Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie zdrowotne

09.10.13, 15:37
Wiem, że to raczej na forum prawne ale takiego na gazecie chyba nie ma.

Jestem w następującej sytuacji. Od października przestałem być doktorantem, czyli utraciłem ubezpieczenie zdrowotne. Nie pracuję. Mam więcej niż 26 lat, więc rodzic ubezpieczyć nie może), singiel. Do lutego mam podpisaną roczną umowę z uczelnią o przeniesienie autorskich praw majątkowych do utworu naukowego (z 50% kosztem uzyskania przychodu), z tytułu której dostaję co 2 miesiące wypłatę (1350 zł).

składka dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego wynosi 341 zł www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 co pochłonie połowę miesięcznego przychodu.

Zdaje się, że rejestracja jako bezrobotnego, też nie wiele zmieni - mam jednak dochód.

I teraz pytanie czy od takiej umowy da się płacić ubezpieczenie zdrowotne mniejsze niz 341 zł? Kto by to płacił? Ja, w formie dobrowolnego ubezp.?

Może są jeszcze inne drogi uzyskania ubezpieczenia zdrowotnego?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ubezpieczenie zdrowotne 09.10.13, 19:54
      przemicha napisał:

> Wiem, że to raczej na forum prawne ale takiego na gazecie chyba nie ma.
      >
      > Jestem w następującej sytuacji. Od października przestałem być doktorantem, czy
      > li utraciłem ubezpieczenie zdrowotne. Nie pracuję. Mam więcej niż 26 lat, więc
      > rodzic ubezpieczyć nie może), singiel. Do lutego mam podpisaną roczną umowę z
      > uczelnią o przeniesienie autorskich praw majątkowych do utworu naukowego (z 5
      > 0% kosztem uzyskania przychodu), z tytułu której dostaję co 2 miesiące wypłatę
      > (1350 zł).
      >
      > składka dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego wynosi 341 zł www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 co pochłonie połowę miesięcznego przychodu.
      >
      > Zdaje się, że rejestracja jako bezrobotnego, też nie wiele zmieni - mam jednak
      > dochód.
      >
      > I teraz pytanie czy od takiej umowy da się płacić ubezpieczenie zdrowotne mniej
      > sze niz 341 zł? Kto by to płacił? Ja, w formie dobrowolnego ubezp.?
      >
      > Może są jeszcze inne drogi uzyskania ubezpieczenia zdrowotnego?

Niestety, ale masz mały wybór. Albo płać ubezpieczenie dobrowolne, albo znajdź pracę do lutego. Może to być na przykład umowa zlecenia lub kawałek etatu.

Może uczelnia zmieniła ci tę umowę o dzieło na umowę zlecenia? Choć wtedy także składki ZUS trzeba by płacić.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka