Dodaj do ulubionych

Nierówne źrenice.

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 20:22
Na światło moje źrenice różnie reagują, tzn jedna baedziej się rozszerza od
drugiej. Wiem, że wachowo nazywa się to anizokorią. Jednak nic więcej na ten
temat nie mogę znaleźć w Internecie. Może podpowiecie mi, czy to powazne,
jakie badania powinnam zrobić i czym może to być spowodowane?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Nierówne źrenice. IP: *.ss.shawcable.net 29.07.04, 20:55
      Czasem tak jest i nie mozna ustalic przyczyny - taka uroda. Znam nawet troche ludzi, ktorzy tak maja odkad pamietaja.
      Jezeli te nierowne zrenice to cos co nastapilo niedawno a przedtem byly rowne to lepiej dac sie zobaczyc lekarzowi ogolnemu oraz neurologowi.
    • Gość: Joasia Re: Nierówne źrenice. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 21:00
      Nie wiem, jak długo tak mam. W sumie pierwszy raz zauważyła to okulistka rok
      temu. Miałam kiedyś też robione badania neurologiczne z powodu ciągłych bóli
      głowy ale stwierdzno, że to tylko migrena.
      • maszar Re: Nierówne źrenice. 29.07.04, 22:24
        rzeczywiście, ja pisze Artur, najczęściej jest to po prostu "taka uroda" - i
        wówczas nic się z tym fantem nie robi.
        Natomiast, jeśli anizocoria współistnieje z bólami głowy typu migrenowego jak
        najbardziej wskazane byłoby badanie angioMRI w celu wykluczenia anomalii naczyń
        mózgowych;
        • Gość: Artur Re: Nierówne źrenice. IP: *.usask.ca 29.07.04, 22:56
          Innych powodow moze byc w sumie sporo, ale ich diagnoza jest trudna i czesto
          nie ma sensu bo i tak nie ma dobrego leczenia tego typu dysfunkcji. Te inne
          powody sa czasem zwiazen z przebyta lub chroniczna infekcja wirusowa lub
          batkeryjna, czasem z przebytym urazem.
    • Gość: Mr. Hyde Re: Nierówne źrenice. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 00:03
      A może jednak zdać się na opinię neurologa, zamiast robić sobie angioMRI.
    • Gość: Joasia Re: Nierówne źrenice. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.04, 21:29
      Miałam kiedyś robione EEG i wyszło tylko, że za duzo jest fal ostrych.
      Natomiast ciągle mam niewyleczonego gronkowca w oczach - może to jest powodem
      nierównego reagowania źrenic na światło?
      • Gość: Mr. Hyde Re: Nierówne źrenice. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 00:13
        Ani fale ostre w zapisie EEG, ani infekcja gronkowcowa spojówek nie jest
        przyczyną nierówności źrenic. Dyskretna anizocoria z prawidłowymi rekcjami
        źrenic występuje u zupełnie zdrowych ludzi i na ogół nie wymaga żadnych badań
        jeśli jest jedyną, izolowaną nieprawidłowością w ocenie neurologicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka