Dodaj do ulubionych

Blizny po ospie

08.01.14, 13:13
Niedawno przechodziłam ospę (w wieku 38 lat). Krostki mialam na całym ciele i bardzo źle to zniosłam. Niestety zostały też blizny. Kupiłam w aptece Scagel na blizny. Czy ktoś z Was już go moze stosował? Mam go dopiero od paru dni, a podobno leczenie takich blizn trwa nawet do 2 lat, wiec trudno mi coś powiedzieć na jego temat. Dlatego jeśli macie doświadczenia z tym żelem, to będę wdzięczna za podzielenie się ze mną nimi.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Blizny po ospie 08.01.14, 17:25
      Nie smarowałam śladów po ospie niczym. Z czasem znikły całkowicie, mimo, że byłam obsypana miejsce przy miejscu. Choć niektóre, bardzo uporczywe dopiero po pięciu latach się wygładziły..
      Przez pierwsze tygodnie po chorobie puder fluid wychodził mi bardzo szybko :)
      • jadwiga_r Re: Blizny po ospie 08.01.14, 20:19
        Czy w trakcie tej choroby kapałaś się?
        Wnusia /5 lat/moja chorowała na ospę i codziennie ja kąpaliśmy. Na ciele nie pozostała żadna blizna, i nie miała żadnego swędzenia skóry.
        Po kapieli ciało było spłukiwane fioletem / roztworem, chyba był to nadmanganian potasu- maleńkie tabletki rozpuszczone w wodzie/.
        Dzieci łagodniej przechodza ospę wiatrówkę.
        • kalafiorka1999 Re: Blizny po ospie 09.01.14, 08:26
          Moje dzieci też przechodziły ospę zupełnie inaczej niż ja. Ot, krostki, które trzeba bylo smarować i po paru dniach zniknęły. Ale u mnie był koszmar. Chociaż niczego nie drapałam, to jednak zostały mi blizny. A kąpałam sie jak mogłam i też stosowałam nadmanganian potasu.
          • rotkaeppchen1 Re: Blizny po ospie 09.01.14, 10:32
            Jezeli nie chorowalas w dziecinstwie na inne choroby wieku dziecięcego, radziłabym ci sie zaszczepić. Caly witz polega na tym, ze w przeciwieństwie do dzieci, dorośli przechodzą te choroby ciezko, czasem nawet z powikłaniami.
        • rotkaeppchen1 Re: Blizny po ospie 09.01.14, 10:30
          Inaczej reaguje i regeneruje sie skóra małego dziecka a inaczej - duzo wolniej - dojrzalej kobiety. Ja tez przechodzilam ospe jako dziecko, bylam wysypana a mam jedynie jedna bliznę, ktora jest coraz mnjej widoczna. Na skórę dobry jest olej arganowy, jednak dopiero po calkowitym zagojeniu sie blizn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka