Dodaj do ulubionych

Zapalenie blony sluzowej zoladka

18.06.14, 11:00
Macie jakies dobre rady na to chorobsko. Mam reflux i zapalenie przelyku. Bralam esomeprazol ale przerwalam bo zle sie po nich czuje. Na razie biore Pantoprazol 20 2 razy dziennie po jednej tabletce rano i wieczorem. Zoladek dalej boli. Termin u gastrologa mam na 7.7. dopiero.
Obserwuj wątek
    • tygrynio1966 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 19.06.14, 11:53
      witam w klubie, jeśli masz formę przewlekłą to leczenie może być długie i namiętne :( ,
      pantoprazol 20-ka to za mało , zalecałbym controloc 40 rano ( może ci to wypisać każdy lekarz )
      no i przede wszystkim unikanie ostrych rzeczy na czas leczenia takich jak musztarda ketchup cebula czosnek jeśli już musisz przyprawić to ja używałem chrzanu w małych ilościach mi nie szkodził, najbardziej szkodliwe są leki przeciwzapalne typu aspiryna to wogóle jest zabójstwo dla żołądka, jeśli już to ibuprofen, no i do śmieci wszelkiego rodzaju konserwy jedzenie paczkowane i wszystkie tego typu świństwa, dobrze jest zrezygnować z pieczywa wogóle jeśli już to mała pszenna bułka, i najważniejsze musisz sobie wybadać co z tych rzeczy które jesz powoduje negatywne skutki bo tak naprawdę każdy reaguje na co innego
    • goodman41 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 20.06.14, 00:07
      Kto i na podstawie jakich badań wydał taką diagnozę i przypisał lekarstwa na nadkwasotę?
      Podobne objawy mogą występować przy niedokwasocie.
      • issia3107 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 22.06.14, 09:39
        Byłam już na badaniu zoladka. Miałam robiona sonde. Dostałam tabletki esomeprazol. Ale źle sie po nich czuje. Nudności zawroty glowy, dziwny smak w ustach. Dlatego przestałam je brac.
        • marbor1 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 22.06.14, 19:35
          Przeczytaj dokładnie ulotkę. Wszystkie te niepożądane objawy wymienione są w ulotce:

" bóle głowy
          biegunka
          bóle brzucha
          wzdęcia
          nudności, wymioty
          zaparcia"

Dobrze, że odstawiłaś ten lek, ale prowadzący lekarz musi o tym wiedzieć. Jest wiele innych leków o takim samym działaniu i bez tych działań niepożądanych.
          Niestety trzeba często trafiać, aż się trafi na odpowiedni lek dla ciebie.
        • goodman41 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 23.06.14, 01:21
          issia3107 napisała:

> Byłam już na badaniu zoladka. Miałam robiona sonde. Dostałam tabletki esomepraz
          > ol. Ale źle sie po nich czuje. Nudności zawroty glowy, dziwny smak w ustach. Dl
          > atego przestałam je brac.

No i co? Jaka diagnoza? Jakie pH?
    • tyzbaba Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 22.06.14, 20:13
      Teściowa miała zapalenie błony śluzowej żołądka. Chorowała długo, nic nie mogła jeść ,schudła bardzo. Rodzina podejrzewała już ,że to rak żołądka. Lekarz przepisywał jej jakieś mleczko o smaku miętowym, nazwy nie pamiętam, ale leczyła się długo i bez efektów. Wreszcie zmienili lekarza i okazało się, że była niewłaściwie leczona nie miała nadkwasoty tylko niedobór kwasów żołądkowych i mleczko tylko pogarszało.
      • tygrynio1966 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 22.06.14, 20:25
        a to dobre :-(
        • issia3107 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 23.06.14, 09:33
          Jakie pH to nie wiem. Nic lekarz mi nie powiedział. Idę teraz do innego lekarza
          Mam termin na 7.7. Diagnoza to gastritis, zapalenie przełyku i klapka do żołądka się nie zamyka. Jem tylko gotowane wszystko gotowane. Schudłam juz 5 kilo. Jak tak dalej pójdzie to zniknę calkowicie. Ważę teraz 50 kilo.
          • goodman41 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 23.06.14, 23:02
            issia3107 napisała:

> Jakie pH to nie wiem. Nic lekarz mi nie powiedział. Idę teraz do innego lekarza
            > Mam termin na 7.7. Diagnoza to gastritis, zapalenie przełyku i klapka do żołąd
            > ka się nie zamyka. Jem tylko gotowane wszystko gotowane. Schudłam juz 5 kilo.
            > Jak tak dalej pójdzie to zniknę calkowicie. Ważę teraz 50 kilo.

To po co chodzisz do lekarza, jak się nie pytasz o wyniki? Jak masz nadwagę, to zrzucenie 5kg wyjdzie ci na zdrowie. Gotowanie pokarmów jest wskazane. Surowe ziemniaki nie są jadalne, a temperatura niszczy pasożyty, które mogą się znaleźć w jedzeniu.
            • issia3107 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 25.06.14, 22:24
              goodman41. A to wazac 50 kilo to nadwaga jest. A twoim zdaniem ile powinnam wazyc zeby nie miec nadwagi.
    • mira581 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 06.01.15, 13:19
      posiada wynik badania histopatologicznego-blona sluzowa zoladka z nielicznymi komorkami przewlekłego nacieku zapalnego,oraz blona sluzowa zoladka z naciekami zapalnymi typu przewlekłego(+) i z wybroczynami-czy to jest coś poważnego i jaka powinna być zastosowana dieta.
      • pies_z_laki_2 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 11.01.15, 13:18
        1) czy sprawdzana była obecność Helicobacter Pylori? Masz wrzody?
        2) pij gluta z siemienia lnianego
        3) kup Gastrotuss, bardzo mi kiedyś pomógł (doraźnie)
        4) kup olej z rokitnika, może być w kapsułkach, czy kroplach, pomaga zregenerować śluzówkę
        5) szczerze polecam też bardzo dla mnie skuteczny PepzinG (- www.iherb.com/product-reviews/Doctor-s-Best-PepZin-Gl-Zinc-L-Carnosine-Complex-120-Veggie-Caps/2467/?p=1)

IPP należy brać doraźnie, czyli niedługo, inaczej mamy anemię / niedobory witamin jak w banku, w dodatku IPP same nie leczą, a tylko działają wspomagająco. Jeśli jednak masz niedobór kwasów, to IPP moga tylko zaszkodzić... nie tędy droga!

Najważniejsza jest teraz odpowiednia dieta i zaraz potem leczenie medykamentami.
    • jantoni.jajcorz Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 06.01.15, 18:37
      Pij na czczo parzone (mielone) siemię lniane [gotowe jest do kupienia w "sklepie zielarskim"].
      1 łyżeczkę zalej wrzątkiem i pij po wystudzeniu. W trakcie studzenie kilkakrotnie "rozbełtaj", żeby nie zrobiła się klucha.
      Mój gastrolog zaakceptował ww. przepis.
      • jantoni.jajcorz Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka cd. 06.01.15, 19:22
        Jest: ....> 1 łyżeczkę zalej...
        Winno być:.... 1 czubatą łyżeczkę/szklankę zalej ...
        • tasamazyrafa46 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka cd. 10.11.16, 15:07
          Przed jedzeniem, mimo silnego głodu (co JEST dyskomfortem) czuję się doskonale. Np dziś tak było. Pogoda piękna, słabe ciśnienie nie osłabia. Wystarczyło zjeść cokolwiek (gotowaną kaszę gryczano - jaglaną w ilości tyle co w 2 garściach się zmieści, bez masła nawet) - i po kilku minutach - zawroty głowy. Da się przeżyć. Ale dlaczego??? I to nie pierwszy raz... Mierzę ciśnienie od 3 tygodni. Jest w dolnych granicach. Ale to po jedzeniu tak słabo się czuję... Czy rzeczone siemię mi pomoże?
          • zgred.polarny Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka cd. 10.11.16, 17:12
            "Rzeczone siemię" ponoć osłania błonę śluzową żołądka. Tak mówi fama i mój sąsiad.
            Trzeba je je pić (wg przepisu wyżej) na czczo.
            Spróbuj, wiele nie ryzykujesz, góra 8.- PLN/paczka.
            • zgred.polarny Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka cd. 10.11.16, 17:23
              Info+ :)

Uszkodzona błona/śluzówka to nie tylko refluksy. Na jej konto można się "załapać" na brak wchłaniania vit. B12, a to skutkuje anemią (kiedyś zwaną złośliwą:(
          • tygrynio1966 Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka cd. 10.11.16, 19:51
            tasamazyrafa46 napisał(a):

> Przed jedzeniem, mimo silnego głodu (co JEST dyskomfortem) czuję się doskonale.
            > Np dziś tak było. Pogoda piękna, słabe ciśnienie nie osłabia. Wystarczyło zjeś
            > ć cokolwiek (gotowaną kaszę gryczano - jaglaną w ilości tyle co w 2 garściach s
            > ię zmieści, bez masła nawet) - i po kilku minutach - zawroty głowy. Da się prze
            > żyć. Ale dlaczego??? I to nie pierwszy raz... Mierzę ciśnienie od 3 tygodni. Je
            > st w dolnych granicach. Ale to po jedzeniu tak słabo się czuję... Czy rzeczone
            > siemię mi pomoże?

przy tych dolegliwościach siemię ci nie pomoże a badałeś sobie elektrolity i nawodnienie czy nie masz przypadkiem biegunki albo zbyt często nie robisz qupe ?
      • hepatica_suplementy Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 22.11.16, 14:26
        Polecam Gotu Kola zawierający ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej, który standaryzowany jest do 2% azjatykozydów i 8% triterpenów. Stymuluje wytwarzanie mucyny tj. śluzowego składnika śliny, wydzielin żołądka i jelit, która ochrania te narządy przed działaniem enzymów trawiennych.

hepatica.pl/sklep/gotu-kola/
    • dariuszgdynia Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 06.01.24, 10:26
      Stwierdzono u mnie przewlekłe zapalenie błony śluzowej żoładka w wyniku badań gastroskopowych (ok 10 lat temu). Nie mam wrzodów ale wystąpiła nadżerka błony śluzowej żołądka. Biorę dexalant 30 mg (muszę tak co drugi dzień) Przynosi faktycznie ulgę. Tylko biorę go już długie lata i poprawy nie ma (co jakiś czas robię gastroskopię) Lekarze twierdzą że można je brać latami a jak czytałem o skutkach ubocznych długotrwałego przyjmowania leków ipp to się przeraziłem. Co robić.?
      Jak przestaję brać leki i stosować samą dietę to po ok 2 dniach czuję że wszystko wędruje do przełyku i pojawiają się bóle brzucha, zgaga itp Ostatnio pojawiły się bardzo duże wzdęcia i gazy nawet jak biorę leki. Prawdopodobnie po tylu latach brania leków ipp mam niedokwasotę i jelita dają o sobie znać. Dokwaszać żołądek (np. octem jabłkowym) nie bardzo mogę bo zgaga jest nie do wytrzymania. Nawet z tego co czytałem nie mozna bo mam nadżerki. Cz jestem skazany dożywotnio brać leki z grupy ipp
      Dodam ze gastroskopię robiłem chyba z 4 razy w tym czasie, nigdy nie wykazywało bakterii h.poli ale też mogło się to już zmienić. Ostatnie badanie ok 2 lat temu
      • koziorozka Re: Zapalenie blony sluzowej zoladka 06.01.24, 16:13
        dariuszgdynia napisał:
        > Cz jestem skazany dożywotnio brać leki z grupy ipp
        ------------------------------
        Tego nikt nie wie. Jak ci pomagają, to w czym problem?
        Jeżeli - powtarzam, jeżeli - pojawią się jakieś niedogodności, to będziesz szukał rozwiązania problemu.
        Nie martw się na zapas.
        Trochę czarnego humoru: wiesz, ze jutro możesz wpaść pod samochód?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka