Dodaj do ulubionych

Ból nerki (?)

25.02.13, 11:25
Od kilku dni pobolewa mnie po prawej stronie w okolicy nerki, ból nie jest ciągły, odczuwam go tylko w niektórych pozycjach albo przy mocniejszym dotyku. Czy to możliwe, żeby działo mi się coś z nerką? Bo zacząłem się bać.

Czytam teraz, że jeśli ból zależy od pozycji, to jest to raczej kręgosłup, ból mięśniowy albo nerowból. Kręgosłup jest dość prawdopodobny, ponieważ siedzę po kilkanaście godzin na dobę przed komputerem, a śpię na starej wersalce. Nie mam też żadnych objawów ze stronu ukł. moczowego. Mimo to wolałbym się upewnić, czy nic się nie dzieje z nerką. Jest na to jakiś sposób? USG na przykład wyklucza problemy z nerką?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Ból nerki (?) 25.02.13, 11:32
      Jest, zrobić sobie za parę złotych podstawowe badanie moczu, potem iść do lekarza.
    • snajper55 Re: Ból nerki (?) 25.02.13, 11:36
      niedomagam napisał:

> Od kilku dni pobolewa mnie po prawej stronie w okolicy nerki, ból nie jest ciąg
      > ły, odczuwam go tylko w niektórych pozycjach albo przy mocniejszym dotyku. Czy
      > to możliwe, żeby działo mi się coś z nerką? Bo zacząłem się bać.
      >
      > Czytam teraz, że jeśli ból zależy od pozycji, to jest to raczej kręgosłup, ból
      > mięśniowy albo nerowból. Kręgosłup jest dość prawdopodobny, ponieważ siedzę po
      > kilkanaście godzin na dobę przed komputerem, a śpię na starej wersalce. Nie mam
      > też żadnych objawów ze stronu ukł. moczowego. Mimo to wolałbym się upewnić, cz
      > y nic się nie dzieje z nerką. Jest na to jakiś sposób? USG na przykład wyklucza
      > problemy z nerką?

O wydolności nerek świadczy poziom kreatyniny we krwi.

S.
    • horpyna4 Re: Ból nerki (?) 25.02.13, 18:56
      Najczęstszą dolegliwością urologiczną jest kamica. Wtedy w moczu stwierdza się obecność kryształów, np. szczawianu wapnia.

I mniejszy ból jest przy siedzeniu, niż przy leżeniu. A jeżeli piasek wędruje z nerek w kierunku pęcherza, to ból może być bardzo silny, bo kryształki są ostre, a moczowody wąskie. Ból przemieszcza się wtedy niżej i z pleców na brzuch; pojawiają się również w moczu erytrocyty przy silnym ataku bólu.

Zacznij więc od badania moczu, bo to podstawa.
    • viki2323 Re: Ból nerki (?) 03.03.13, 00:43
      Witaj. Na Twoim miejscu zrobiłabym USG jamy brzusznej i wtedy będziesz dokładnie wiedziała czy to nerka a może jakiś inny narząd zaczął niedomagać i wkradł się stan zapalny. Idź do lekarza po skierowanie na usg a jak nie to prywatnie zrób to badanie zanim ból się nasili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka