Dodaj do ulubionych

termin badania- PILNE!:(

25.06.13, 23:58
Witam, dziś byłam na wizycie ginekologicznej związanej z nieregularnym miesiączkowaniem - w ubiegłym miesiącu opóźnienie wynosiło aż 3 tygodnie. Mam 21 lat,nigdy wcześniej tak nie miałam dopiero od pewnego czasu. Miałam badanie podstawowe, cytologię , której wyniki mam mieć na następnej wizycie, oraz usg - wszystko w porządku. Dostałam jednak skierowanie na badanie hormonów : TGO - P/CIAŁA ANTY TYREOGLOBULINOWE, Morfologię krwi, PROLAKTYNĘ(PRL) oraz TSH III ( Hormon tyretropowy). Przy skierowaniu dostałam zalecenie, by badanie to wykonać pomiędzy 18 a 22 dniem cyklu. Zaczęłam liczyć w domu i wyszło mi na to, że odbywać by się to miało podczas mojego wyjazdu, stąd pytanie - czy badanie wykonane trochę wcześniej - 1 lipca ( przy miesiączce, która wystąpiła 15/16 czerwca) , mogłoby dać wiarygodny wynik? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zzapakami Re: termin badania- PILNE!:( 26.06.13, 06:12
      morfologię krwi oraz badania na okoliczność tarczycy możesz zrobić dowolnie, hejże dusza. Pozostaje tylko prolaktyna. Tu są dwie szkoły. Jedna mówi, by robić ją tak jak inne hormony typu lh, fsh, w okolicach 3dc, inna że w okolicach 22 dc, z progesteronem. Ja badam regularnie - czasem tak, czasem tak, a czasem z czapy. Dużych różnic nie ma. Wychodzę z założenia, że jak nie jest jakoś blisko górnej granicy to luz. Za pierwszym razem kiedy badałam to robiłam w połowie cyklu pamiętam (bo nikt nic mi nie powiedział), potem przy wynikach też mnie nikt nie pytał o dzień robienia badania (a zlecali rożnie - 3 opcje). Ja bym na Twoim miejscu robiła kiedy mogę i już. Bardziej bym zastanawiała się nad kwestią czy warto badać prolaktynę bez obciążenia, bo podstawowa może być w normie i to Ci tylko zaciemni obraz. Natomiast moim skromnym zdaniem, jeżeli to prolaktyna miesza Ci w miesiączkach to wyłapiesz ją każdego dnia cyklu, bo musi być wówczas wysoka. Dopłać tylko ewentualnie za obciążenie. Ja biorę dostinex.
    • horpyna4 Re: termin badania- PILNE!:( 26.06.13, 08:21
      Jeżeli jakieś badanie masz wykonać w fazie lutealnej (po owulacji), to nie należy tego wiązać z konkretnym dniem cyklu. Bo nieregularna miesiączka jest wynikiem nieregularnej owulacji, dopiero faza poowulacyjna ma stałą długość.

Uważam, że przede wszystkim powinnaś zacząć się obserwować. Wejdź na forum Naturalne Planowanie Rodziny i zapoznaj się z linkami u góry strony. Zobaczysz, że możesz bardzo dużo sama stwierdzić - choćby to, czy w bieżącym cyklu była już owulacja. A jeżeli była, to kiedy zakończy się cykl.

Nieregularne cykle same w sobie nie są stanem chorobowym; ważne są inne rzeczy. Jeżeli faza lutealna ma normalną długość (zbyt krótka świadczy o niedoborze progesteronu), to prawdopodobnie istnieją jakieś czynniki odpowiadające za opóźnianie owulacji. I może być to np. stres, czy zmiana sposobu odżywiania się.
      • zzapakami Re: termin badania- PILNE!:( 27.06.13, 05:05
        Hopryna ma rację. Co z tego, że zrobisz między 18 a 22 dniem, jeżeli masz teraz wszystko rozwalone i to wcale nie powiedziane, że to akurat będzie lutealna?? Zrób albo 1-5 dnia albo po prostu kiedy możesz, bo aktualnie w swojej sytuacji nie dojdziesz, kiedy akurat środek lutealnej. Zapomniałam Ci o tym wczoraj napisać. Ale prolaktyna robiona w innym dniu niż wskazany nie jest niewiarygodna, o ile nie jest jakaś tam graniczna.
    • imnotokay0 Re: termin badania- PILNE!:( 27.06.13, 20:07
      dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka