Dodaj do ulubionych

Operacja gruczolaka przytarczyc

25.01.13, 06:40
Wiem, że ten gruczolak to rzadka przypadłość, dlatego trudno znaleźć jakieś informacje na forach.
Chciałabym dowiedzieć się, czy ktoś z Państwa ma taką operację za sobą. Jak się wtedy funkcjonuje? Czy nie było żadnych powikłań? Moj lekarz twierdzi, że rezultat nie zawsze jest zadowalający i zalecił monitorowanie choroby. Wyniki są jednak gorsze. Mam obawy, czy to zwlekanie jest dobrym rozwiązaniem.
Obserwuj wątek
    • baska192 Re: Operacja gruczolaka przytarczyc 25.01.13, 21:54
      zapytaj na forum tarczycowym ,tam masz wieksze szanse,ze ktos bedzie cos wiedzial.Sa chyba 3 na gazeta.pl
    • princess_yo_yo Re: Operacja gruczolaka przytarczyc 28.01.13, 09:48
      nie da sie inaczej regulowac poziomu wapnia, operacja to jedyne wyjscie w tym wypadku, przewlekla hypercalcemia powoduje kamienie nerkowe, osteoporoze itd.
      jest to bardzo czesto czesc zespolu MEN type 1 - lekarz powinien sprawdzic co z trzustka i przysadka i zrobic test genetyczny jesli wyniki na to wskazuja.
      wg mojego lekarza operacja musi byc wykonana przez dobrego chirurga ktore sie w tym specjalizuje, zeby zminimalizowac blizny i nie grzebac tam gdzie nie trzeba szukajac 4 'ziarenek ryzu' na slepo. pare dni w szpitalu (max 5, zazwyczaj 2-3) i praktycznie od razu wraca sie do normalnego zycia.
      • maciejkaa9 Re: Operacja gruczolaka przytarczyc 29.01.13, 22:52
        Dziękuję za odpowiedź. Byłam dzisiaj u lekarza, zaczynamy działać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka