Dodaj do ulubionych

rak płuc z przerzutami do mózgu

15.12.13, 19:22
Witam wszystkich.Moja mamcia choruje na raka płuc niedrobnokomórkowego od kwietnia 2012 roku. przeszła kilka chemii i radioterapię głowy bo był już przerzut w móżdżku. Wszystko przeszła bez większych dolegliwości. Miesiąc temu zaczęła źle się czuć, w sensie braku sił, bóle głowy lekkie, zachwiania równowagi, mdłości. Poszliśmy do lekarza prowadzącego i zlecił TK głowy i przepisał dexamethazon. po tym leku stan mamci praktycznie od razu się poprawił. odeszły prawie wszystkie dolegliwości tylko pozostał problem słabych nóg. ale do rzeczy, mam wynik tomografu i bardzo bym prosiła co o nim myślicie. Ogólnie zdaje sobie sprawę że nie jest dobry, ale chciałabym wiedzieć czy to już jest baaaardzo tragicznie??? boję się o mamę i nie wiem co robić. zaznaczam jeszcze że mamcia miała kilka dni temu kolejne naświetlania głowy 4 dawki.
wynik TK
#w prawej półkuli móźdźku kilka zmian o średnicy do 25mm, w lewej półkuli móżdżku o śr do 18mm, w robaku móżdżku o śr19mm, w lewym płacie potylicznym o śr 9mm, w lewym płacie czołowym zmiana ze zwapnieniami o śr 13mm, masywne zmiany obrzękowe okołokomorowe ciągnące się obustronnie od poziomu rogów czołowych komór bocznych ku górze do sklepistości. bez cech ucisku przemieszczenia i poszerzenia układu komorowego.#

od trzech dni mama zaczyna miec problemy z chodzeniem lekkie i troszkę niewyrażnie mówi.
Bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 15.12.13, 21:35
      Bardzo mi przykro
      według mnie stan jest beznadziejny
      liczne przezuty do mózgu
      tutaj kilka przydatnych linków
      Forum onkologiczne
      www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/
      Nowotwory damy rady
      forum.gazeta.pl/forum/f,37372,Nowotwory_damy_rade_.html
      • iwowo Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 22:51
        Dziękuję w sumie nie spodziewałam się innej odpowiedzi ale bardzo przydatne linki. Pozdrawiam gorąco.
    • snajper55 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 01:22
      iwowo napisał(a):

> Bardzo proszę o opinie.

Ja cię bardzo przepraszam, ale nie rozumiem po co ci nasze opinie. Po co ci moja, informatyka, opinia o stanie zdrowia twojej matki. Czy opinia jakiegoś hydraulika czy innego nauczyciela geografii. Słyszałeś o lekarzach?

S.
      • iwowo Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 22:47
        Witaj> Pewnie masz rację w tym co piszesz,ja po prostu szukam w ludziach jakiejś nadziei mimo że wiem jak jest.Właściwie nie wiem po co to napisałam każdy wie co znaczy taki wynik. tylko ile nam zostało?????? nie wiem czy dam radę to znieść:(:(
        • scept89 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 23:57
          iwowo napisał(a):

><snip>Właściwie nie wiem po co to napisałam każdy
          > wie co znaczy taki wynik. tylko ile nam zostało??????

A tego to precyzyjnie nikt nie wie. Z punktu widzenia chorego i rodziny zapewne im szybciej tym lepiej. W portalach medycznych powtarzana jest informacja ze zgon nastepuje do 2 lat, ale trzeba to traktowac jako "prawie zaden pacjent z przerzutowym nowotworem do mozgu nie bedzie zyl po dwoch latach od rozpoznania". Moze tez umrzec jutro, bo wystapi jedno z X powiklan choroby nowotworowej.

Trzymaj sie dzielnie, bez wahania staraj sie ulzyc cierpieniom chorej a i sama zglos sie do lekarza po porade/leki jesli zajdzie taka potrzeba. Hospicja maja tez psychologow ktorzy moga pomoc w radzeniu sobie z sytuacja, zarowno w roli pacjenta jak i osoby opiekujacej.
        • snajper55 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 17.12.13, 12:04
          Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,37372,Nowotwory_damy_rade_.html

S.
      • ortolann Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 22.12.13, 14:17
        Snajper, ochłoń. Może nie wiesz, ale choroby dotykają informatyków i ich rodzin, hydraulików, farmaceutów, meteorologów, kucharzy, nauczycieli, itp. Można więc prosić o opinie, relacje tych ludzi z ich doświadczeń. Nie ma potrzeby od razu tak ostro.
        • snajper55 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 22.12.13, 16:52
          ortolann napisała:

> Snajper, ochłoń. Może nie wiesz, ale choroby dotykają informatyków i ich rodzin
          > , hydraulików, farmaceutów, meteorologów, kucharzy, nauczycieli, itp. Można wię
          > c prosić o opinie, relacje tych ludzi z ich doświadczeń. Nie ma potrzeby od raz
          > u tak ostro.

OK, było za ostro. Przepraszam.

S.
    • aqua48 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 11:16
      iwowo napisał(a):
      >
      > od trzech dni mama zaczyna miec problemy z chodzeniem lekkie i troszkę niewyraż
      > nie mówi

Zgłoś się z wynikiem do lekarza prowadzącego mamę, opisz mu dokładnie objawy i zapytaj o wskazówki, co jego zdaniem Was czeka w najbliższej przyszłości i co on radzi.
      Ja bym radziła Ci zorientować się czy macie w swojej okolicy domowe hospicjum dla osób chorych na nowotwory i zapytać o jak najszybszą możliwość objęcia Was taką opieką. To są lekarze i pielęgniarki dojeżdżające do chorych i pomagające w codziennej domowej opiece, pielęgnacji, dawkowaniu leków i kompleksowej odpowiedzi na wszystkie pytania. Często taka wizyta, raz, dwa razy w tygodniu daje rodzinie i choremu po prostu jakiś promyk światła w ciężkiej chorobie i nastawia pozytywnie nawet jeśli rokowania są wątpliwe. Życzę Wam dużo siły.
      • iwowo Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 16.12.13, 22:41
        aqua48 napisała:

> iwowo napisał(a):
        > >
        > > od trzech dni mama zaczyna miec problemy z chodzeniem lekkie i troszkę ni
        > ewyraż
        > > nie mówi
        >
        > Zgłoś się z wynikiem do lekarza prowadzącego mamę, opisz mu dokładnie objawy i
        > zapytaj o wskazówki, co jego zdaniem Was czeka w najbliższej przyszłości i co o
        > n radzi.
        > Ja bym radziła Ci zorientować się czy macie w swojej okolicy domowe hospicjum d
        > la osób chorych na nowotwory i zapytać o jak najszybszą możliwość objęcia Was t
        > aką opieką. To są lekarze i pielęgniarki dojeżdżające do chorych i pomagające w
        > codziennej domowej opiece, pielęgnacji, dawkowaniu leków i kompleksowej odpowi
        > edzi na wszystkie pytania. Często taka wizyta, raz, dwa razy w tygodniu daje ro
        > dzinie i choremu po prostu jakiś promyk światła w ciężkiej chorobie i nastawia
        > pozytywnie nawet jeśli rokowania są wątpliwe. Życzę Wam dużo siły.
        Dziękuje za odpowiedż. Już mamy pielęgniarkę, jest bez zmian , czyli problemy z chodzeniem i mową lekkie, właściwie to zdaję sobie sprawę że nie jest dobrze ale potrzebuję jakiś pozytywnych słów bo co tu dużo mówić mam ZAŁAMKĘ chociaż przy mamie jestem nie do zagięcia.Skąd brać siłe aby to wszystko znieść???
        nie wiem!!!!!STARAM SIĘ:(Dziękuję Pozdrawiam
        • sp9tcu Od sp9tcu 17.12.13, 00:17
          Ile czasu
          z tym moze byc różnie
          wujek miał raka prostaty
          z przeżutem do mózgu i żył pół roku

natomiast jedna znajoma pani
          od zyła około mięsiąca
        • aqua48 Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 17.12.13, 21:46
          iwowo napisał(a):

> mam ZAŁAMKĘ chociaż pr
          > zy mamie jestem nie do zagięcia.Skąd brać siłe aby to wszystko znieść???
          > nie wiem!!!!!STARAM SIĘ:(

Pamiętaj, że życie musi się toczyć normalnie (na tyle na ile to możliwe), i musisz znaleźć siły aby się sama nie rozchorować. Jak tylko możesz odpoczywaj, odrywaj się od obowiązków, wychodź, rób sobie małe przyjemności, bez wyrzutów, wciągaj rodzinę do odwiedzania mamy, rozmów z nią, jeśli jej to nie męczy. Jesteś już bardzo, bardzo dzielna, bo nie oszukujmy się w takich sytuacjach większość obciążenia bierze na siebie osoba opiekująca się i to jej jest najciężej.. Całuję Cię mocno, trzymaj się i wykorzystaj nadchodzące Święta, aby pobyć z mamą, polepić z nią uszka, lub tylko przytulić, pośpiewać kolędy i powiedzieć jej że ją kochasz.
    • no1teresa Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 18.12.13, 13:28
      słuchaj, a co szkodzi wspierać samopoczucie mamy wywarem z liści papai?
      • robak.rawback Re: rak płuc z przerzutami do mózgu 22.12.13, 12:30
        snajper co za glupoty trujesz? chyba logiczne ze sie bedzie pytac bo ktos inny mogl przez to przechodzic i miec namiary na jakas dobra terapie, lekarza, podzielic sie informacjami...
        czesto sie wiecej od innych pacjentow mozna dowiedziec niz od samych lekarzy ktorzy maja wszystko w czterech literach.
        pytaj sie dziewczyno i pisz na roznych forach, poszukaj innych forow pacjentow na necie, zawsze warto popatrzec co inni mowia.
        i bardzo dobra rada powyzej - poprzytulac sie mocno. trzymajcie sie.

snajper55 napisał:

> Ja cię bardzo przepraszam, ale nie rozumiem po co ci nasze opinie. Po co ci moj
        > a, informatyka, opinia o stanie zdrowia twojej matki. Czy opinia jakiegoś hydra
        > ulika czy innego nauczyciela geografii. Słyszałeś o lekarzach?
        >
        > S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka