Dodaj do ulubionych

Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do jakieg

28.11.13, 13:03
Witam!
Wczoraj mialam bardzo silny bol po lewej stronie od polowy szyi w gore, poprzez zuchwe, szczeke, az do wysokosci policzka. Kiedy przelykalam sline bol stawal sie nie do zniesienia. Nie ustawal pomimo zarzycia maksymalnych dawek paracetamolu i ibuprofenu. Utrzymywal sie przez caly dzien (od okolo 9tej rano do zasniecia), a dzisiaj ustal. To jest trzeci taki epizod. Wczesniej bylam diagnozowana w kierunku neuroboreliozy i SM, ale zadne badania nie potwierdzily tych chorob. Mam rowniez przewlekle zapalenie zatok. Mieszkam za granica, wiec chcialabym pojsc prywatnie do polskiego lekarza. Pytanie do jakiego najlepiej sie udac? Bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • iamhotep Re: Trigeminal neuralgia 29.11.13, 03:48
      nerwoból nerwu trójdzielnego
      neuralgia nerwu trójdzielnego

Ten nerwobol czasem potrafi wrocic ale z tego co wiem nie trwa dlugo.
      • labelesa Re: Trigeminal neuralgia 29.11.13, 13:34
        Tez tak myslalam, ale przeczytalam, ze cos takiego trwa maksymalnie kilka minut. Poszlam do angielskiego lekarza pierwszego kontaktu, ktory nie mial pojecia, co to moze byc, wiec zapytal drugiego lekarza, ktory z kolei powiedzial, ze to moze byc wirus, albo bakteria i moze byc to zwiazane z zatokami, po czym dodal, ze i tak nie jest pewien, ale na wszelki wypadek przepisze mi antybiotyk. Nie martwilabym sie, gdyby to zdarzylo sie raz, ale to byl trzeci raz. Moglabym to porownac do skurczu miesnia (ogromny bol, a pozniej boli przez caly dzien), ale czy mozna dostac skurczu twarzy?
        • sp9tcu Od sp9tcu 29.11.13, 14:47
          Ja to przerabiałem już
          najpierw udaj się do stomatologa i sprawdź zeby
          profilaktycznie
          potem laryngolog
          zatoki , gardło ,ucho
          gdy oni nic nie stwierdzą
          udaj sie do neurologa
          neuralgia nerwu trujdzielnego

paskudztwo
          leczenie od razu mówię trudne i skomplikowane
          to znaczy
          to nic powaznego
          z tego się nie umiera
          tylko cierpi

polecam zrobic 1 doświadczenie
          tak nauczył mnie lekarz
          proszę włozyć język do gardła
          jesli ból ustąpi to mamy neuralgie nerwu trujdzielnego na 100 %
          jesli nie pacz wyzej

leczenie jest trudne
          ja się męczyłem rok
          jak się skończyły kłopoty z zębami
          przeszło

ale jak się pwtarzaja epizody tom raczej stawiam na ucho albo gardło lub zatoki

• iamhotep Re: Neuralgia nerwu trojdzielnego 29.11.13, 23:10
            niestety jak opryszczka na wardze .... powraca.
            Czasem mozna miec kilka nawrotow w ciagu roku jak i dlugie lata przerwy.

Z doswiadczenia: bol moze byc parominutowy jak i parodniowy. Reguly nie ma.
            Moim skromnym zdaniem to jest jakas wirusowa przypadlosc.
            Sa ludzie z pruchniejacymi pienkami w gebie i nigdy tej neuralgi nie maja.
            Ja pienkow w gebie nie mam (zeby jak u gwiazdora) a neuralgie udalo mi sie zaliczyc juz pare razy. Mialem na tyle szczescia ze moj pierwszy lekarz w przychodni powiedzial mi co to jest i ze wyleczyc to sie tego nie da. Przypadlosc nie skraca zycia jeno jest troche upierdliwa.

• osmanthus Re: Neuralgia nerwu trojdzielnego 30.11.13, 12:55
              Poszukaj dobrego osteopaty, ktory zna sie na TMJ.

Poczytaj sobie:
              ernestclinic.com/tmj.htm
    • viollace Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 02.12.13, 21:28
      Witaj, pytanie może wydać się śmieszne, ale jest ważne: masz zdrowe zęby? Bo tego typu dolegliwości mogą być spowodowane dziurawymi ząbkami albo też nieleczonymi stanami zapalnymi przyzębia i kanałów korzeniowych. Sugeruję wizytę u dentysty. Mi kiedyś rwało pół głowy przez dłuższy czas i okazało się, że przyczyną było podrażnienie nerwu zębowego pod ukruszoną plombą. W Twoim przypadku prawdopodobnie przyczyną będą chore zatoki. Wybierz się do laryngologa. Dużo zdrowia życzę!
      • labelesa Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 02.12.13, 22:38
        Tak, zeby mam zdecydowanie zdrowe, bardzo o to dbam. Natomiast, rok temu mialam usuniety zab w trakcie trwania infekcji. Mialam kanalowe leczenie, ktore nie pomoglo i pod zebem zebrala sie ropa. Nie zdazylam jej wyleczyc przed wyrwaniem, bo w trakcie przymiarki do szyny relaksacyjnej spory kawalek sie ulamal i to tak niefortunnie, ze od razu trzeba bylo wyrwac reszte. Wlasciwie pierwszy atak bolu mialam kilka miesiecy po tej ekstrakcji i rzeczywiscie od razu poszlam do dentysty, bo myslalam, ze to ma jakis zwiazek, ale dentysta to wykluczyl. Moze sie jednak mylil?
        • viollace Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 02.12.13, 23:36
          Może się mylił... Może wybrać się na konsultację do innego dentysty? Warto zrobić sobie teraz zdjęcie rtg bolesnej okolicy - może wiele pokazać. Jeśli zdjęcie było wykonywane także po ekstrakcji lub zaraz przed nią, warto te obrazy porównać. Jeśli okaże się, że to jednak nie od zęba, przyda się wizyta u laryngologa i obrazowe badanie zatok.
          • labelesa Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 03.12.13, 10:26
            Zdjecie bylo robione, kiedy mialam pierwszy atak bolu. Wykazalo infekcje pod miejscem, gdzie wczesniej byl zab (tak, jakby ponizej linii zuchwy) i wtedy wlasnie dentystka wykluczyla problem stomatologiczny.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 08.12.13, 05:35
              Moze migrena po prostu - objawy w kazdym razie pasuja.

Minnie
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Silny bol polowy twarzy, zuchwy i szyi - do j 08.12.13, 05:37
                ps

zapalenie zatok w takim przypadku bardzo nasila bole glowy. jestes poza paracetamolem i ibuporfenem,
                powinna isc do lekarza po leki p/bolowe na migrene.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka