Dodaj do ulubionych

Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu??

25.03.13, 10:18
mam dopiero 30 lat a juz cholesterol straszny:(
Lekarz zapisal tabletki mocne ale nie wiem czy brac od razu bo do konca zycia potem podobno trzeba i nie chce..
Moze ktos sie zna z was i powie czy moj cholesterol jest tragiczny i grozi udarem i zawalem juz?:(

OGOLNY: 232 MG
HDL : 82 MG
LDL : 131 MG

TROJGLICERYDY : 86 MG

jestem wegetarianka i jestem chudziutka ale jem sporo jajek i seroz zoltychi masla..pewnie przez to:(
i teraz jestem skazana na tabsy :(
w rodzinie dziwia sie ze mam taki wysoki cholesterol w moim wieku:(
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 11:03
      Zle jest nie to, ze masz wysoki poziom cholesterolu, ale to, ze jest zla proporcja HDL : LDL(dobrego do zlego cholesterolu).
      • panialien Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 11:37
        a czemu zla proporcja?

znasz sie na tym to prosze wytlumacz mi :(

najsmieszniejsze ze wg tabel mieszcze sie w normie z tym LDL bo mam byc mniej niz 135 mg
        a hdl mam bardzo wysoki..i to tez dobrze pododbno
        • felinecaline Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 15:34
          Prosze bardzo - zacytuje specjalistke - nutritionistke Isabelle Mallet. Jest ona znanym francuskim (z mojego terenu) specjalista z zakresu tej specjalnosci, akurat mam "pod reka jej opracowanie.
          Oto 5 "zabobonow" na temat cholesterolu:
          1. cholesterol jest "zly" dla zdrowia
          Nieprawda, cholesterol jest niezbedny do prawidlowego funkcjonowania organizmu, jest zarazem substratem jak i produktem licznych reakcji biochemicznych, ktore normalnie zachodza w organizmie (dlatego tak szerokie jest pojecie "normy" jego zawartosci we krwi).
          Istnieja jednak 2 jego typy a mianowicie LDL (Low density lipoprotein) i HDL (high density lipoprotein).
          To ten pierwszy LDL nazywany jest potocznie "zlym cholesterolem", pniewaz jego kwasy tluszczowe nasycone sa odpowiedzialne za tworzenie zlogow w naczyniach krwionosnych, zmniejszajac ich "swiatlo" (przekroj) mogac doprowadzac m.in do zaczopowania tych naczyn i niedokrwienie narzadow.
          W przypadku zlogow w tetnicach wiencowych i w konsekwencji niedokrwienia miesnia sercowego dochodzi do zawalu serca.
          Drugi - HDL uwazany jest za korzystny dla organizmu. Zawiera duza ilosc nienasyconych kwasow tluszczowych i tym samym zapobiega tworzeniu sie zlogow cholesterolowych w naczyniach.

2. "cholesterol wystepuje u osob z nadwaga" - czesciowa prawda, ale moze rowniez byc podwyzszony u osob nie przejawiajacych nadwagi ani otylosci. Wiekszosc (80%) cholesterolu pochodzi z watroby i jego poziom ulega podwyzszeniu w przypadku zlego funkcjonowania tego narzadu.

3."Podwyzszony poziom cholezsterolu wystepuje czesciej u mezczyzn niz u kobiet":
          Prawda i nieprawda zarazem-czesciej niz kobiety to mezczyzni maja zle nawyki zywieniowe.

4. "Dieta wystarczy do obnizenia poziomu cholesterolu"
          Prawda.Ale nalezy ja stosowac rozsadnie, zaczynajac od zmniejszenia spozycia tluszczow zwierzecych, bogatych w kwasy tluszczowe nasycone jak maslo na korzysc spozycia tluszczow roslinnych (oleje, zwlaszcza rzepakowy i orzechowy, bogatych w kwasy omega 3 i 6) pomocnych do zeownowazenia ilosci "dobrego" i "zlego" cholesterolu.
          Istnieja rozne rodzaje margaryny wzbogaconej o te kwasy.
          Wskazane jest rowniez regularne spozywanie tlustych ryb, rowniez bogatych w omega-3.

5. "Nalezy wykluczyc z pozywienia jajka zawierajace ogromna ilosc cholesterolu" - ostatnie badania wykazuja, ze spozycie jaj, w optymalnej ilosci 4-6 tygodniowo nie powoduje podwyzszenia poziomu cholesterolu.

6 juz wylacznie ode mnie: ignorowac forumowe wypociny "mlodego"!!!!!
          • mlody776 Dzieki dzieki 25.03.13, 16:00
            Piszesz:
            " Istnieja rozne rodzaje margaryny wzbogaconej o te kwasy.
            > Wskazane jest rowniez regularne spozywanie tlustych ryb, rowniez bogatych w om
            > ega-3.
            >
            > 5. "Nalezy wykluczyc z pozywienia jajka zawierajace ogromna ilosc cholesterolu"
            > - ostatnie badania wykazuja, ze spozycie jaj, w optymalnej ilosci 4-6 tygodni
            > owo nie powoduje podwyzszenia poziomu cholesterolu.
            >
            > 6 juz wylacznie ode mnie: ignorowac forumowe wypociny "mlodego"!!!!!"

Mamy do czynienia z dobra margaryna a złymi jakami. To jest "super ciekawe".
            Ta twoja lekarka ciągle kończyła medyczna uczelnie i tam ja tych wygodnych dla mafii bzdur nauczyli. Pozornie na początku jej wypowiedzi pisze, ze cholesterol jest konieczny w organizmie, żeby zaraz temu zaprzeczyć, co tylko tak przypadkowo, jest wygodne dla biznesu medycznego. I cóż można poradzić. To oni maja głos i maj gdzieś, ze to my cierpimy i umieramy tracąc wszytko. Ale dziękuje, ze wspomniałeś moja osobę. To zawsze milo jak ktoś te "moje bzdury" czyta.
            • mlody776 Re: Dzieki dzieki 25.03.13, 16:14
              Bez żalu, bo dyskusja powinna się toczyć, myślę z korzyścią dla nas wszystkich. Wypowiedzi/badania popierające moje stanowiska, można znaleźć w setkach (jak nie tysiącach) artykułach, księżykach itd, wpisując do wyszukiwarki: "cholesterol hoax".
    • elaryszard Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 11:51
      Może lepiej zacząć od samokształcenia, wpisz do googla cholesterol książki i wybierz kilka pozycji, po czym sprawdź ich zawartość w księgarni. Jak się trochę poduczysz - wtedy konkretnie zapytaj o to, co Cię niepokoi. Pozdrawiam
      • panialien Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 11:58
        sam sie doucz.AKURAT CZYTAM SPORO
        a chce zapytac konkretnie o to jaki powinien byc ten stosunek ldl do hdl bo nie ma nigdzie w necie
        wiem ze stosunek calkowitego do hdl mam idealny ale czemu wiec mam tabletki od lekarza przepisane..
        skoro wg tabel mam super wszystko i tylko OOGLNY MAM ZLY.
        chcialam sie poradzic kogos tu madrego tez a nie tylko lekarza sluchac.bo lekarz to nie Bóg.
    • goodman41 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 12:35
      Kup sobie ksiazeczke o cholesterolu, poczytaj i sie zastanow co tam autor pisze.
      www.dobreksiazki.pl/b10516-mity-o-cholesterolu.htm
    • no1teresa Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 12:48
      Jeśli znasz angielski to polecam doktora Mercolę i jego strony nt. zdrowia
      wg niego właściwe proporcje powinny kształtować się następująco:
      HDL/Chol.całk. > 24%
      Trójgl./HDL < 2
      Twoje są jak najbardziej zachowane. Przy właściwych proporcjach dopiero cholesterol całkowity powyżej 330 powinien zacząć nas niepokoić. Grożne są zbyt wysokie trójglicerydy.
      I statyny.
      Tu jest dobra informacja, nawet jeśli nie znasz języka, to ilustracje na dole dadzą dobry pogląd na całość sprawy:
      articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/15/dr-stephanie-seneff-on-cholesterol.aspx
    • mlody776 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 14:29
      Te czytanie literatury angielskiej tez może być bezwartościowe. Oszuści mówią bardzo dobrze we wszystkich jeżykach świata. Oni nawet maja swoje prywatne zawiaski wzajemnego popierania się. To jest mafia medyczna.
      Jak oboje byliśmy dziećmi(może trochę wcześniej) do ponoć norma 450 całkowita na cholesterol była OK. Następnie jest 350, 300 i ostatnio przymierzając się do 250. Tak, chcą już dzieci w szkołach podstawowych faszerować tabletki na to. Wiec powinnaś się zapytać jak to było kiedyś możliwe mieć te wysokie według tamtych standard numery i wszystko było dobrze? Następnie powinnaś się zapytać jakie są dowody, ze cholesterol jest szkodliwy? Bo to ze oni sobie piszą w magazynach medycznych jest goowno warte, bo nie maja żadnych dowodów poza tymi, ze jak ktoś dostaje atak serca to tam jest cholesterol. Och i co z tego ze jest? Przecież to jest substancja podrzynacza dla serca? To jest mięsień i musi mieć energie. Poza tym są tam różności. Nawet są witaminy sole, minerały itd. Wiec dlaczego mafia zainteresowała się właśnie cholesterolem? A no zainwestowano w produkcje leków go zwalczających pomimo ze już w latach 60-ch wiedziano, ze są szkodliwe. Powodują cukrzyce i choroby innych okładów wewnętrznych, które przyczyniają się właśnie do niby za po bieganego zawalu serca. Ja nie jestem lekarzem i nie mogę tobie nic radzić, polecać itd. Ale osobiści myślę, ze odżywiasz się dobrze i będziesz żyła długo, jak nie zaczniesz się szpikować chemia dla korzyści mafii medycznej. Te jachty co maja, wakacje w ciepłych krajach itd., to wszystko na tych pustogłowych, którzy traktują ich ja bogów (celowo z malej litery-zgodnie z pierwszym przykazaniem).
      • mlody776 Nastepny paradoks! 25.03.13, 15:44
        Nawet w medycznych magazynach można znaleźć, ze CoQ10 jest ważny dla zdrowia, serca itd.
        Zalecane są nawet duże (450mg i więcej) dawki tego w czasie problemów z sercem, a tabletki zwalczające cholesterol właśnie niszczą ten CoQ10.
        Jak tak bardzo chcesz, to cholesterol naturalnie redukują (przerabiają na użyteczne... nie ja tabletki): witamina B-6, Folicn Acid (B-6 zawsze brane z B-kompleks), czosnek, cebula, marchew (z własnego ogródka), selera, ginger, sesame i avocado.
    • panialien dzieki kochani ale lekarz przepisal mocne tabsy 25.03.13, 15:27
      czyli wg niego jest zle :(
      jeszcze dodal ,iż na mój wiek to niepokojące wyniki i co będzie na starośc dopiero:(
      załamalam sie po wizycie u niego.
    • kozica111 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 17:55
      A stresu ostatnio jakiegoś nie przeżywasz, stres bardzo podnosi poziom cholesterolu.
      • oldboy42wawa Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 18:28
        też mam podobny poziom cholesterolu i dostałem Zaranta 10 jeden raz dziennie
        zobaczymy
        to mój wydruk tam masz zaznaczone normy

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ka/fj/kqo3/wsmEUCroBCFj757JfB.jpg

nawiasem mówiąc ja też nie jem zbyt tłusto chociaż nie stosuję żadnej diety ogólnie mam słabą przemianę tłuszczu oraz dobijają mnie słodycze które bardzo podnoszą cholesterol

• no1teresa Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 20:58
          zatem zamierzasz leczyć wyniki? no, cóż współczuję
          a sztuczna, nienaturalna 'żywność' typu margaryna, masło roślinne i każdy inny utwardzony tłuszcz roślinny to świństwo, bliższe plastiku, niż żywności
          młody776 ogólnie dobrze prawi
        • easyblue Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 21:19
          I Ciebie doc leczy przy takich wynikach?? A diety próbowałeś? Bo wyniki masz dobre, i mam wrażenie, że leczenie przy takich wskaźnikach mija się z celem...
          • oldboy42wawa Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 25.03.13, 21:24
            tak nie do końca bo ja tą zarantę dostałem przy cholesterolu 230 później mi spadła do 180 i brałem ją tylko 2 razy w tygodniu ale ostatnio trochę pofolgowałem z dietą i wygląda na to że w korelacji diety i leków 2 razy w tygodniu to za mało
            • jedynybzyk Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 26.03.13, 00:48
              Nie czytalam calego watku ale chce napisac ,ze w Anglii gdzie mieszkam oblicza sie twn,ratio.
              Caly cholesterol dzieli sie przez ten dobry cholesterol I jesli wyjdzie ponizej pieciu nie jest zle,Jakies cwiczenia,zmaiana diety etc.Poza tym niezaleznie od wyniku jaki Ci wyjdzie z obliczen masz niski poziom trojglicerydow I to Cie ratuje tak czy siak.
              • panialien Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 26.03.13, 15:23
                dzieki
                zalamalam sie tym ze olboywawa ma wiek mojego ojca a ma lepsze wyniki niz ja a juz jest tez leczony lekami...
                wiec widac z tego ze musze wziac te tabsy od lekarza:(
                • oldboy42wawa Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 26.03.13, 16:08
                  niezupelnie musisz przede wszystkim musisz zrozumieć istotę cholesterolu i wyjaśnić przyczynę dlaczego on jest wysoki jeśli dasz radę go ograniczyć dietą lub ćwiczeniami to możesz nie brać
                  ja się zdecydowałem na tabletki bo mam słabą wolę i np.słodyczy nie potrafię sobie odmówić
                  biorąc pod uwagę twój młody wiek tabletki traktowałbym jako ostateczność
    • japanka2 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 27.03.13, 09:33
      tabletki w tym wieku to masakra...
    • goodman41 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 31.03.13, 23:23
      Przy wysokim cholesterolu bedziesz dlugo zyc.
      kefir2010.wordpress.com/2012/11/18/masz-wysoki-cholesterol-i-dobrze-bedziesz-dlugo-zyl-przekretow-mafii-farmaceutycznej-ciag-dalszy/
      • mlody776 Do Goodman41. 01.04.13, 00:02
        Sadzać po jej wypowiedziach, ona jeszcze pod propaganda szkoły podstawowej i mediów jest (po mimo ze udaje dorosłą i pewnie rozważną). Wiec nawet nie przeczyta. No cóż można konia do wody................................
        • amityr Re: Do Goodman41. 01.04.13, 19:36
          Znowu ta sama osoba leci w Karolka.Ludzie ogarnijcie się. Co do cholesterolu to dodam ,że jak ktoś chce mieć kamienie żółciowe to niech dalej zwalcza cholesterol.
    • magi1233 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 02.04.13, 13:01
      Na cholesterolu się nie znam...ale na diecie dr.Ewy Dąbrowskiej tak.Piszesz,że jesteś wegetarianką,na pewno byłoby Ci łatwo zastosować tą dietę.Po co truć się lekami skoro można pozbyć się cholesterolu w dość krótkim czasie.O diecie nie będę się rozpisywać ,wystarczy wpisać w google i adres sam wyskoczy.Ale na pewno poziom cholesterolu po zastosowaniu tej diety obniży Ci się.Jest to dieta stosowana w wielu schorzeniach wywołanych właśnie złym odżywianiem,ale nie tylko.Proszę ,poczytaj.Ja mogę powiedzieć tylko tyle,że po jej zastosowaniu zmniejszyły mi się żylaki na nogach.Również osoby ,które walczyły za pomocą leków z nadciśnieniem (wieloletnim)mogły odstawić leki po zastosowaniu tej diety(pod nadzorem lekarza).Znane są przypadki cofnięcia się gośćca,a nawet ślepoty...Zachęcam do lektury forum Dr.Ewy Dąbrowskiej.Tysiącom osób już pomogła ta dieta.
      A przy okazji polecam filmik na Y.T cud terapii Gersona,o uzdrowieniu za pomocą warzyw i owoców z raka.
      Pozdrawiam
      • nameja Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 19.04.13, 20:27
        Ktoś tu pisał o nadciśnieniu i żylakach. Proszę o pomoc. Jestem na propranololu znaczy byłam, brałam 20 rano i 20 wieczorem, to lek od nadciśnienia i szybkiego bicia serca. Teraz odstawiłam, zmniejszając dawkę w kilka dni bo nie dało rady wytrzymać, ciśnienie 100/60 i tętno ok 60, słabo się czułam. A przeciez nie wolno odstawiać tak szybko! Nic mi nie będzie? Please! Aha to żylaki tez się cofną? Jestem od tygodnia na tej diecie.
    • mlody776 Re: Błagam kochani, kto sie zna na cholesterolu?? 10.04.13, 23:03
      www.swansonvitamins.com/ nie myślę zęby wysyłali do polski, ale można zobaczyć co się oferuje i porównać to z rynkiem polskim. W Stanach oczywiście ciągłe się walczy z rządowymi agencjami( Jak FDA itd, które ponoć "reprezentuje społeczeństwo"-hahaha), aby te produkty naturalne były dostępne dla każdego i medycyna chemiczna nie była jedyna forma leczenia. Niema wolności za darmo.
      • mlody776 Sorry, pomylka. 10.04.13, 23:43
        "do Polski" - z całym szacunkiem pisze się z dużej litery.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka