Dodaj do ulubionych

Tarczyca ?

30.06.13, 19:22
Mam prawie wszystkie symptomy wystepujace przy chorobie tarczycy. Kilka razy robilam badania krwi ale moj lekarz rodzinny twierdzil ze wszystko jest w normie. Inna lekarka z kolei wyczula z prawej strony szyi wole. Ponoc powinnam zrobic usg szyi. Moje pytanie czy to moze byc niedoczynnosc tarczycy jesli wyniki krwi sa w normie czy w gre wchodzi inny problem zwiazany z tarczyca ?
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca ? 30.06.13, 20:09
      Podaj wyniki hormonow tarczycy i tsh, wraz z normami.
      Powinnas zrobic to usg tarczycy a takze badanie krwi pod katem obecnosci przeciwcial autoimmunologicznych chorob tarczycy.
      • robak.rawback Re: Tarczyca ? 30.06.13, 20:19

ta sama dyskusja i jakie badania i co i jak - sporo zalinkowane jest - z linku w link przechodzi wiec dobrze doczytaj -

forum.gazeta.pl/forum/w,22,145156866,145167114,Re_Otepienie.html
        • enoive Re: Tarczyca ? 30.06.13, 20:59
          Nie mieszkam w Polsce, tu lekarz nigdy nie daje wynikow do reki tylko mowi ( w moim wypadku )ze wszystko w normie. Ale tym razem upre sie i poprosze o wyniki.
          Dziekuje za link, przyda mi sie. Tak jak osoba z podanego watku ja tez bylam leczona antydepresantami ( depresja bez wyraznej przyczyny). Odstawilam antydepresanty ale i tak chodze caly dzien zamulona, padam ze zmeczenia, w dzien obowiazkowo spie 2 godziny. Potrafie zbobilizowac sie, ograniczyc jedzenie i zgubic 15 kg ale zaraz wszystko wraca i to z nawiazka :( , mam problemy ze stawami ( ponoc tez wystepuja przy chorobach tarczycy) , werdujace bole, mialam nawet blokady) ale badania krwi tez rzekomo byly w normie. Tylko co mi sie nie zgadza to ze przy niedoczynnosci tarczycy czuje sie zimno a mi z kolei jest zawsze goraco. Dziekuje za info, badania na pewno porobie. Pozdrawiam.
          • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca ? 30.06.13, 21:11
            Mogę zapytać, o jaki kraj chodzi?
            • enoive Re: Tarczyca ? 01.07.13, 00:39
              Holandia
              • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca ? 01.07.13, 11:27
                Pytalam, bo sama mieszkam w Niemczech, gdzie akurat sluzba zdrowia dziala bardzo dobrze... Musisz w takim razie kazdorazowo dopytac sie o wyniki badan. Ja moge poprosic specjaliste o przyslanie kopii wynikow i opisu do domu.
          • no1teresa Re: Tarczyca ? 30.06.13, 23:37
            ja też mam uczucie gorąca przy niedoczynności tarczycy, do tego napady jakby duszności, braku świeżego powietrza (upały i dużą wilgotność powietrza znoszę tragicznie)
            • enoive Re: Tarczyca ? 01.07.13, 00:41
              Czyli nie ma reguly, a ze stawami tez masz problemy lub stanami depresyjnymi albo zmeczeniem?
              • no1teresa Re: Tarczyca ? 01.07.13, 11:28
                mam uporczywy stan zapalny stawów, napady osłabienia/zmęczenia takie, że muszę się położyć - takie drastyczne spadki poziomu energii; stany depresyjne - nie
                • robak.rawback Re: Tarczyca ? 03.07.13, 01:21
                  tu gdzie jestem tez do lapy nie daja - trzeba sie pouzerac albo w gabinecie albo u pani w recepcji jesli akurat lekarzowi nie chodzi drukarka w gabinecie i odesle do recepcji a tam pani zaczyna medrkowac.
                  nie trzeba sie przejmowac tylko bezwzglednie chciec wynikow - w koncu twoja krew badali a nie pana doktora, nie? ja bym nie wyszla bez wynikow.
                  • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca ? 03.07.13, 07:16
                    Mnie to bardzo dziwi, ze w wiekszosci krajow sa takie problemy z otrzymaniem wynikow. W Niemczech tez nie daja sami z siebie ale jak sie poprosi, nie robia problemow - moj endokrynolog przesyla mi do domu kopie listu, ktory otrzymal moj lekarz domowy, ten, ktory na codzien przepisuje recepty i wykonuje zalecenia specjalisty. To juz nawet nie chodzi o to, zeby pacjent koniecznie wiedzial, jakie sa dokladnie wyniki kazdego badania, bo przeciez nie kazdy pacjent ma jakiekolwiek chociaz pojecie ale chodzi o to, ze jak sie zmienia lekarza, warto miec przy sobie poprzednie wyniki badan! U nas sa niby te karty magnetyczne albo od biedy mozna poprosic lekarza o przeslanie wynikow mailem ale jednak znacznie prosciej jest, kiedy pacjent ma je po prostu przy sobie...
                    • enoive Re: Tarczyca ? 03.07.13, 09:45
                      U nas nie daja bo ogolnie ludzie sie tu i tak na tym nie znaja. Tutaj nawet nikt nie wie kto to jest laryngolog, gastrolog czy pediatra, mowi sie - laryngolog to lekarz KNO (czyli lekarz od Gardla, nosa, uszu), pediatra - lekarz dzieciecy i tak kazdy po kolei. A aspiryna dla nich to kazdy srodek przeciwbolowy - ibuprofen, paracetamol. Jak ja ide do lekarza i o czyms z nim dyskutuje to on otwiera gebe ze zdziwienia i pyta skad ja mam taka wiedze. W sumie to musze sama lekarza naprowadzac co mi jest i gdzie powinien mnie poslac, powaznie. Ccesto lekarz sam pyta : A jak myslisz, co to moze byc. Podczas gdy w Polsce zostalam zbesztana i lekarka mi wywrzeszczala " Jest takie przyslowie nie uczy sie ksiedza pacierza " . A ja tylko przyszlam z bolem zoladka i powiedzialam ze to pewnie wrzody ( nie zdazylam dokonczyc ze choruje na nie od dziecinstwa). Az sie poplakalam wtedy, poczulam sie upokorzona i niesprawiedliwie potraktowana :( . Poprosze go o wyniki a on zapyta - po co mi ? :) .
                      • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca ? 03.07.13, 20:30
                        Jak sie zapyta po co, to mu powiedz, ze czesto sie przeprowadzasz, zmieniasz lekarzy i oni prosza o poprzednie wyniki. Lepiej sie nie klocic, bo niestety lekarz ma ostatnie slowo i jak go zdenerwujesz, to nawet cie porzadnie nie zbada :/
                        W Niemczech tez tak jest, ze malo kto wie, ze Frauenarzt to Gynäkologe a Hals-Nasen-Ohren-Arzt to Laryngologe. A jak mowie, ze ide do endokrynologa (Endokrinologe), to juz w ogole nie wiedza, czym sie taki lekarz zajmuje.
                        Sama choruje na hashimoto i cala moja wiedze w tym temacie zdobylam i poglebiam z polecnonych ksiazek lub z forum. Robie to, bo niestety nie ufam lekarzom, nawet nie chodzi o ich wiedze, czy jej brak ale o zaangazowanie w diagnostyke i leczenie. Jakis czas temu bylam u nowej ginekolog i kiedy podjelysmy dyskusje na temat prowadzenia moich spraw hormonalnych, lekarka, nie znajac mnie w ogole, zapytala, jaka dziedzina medycyny zajmuje sie zawodowo :D A ja na to, ze studiuje kierunek nauczycielski a kwestie zwiazane z moja chorba poglebiam czytajac (plus wiedza ogolna). Byla mocno zdziwiona... Ale co robic, wiele kobiet nie wie nawet, jak funkcjonuje cykl miesiaczkowy, dlaczego pigulke antykoncepcyjna nalezy brac pierwszego dnia cyklu, itd.
                        Lekarze nie lubia, kiedy pacjent wie za duzo, podobnie jak nauczyciel w szkole, wszystko jest jednak kwestia "sprzedania sie". Ja, nawet jezeli uwazam danego lekarza za ignoranta, traktuje go z najwiekszym "szacunkiem" i uznaniem, to mu dobrze robi na ego. I potem latwiej sobie z takim typem poradzic.
                        • enoive Re: Tarczyca ? 03.07.13, 21:22
                          Nie moge powiedziec ze sie ciagle przeprowadzam bo jestem u niego juz 11 lat :P A to i tak jeszcze najlepszy lekarz jakiego tu spotkalam w sensie ze jak go o cos poprosze skierowanie czy leki to zapisze. Ginekologa to tu nie uswiadczysz tak szybko, domowy tez sie tym zajmuje, w przypadku mojej kolezanki jej domowy badal ja i w tym czasie dzwonil do ginekologa i konsultowal jej sprawe telefonicznie :) . Myslalam ze w Niemczech lepiej, slyszalam ze od nas jezdza sie leczyc do Niemiec lub do Belgii. Tutaj olewatorstwo totalne, ja nawet nie wierze w te "wyniki w normie" , pewnie cos tam podwyzszone tylko im sie nie chce leczyc i tyle. Dzieki za pomoc !
    • 2margo00 Re: Tarczyca ? 03.07.13, 19:20
      Powinienes miec jednak zrobione USG tarczycy to pomoże w diagnozie.....M.
      • robak.rawback Re: Tarczyca ? 03.07.13, 19:52
        po to ci ze twoja krwe i twoje zdrowie i chcesz miec ladna teczke z wynikami zeby sobie porownywac co pol roku bo masz takie hobby - i to wszystko, jka nie chce wydac to niech napisze na pismie i sie podpisze ze prosilas o wyniki i ci ich nie dali, bo bedzies chciala na tej podstawie zlozyc skarge etc
        • enoive Re: Tarczyca ? 03.07.13, 21:27
          Dzieki, na pewno sie postawie i poprosze o wyniki. Kiedys robilam badania krwi na hormony ale to z innym problemem, dzwonilam po wyniki do szpitala "tu dobrze, tu tez, o tu troche podwyzszone ale o tym porozmawiamy jak pani przyjedzie " . Przyjechalam na badanie/zabieg i przy okazji pytam o te wyniki , odpowiedz - wszystko w porzadku. Mowie, no przeciez pan doktor mowil ze cos tam podwyzszone, a on "a nie, nie wszystko jest dobrze " , no ludzie, zalamac sie idzie :(

Ps. Margo ja baba jestem :)
          • enoive Re: Tarczyca ? 03.07.13, 21:34
            Czyli podsumowujac mam prosic o skierowanie na:
            - badanie krwi hormonow tarczycy i TSH
            - badanie krwi pod katem obecnosci przeciwcial autoimmunologicznych chorob tarczycy
            - USG ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka