Dodaj do ulubionych

czy to rak?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:25
Mój ojciec zrobił markery na raka prostaty PSA iwynik jest ponad normę a po 2
tygodniach biopsję prostaty i wyszedł zwykły przerost tego gruczołu . Co to
oznacza , czemu bardziej wierzyć , czy to początkowe stadium raka ,może ktoś
wie . Proszę o odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • Gość: Milka Re: czy to rak? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 22:29
      Sorry, ale to chyba zbyt powazny temat i zbyt powazne pytanie. Nie wiem czy
      ktos bedzie chcial/mogl udzielic Ci tu na nie odpowiedzi. Ja wolabym uslyszec
      diagnoze od specjalisty i wiedziec ze jest wiarygodna.

Idz z wynikami do lekarza on na pewno Ci powie.
    • Gość: a Re: czy to rak? IP: *.agh.edu.pl 14.07.04, 22:30
      PSA jest podwyższone i w raku i w rozroście prostaty i w wielu innych chorobach.
      • Gość: wolanka Re: czy to rak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:58
        Może lepiej udać się z tymi wynikami do onkologa . Tato chodzi do urologa Psa
        zrobił sobie prywatnie i jak okazało się ,że wynik jest podwyższony to wtedy
        urolog zlecił biopsje ale nie wypowiedział sie na temat podwyższonego Psa.
        • Gość: Milka Re: czy to rak? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 23:02
          Jezeli zostala zrobiona biopsja poczekaj na wyniki, widocznie wczesniejsze
          badania cos wykazaly a biopsje zrobiono dla upewnienia sie o co chodzi. Jak bym
          byla na miejscu tego urologa tez bym nic nie powiedziala nie majac konkretnych
          wynikow w rece, no bo co on moze powiedziec w takiej sytuacji : drogi pacjencie
          moze masz przerost prostaty, moze masz raka a moze jestes zupelnie zdrowy - czy
          taka diagnoza by Cie satysfakcjonowala ? Mnie nie !
          • Gość: wolanka Re: czy to rak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 23:13
            ale wynik biopsji już jest : przerost prostaty i to mnie właśnie dręczy
            dlaczego nic lekarz nie mówi może trzeba szukać czego innego skoro markery są
            podwyższone ,albo powtórzyć biopsję za jakiś czas ? O czym jesze może świadczyć
            podwyższone PSA ?
    • Gość: Artur Re: czy to rak? IP: *.usask.ca 14.07.04, 23:09
      Samo podwyzszenie nie oznacza raka a tylko oznacza proces chorobowy w
      prostacie. Wiec chyba raczej nie ma raka jezeli badanie jest ujemne. Z drugiej
      strony oczywiscie wiesz, ze szansa przecietnego mezczyny na raka prostaty jest
      wrecz ogromna. Tyle, ze na ogol jest to proces zaczynajacy sie poznym wieku i
      tak dlugotrwaly, ze zwykle ci mezczyzni z rozpoznaniem raka prostaty zdaza
      umrzec na cos zupelnie innego i wcale nie zwiazanego z rakiem prostaty.
      Jezeli postudiujesz temat raka prostaty to zobaczysz, ze wg tego co obecnie
      wiadomo to rokowanie w leczonej lub nieleczonej prostacie jest praktycznie
      takie samo, niestety. Czasem sam siebie pytam, czy warto robic te wszystkie
      diagnostyki skoro leczenia naprawde dobrego nie ma. Moze tyle, ze wielu
      pacjentow woli czuc sie leczonych niz pozostawionych sobie samym.
      • Gość: wolanka Re: czy to rak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 23:17
        Dziękuję za odpowiedzi , Ale jeszcze raz zapytam o czym jeszcze świadczy
        podwyższone PSA . Przepraszam ,że jestem tak natrętna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka