Dodaj do ulubionych

chory żołądek

27.08.13, 20:05
Jestem już tak zmęczona, że czasem brak mi słów.Od kilku m-cy bolał mnie żołądek, ból tępy, totalnie uprzykrzający życie.Gastroskopia wykazała nadżerki, małą przepuklinę i stan zapalny. Dostałam od lekarki Controloc, najpierw dawka 2 razy dziennie dawkę 40, do dziś biorę dwa razy dziennie 20. Leczę się od kwietnia, przez 3 tygodnie miałam spokój i od kilku dni znowu mnie boli. Dieta ciągle ta sama, rekomendowana przez lekarza i naprawdę lekka i nie zakwaszająca. Boli non stop. Chce mi się wyć z bezsilności bo ból jest tak silny, że byłam pełna realnych obaw czy nie mam raka żołądka. Nie wiem czy jest sens ponawiać gastroskopię po 4 m-cach, skoro leczyłam ponoć jedynymi skutecznymi lekami. Poza bólem nie mam żadnych innych dolegliwości. Helicobacter nie było. Co robić?
Obserwuj wątek
    • voxave Słuchaj lekarza 28.08.13, 05:09

Też leczyłam nadżerki ale przez 7 m-cy--jak ręka odjął.
      Dieta i lekarstwa oraz cierpliwość.
      Powodzenia.
      • pospolitosc Re: Słuchaj lekarza 28.08.13, 10:05
        A mogłabym zapytać jakimi lekami? Pocieszające jest to że efekt jest. Mam problem z dietą bo ciągle szukam co mi szkodzi. Mam wrażenie, że nawet mleko ale nie mam tej pewności
    • ewa0206 Re: chory żołądek 28.08.13, 10:29
      Ja chorowałam wiele lat. Miałam nadżerki i nie stwierdzono u mnie Helicobakter. Nie pamiętam szczegółowo jakie leki brałam. Pamiętam że zażywałam Ranigast, ale bralam go na ogół tylko wtedy jak mnie potwornie bolało. Jak przestawało boleć to znowu nie zażywałam. Dostałam ochrzan od lekarza że mam brać co najmniej 3 miesiące. No i pomogło. Pomogła mi też kuracja siemieniem lnianym 2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą wypić przestudzone z rana na czczo i wieczorem. Od kilku lat nic na żołądek nie zażywam i jest spokój. Jak mi czasami trochę dziwnie się zrobi na żołądku wiosną albo jesienią to kupuję siemię i po tygodniu picia kleiku jak ręką odjął. Polecam picie siemienia nie tylko ze względu na żołądek ale i dlatego, że zawiera Omega-3. Samo zdrowie :)
      • voxave Re: chory żołądek 28.08.13, 14:29
        Jestem weteranem dolegliwości żołądkowych ----od wielu lat nieżyt,potem refluks,przepuklina przełykowo żołądkowa następnie nadżerki, naliczyłam 5 bo patrzyłam w monitor--leczenie Controloc 20 a potem 40.Do tego siemię lniane pite na zawołanie.Cały dzień po małym łyczku.
        Z dieta jest różnie bo po pewnym okresie co nam nie szkodziło to nam teraz szkodzi.
        Zmienna--nie smażone i nie wolno ciasta i cukru.
        Miałam bóle i poty, oraz ogromną słabość aż do zemdlenia.
        Na razie spokój, ale z raz nadżartym żołądkiem będą powtórki.
        Cierpliwości nam trzeba:)
        Ostatnio tez mam zgagę po mleku.....a co po jogurtach to szkoda gadać.
        • ewa0206 Re: chory żołądek 29.08.13, 19:16
          Jakieś 20 lat miałam tak, że ciągle nadżerki wracały jesienią i wiosną. Teraz nareszcie mam spokój, ale zaznaczam że jak pić siemię to nie łyczkami. Tylko na czczo cała szklanę duszkiem wypijam. To robi osłonę na żołądku i jeżeli się coś nie za bardzo dietetycznego zje to tak bardzo nie dokucza. Zaznaczam, że siemię musi być osobiście mielone. Żadne tam gotowce z apteki. W sklepach od jakiegoś czasu idzie kupić w opakowaniach bodajże 20 dkg. Starcza na długo i najlepiej dużo na raz nie mielić bo się ulatnia i traci właściwości. Polecam. No a dieta to swoją drogą. Trzeba uważać na to co się je.
          • voxave Re: chory żołądek 29.08.13, 20:07
            Siemię mielone jest dobre na jelita,a parzone ziarna na gardło ,przełyk i żołądek.
            Ja parze napar tak----1 łyżeczka siemienia na 1/2 l wody zagotowuję i trzymam na ogniu 5 minut uważając aby nie wykipiało--od czasu do czasu zamieszam łyżeczką.
            Tworzy się glucik ---przykrywam spodkiem aż trochę ostygnie.
            Popijam przez cały dzień w razie potrzeby.
            Takie wypite na jeden raz idzie w jelita i żołądek goły:)
            • ewa0206 Re: chory żołądek 29.08.13, 21:22
              W mojej wersji siemienia się nie gotuje i nie robi żadnych glutów, na których widok od razu robi się niedobrze. Zalewa się 2 łyżeczki płaskie mielonego siemienia wrzątkiem. Po przestudzeniu wypija duszkiem i tyle. Pozdrawiam i życzę zdrówka po siemieniowej kuracji.
          • pospolitosc Re: chory żołądek 29.08.13, 20:09
            dziękuję Wam za wszystkie rady, siemię już wprowadziłam i piję rano wieczorem, kupiłam też ranigast na czarną godzinę i biorę nadal swoje leki, będę cierpliwa, dziękuję serdecznie
            • voxave Re: chory żołądek 29.08.13, 20:12
              Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka