Dodaj do ulubionych

Skutki niepalenia???

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.04, 14:54
Chciałabym się dowiedzieć, czy rzucenie palenia powoduje jakieś fizyczne
dolegliwości typu okresowe osłabienia organizmu, nudności. Takie objawy
utrzymują się ok. 5 miesięcy. Czy rzucenie palenia mogło spowodować takie
skutki? Byłabym wdzięczna, gdyby wypowiedział się jakiś lekarz.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Re_D
Obserwuj wątek
    • Gość: ;-))))) Re: Skutki niepalenia??? tymczasowa nadwaga IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 11.07.04, 20:05
      Re_D napisał(a):

> Chciałabym się dowiedzieć, czy rzucenie palenia powoduje jakieś fizyczne
      > dolegliwości typu okresowe osłabienia organizmu, nudności.

Z powodu?

> Takie objawy utrzymują się ok. 5 miesięcy. Czy rzucenie palenia mogło
      > spowodować takie skutki?

NIE! NIGDY!

> Byłabym wdzięczna, gdyby wypowiedział się jakiś lekarz.
      > Z góry dziękuję za odpowiedź.
      > Re_D

Congratulacje z powodu rzucenia palenia!
      Twoja najmadrzejsza decyzja zyciowa!

Tymczasowy wzrost wagi jest mozliwy jak przestaniesz palic.
      • Gość: niepalący Re: Skutki niepalenia??? tymczasowa nadwaga IP: *.wma.east.verizon.net 17.07.04, 18:20
        Gość portalu: ;-))))) napisał(a):
        > Tymczasowy wzrost wagi jest mozliwy jak przestaniesz palic.

Gówno prawda, że tymczasowy!
        Ja po rzuceniu palenia już osiemnaście lat temu przybrałem na wadze aż 25kG i
        do tej pory nie mogę tej nadwagi zrzucić.
        Pozatym po rzuceniu palenia dopadły mnie różne przewlekłe i nieuleczalne
        choroby jak Reumatoidalne Zapalenie Stawów i Cukrzyca.
        Mimo wszystko nie żałuję tego, że rzuciłem palenie, bo nawet z nadwagą,
        cukrzycą i reumatyzmem czuję się lepiej jak wtedy gdu paliłem papierosy.
        Chodzę o kulach i codziennie robię sobie zastrzyki z insuliny ale przynajmniej
        nie cuchnie mi z gęby i oddycham swobodnie pełną piersią w miarę świeżym
        powietrzem.
        Gdybym przez te 18 lat palił, to już pewnie dawno bym się wykończył na raka.
    • Gość: calineczka Re: Skutki niepalenia??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.04, 23:00
      Nie jestem niestety lekarzem, ale moj ojciec po rzuceniu palenia mial
      autentycznie fizyczne objawy, jakies duszenie, nudnosci, wzmozony apetyt,
      przyrost wagi (przez trzy miesiace 10 kg mu przybylo). Jednak on palil bardzo
      duzo - ok. 50 papierosow dziennie. Niestety znowu pali :(
      C.
      • Gość: Venus Re: Skutki niepalenia??? IP: *.vc.shawcable.net 11.07.04, 23:17
        Absolutnie.

Dlatego jest tak ciezko rzucic jakikolwiek nalog - oragnizm przyzyczaja sie do
        pewnej dawki uzywki, i odstawienie jej moze powodowac mdlosci, biegunki,
        rozdraznienie, "trzesawek", sklonnosc do popadania w skrajne nastroje,
        nadmierne pocenie, zimne poty, podwyzszona temperature, katar, uczucie
        pieczenia w gardle i roznych innych.

Przyrost wagi zwykle nastepuje dlatego ze papieros jest zastapiony
        przegryzaniem czegos tam lub ciaglym ssaniem cukierkow. (czyli jeden nalog
        zastepuje sie czyms innym)

nalezy unikac tego i starac sie jesc warzywka zamiast slodyczy, i/lub malo
        slodkie owoce.

Z czasem objawy ustapia. Przynajmniej powinny.

Venus
    • Gość: Maja Re: Skutki niepalenia??? IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.04, 23:13
      Nie pale juz 6 lat a do tej pory nie potrafie zrzucic tej "chwilowej nadwagi".
      Podobno ta nadwaga jest spowodowana tikiem rak - majac papierosa w rece
      zajmuesz ja czyms a jak przestaniesz palic automatycznie siegasz po cos zeby
      zajac czyms rece. W moim przypadku najczesciej byly to chipsy, i lakocie.
      Jezeli bedziesz miala takie objawy zacznij np dlubac slonecznik badz pestki
      dyni - zdrowe a dasze rekom zajecie. Po za nadwaga odczuwalam zmeczenie i
      trudno to okreslic swego rodzaju apatie. Bardzo szybko sie meczylam np wchodzac
      po schodach jakos jako palacz nie zwracalam na to uwagi. Podobno dobrze jest
      chodzic na saune - tak jak mowie podobno razem z potem wychodza z ciala
      wszystkie toksyny i szybciej pozbedziesz sie tego "charakterystycznego" zapachu.
      Ale nie mysl, ze jak rzucisz palenie to kase za ktora kupilabys papierosy
      bedziesz mogla wreszcie spozytkowac w innych celach - ja jakos nie zauwazylam
      roznicy w portfelu.
      Powodzenia !!!
      • Gość: Venus Re: Skutki niepalenia??? IP: *.vc.shawcable.net 11.07.04, 23:18
        Akurat pestki slonecznika zawieraja duzo tluszczu (olej), w ogole ziarenka sa
        raczej wysokokaloryzcne.
        Venus
    • Gość: Halina Re: Skutki niepalenia??? IP: *.ip-pluggen.com 11.07.04, 23:58
      Podobno jakies objawy sa, ale 5 miesiecy?
      • Gość: Halina Do Maja IP: *.ip-pluggen.com 12.07.04, 00:05
        Jesli przytylas, to nic dziwnego ze ciezej Ci wchodzic po schodach.
        Nigdy nie palilam , a odczuwam kazdy kilogram ktory przybede!

Jesli nie widzisz ze masz wiecej pieniedzy po rzuceniu palenia, to radze Ci
        zrobic tak.
        Po otrzymaniu wyplaty ODLOZ TE PIENIADZE KTORE WYDALABYS NA PAPIEROSY w ciagu
        najblizszego miesiaca.
        Rob tak przez caly rok, a zobaczysz ze zbierze Ci sie na wycieczke na Malorke.
    • Gość: Krzys Re: Skutki niepalenia??? IP: 213.208.13.* 12.07.04, 10:14
      Koniecznie kup sobie jakis zestaw witamin.
      Organizm pobiera z nikotyny pewna substancje (PP - nikotynid) i dlatego po
      jakims czasie daje znac o sobie na przyklad bolami miesni.
      Wiele osob ktore rzucaly palenie mialy ten problem np moj brat i ja.
      Ja rzucilem palenie 5 lipca zeszlego roku po ok 10 lat palenia.
      I jestem baaaardzo szczesliwy ze nie pale. Czuje sie o wiele lepiej.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia
    • pia.ed Re: Skutki niepalenia??? 12.07.04, 13:30
      Od niepalenia nikt jeszcze nie umarl, od palenia TAK.
    • Gość: Dosia Re: Skutki niepalenia??? IP: 195.217.253.* 12.07.04, 16:40
      Z wlasnego doswiadczenia.

Przez pierwsze 3-4 miesiace utrzymywal mi sie kaszel, mysle, ze to
      pluca/oskrzela sie oczyszczaly. Po prostu wypluwalam z siebie caly ten syf
      nagromadzony w plucach. Kaszel byl dosc meczacy i dlugotrwaly.

Przytylam sporo, ale akurat wczesniej wazylam 47 kilo wiec to byl efekt b.
      pozadany (choc musilam wyrzucic stare ciuchy i kupic nowe :))

Efekt najgorszy to utrzymujaca sie przez ok. rok totalna depresja. Niestety
      odciecie organizmu od nikotyny powoduje nagly spadek jakichs substancji w mozgu
      (wtedy wiedzialam jak sie nazywaja bo duzo na ten temat czytalam). Ale wyszlam
      z tego :)

Teraz sobie nie wyobrazam zycia z papierosem.

Na pewno rzucenie palenia to szok dla organizmu, stad liczne dolegliwosci
      fizyczne i psychiczne, ale ten szok w koncu minie. Naprawde warto przez to
      przejsc.
      • Gość: ja Re: Skutki niepalenia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 16:49
        Ta substancja to pewnie serotonina.

Ja, 2 tygodnie po rzuceniu palenia popadłam w tak silną depresję, że było mi
        już obojętne czy utrzymam swoje postanowienie. Zanik samokontroli, chęci do
        życia, ogólnie beznadzieja. Nawet mnie specjalnie już nie ssało, ale znów
        sięgnęłam po fajki.
        No i jaram nadal. Boję się rzucić, żeby nie doświadczyć znów tej cholernej
        depresji:-(
        • Gość: Dosia Re: Skutki niepalenia??? IP: 195.217.253.* 13.07.04, 16:07
          To fakt - bylo ciezko. Rok z zyciorysu, ale chyba jednak warto.

Moze dobrze miec przy sobie kogos, kto bedzie nas trzymal za raczke i bedzie
          wiedzial o co chodzi w najczarniejszych momentach. Choc ja mialam jedna
          kumpele, ktorej sie zwierzylam i ona bardzo mnie wspierala, ale w najgorszym
          stadium depresji podejrzewalam, ze spiskuje przeciwko mnie... :)

• Gość: Venus Re: Skutki niepalenia??? IP: *.vc.shawcable.net 13.07.04, 21:35
            >>>Od niepalenia nikt jeszcze nie umarl, od palenia TAK.<<<

Swiete slowa :)

Do osoby ktora dostala depresji :
            owszem, zmiany nastroju, w tym silna depresja moze pojawic sie jako 'skutek
            uboczny' rzucania jakiegokolwiek nalogu.
            Ale czy nie lepiej by bylo abys wobec tego rzucal/a palenie przy pomocy lekarza?
            Rzucanie palenia nie musi polagac na gwaltownym zaprzestaniu, i meczeniu sie.
            Sa przeciez plastry nikotynowe, gumy z nikotyna...

Mozna tez powiedziec sobie- co tydzien o jednego mniej. Albo nawet co dwa.
            I konsekwentnie.

Zawsze lepiej, moim zdaniem pobrac chwilowo troche antydepresantow w trudnym
            okresie, i z czasem byc wolnym od papierosow i depresji.

Mysle ze skoro depresja byla u ciebie wywolana tylko porzez rzucanie palenia,
            to nie jest to jakas choroba organiczna tylko chwilowa. A wiec przejsciowa.

Chyba faktycznie chodzi o serotonine.
            Venus
            • honeybeam Re: Skutki niepalenia??? 13.07.04, 22:01
              Kiedy rzucałam palenie kilka lat temu, nagle zaczęłam mieć objawy choroby
              lokomocyjnej. Tak poprostu, za każdym razem kiedy jechałam samochodem robiło mi
              się niedobrze, wcześniej nie miewałam takich problemów...Niestety do nałogu
              wróciłam, kiedy z rozmiaru 38, zaczęłam po kilku miesiącach od rzucenia,
              kupować rozmiar 46 :(. Dziś właśnie podjęłam się kolejnej próby, tym razem z
              chemią (biorę TABEX), a jeśli tylko pojawią się objawy depresji lub gwałtownego
              tycia, zasuwam do lekarza bez zastanowienia ;).
          • patrix29 Re: Skutki niepalenia??? 11.08.13, 17:08
            Jak mozna dostac depresji po rzuceniu papierosow, smieszne bez kitu, moze chwilowe obnizenie nastroju, ale kolo prawdziwej depresji jako choroby to nigdy nie stalo, ja rzucilem palenie po prawie 10 latach palenia i nic mi nie bylo, przez kilka tygodni jadlem wiecej,ale to wszystko, choc kazdy organizm jest rozny jesli chodzi o substancje jakie sie wydzielaja sa to 3 neuroprzekazniki, najbardziej jest uwalniana dopamina, norepinefryna zwana inaczej noradrenalina i dopamina i ta trzecia jest tu kluczowa, dlatego jest obnizenie nastroju,ale to nie depresja :)
    • Gość: anestezjolog Re: Skutki niepalenia??? IP: *.chello.pl 13.07.04, 22:06
      Ja bym nie łączyła wszystkich tych objawów z rzuceniem palenia.
      Poddenerwowanie, zwiększenie wagi ciała- zgoda, jednak przyczyn dolegliwości
      gastrycznych szukałabym gdzie indziej.
      Mój mąż, lekarz-chirurg, rzucił palenie po chyba 20 latach. Rzucił z dnia na
      dzień. Przez pierwsze 2 miesiące był nie do wytrzymania ( już miałam ochotę
      kupic mu paczkę papierosów), potem było coraz lepiej.
      Przytył ok 6-8 kg, ale przeszedł na racjonalną dietę i, mimo pięćdziesięciu
      lat, na doskonałą sylwetkę. Kondycja też coraz lepsza, ale systematycznie
      chodzimy na pływalnię i jeździmy na rowerze.
      Trzymaj się!
      • Gość: Venus Re: Skutki niepalenia??? IP: *.vs.shawcable.net 13.07.04, 22:47
        Na pewno na wszelki wypadek warto byloby sie wybrac do lekarza,

ale tak w ogole to dolegliwosci gatryczne sa jak najbardziej normalne podczas
        naglego odstawienia wielu substancji do ktorych organizm sie przyzyczail.

Venus
    • Gość: Milka Re: Skutki niepalenia??? IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.04, 23:12
      Po tym wszystki co tu przeczytalam o nadwadze, o zmeczeniu, o okropnym kaszlu
      wcale sie nie zdziwie jak D zrezygnuje z zamiaru rozstania sie z nalogiem,
      wcale mu tego nie ulatwiacie! Dlaczego nikt nie napisze o PLUSACH niepalenia.
      To tak jak kolega pochwali sie komus ze zostanie ojcem i slyszy od razu : o
      boze to larmo w chalupie od rana do wieczora, te smierdzace pieluchy, te nie
      przespane noce .... ale nikt mu nie powie jakie to cudowne uczucie kiedy jego
      dziecko sie po raz pierwszy do niego usmiechnie !!!

Najwazniejsze jest to, zebys wogole przestal palic i pomyslal nie o skutkach
      niepalenia tylko KORZYSCIACH. Nie mowimy tu o operacj na otwartym sercu i jej
      skutkach, mowimy o rzuceniu nalogu a nalog jak to nalog siedzi mocno i
      najsampierw (lubie to slowo) nalezy uporac sie z nim w psychice to zanczy :
      wszystko ma swoj poczatek w glowie !!! Zeby cos zrobic musisz sam siebie do
      tego gleboko przekonac, codziennie utwierdzac sie w tym przekonaniu i
      konsekwentnie dazyc do celu - nawet nie zauwazysz kiedy przestaniesz siegac po
      papierosa !!! Ja przekonywalam siebie przez tydzien, palenie rzucilam z dnia na
      dzien ( nie sadze zeby metoda ograniczenia byla skuteczna ), a nie pale juz
      pare ladnych lat. Wyznacz sobie cel ktory chcesz osiagnac a tymi drobiazgami
      ktore wychodza podczas "prania" sie nie zniechecaj nie ma latwych drog po
      gorke !!!
      Zycze Ci powodzenia
      • Gość: Halina Re: Skutki niepalenia??? IP: *.ip-pluggen.com 14.07.04, 09:28
        Swietny topik na temat niepalenia zalozyla glassempire z Irlandii na forum
        dyskusyjnym o2.pl
        Skonczyla palic z dnia na dzien przed dwoma laty i wszystkich namawia do
        pojscia w jej slady.
        Napisalam o Waszym topiku na www.space.tami gdzie jest dorum NALOGI.
        Prosilam kogos z tego forum o wpisanie sie tu i podzielenia sie
        doswiadczeniami.

Czy slyszeliscie co powiedzial jeden z lordow angielskich kiedy dyskutowano
        projekt calkowitego zakazu palenia w pubach?
        "Jestem przeciw, nie wolno odbierac biedakom/nedzarzom ostatniej przyjemnosci
        na ktora ich stac".
        Zywie gleboka nadzieje, ze Wy macie jeszcze INNE przyjemnosci w zyciu, i nie
        musicie sie kurczowo trzymac papierosa?
        Mam nadziej
        • Gość: Kaela Re: Skutki niepalenia??? IP: 149.156.14.* 14.07.04, 10:34
          Ja rzuciłam 4 miesiące temu i jak do tej pory bardzo rzadko przychodzi chęć na
          papierosa, dość łatwo mi zresztą ją opanować. Depresja owszem (czasem mogę
          przepłakać pare godzin), trudności w koncentracji, w pracy umysłowej,
          fizycznego wysiłku tez bym chętnie unikała. Najgorsze są jednak skoki
          ciśnienia. Zawsze miałam niskie i nikt w rodzinie nie miał nigdy choroby
          nadciśnieniowej. Napiszcie, prosze czy u Was po rzuceniu palenia też były
          jakieś problemy z ciśnieniem? Zaczęłam je leczyć ale skoki jak były tak są,
          tyle, że wartości bezwzględne trochę się obniżyły tzn skacze mi nie do 170/115
          a do 150/95 na przykład. Zwyżki ciśnienia pojawiają się 1-2 razy na tydzień i
          trwają 8-12 godzin. Do palenia na pewno nie wrócę ale byłoby łatwiej przez to
          przechodzić, gdybym wiedziała, że nie jestem odosobnionym przypadkiem i, że
          jest to niedogodność przejściowa. Pozdrowionka dla wszystkich!
          • Gość: Milka Do Kalea IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 11:09
            Mi sie tez zdazaja skoki cisnienia najczesciej sa polaczone z bolem glowy -
            migrena - nalepszym na to sposobem jest nasz zwykly czosnek !!! Ja robie tak :
            opiekam sobie na patelni w maselku kromke chleba a potem w jeszcze ciepla
            wcieram zabek czosnku SMAKUJE I SKUTKUJE !!! A jezeli przeszkadzaja Ci "skutki
            uboczne" czyli zapach mozesz sprobowac kapsulki z czosnku osobiscie na
            probowalam ale slyszalam, ze dzialaja. Jezeli zdecydujesz sie na sprobowanie
            daj znac zcy pomoglo.
            Na zdrowie i smacznego !!!
        • pamparampa Re: Skutki niepalenia??? 14.07.04, 11:13
          Gdybym był bogaty i miał takie wpływy jak wyżej wymieniony lord, to pewnie wolałbym popijać drogie alkohole w towarzystwie ludzi ze świecznika niż popalać papierosy.
          Wspomóżcie mnie finansowo to znajdę sobie nowe rozrywki... Wiecie, takie snobistyczne, angelske i tylko dla elyt...
          • Gość: Halina Re: Skutki PALENIA IP: *.ip-pluggen.com 17.07.04, 16:03
            Czterdziesci papierosow dziennie, tak sie po nich wyglada...
            I najgorsze ze lekarze zabronili palenia.
            www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,506075,00.html
            • Gość: papina Re: Skutki PALENIA IP: *.aster.pl 17.07.04, 17:05
              40 dziennie... o cholera ! to trzeba mieć rzeczywiście niezłe samozaparcie i ogromną chcicę na tytoń...
              ja wysiadam przy 7 dziennie i dlatego maksymalnie palę około 5...

• szaser Są skutki niepalenia i to poważne! 03.09.13, 05:57
      Każdy ma swój, własny constans nałogów (przyzwyczajeń, nawyków). Jeśli się komuś zabierze jakiś nałóg, to należy go natychmiast czymś zastąpić, i to nie mniej atrakcyjnym. Jeśli atrakcyjność nowego nałogu będzie większa, niż żal po starym przyzwyczajeniu, to jest szansa na pozbycie pierwotnego nałogu.
      • snajper55 Re: Są skutki niepalenia i to poważne! 03.09.13, 09:22
        Brednie. Ludzie (np ją) rzucają palenie i niczym nie zastępują starego nałogu.

S.
        • szaser Są skutki niepalenia i to poważne! 03.09.13, 13:51
          A jednak to ja mam rację!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka