re: Okulary progresywne 05.12.12, 19:51 Wszystko zależy od optyka, tzn czy potrafi dobrze "ustawić" szkła. Niestety nigdy nie wiesz na jakiego trafisz. Moje pierwsze okulary progresywne były doskonałe i właściwie prawie wcale nie musiałam się do nich przyzwyczajać. Byłam bardzo zadowolona i dlatego po kilku latach zdecydowałam się na następne. Niestety zakład, w którym je robiłam przestał istnieć i poszłam do innego. Tylko straciłam pieniądze a okulary nie nadawały się do użytku, mimo reklamacji. Naprawdę długo usiłowałam się do nich przyzwyczaić. Próbowała też szkieł kontaktowych progresywnych, ale to również okazało się dla mnie nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Okulary progresywne 24.12.12, 22:34 Okulary "progresywne" to żaden współczesny wynalazek.Sa to poprostu okulary dwuogniskowe,ktore zawsze byly.Ja juz kilkadziesiąt lat temu takie zrobiłam, ale niestety nie mogłam w nich chodzic bo sie nie dalo nawet schodzić ze schodow. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum3 Re: Okulary progresywne 15.04.14, 15:20 Mimo złych doświadczeń rozważam, czy nie pójść w progresy po raz drugi. Waham się i boję, że wyrzucę ponownie pieniądze w błoto. Nie wiem, co myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: Okulary progresywne 15.04.14, 23:34 mam nadzieję że to co napisała bez przekazu to chyba jakiś dołek mentalny bo też rozważam zakup progresywnych ale taki wpis rozbija na atomy cały mój plan Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Okulary progresywne 28.04.14, 17:22 candyshop30 napisała: > ale czemu? moim zdaniem jak są dobrze dobrane, dobry producent nie ma się czego obawiać. No, nie do końca, bo można ich zwyczajnie nie zaakceptować, a tanie nie są. Okulary progresywne przydatne są w pewnym wieku, kiedy zazwyczaj mózg już ma pewne przyzwyczajenia do odbierania obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś