Dodaj do ulubionych

Bezdech senny?

21.02.14, 20:48
Witam! Obawiam się, że cierpię na tę dolegliwość. Poczytałem co nieco w necie, ale proszę o Wasze doświadczenia z tym problemem (o ile ktoś takie miał). Jak to zdiagnozować i leczyć? Jestem z Opolszczyzny. Mężczyzna 50+. Będę wdzięczny!
Obserwuj wątek
    • iso_1 Re: Bezdech senny? 22.02.14, 19:39
      Sam na to cierpię i muszę w końcu pójść z tym do lekarza.
      Mój ojciec zmarł właśnie w ten sposób.
      Z tego co wiem to trzeba chyba spać ze specjalnym aparatem.
      Jeśli jesteś otyły to powinieneś schudnąć.
      Ta dolegliwość często dopada właśnie ludzi otyłych.
      • narfi Re: Bezdech senny? 23.02.14, 04:22
        Jedynym pewnym sposobem zdiagnozowania bezdechu sennego jest badanie polisomnograficzne w specjalistycznej klinice lub w szpitalu. Szeroko reklamowane badania tego typu w warunkach domowych, to sciema i wyludzanie kasy.
        Diagnozowanie przy pomocy nawet najbardziej szczegolowej ankiety to tylko 50/50 szansa na prawidlowa diagnoze. Nalezy rowniez pamietac, ze mozna ciezko chrapac i nie miec bezdechu jak i ze mozna w ogole nie chrapac i go miec.
        • mark230 Re: Bezdech senny? 23.02.14, 16:21
          Właśnie miałem robione takie badanie ok 1,5 roku temu - diagnoza: "obturacyjny bezdech zależny od pozycji ciała o średnim stopniu nasilenia " a w styczniu br. tzw septoplastykę – zabieg laryngologiczny mający na celu korekcję skrzywienia przegrody nosowej ... ustąpiło chrapanie - jestem w trakcie konsultacji laryngologicznych - myślę że należałoby powtórzyć - badanie na na bezdech. Ps. mam zalecone unikanie snu na plecach (włożyć piłkę tenisową w plecy pidżamy.
          • puncel Re: Bezdech senny? 25.05.14, 09:01
            A gdzie robilas septoplastykę? Ja w MML u dr Michalika i jestem bardzo zadowolona, standard tez fajny, zreszta widac na ich fb (klinika MML)
        • m.slep88 Re: Bezdech senny? 14.12.16, 10:55
          Nie zgodzę się z kwestią, że badania w warunkach domowych to ściema. Niestety ale pacjent przychodząc na pierwszy badanie polisomnograficzne źle sypia i często te badania trzeba powtarzać, bo bezdech występuje w czasie snu, a pacjent będąc w nowym miejscu ma problem z zaklimatyzowaniem się. Warunki domowe są bardzo dobrym miejscem do tego typu badań - naturalne środowisko pacjenta to duży plus. Minusem jest to, że nie będzie on pod stałym monitoringiem osoby, która powinna to nadzorować (niekoniecznie mowa o kamerze, ale choćby o tym, że z pacjentem nikt w pomieszczeniu przebywać nie powinien). Najczęściej w domu jest wykonywana poligrafia, która nie daje pełnego obrazu bezdechu - pokazuje tylko czy faktycznie on się pojawia, czy nie. Pełna polisomnografia w warunkach domowych nie jest w ogóle przeprowadzana ze względu na koszty i z obawy o zniszczenie sprzętu wartego 50 tys zł - ale moim zdaniem takie badanie powinno być również dostępne dla pacjentów w warunkach domowych. Pozdrawiam! :)
      • zolgreen2 Re: Bezdech senny? 15.04.15, 10:33
        Witam!

Cierpiałem na bezdech senny przez ok 5 lat. W pewnym momencie zniknął, a ja byłem przekonany, że tak jest z bezdechem. Po prostu, przychodzi do człowieka stres, a wraz z nim pojawia się bezdech, a kiedy stres mija, mija również bezdech.
        Sytuacja zmieniła się diametralnie dwa tygodnie temu, kiedy do sklepu w którym pracuję przyszedł człowiek, który cierpiał na tą dolegliwość i również nagle wyleczył się. Rozmowa była długa i skłoniła mnie do podzielenia się z Wami tą wiedzą. Wiedzą, która z pewnością u wielu wywoła uśmiech, a u lekarzy pukanie się w czoło. Jednak ktoś kiedyś napisał: ?Są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się filozofom nie śniło?.
        Mój bezdech był raczej mało uciążliwy dla otoczenia. Chrapałem słabo, albo wcale. Natomiast bezdech czasem trwał do 3 min. To po pewnym czasie spowodowało, że moja żona budziła się nie z powodu mojego chrapania, ale z powodu jego braku. Któregoś razu była tak przerażona, że aby nakłonić mnie do pójścia do lekarza, nagrała te moje bezdechy kamerą. Rzeczywiście zrobiło to na mnie wrażenie, ale nie aż takie aby pójść do lekarza.
        Człowiek, z którym rozmawiałem w sklepie był zgoła odmiennym przypadkiem. Jego bezdechy, a konkretnie wyjście z bezdechu przyprawiało o zawał serca rodzinę albo współpracowników na nocnej zmianie. Według ich relacji przypominało to raczej charczenie zarzynanego prosiaczka. Nie trudno się zatem domyślić, że ów człowiek został nakłoniony dość szybko, zarówno przez rodzinę jak i kolegów w pracy, aby jak najszybciej coś z tym zrobić. Leczenie ?za pomocą? lekarza jest zbyt drogie, bo nie jest refundowane przez NFZ. Szukał więc metod alternatywnych, z których kilka nie przyniosło żadnego rezultatu. Ostatecznie okazało się, że najprawdopodobniej pomogło kręgarstwo.
        W tym momencie opowiedziałem mu o swoim przypuszczeniu co do wyleczenia. Ja przecież nie byłem u żadnego lekarza, ani też kręgarza. Powiedziałem mu, że jedyne co przychodzi mi do głowy jako przyczyna mojego wyleczenia to nagranie, które obejrzałem z sobą w roli głównej, kiedy mam bezdech. Wtedy on powiedział, że kiedy chodził do kręgarza, żona też go nagrywała i pokazywała mu te nagrania.

Tak więc zanim wydacie tysiące na leczenie chrapania czy bezdechu, poproście kogoś bliskiego o nagranie kamerą w czasie bezdechu sennego i obejrzyjcie je sobie. Dobrze jest zrobić kilka nagrań z kilku dni.

Pozdrawiam,
        Jeżeli komuś to pomogło to koniecznie dajcie znać na zolgreen@tlen.pl
    • cpap_pl Re: Bezdech senny? 08.04.15, 22:50
      Ja nie polecam poddawaniu się zabiegom chirurgicznym - lepiej spróbować cpap najpierw. Przedewszystkim się zdiagnozować - ze względu na moją pracę wiem gdzie aktualnie można to zrobić bez kolejek (czekania 6 miesięcy) i na NFZ. chętnie pomogę - proszę pisać silvialula@gmail.com

Można też zgłosić się do fundacji która się tym zajmuje - tu link: www.24godziny.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=105

a tutaj do wypoyczalni CPAP (można też taki automatyczny sprzęt wypożyczyć, co nie tylko pomaga oddychać i spać ale też zapisuje całą noc aby lekarz mógł zobaczyć jak przebiegały bezdechy) To chyba jedyna taka wypożyczalnia:
      www.oddechowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=90

polecam się - bo temat znam :)
      Sylwia
      • mwl2000 Re: Bezdech senny? 18.05.16, 12:51
        Najlepiej wypożycz CPAP auto z zapisem danych, wtedy dowiesz się jak silny masz bezdech ile razy w ciągu nocy i czy rzeczywiście jest to bezdech czy np. tylko spłycony oddech. Dane tez będą przydatne dla lekarza. Aparat możesz wypożyczyć np. rehafund.pl tylko pytaj się o aparat z zapisem danych bo nie wszystkie mają.
    • 1marco61 Re: Bezdech senny? 02.08.15, 16:52
      W niedalekiej przyszłości chciałbym zakupić aparat Auto -CPAP , wiem że mam bezdech ponieważ pierwszą diagnozę wystawiła mi żona . Na razie póki nie będę miał wyników i testów nocnych chcę taki aparat wypożyczyć. Jest wiele rodzajów i marek tych aparatów na rynku polskim /ceny od 2 tys. do nawet 8.tys/ a czy ktoś z Państwa ma wiedzę które aparaty i jakie firmy są na czele listy rankingowej /jeżeli taka istnieje/ pod względem niezawodności, jakości i ceny czyli połączenia wysokiej jakości z niską ceną ?
    • cypriansokolowski Re: Bezdech senny? 08.12.15, 20:33
      Wypożyczalnia CPAP i Auto CPAP, mają też sprzedaż w sklepach medycznych Philipsy i Apexy.
      www.brandvital.eu Może sie komus przyda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka