Dodaj do ulubionych

jestem ŁYSA ! Pomocy!!!

19.07.04, 18:28
Od dwóch lat choruje na łysienie plackowate spowodowane stresem. Szukałam
pomocy u specjalistów m.in. u 5 dermatologów, endokrynologa, psychologa.Już
nie mam siły i nadziei! Czas płynie, a na mojej głowie zostało na oko 5%
włosów.Odpowiedź lekarza: nie wiem, jedz witaminy mnie nie satysfakcjonuje!!
Zjadłam tego świństwa chyba z tonę. Czy można to wyleczyć? Proszę napiszcie
jeśli mieliście ten sam problem. Proszę także o pomoc lekarza!!
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 19.07.04, 18:32
      E, zasugeruje nie mam nic do stracenia - skoro lekarze machneli na Ciebie reka,
      albo Ty na nich, zawsze mozesz sprobowac kulek homeopatycznych.
      A tak na marginesie, jakie witaminy kazal Ci ten lekarz lykac?

16%VOL
      22%VAT
      (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow)
      • Gość: Ola Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.04, 18:40
        jedyna co moze Ci pomoc to zywienie optymalne ........ ja nie mialam problemów
        z wlosami ale niesamowicie mi sie wzmocniły i juz nie wypadaja wogole ( podobno
        troche ich ma wypasc i jest to przyjmowane za norme)
    • beata1002 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 19.07.04, 19:41
      Nie znam Twojej choroby ale znam problem Po niedawnym dosc dlugim i powaznym
      pobycie w szpitalu moje wyniki krwi byly gorzej niz fatalne Glownie brak
      zelaza ,ktory spowodowal ,ze garsciami doslownie wypadaly mi wlosy .Bylam
      zalamana bo przod przypominal juz lyse polany.Procz duzej ilosci zelaza w
      tabletkach zalecono mi jesc potrawy zawierajace zelazo (szpinak,watrobke itp)
      Wlosy zaczelam myc w wiejskich jajkach nie uzywam zelu lakieru i odzywek slowem
      zero chemi.Ale naprawde pomogl mi szampon polecony przez mojego interniste
      PREGAINE (jest i odzywka) dostepny w aptekach z czesia drogeryjna cena ok 20
      kilku zl.Nie zalamuj sie ,ja odczulam poprawe juz po drugim myciu.Podobno
      pomaga tez sok z cebuli wmasowany w glowe i po 30 min splukany.
    • piscina Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 19.07.04, 21:34
      Nie smiej sie, inni czytajacy tez. Opowiadala mi kiedys kuzynka, ze u fryzjera
      spotkala kobiete o tak ladnych wlosach, ze az jej o tym powiedziala. Na to
      tamta, ze juz byla prawie lysa (co prawda nie wiem, na jakim tle), ale ktos jej
      doradzil wcieranie w skore glowy wlasny mocz. Ona wyslala rodzine na wczasy,
      zamknela sie na kilka dni i zrobila taka kuracje (nic mi nie wiadomo, czy od
      wewnatrz tez). No i efekt byl taki, ze wlosy jej zrobily sie tak geste i
      zdrowe, ze az zwracaly uwage.
      • Gość: Milka Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.04, 22:19
        Byc moze w tym wcieraniu moczu cos jest ( slyszy sie nie raz o urynoterapii ),
        wedlug EM PWN : W razie stwierdzenia konkretnych uchylen ogolnoustrojowych
        stosuje sie leczenie przyczynowe. Poza tym leki uspokajajace i ogolnie
        wzmacniajace, draznienie miejscowe ( miesza´nki spirytusowe, kwarcowki itp.)
        Niestety skutecznosc leczenia trudno ocenic ze wzgledu na remisje samoistne.

Jezeli znajde cos w internecie podam Ci linki.

A czy probowalas juz ( pewnie tak ) srodkow na wzocnienie wlosow jak tabletki H-
        Patoten lub Merz Spezial Drages
        • Gość: Milka Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.04, 22:41
          Wlasnie wyczytalam, ze przyczyna lysienia plackowatego moze byc niedobor
          CYNKU !!!

Wejdz na www.google.pl i wpisz haslo lysienie plackowate - znalazlam 115 stron,
          oto niektore :

zbysw.w.interia.pl/Web_4/
          www.lysienie.com/
          www.lysienie.info/artykuly.php?id=1
          www.netklinika.pl/skora/lysieniel.htm
          • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 19.07.04, 23:53
            Dziękuje za odpowiedzi! Nie sądziłam, że tyle ich będzie. Aż mi lepiej. Ale do
            rzeczy:
            z witamin brałam Silicę, skrzyp polny, zastrzyki z Wit.B6 i biostyminy, cynk
            równierz brałam, wyniki badania krwi w normie. Szampon m.in. Dermena, ampułki
            Vichy. Dzięki za domowe sposoby napewno wypróbuję, mocz też.
            • Gość: Teresa Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.net-serwis.pl 20.07.04, 11:21
              a interesuja Cie super zdrowe, ziolowe specyfiki na bazie tradycyjnej medycyny
              chinskiej, odzywiajace gruczoly hormonalne i skore od wewnatrz, regenerujace
              tkanke, poprawiajace ukrwienie skory glowy?
              • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:09
                miałam kurację ziołową z firmy SUNRIDER oczyszczającą organizm, stosowałam
                przez ponad 2 m-ce: herbatki z ziół, korzeni, jarzyn i owoców oraz "kleik" z
                tychże. Kuracja wspaniała np. na odchudzanie czy rezygnację z używek, ale na
                włosy niestety.
                Pozdrawiam
                • Gość: Teresa Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.net-serwis.pl 22.07.04, 01:26
                  no i co ma piernik do wiatraka, jak sie ma to co stosowalas do mojej sugestii?
        • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 20.07.04, 00:00
          równierz czytałam o psychoterapi w takich wypadkach, leczyłam się lekami
          antydepresyjnymi. Samopoczucie poprawiło się, nie mam problemów z zasypianiem,
          ale stresu nie da się wyeliminować. Ze względu na dużą ilość leków przyjmowałam
          raczej tańsze witaminy o tych słyszałam, że mają podobne działanie do naszych
          polskich a są dwa razy droższe.
          • jadwiga_r Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 20.07.04, 10:20
            Mojej sąsiadce na wypadające włosy,ale nie było to łysenie plackowate,pomogła
            rzeżucha.Bardzo łatwo ją się uprawia. Wysiej na płaskim talerzu wyścielonym
            gazą lub watą,dobrze zwilżoną.Po 3 dniach będziesz miała gotowe
            roślinki.Pokroisz na chleb. Jesli masz działkę, to możesz wysiewać stopniowo na
            działce,będzie jeszcze zdrowsza, bo wyhodowana na słońcu.
            • pia.ed Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 20.07.04, 10:35
              Wszystkie praktyczne rady sa dobre na wypadanie wlosow, natomist LYSIENIE
              PLACKOWATE jest choroba skory, i dlatego skoncentruj sie na podanych linkach
              (nie czytalam ich).
              Czy lekarz rzeczywiscie stwierdzil te chorobe?
              Przy lysieniu plackowatym wypadaja wlosy tylko w pewnych miejscach skory, a
              jak z Twego opisu wynika sa one po prostu niesamowicie rzadkie!

Mnie na wypadanie wlosow pomoglo ich sciecie na krotko, bo po myciu
              wyszarpywalam je (byly zniszczone).
              • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 20.07.04, 17:14
                Tak lekarz stwierdził łysienie plackowate, być może nie precyzyjnie napisałam.
                Moje włosy nie są rzadkie ich po prostu nie ma.Zaczęło sie od miejscowego
                wypadania tzw. plackami. Jest to schorzenie nie tylko dermatologiczne, ale ma
                podłoże psychosomatyczne.
              • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 20.07.04, 17:19
                a propos ,pisząc "zostało mi 5% włosów" tzn. parę włosów na czubku głowy, można
                je policzyć. "Niesamowicie rzadkie" jak piszesz to moje marzenie, przecież
                zrobię z nich fryzurę!
                • Gość: Halina Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.ip-pluggen.com 20.07.04, 22:56
                  To co teraz robisz, chodzisz w peruce?
                  Wiesz co, moja macocha latami chodzila w peruce, bo byla "lysa" jak
                  twierdzila.
                  Kiedy sie zestarzala, przestala chodzic w peruce. I co sie okazalo?
                  Miala wprawdzie bardzo rzadkie wlosy, ale miala...
                  • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:18
                    nie chodzę w peruce, nie mogę się przełamać. od 1,5 roku chodzę w chustce,
                    teraz jest mi cholernie gorąco. Przyjaciele radzili, żebym chodziła bez
                    przecież jest moda na golenie głowy, może u mężczyzn chyba nie naraziłabym
                    nikogo na taki widok, nie mam odwagi. Osoby, które mnie nie znają muślą,że mam
                    taki styl ubierania, ALE NIE JAK JEST 30 STOPNI! też mają pomysły! Na początku
                    nie miałam z tego powodu kompleksów, jestem osobą dość wyluzowaną, ale wiosna,
                    lato powoduje, że wszystkie fryzury bardziej zwracają uwagę i już mnie łamie.
    • Gość: Doris Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: 212.244.58.* 21.07.04, 10:09
      Jeżeli jeszcze nie zwątpiłas w pomoc lekarską, to moge Tobie zaproponować
      bardzo dobrego dermatologa, około 10 lat temu u kosmetyczki zarażono mnie jakąs
      okropna chorobą objawiająca się zielonkawymi krostami w postaci grudek na
      twarzy. Zwiedziłam też paru dermatologów i jedyne co mi proponowali to operacja
      plastyczna. Gdy trafiłam do jednego lekarza w ciągu 4 miesięcy wyleczył mnie
      całkowicie.
      A z moich własnych doświadczeń z włosami to polecam seboradin. Momógł wierlu
      moim znajomym. Moze Tobie tez pomoże. Jest dostępny albo w postaci lotonu albo
      w postaci ampułek w aptekach, pozdrawam
      • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:19
        chętnie wezmę namiary na twojego dermatologa, dzięki
        • Gość: Doris Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: 212.244.58.* 22.07.04, 10:02
          To jest profesor Langner, państwowo przyjmuje w klinice dermatologicznej w
          Warszwie na Ochocie, niedaleko filtrów.Przyjmuje też prywatnie u siebie w domu,
          ale wizyta jest bardzo droga, rok temu wynosiła 200zł. Podaje nr telefonu: 872-
          90-36
          Mi naprawdę pomógł w sytuacji beznadziejnej,pozdrawiam
    • Gość: Alusia Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 11:39
      Kochanie chorowałam na łysienie plackowate już 12 lat temu. I trafiłam, wydaje
      mi się po tych listach, które tu czytam, jednak na lekarza z praktyką w tym
      temacie. Powiedział mi jasno, zmień dziewczyno pracę albo męża, bo inaczej nie
      masz co liczyć na wyleczenie. Jeśli łysienie jest spowodowane stresem, to
      musisz zacząć od wyeliminowania go. Dostawałam też jakieś leki, cynk i taki
      środek, na który mój lekarz mówił TRUCIZNA. To był taki płyn robiony w aptece,
      i każdego dnia musiałam szczoteczką do włosów wcierać ten płyn w te miejsca bez
      włosów, a było ich 75%. Kazał mi też myć głowę wyłącznie szarym mydłem, oraz
      jak najczęściej (nawet codziennie) jeść albo jedną świńską nóżkę, ew. 1/2 kg
      łapek kurzych. Placki robiły mi się przez pół roku, potem zaczęły zarastać, ale
      też w tym czasie rzuciłam męża i zmieniłam pracę. Nie życzę Ci tak drastycznych
      zachowań, ale pomyśl, jeśli masz stres to koniecznie wyeliminuj go, bo nie masz
      co liczyć na opanowanie tej choroby. Do tej pory zostało mi patrzenie czy
      gdzieś coś się nie pojawia. Życzę powodzenia. Pozdrawiam
      • lebiodka Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 13:09
        Kurtyna ładny rozrzut porad. Ja dołożę jeszcze coś innego. Mój brat będąc
        kilkuletnim dzieckiem miał podobny problem. Z tego co pamiętam to mama była z
        nim u ojców nie pamiętam tylko nazwy zakonu w Łodzi. Przepisali mu mieszankę
        ziołową do picia. Nie jestem pewna czy maści też nie miał. Podpytam się mamy to
        napiszę.
        • halka4 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:43
          Jedzenie tych nóżek i łapek to dopiero stres!
          • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:55
            Słyszałam o nóżkach, łapkach, a do tego o skórach świńskich zawierają dużo
            kolagenu. Ale jak to cholerstwo przyżądzać?
      • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:43
        Przeczytałam i nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Chyba po prostu muszę
        zacząć od początku, a więc dawno, dawno temu...
        około 13 lat temu pierwszy raz dopadło mnie to świństwo, moi rodzice
        przeprowadzali się i zmiana miejsca zamieszkania, szkoły, przyjaciół
        spowodowała stres i wypadanie włosów. Ja się przyzwyczaiłam, mój organizm też
        choć nie obyło się bez leczenia: smarowanie, naświetlanie.Rodzice sponsorowali
        bo byłam dzieckiem więc mogłam eksperymentować, teraz niestety nie mam takiego
        pola do popisu.Włosy odrosły po roku. Jednak młody organizm szybciej zwalcza
        chorobę.

Co spowodowało teraźniejsze zmiany?
        W ciągu roku miały miejsce następujące wydarzenia: poród, powrót do pracy po
        macierzyńskim,a po krótkim czasie zmiana pracy jak mi się zdawało na lepszą.
        Przeprowadzka na "własne" M, wpłata kaucji do spółdzielni i zaczęła się jazda.

Ryzyko nie opłaciło się z pracy musiałam uciec po dwóch miesiącach od
        chamskiego szefa, który nie prosił och nawet nie rządał! tylko terroryzował, a
        jego kochani synowie próbowali mnie wrobić biorąc sprzęt z magazynu (pracowałam
        w zaopatrzeniu)w weekendy! Zwolniłam się zaczęły się problemy materialne bo
        jedna wypłata nie wystarczała i po ok. 3 miesiącach pojawiły się łyse placki.
        Teraz nie mam pracy dostawałam fobi na myśl o szukaniu pracy, ale powoli
        wrzystko wraca do normy i myślę,że praca pomogła by mi w rekonwalescencji. Po
        drugie nie mogę sobie pozwolić na nie pracowanie.

Jednak niektórzy pracodawcy uważają, że wyglądam nie profesjonalnie w chustce!

• margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 14:52
        Alusiu czy mogę wiedzieć ile miałaś lat 12 lat temu?
        Może ma to znaczenie w leczeniu, nie wiem?
        W jakiej miejscowości się leczyłaś? może to niedaleko, mieszkam blisko Katowic.

Mam 26 lat kocham męża, choć jak każdy chłop ma swoje za uszami, jednak ma
        więcej zalet niż wad, po drugie kurczę utrzymuje mnie jak na razie HE, HE, i
        tak się go pozbyć? Jest zbyt wartościowy, żartuję oczywiście.
        nowa praca napewno dobrze by mi zrobiła, nie tylko na włosy, już za bardzo się
        zasiedziałam.

Cieszę się,że jesteś szczęśliwa. Wierzę, że strach o włosy tak łatwo nie
        przechodzi, ale trzymam kciuki!
      • Gość: Alusia Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.chello.pl 21.07.04, 15:34
        nie szczoteczką do włosów tylko do zębów
        • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 21.07.04, 15:36
          zaskoczyłam, spoko.Odpowiedz na w/w
        • Gość: Alusia Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.chello.pl 21.07.04, 15:46
          Wiesz, wtedy waliło mi się małżeństwo i praca była nerwowa, to lekarz trafił w
          10. A jeśli chodzi o lata, to wtedy miałam 26 lat. Faktycznie byłam jednym
          kłębkiem nerwów. Mieszkałam wtedy .... natomiast lekarz był Kłodzku, może po
          części przepis był też i ludowy, bo o tej tzw. truciźnie, nikt nie wspominał na
          forum. Wcierałam szczoteczką do zębów po parę minut dziennie, coś śmierdzącego,
          ale pomogło. Powiedz to swojemu lekarzowi. A te łapki kurze, czy też jedną
          wieprzową to gotowałam każdego dnia. I tu odpowiedź dla halki4 - dziewczyno,
          gdyby Ci zostało tylko 25% włosów na głowie, wsuwałabyś te łapki ile wlezie! W
          wieku 26 lat miałam tylko kępki włosów na głowie i robiłam wszystko co kazał mi
          lekarz. Widać to pomogło. A łapki jem do tej pory cn. raz w tygodniu,
          rzeczywiście wszystko wzmacnia, włosy, paznokcie i kości. Można wytrzymać.
          Pozdrawiam
          • Gość: aga Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.gdynia.mm.pl 25.07.04, 14:03
            Polecam kolagen transdermalny do włosów firmy Collagen Beauty
            Internationale .Jest doskonały-wzmacnia włosy,a do tego powoduje że nie
            siwiejesz.
            • Gość: Halina Collagen Beauty IP: *.ip-pluggen.com 25.07.04, 19:20
              Wyprobowalas na sobie i nie siwiejesz, czy przeczytalas w ULOTCE?
              Jesli po tym sie nie siwieje, to jest wynalazek zaslugujacy na nagrode Nobla!
    • Gość: Milka Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.04, 23:58
      Przeczytalam te rozne rady ( swoje tez ) i chyba tez juz zaczynam lysiec !! To
      tak jak w przyslowiu - co kraj to obyczaj - jak bys chciala sprobowac chocby
      tylko przez miesiac stosowac poszczegolne zalecenia zabrako by Ci zycia nie
      wspominajac juz o pieniadzach ;-)
      Piszesz, ze masz kochanego meza, wiec moze zaczniesz od samoakceptacji. Wiem,
      ze to cholernie trudne ale coz kazdy z nas wyglada jak wyglada a w
      rzeczywistosci chcialby wygladac lepiej ale jak sie nie ma co sie lubi to sie
      lubi co sie ma !!! Moja mama chorowala na raka, przez chemie i inne swinstwa
      wylysiala a do tego napuchla do tego stonia ze jej nie poznalam w szpitalu. 5
      lat byla lysa, na poczatku chodzila w chustce czym jak stwierdzila bardziej
      zwracala na siebie uwage, wiec wywalila wszystkie chustki i chodzila dumna ze
      swoim jak to mowila "kolankiem". Moze to jest wlasnie ten punkt, ze zbyt wielka
      wage przywiazujesz do swojego wygladu zewnetrznego - wiem, wiem ludzie oceniaja
      nas po wygladzie ale z drugiej strony Ci na ktorych nam zalezy znaja nasze
      wnetrze i nie zwracaja uwagi na wyglad zewnetrzny. Postaraj sie pokochac sama
      siebie, siebie taka jaka jestes z tymi paroma wloskami na glowie, przeciez one
      nie swiadcza o Twoim IQ lub pochodzeniu.
      Z calego serca zycze Ci powodzenia i powrotu do zdrowia
      • margotka26 Re: jestem ŁYSA ! Pomocy!!! 26.07.04, 20:18
        Milko masz oczywiscie racje z samoakceptacją, myślę,że kobietom jest o tyle
        ciężej, że włosy są jednym z atrybutów kobiecości, szczególnie jak się ma 26
        lat to przywiązuje sie wagę do swojego wyglądu. Nigdy nie miałam kompleksów na
        tym tle, nie odchudzałam się, nie podziwiałam jakoś maniakalnie swoich włosów
        choć były ładne- jak to zdrowe włosy.
        Podziwiam twoją mamę i to nie tylko z powodu zmiany fryzury życzę jej 100 lat
        życia w zdrowiu!
        Jednak mieszkamy w Polsce i nie oszukujmy się, kobieta w chustce nie dostanie
        pracy(wiem z doświadczenia), a bez włosów?! I nie jest to kwestia pewności
        siebie i IQ. Mam doświadczenie w pracy na różnych stanowiskach i wykształcenie,
        ale nigdy tak długo nie szukałam pracy. Raz usłyszałam, że dopóki nie kupię
        peruki nie mam co liczyć na pracę, no chyba, że tam gdzie nie rzucam sie w
        oczy...
        Pozdrawiam

Słyszałam o wpływie hormonów tarczycy i nadnerczy na powstawanie łysienia, czy
        ktoś coś słyszał na ten temat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka