Dodaj do ulubionych

Problemy z zuchwa -dziwne bole

04.05.14, 14:23
Opis sytuacji
Wloclawek wrzesien 2013-bol zeba pod korona leczenie I propozycja od stomatologa zrobienia protezy szkieltowej na dol zuchwy(brak 5 i 6 z obydwu stron.)Wczesniej ani w tym momencie wrzesien 2013 nie maialam zednych objawow ze strony zuchwy ,skroni i tego obszru.
Proteza szkieletowa zostala wykonana porzadnie przez stomataloga ze spacjalizacja protetyka.Opieralam sie klamrami tylnimi na 8-mkach.Przy dopasowywaniu troszek przypilowano (ociupinke gorne mosty).Niestety nie zaakceptowalam jej (psychicznie i fizycznie –posmak metalu).Walczylam 3 tyg.Zakladalam ,zdejmowalam .Juz wtedy odczuwalam,ze jakas zmiana w zgryzie wg .mnie nastapila.Ogromny stres z powodu noszenia tej protezki sprowodowal ,ze nie moglam spac prawie miesiac.Po 3 tyg przestalam nosic protezke.Bylam bardzo negatywnie do niej nastawiona i mocno przezywalam ,ze w wieku 40 lat musze takie cos nosic.
Po pewnym czasie zauwazylam ,ze mam jakies dziwne napiecia na tylnich czesciach zebow (lub ich brakow bo nie mam 6 i 7 z obydwu stron ) .To nie byl zaden bol nagly ,czy przezszywajacy .Cos jakby w stanie napiecia ciagle bylo.Potem doszly ciagniecia czasami przy uszach na skroni.Stan ten trwal raz lepiej ,raz gorzej.Czasami cos czuje na inych dolnych zebach.Jestem typem nerwusa .Duzo czytam w internecie o roznych przypadlosciach zuchwowych etc
Nie jestem bruksistka.

W grudniu bylam na konsultacji u implantologa w Polsce .Zaczelam rozwazac implantacje aby odbudowac l braki skrzydlowe.Sciagnelam tez lewy most z gornej szczeki.W tej chwili nic tam nie mam (stary most byl zawieszony miedzy 3 a 7 gorna)
24 lutego mialam wprowadzone 2 implanty w dol zuchwy(rozszepienie wyrostka,podsypanie bio oss+membrana ).W czasie tego zabiegu usuwana byla tez zab madrosci ,ktory lezal za miejscem implantacji.Byla zle przeleczona kanalowo i implantolog bal sie ryzyka aby byla blisko implantow.Sam zabieg znioslam dobrze ,aczkolwiek dlugi czas dochodzilam do siebie (fizycznie bylam zmeczona )i psychicznie tez.
Po kilku tyg objawy ciagniecia jak by powrocily .I jest coraz gorzej.Implanty goja sie dobrze ,ale te dziwne bole napieciowe mnie mecza i obnizaja jakosc zycia.
Poszlam w Holandii do chiurga szczekowego i nic nie widac zlego w stawach zuchwowych.Ruchomosc normalna,nie ma zwyrodnien.Nic mi nie klika i nie przeskakuje .Nie boli podczas zucia czy ziwania.Zalecal relax i czekanie na korony .Proces implantacji jest dlugi(mam w sumie jeszcze 4 do wszcepienia w tym 2 w szczece i okolo 8 mies czkania na protetyke ) ,a doleglowosci corac wieksze i boje sie czy sie nie poglebiaja.no i pytanie czy to od zuchwy czy moze jakies inne bole napieciowe.

Moj implantolog poradzil mi sie raz jeszcze skontaktowac ze specjalista od stawow zuchwowych.Jest troche zaniepokojony i chcialby zebym wyjasnila podlozy tych moich dziwnych odczuc zanim zacznie implantowac kolejne miejsce .Zrobilam sobie badanie krwi i jest ok.Zapisalam sie z wlasnej inicjatywy na masaz stomatologiczny(nie wiem czy dobrze wykonuje cwiczenia )
Jestem mocno zaniepokojona moim stanem bo nigdy mnie nic nie bolalo do ubieglego roku ,a tu prosze taka sytuacja...

Co to moze byc i czy jest dla mnie jakas nadzieja
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka