Dodaj do ulubionych

Uciąliwe pocenie sie - pomocy

20.03.02, 09:19
Witam wszystkim,

Mam pewną dolegliwość, z którą nie wiem jak sobie poradzić. Otóż okropnie poce
sie pod pachami. W żadnym innych miejscu tylko włąsnie pod pachami. Na
ubraniach robią się ogromne (w pełnym tego słowa znaczeniu) mokre plamy. Dodam,
ze nie wiąże się to z wydzielaniem nieprzyjemnego zapachu, bo akurat z tym nie
mam żadnych problemów. Używam na zmianę różnych antyperspirantów lub
dezodorantów i nic nie pomaga. Dolegliwość ta jest bardzo uciążliwa z wiadomych
względów. Pocenie występuje przez cały rok niezależnie od pory roku, czyli czy
jest mi ciepło czy zimno. Nie ma też wpływu na to moje samopoczucie. Czy jestem
w sytuacji stresowej czy też zupełnie wyluzowana jest tak samo czyli b. żle.
Może ktoś już uporał się z tym problemem i da mi jakieś wskazówki. proszę .....

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: 172.16.66.* 05.04.02, 22:31
      trudno mi pomoc ale jesli to by cie wybawiolo od smutku, ze Tylko Ty masz ten
      problem to powiem ci ze ja mam wiecznie spocone dlonie i stopy, pod pachami tez
      ale nie az tak strasznie....stopy mozna ukryc w zabudowanych butach - o
      sandalkach nie ma mowy- bloto po 5 minutach! ale gorzej z dlonmi, cieknie z nich
      mowie Ci koszmar, cieknie kapie...ludzie patrza jak na nienormalna gdy podpisuje
      jakis dokument i oddaje go mokry
      • quba Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 06.04.02, 11:25
        mam to samo - ale jeszcze gorzej, bo nie tylko okropnie sie pocę, ale jeszcze
        walczę z nieprzyjemnym zapachem - po prostu koszmar, i chociaż najbliżsi
        wmawiają mi, że ten zapach jest tylko dla mnie straaszny - bo oni wcale go nie
        czują, albo w niewielkim stopniu, to ja wiem swoje !
        Dezodoranty, antyperpsiranty starczaja na bardzo krótko, chociaż myję się
        prawie bez przerwy i non-stop uzywam tych specyfików, często wszystkiego mi się
        odechciewa...
        W aptekach tez niewiele mają ne tego typu dolegliwości, a lekarze nie znaja ich
        powodu. Co robić ? mam ochotę czsem po prostu - rzucic się z mostu do rzeki...
      • Gość: Majka Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.fll.bellsouth.net 07.04.02, 05:03
        ja z okropnym poceniem nog a zwlaszcza dloni zyje juz 50 lat. jeszcze w szkole
        sredniej rodzice wozili mnie po roznych specjalistach i dowiedzialam sie wtedy
        tylko tyle, ze mam zly uklad nerwowy - wegetatywny. trzeba sie po prostu do
        tego przyzwyczaic , a kaluze pod moimi dlonmi - to normalka, wiec jak widzisz
        nie tylko Ciebie dopadla ta mokra dolegliwosc.
        Pozdrawiam
        Majka
        ps. to forum jest swietne, czlowiek od razu sie razniej czuje jak wie, ze w
        swoich przeroznych przypadlosciach nie jest sam

• Gość: Jarek Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.kom.tuwien.ac.at 05.04.02, 23:30
      A ja nie poce sie nigdzie tylko na czole, cieknie ze mnie jakby ktos oblal
      mnie woda, probowalem wielu specyfikow i nic,

Pozzdrawiam Jarek
    • Gość: ewa Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.214.15.190.Dial1.Seattle1.Level3.net 06.04.02, 00:15
      Mnie pomaga na pocenie sie uprawianie sportu. Wypoce sie podczas i potem mam
      spokoj.
    • Gość: justy Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 02:50
      A czy próbowałaś antyperspirantu ETIAXIL. Można go kupić w aptekach. Jest tak
      skuteczny, że producent zaleca stosować go co 2 dni. Czytała na forum wiele
      pozytywnych opinii na jego temat.
      Poczytaj też inne wątki, bo temat nadpotliwości jest częśty na tym forum i na
      forum Uroda.
    • chce_wygrac Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 08.04.02, 18:59
      Dzięki bardzo wszystkim za rady.
      Mówiąc szczerze to nie pociesza mnie fakt, ze też macie takie dolegliwości, bo
      raczej nie mam w zwyczaju cieszyć się z czyimiś niepowodzeniami. W związku z
      tym, ze jest nas tak dużo może wspólnie coś wymyślimy J
      Muszę spróbować Etiaxil. Ponoć jest drogi, ale zrobię wszystko aby się tego
      pozbyć. Czasami dochodzi do tego, że mokre plamy sięgają aż do łokcia. Tego już
      za wiele. Muszę nosić specjalne bluzki z bawełny we wzorki i nieźle się
      maskować. Trwa to od jakiś 3 – 4 lat. Myślę, że to problem wewnętrzny. Ostatnio
      robiłam badanie krwi i moczu i nic nie wykazało. Może to sprawa hormonów.
      Wprawdzie mam ćwierć wieku i to mnie chyba jeszcze nie dotyczy, ale różnie to
      bywa.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
      • jogger Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 15.04.02, 10:30
        chce_wygrac napisał(a):

> Trwa to od jakiś 3 – 4 lat. Myślę, że to problem wewnętrzny. Os
        > tatnio
        > robiłam badanie krwi i moczu i nic nie wykazało. Może to sprawa hormonów.

Właśnie wczoraj wyczytałem, że problem intensywnego pocenia może być związany z
        nadczynnością tarczycy. Nadmierne wydzielanie hormonów tarczycy zwiększa
        termogenezę (wytwarzanie ciepła w organiźmie) i pocenie się jest naturalnym
        działaniem schładzającym. Podawałem kiedyś recepturę ks. Klimuszki na nadczynność
        tarczycy, jeśli kogoś to interesuje, mogę ją odszukać i podać jeszcze raz. Nb
        bardzo termogennie działa kawa, więc przy nadmiernym poceniu lepiej z nią uważać.
        • chce_wygrac Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 15.04.02, 14:54
          mnie bardzo interesuje ta receptura. jesli moge Cie prosic to przeslij. z gory
          dziekuje.
          pozdrawiam
          • jogger Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 29.05.02, 19:56
            chce_wygrac napisał(a):

> mnie bardzo interesuje ta receptura. jesli moge Cie prosic to przeslij. z gory
            > dziekuje.
            > pozdrawiam

Sorry za opóźnienie:

Zestaw na nadmierne pocenie się (hyperhidrosis)
            z prac ks. Klimuszki.

Trzeba pozbierać po zielarniach (chyba nie będzie łatwo):

1.oman wielki
            2.lubczyk
            3.liść orzecha włoskiego
            4.poziewnik blady
            5.skrzyp
            6.szanta zwyczajna
            7.szałwia
            8.melisa lekarska
            9.kora wierzby białej
            10.pięciornik kurze ziele
            11.tasznik pospolity

po 1 opakowaniu, zmieszać razem. Kopiastą łyżkę mieszanki zalać szklanką
            wrzątku i odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić po przecedzeniu, 3
            razy dziennie, 20min przed jedzeniem. Kiedy sam stosuję takie mieszanki,
            zaparzam od razu w termosie na cały dzień.
            Przy poceniu się rąk albo nóg należy moczyć je w ciepłym odwarze z liści
            orzecha włoskiego wieczorem przez 10min codziennie przez 7 dni.
            • Gość: Mimi Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.02, 21:37
              czesc jogger!
              czy moglbys podac ten przepis po lacinie?
              mieszkam za granica i trudno mi to samemu przetlumaczyc, w slownikach nie
              znalazlam takowych roslin.
              dzieki z gory!

a tak wogole moze ktos zna jakies tippsy na ogolne pocenie sie? leje mi sie pot
              po plecach i klatce piersiowej, tak strasznie, ze zmieniam 2-3 razy dziennie t-
              shirt, wracam do domu z workiem z mokrymi t-shirts. przy tym ziebne
              rownoczesnie. mam rece i stpoy jak trup. niekiedy mam takie skostniale palce,
              ze trudno mi je rozruszac. nawet kiedy uprawiam sport mam lodowate rece. czy
              wie ktos cos na ten temat. proponowano mi juz na innym forum aspiryne albo
              guarane. ale mam straszne problemy z nadkwasota zoladka i zle doswiadczenia z
              kawa itd. takze raczej nie skorzystam. podzielcie sie prosze informacjami.
              a ten Etiaxil to jakiej firmy, bo go nie znam? moze to produkt polski?

a z dugiej strony slyszalam, ze mozna sobie dac u lekarza jakis zastrzyk, ktory
              hamuje zupelnie pocenie, na calym ciele. ale nie wiem czy to dobry pomysl.

pozdrawiam wszystkich
              Mimi
              • jogger Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 01.06.02, 22:35
                W poniedziałek podam Ci wersję łacińską, plus drugi zestaw, na niedoczynność
                tarczycy (ten powyżej jest właśnie przeciwpotny, a nie na nadczynność tarczycy,
                chociaż taki wcześniej obiecywałem :-) ). No i plus to, co podałem Ci na
                Fitnessie.
                • Gość: Mimi Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 16:09
                  wielkie dzieki!
                  pa
                  Mimi
                  • jogger Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 03.06.02, 18:51
                    Niedoczyność tarczycy
                    1. Hb. Polygoni avicul.
                    2. Fruct. Rosae
                    3. Fruct. Sorbi
                    4. Cort. Quercus
                    5. Fol. Urticae
                    6. Fol. Juglandis
                    7. Rad. Valerianae
                    8. Rad. Glycyrrhizae
                    9. Lichenis islandici

Nadmierne pocenie się:

1. Rad. Inulae
                    2. Rad. Levistici
                    3. Fol. Juglandis
                    4. Hb. Galeopsidis
                    5. Hb. Equiseti
                    6. Hb. MArrubii
                    7. Fol. Salviae
                    8. Fol. Melissae
                    9. Cort. Salicis
                    10. Rhiz. Tormentillae
                    11. Hb. Bursae pastoris

Nadmierne pocenie się powstaje wg. ks. Klimuszki na tle gruźlicy płuc, nerwicy,
                    zaburzenia procesów trawiennych, a u kobiet z powodu nieprawidłowości w
                    miesiączkowaniu.
                    Ponieważ są to dwa różne zestawy, trzeba je pic na przemian co drugi dzień.
                    • Gość: Mimi Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.02, 08:05
                      Dzieki Jogger!!!
                      jestes super!

wydaje mi sie ale ze to u mnie chyba z tarczyca cos nie tak ( ciagle zimno
                      itd.) sprobuje ten zestaw na tarczyce.
                      Tocopherol biore po 600 mg. dziennie, do ile moge isc z Jodem?
                      bo w algach to z zawartoscia roznie bywa, a po zatym ile razy mozna jesc algi
                      tygodniowo ;-)

co sadzisz o kwasie arachidonowym albo linolowym D9,12- Octadecadienat albo
                      D9,12,15-Octadecatrienat (D po Grecku Delta).
                      myslisz czy to ma jakis zwiazek???

po prostu juz nie wiem dalej, bo u mnie chyba wszystko nie tak funkkcjonuje jak
                      nalezy.

Dziekuje Ci serdecznie za pomoc!
                      Mimi
                      • jogger Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 05.06.02, 12:00
                        Gość portalu: Mimi napisał(a):

> Dzieki Jogger!!!
                        > jestes super!
                        >
                        > wydaje mi sie ale ze to u mnie chyba z tarczyca cos nie tak ( ciagle zimno
                        > itd.) sprobuje ten zestaw na tarczyce.
                        > Tocopherol biore po 600 mg. dziennie, do ile moge isc z Jodem?
                        > bo w algach to z zawartoscia roznie bywa, a po zatym ile razy mozna jesc algi
                        > tygodniowo ;-)
                        >
                        > co sadzisz o kwasie arachidonowym albo linolowym D9,12- Octadecadienat albo
                        > D9,12,15-Octadecatrienat (D po Grecku Delta).
                        > myslisz czy to ma jakis zwiazek???
                        >
                        > po prostu juz nie wiem dalej, bo u mnie chyba wszystko nie tak funkkcjonuje jak
                        >
                        > nalezy.
                        >
                        Spójrz też na wątek
                        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
                        dzial=0511&forum=ZDROWIE&wid=1082098&aid=1082098&layout=2

Z wit. E jest OK, Kelp na ogół dawkuje się 1tab/dzień, na początek proponuję
                        3xdziennie żeby skompensować niedobory. Algi są raczej trudno zjadliwe :-) więc
                        lepiej Kelp, który jest standaryzowany na zawartość jodu. Do tego coś z Gingko
                        Bilobae na krążenie. Dodatkowo wit.C i kompleks witamin z grupy B. Warto
                        zwiększyć ilość mięsa w diecie ze względu na aminokwas tyrozynę (tyrozyna jest
                        też dostępna w tabletkach jako suplement sportowy). Jeśli jesteś wegetarianką, to
                        znalazłem informację, że soja w dużych ilościach zwiększa zapotrzebowanie na jod.
                        • Gość: Mimi Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 20:40
                          JOGGER JESTES SUPER!!!

WIELKIE DZIEKI!!!

i pieknego dnia zycze!
                          pozdro
                          Mimi
    • Gość: linda ETIAXIL IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 09:33
      Czesc, mialam okropne problemy z poceniem pod pachami. Skonczyly sie po tym,
      jak zaczelam stosowac ETIAXIL, zniknely bez sladu po zuzyciu dwoch opakowan
      (pod koniec używałam go raz na miesiac). Jestem zupelnie zadowolona i goracco
      go polecam wszystkim, ktorzy mieli taki sam koszmarny problem. (Aha, proponuję
      stosować ten do skory wrazliwej) Pozdrawiam
      • Gość: magda Re: ETIAXIL IP: *.port.gdynia.pl 23.04.02, 11:41
        ja tez mam ten problem i wlasnie kupilam ETIAXIL. Niestety, po zastosowaniu go
        strasznie mnie piecze pod pachami oraz mam czerwona, podrazniona skore.Nie bylo
        w aptece wersji "sensitive" i dlatego nie mialam wyboru. Na razie przestalam
        sie smarowac i poczekam az wszystko wroci do normy.Czy to jest normalne?
        • raisa Re: ETIAXIL 25.04.02, 18:51
          Gość portalu: magda napisał(a):

> ja tez mam ten problem i wlasnie kupilam ETIAXIL. Niestety, po zastosowaniu go
          > strasznie mnie piecze pod pachami oraz mam czerwona, podrazniona skore.Nie bylo
          >
          > w aptece wersji "sensitive" i dlatego nie mialam wyboru. Na razie przestalam
          > sie smarowac i poczekam az wszystko wroci do normy.Czy to jest normalne?

hej,ja uzywam etiaxilu od ok.tygodnia i mialam podobne problemy.ja za pierwszym
          razem uzylam zdecydowanie za duzo-moze ty tez popelniasz ten blad?staraj sie
          nakladac kremu jak najmniej zwlaszcza,ze masz dla skory normalnej.
          a najlepiej jak bedziesz to oribla co drugi dzien.
          ja zdrowo chyba nie robilam,bo koniecznie i jak najszybciej chcialam sie pozbyc
          tego problemu i mimo,ze pieklo i szcyzpalo uzywalam co noc.Dopiero teraz zaczelam
          smarowac sie co drugi dzien.
          i naprawde dizala..wczoraj wyciagnelam wreszcie dawno nienoszone obcisle
          bluzki:)))

• Gość: Bo Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.acn.pl / 10.133.134.* 15.04.02, 11:53
      Zaburzenia hormonalne mogą się zdarzyć, niestety, w każdym wieku. Nadmierne
      pocenie się może być spowodowane nadczynnością tarczycy. Musisz się przebadać w
      tym kierunku. Natomiast antyperspirant może w Twoim wypadku wyrządzić sporo
      szkód. Radziłabym wizytę u endokrynologa i dermatologa. Pozdrawiam. Bo
      • raisa Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 15.04.02, 14:58
        Gość portalu: Bo napisał(a):

> Zaburzenia hormonalne mogą się zdarzyć, niestety, w każdym wieku. Nadmierne
        > pocenie się może być spowodowane nadczynnością tarczycy. Musisz się przebadać w
        >
        > tym kierunku. Natomiast antyperspirant może w Twoim wypadku wyrządzić sporo
        > szkód. Radziłabym wizytę u endokrynologa i dermatologa. Pozdrawiam. Bo

mi dermatolog powiedzial cos na zasadzie,ze mi sie tylko wydaje ,ze mam
        problem,inni maja jeszcze gorzej,a taka moja natura!!!!grrrr....
        i zalecil mocniejsze antyperspiranty,bo 'teraz mnostwo tego na rynku'.....do
        endokrynologa juz nie mam zamiaru isc,ale dzis zamowilam sobie etiaxil do skory
        wralziwej i jutro odbieram..mam nadzieje,ze poskutkuje.
        pozdrawiam

• Gość: misia Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.polcard.com.pl 23.04.02, 11:54
          a znacie może jakiś skuteczny sposób na pocące się dłonie i stopy???

pozdrawiam
          • miriam_73 do stóp i rąk - też Etiaxil - lotion 06.06.02, 16:01
            Etiaxil - lotion do stóp i rąk.
    • Gość: Monika Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.proxy.aol.com 30.05.02, 21:00

Ja tez mam ten problem . Poca sie pod pachami do tego nieprzyjemny zapach.
      Biore prysznic 3 razy dziennie ale czasami poce sie juz po godzinie mimo, ze
      stosuje antyspiranty.

Na szczescie mieszkam w U.S.A i tutaj lecza ten problem od lipca moje
      ubezpieczenie zdrowotne uaktywni sie wiec sie odezwe po rozmowie z lekarzem.
    • Gość: kluba1 Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.we.client2.attbi.com 13.06.02, 00:24
      chce_wygrac napisał(a):

> Witam wszystkim,
      >
      > Mam pewną dolegliwość, z którą nie wiem jak sobie poradzić. Otóż okropnie poce
      > sie pod pachami. W żadnym innych miejscu tylko włąsnie pod pachami. Na
      > ubraniach robią się ogromne (w pełnym tego słowa znaczeniu) mokre plamy. Dodam,
      >
      > ze nie wiąże się to z wydzielaniem nieprzyjemnego zapachu, bo akurat z tym nie
      > mam żadnych problemów. Używam na zmianę różnych antyperspirantów lub
      > dezodorantów i nic nie pomaga. Dolegliwość ta jest bardzo uciążliwa z wiadomych
      >
      > względów. Pocenie występuje przez cały rok niezależnie od pory roku, czyli czy
      > jest mi ciepło czy zimno. Nie ma też wpływu na to moje samopoczucie. Czy jestem
      >
      > w sytuacji stresowej czy też zupełnie wyluzowana jest tak samo czyli b. żle.
      > Może ktoś już uporał się z tym problemem i da mi jakieś wskazówki. proszę .....
      >
      > Pozdrawiam

SPRAWDZ CUKIER I CISNIENIE !!!
    • aure11 Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 13.06.02, 19:06
      Mam pytanie: ile kosztuje ten ETAXIL???
      • Gość: breskva Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy IP: *.acn.pl / 10.131.131.* 14.06.02, 00:18
        Etiaxil ok 35 zl, jest pod pachy i do stop (ten nie wiem ile kosztuje). Polecam
        do skory wrazliwej, aplikowac tak aby nic nie splywalo i nalepiej polezec z
        rekami nad glowa zeby wysechl-nie powinno wtedy szczypac. Jesli chodzi o
        skrajne przypadki, to slyszalam o operacji usuniecia gruczolow potowych spod
        pachy (w Japoni to norma, pocenie sie jest tam totalnym tabu) ale podobno nie
        jest to obojetne dla zdrowia. Opowiadal mi tez kiedys jeden znajomy ze po sesji
        akupunktury(ktora miala mu pomoc w rzuceniu palenia) przestal sie zupelnie
        pocic-byc moze inny nerw zostal uspiony, ten odpowiedzialny za pocenie??? ale
        nie wiem nic wiecej, moze ktos wie czy akupunktura moze pomoc na nadmierne
        pocenie?
        • miriam_73 Re: Uciąliwe pocenie sie - pomocy 14.06.02, 09:20
          Ten do stóp i rąk - ostatnio płaciłam ok. 40 zł (duża buteleczka)- był w aptece
          w Al. Jerozolimskich w dawnej Ikei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka