Dodaj do ulubionych

mBank-obawy

26.10.05, 14:00
złożyłam wniosek o założenie rachunku w mBanku i teraz mam pewne obawy.
Dostałam regulamin i umowę ale boję się, że za pierwszą kartę będę musiała
zapłacić, czy ktoś z was już ma tam kąto bo chciałabym wiedzieć więcej od
kogoś kto ma pewne doświadczenia z tym bankiem. Proszę poradźcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: mBank-obawy IP: *.chello.pl 26.10.05, 19:43
      Witaj
      troche pozno na czytanie regulaminów. Sprawdz tabele oplat i prowizji za co
      placisz. W przypadku mBanku niespodzianek nie ma ale w innym przypadku można
      sie zdziwić czytaj zawsze co podpisujesz albo pytaj co ile kosztuje,
      za karte VC nie placisz w ekonto, placisz tylko za przelewy do innych bankow 50
      gr.
      Pozdrawiam
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
      • jk Re: mBank-obawy 26.10.05, 20:44
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> za karte VC nie placisz w ekonto,

w ekonto? czyli jak?
        no nic, za VC się płaci (chyba, że dają ją "za podpis" lub w jakiejś innej
        promocji), a opłata doliczna jest do pierwszego wyciągu

VE (visa electron) jest darmowa do ekonta, i o tym chyba tutaj rozmawiamy :)
    • bwportal.pl Re: mBank-obawy 27.10.05, 09:20
      > boję się, że za pierwszą kartę będę musiała
      > zapłacić,

Jaką kartę? Karta bankomatowa (płatnicza) jest bezpłatna. Pierwsza i następne.
      A tak konkretnie, to który punkt regulaminu Cię niepokoi?
    • Gość: pomoc Re: mBank-obawy IP: *.polkomtel.com.pl 27.10.05, 09:43
      nie ma obaw
      Ale niestety trzeba założyć konta dosyć oryginalnie, tzn.
      Zakładasz 3 konta:
      1. eKonto - bo nieograniczona ilośc przelewów i darmowa karta VE - z czego
      oczywiście korzystasz
      2. eMax - tu możliwy tylko i wyłącznie jeden zdefiniowany przelew ale
      nieograniczoną ilość razy w miesiącu - ustawiasz go na eKonto -tu możesz
      trzymać kasę trochę większą (np w wysokości jednej pensji?), którą sobie w
      razie co przelewasz na eKonto i wykonujesz przelew/wypłacasz z bankomatu
      Euronetu
      3. eMax plus - jedno lub więcej (max 3) takich kont, gdzie oszczędzasz - tu też
      jeden zdefiniowany przelew na eKonto (dodatkowe ograniczenie to fakt, że możesz
      wykonać ten przelew tylko raz w miesiącu), przykładowo konta hi-fi, samochód,
      wycieczka

Wtedy płacisz tylko za przelewy do innych banków - 50 gr i wypłaty z innych niż
      Euronet bankomatów. Nie ma obaw o kartę - nawet jeśli Ci ją ukradną stracisz
      max tylko podręczną kasę. A w dowolnej chwili, nawet jeśli w sklepie upatrzysz
      coś droższego możesz przez telefon/WAPa przelać z eMaxa na eKonto wymaganą
      kwotę. Smsem/Wapem zawsze możesz sprawdzić ile masz na koncie itp. Oprócz tego
      masz eMaxplusa z niezłym oprocentowaniem

Jak się wkręcisz to wtedy pewnie dołożysz Supermarket funduszy i eMaklera.

Aha - uprzedzając - nie jestem pracownikiem mBanku (patrz domena) - po prostu
      uważam, że spośród internetowych banków oceniając całokształt (oprocentowanie,
      ilość dostępnych sposobów komunikacji, opłaty, sposoby lokowania pieniędzy,
      poprawność i szybkość działania internetu, zaawulowane dziwne opłaty lub/i
      progi oprocentowań, możliwe płatności w internecie typu mTransfer itd) ten bank
      jest najlepszy.
      Dla wymagających lub leniwych oczywiście lepsze mogą być inne banki. Ale
      posiadanie konta w mBanku naprawdę nic nie kosztuje, a daje naprawdę sporo

Sam, oprócz mBanku mam ePakiet w foris banku, bo choć płacę 8zł/miesiąc mam za
      to przelewy i wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie za darmo (w kraju
      free, poza wg kursu visy - i nie jest to promocja!) - ale jak chcę doładować
      komórkę, trochę zaoszczędzić itp - to korzystam z mBanku

Pozdrawiam
      • Gość: pomoc Re: mBank-obawy IP: *.polkomtel.com.pl 27.10.05, 09:45
        aha, darmowe są chyba nie tylko Euronety ale i coś jeszcze - ale już nie
        pamiętam który nbank
        pozd
        • antarus Re: mBank-obawy 27.10.05, 19:39
          Stawiam na mBank:).Mam tam konto i jak narazie jestem z niego bardzo
          zadowolony:) Bez prowizji mozna wybierać pieniądze w bankomatach sieci Euronet i
          Bz WBK :) Mapa bankomatów w poszczególnych miejscowościach dostępna na stronie
          mBanku. Pozdrawiam!
        • Gość: nakredyt.pl Re: mBank-obawy IP: *.sanetja.pl 05.11.05, 20:14
          Pieniadze bez opłat można także wypłacać w bankomatach BZWBK (Bank Zachodni WBK).

Pozdrawiam
      • Gość: atrapa Re: mBank-obawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.05, 09:21
        Widzę, że jesteś b.dobrze zorientowany w usługach mBanku od strony usera. Nie
        wiem, czy dobrze odczytałem Twoje intencje posiadania 3 kont do jednej kasy.
        Strasznie to zawiłe, gdy gotówki raczej brakuje ;-) Czy dobrze Cię zrozumiałem?

eMax zakładasz w celach bezpieczeństwa i ew. nieco wyższego oprocentowania?

A eMax plus? Rozumiem, że dla Ciebie jest interesująca dodatkowa różnica
        oprocentowania 1,8% p.a. od eMax. Czy jest jakaś inna zaleta żonglowania
        plusem? Co oznacza Twój skrót myślowy 'przykładowo konta hi-fi, samochód,
        wycieczka'?

Czy jest zdefiniowany przelew w mBiznes?

Pozdrawiam
        • Gość: pomoc Re: mBank-obawy IP: *.polkomtel.com.pl 28.10.05, 11:28
          nie sądze bym był lepiej zorientowany od innych posiadaczy kont, którzy juz w
          mBanku trochę są (ja jestem od 2000 roku) - ale dziękuję za uznanie!

Jest to nieco zawiłe - ale wtedy naprawdę nic nie płacisz posiadając wszystko
          co chcesz.
          eKonto - na co dzień
          eMax - raz-kilka razy na miesiąc
          eMaxPlus - raz-kilka razy na kwartał

przekonałaś się do eMaxa - i na tej samej zasadzie pytanie - po co trzymać
          kaskę na eMaxie skoro można na lepiej oprocentowanym eMaxPlusie? - wszelkie
          przelewy między Twoimi kontami są bezpłatne i natychmiastowe - ograniczone
          szybkością internetu - więc jeśli masz dostęp do netu to dlaczego nie?

A skrót myślowy - konta eMaxPlus można nazywać według własnego uznania - więc
          jeśli na coś oszczędzasz i nie jest to oszczędzanie bardzo długotrwałe (bo
          wtedy warto zastanowić się na innymi formami) to każde z tych eMaxPlusowych
          kont możesz dowolnie sobie nazywać

ps nic nie wiem na temat mBiznesu
    • Gość: jacek Re: mBank-obawy IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 03.11.05, 11:30
      Ja nic nie płaciłem, mam tam konto 2 lata i 10 zł od pół roku i nie mam obaw że bank mi cos ukradnie.
    • Gość: kalinosia Re: mBank-obawy IP: *.localdomain / *.chello.pl 05.11.05, 19:30
      ogólnie bardzo polecam :) Mamy (ja i mąż) wspólne konto od początku istnienia
      mB, kredyt odnawialny i kredyt hipoteczny. jesteśmy baaardzo zadowoleni pod
      każdym względem z owego banq :)
      • Gość: Normalny Re: mBank-obawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 19:59
        Jestem zadowolony. Polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka