Dodaj do ulubionych

magnez - jaki najlepszy

11.07.14, 15:16
Może ktoś poleci dobry preparat magnezowy?
Obserwuj wątek
    • 2fanatyk2 Re: magnez - jaki najlepszy 29.11.16, 21:49
      youtu.be/qhOZqu8s6mw?list=PLE81chneB14zQJ2Xy0zn5aROZnYmtNrvB - wszystko co ważne w wyborze magnezu w kilka minut.
    • margolcia_63 Re: magnez - jaki najlepszy 29.11.16, 22:40
      Tylko w formie cytrynianu. Ja ostatnio nabyłam CI-TRI-MAG FORTE. 60 tabletek za 9 zł, a moja apteka do tanich nie należy.
      • koziorozka Re: magnez - jaki najlepszy 30.11.16, 10:34
        Wszystko o magnezie rozwałkowane na 100 sposobów znalazłam na
        zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/03/magnez.html
        Wiele cennego info jest też w komentarzach
        W skrócie wchłanialność:
        1) Sól
        a) organiczna (cytrynian, mleczan) – do 90%
        b) nieorganiczna (chlorek, siarczan, węglan) – do 30%
        2) Chelat (diglicynian, asparaginian) – brak wiarygodnych badań, chyba lepiej wchłaniany niż sól nieorganiczna.
        3) Tlenek do 4%
      • snajper55 Re: magnez - jaki najlepszy 30.11.16, 12:48
        margolcia_63 napisała:

> Tylko w formie cytrynianu. Ja ostatnio nabyłam CI-TRI-MAG FORTE. 60 tabletek za
        > 9 zł, a moja apteka do tanich nie należy.

Gdzie indziej można go kupić poniżej 6 PLN. Jedna tabletka zawiera 60 mg jonów magnezu (wbrew informacji na pudełku: 120 mg magnezu).

S.
      • koziorozka Re: magnez 30.11.16, 13:27
        margolcia_63 napisała:
        > Tylko w formie cytrynianu. Ja ostatnio nabyłam CI-TRI-MAG

Cytrynian magnezu, bez żadnych domieszek jest w Polsce chyba tylko w dwu preparatach: Magnesol (150 mg jonów) i Magnex citrate (375 mg jonów).
        Prosta proporcja pozwala obliczyć, ile w danej chwili i miejscu kosztuje 100 mg jonów i wybrać ten tańszy :)
        A niektórzy kupują cytrynian magnezu w sklepach chemicznych. Jak zechcę, to sama je "zmiksuję"

Jestem zwolenniczką "jednorodnych" witamin i minerałów z apteki, czyli jak magnez to magnez a nie z dodatkiem np. witaminy B6.

• snajper55 Re: magnez 30.11.16, 17:23
          koziorozka napisała:

> Jestem zwolenniczką "jednorodnych" witamin i minerałów z apteki, czyli jak magn
          > ez to magnez a nie z dodatkiem np. witaminy B6.

Witamina B6 ułatwia (zwiększa) wchłanianie magnezu, więc w tym przypadku nie jest to mieszanina składników typu "multiwitamina max" tylko celowa kompozycja dwóch współpracujących składników.

S.
          • margolcia_63 Re: magnez 03.12.16, 10:40
            Nie, bo piszą, że trzech. Nawet jest domieszka wit. D3. I to jest obstawiony szlak metaboliczny.
            A ile jest jonów w tabletce? Buk to raczy wiedzieć. ;) Czasem "se walnę" jak mi serce czyni facecje. A czy D3 w takiej formie się wchłania mam trochę wątpliwości. Raczej wit. rozpuszczalne w tłuszczach powinny być w takiej formie podawane.
            • koziorozka Re: magnez 03.12.16, 13:02
              margolcia_63 napisała:
              > A czy D3 w takiej formie się wchłania mam trochę wątpliwości

Dlatego ja wolę czysty cytrynian magnezu (tabletkę magnesolu możesz łamać, proszek rozsypać na mniejsze porcje) i oddzielnie wit. B6 - wyjdzie taniej i bez zbędnych dodatków typu poliwinylopirolidon, sukraloza czy dwutlenek tytanu.
              W magnesolu czy magnexie też trochę tego jest, ale może mniej? Jak nie w aptece (z dodatkami) to czysty cytrynian w sklepie chemicznym też jest tańszym i dobrym wyborem.
              • solwer Re: magnez 23.01.17, 23:44
                koziorozka 03.12.16, 13:02 napisała : ...,,Dlatego ja wolę czysty cytrynian magnezu"...,, Jak nie w aptece
                (z dodatkami) to czysty cytrynian( kupuję) w sklepie chemicznym
                ".
                Też bym kupił:) Podaj nazwę sklepów które prowadza takie produkty. W mojej miejscowości(120 tys mieszkańców), sklepy chemiczne prowadzą chemię budowlaną (kity ,farby ,silikony itp) lub gospodarczą (proszki płyny czyściki) Sklepy z odczynnikami ..... ,,wybiło" W jakich ilościach kupowałaś cytrynian (gramy, kilogramy??) Jak sobie poradziłaś z rozważaniem porcji (dawki) masz wagę aptekarską? (analityczną?) Czy stosujesz przeliczniki objętościowe? Z góry dziękuję za odpowiedź. Solwer.
                • koziorozka Re: magnez 24.01.17, 16:19
                  solwer napisał:
                  > czysty cytrynian kupuję w sklepie chemicznym
                  > Też bym kupił:) Podaj nazwę sklepów które prowadza takie produkty

Nie pisałam, że sklep jest stacjonarny.
                  Wujek google: techlandLab, allchemy.pl, bioskamed.pl i sporo innych. Na allegro duży wybór.
                  Waga laboratoryjna, jubilerska kosztuje poniżej 35 zł z dostawą.
    • sp9tcu Re: magnez - jaki najlepszy 04.12.16, 16:23
      Z firmy leka polska
      małe tabletki
      tanio 3,50 w naszej aptece
    • mamadorci [...] 07.12.16, 15:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • margolcia_63 Re: magnez - jaki najlepszy 08.12.16, 01:33
        A Floradix!? To ten, co był na glisty niedawno był proponowany?! To musi być cud-lek.
        Glisty truje, powieki po nim nie nie drgają. Ciekawe, czy krawaty wiąże i usuwa ciąże?
        • koziorozka suplementy 08.12.16, 09:36
          margolcia_63 napisała:
          > A Floradix!? (...) Ciekawe, czy krawaty wiąże i usuwa ciąże?

Nie usuwa, podobno wspomaga
          www.doz.pl/apteka/p58162-Floradix_plyn_zelazo_i_witaminy_500_ml

Warto zaśmiecać watek o magnezie?
          • margolcia_63 Re: suplementy 09.12.16, 15:41
            He, he...chi, chi.... Już zawijam kiecę i lecę po Floradix. Kruca bomba..... ja nie noszę kiecy. No to nie polecę....
            • jan440 Re: suplementy 10.12.16, 18:51
              Oj margo czyli z ciebie taki babo-chłop.
              Ja myślę, że ci nie pomoże więc się nie śpiesz.
              • margolcia_63 Re: suplementy 10.12.16, 20:43
                Teraz to się mówi gender, czy jakoś tak. ;)
    • snajper55 Pytanie do "chemików" :) 07.01.17, 12:37
      Czy cytrynian magnezu jest lepszy od mleczanu magnezu?

Pytanie a propos tego specyfiku:

www.doz.pl/apteka/p55617-Magnez_B6_bez_dodatku_cukrow_tabletki_60_szt

S.
      • koziorozka Re: Pytanie do "chemików" :) 08.01.17, 18:20
        snajper55 napisał:
        > Czy cytrynian magnezu jest lepszy od mleczanu magnezu?

Jeżeli pytasz o wchłanianie, to nie wiadomo dokładnie. Cytrynian najczęściej badany, mleczan słabo znany
        Paul Hrkal: I am not familiar with Mag Lactate albo np. to
        www.timeforwellness.org/blog-view/which-magnesium-supplement-is-best-and-for-who-336
        Magnesium citrate - polecany jako zapobieganie kamieniom nerkowym
        Mleczan - nie polecany osobom z problemami nerkowymi
    • odnatury [...] 09.02.17, 21:57
      • koziorozka Re: magnez - jaki najlepszy 10.02.17, 09:18
        odnatury napisał(a):
        > Witam, polecam kąpiele magnezowe, jest to świetna metoda do suplementacji magnezu. Warta uwagi jest [ tu był link do sklepu ]
        Pozdrawiam
        Od Natury

Metoda może świetna, może nie (jest za mało badań)
        Metoda zła to reklama na forum
    • koziorozka Re: magnez - jaki najlepszy 22.02.17, 16:20
      ela677 napisała:
      > Magnez do kąpieli jest odpowiedni dla sportowców. Na braki w organizmie, gdy pojawiają się problemy ze snem, drętwienia kończyn, zdecydowanie lepszy jest [ tu był link reklamowy ]
      Szybko poprawia pracę organizmu.

Polecasz ledwie 48 jonów mleczanu w tabletce. Słabe to trochę.
      Ma status leku, nie suplementu - to plus.
      Wszystkie twoje post są linkami reklamowymi - to duży minus.

• zydora [...] 02.03.17, 23:56
        • koziorozka Re: magnez - jaki najlepszy 03.03.17, 09:22
          zydora napisała:
          > a co możecie powiedzieć o preparatach z naturalnych alg morskich np tym [ tu był link do sklepu ]
          lekarz mi poelcił

Jak lekarz polecił ci wapno, to bierz wapno. To jest wątek o magnezie, którego w tym reklamowanym przez ciebie preparacie jest tyle, co kot napłakał
    • koziorozka chelat (glicynian) magnezu 27.04.17, 16:11
      W innym wątku pojawił się chelat magnezu - firmy z rewelacyjnym marketingiem.
      Z ciekawości poszperałam i znalazłam...
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14596323
      Wbrew wszelkim reklamom chelat magnezu nie zmienił poziomu magnezu w krwi (serum), podniósł w ślinie, ale bardzo mało
      Oczywiście chelat jest lepszy od tlenku, ale to akurat nie jest trudne.

Polecam wypowiedź Kartaginy pod tym tekstem (sam tekst jest mieszanką prawd, nieprawd i niedomówień)
      www.pepsieliot.com/najlepsze-i-najgorsze-formy-magnezu-ktore-mozesz-sobie-kupic/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka