Dodaj do ulubionych

Dieta na wysoki cholesterol

19.11.14, 23:17
Jakie produkty najlepiej regulują poziom cholesterolu? Jest może ktoś na specjalnej diecie? Potrzebuję porady
Obserwuj wątek
    • martinka80 Re: Dieta na wysoki cholesterol 20.11.14, 17:10
      Z tego co wiem ważna jest pełnowartościowa dieta uboga w tłuszcze zwierzęce wiec jeśli jesz dużo i tłusto odstaw takie produkty na rzecz chudszych np. drobiowych i ryb, bo są dużo zdrowsze i smaczniejsze :)
      • filippa.pippa Re: Dieta na wysoki cholesterol 21.11.14, 10:00
        martinka80 napisała:

> Z tego co wiem ważna jest pełnowartościowa dieta uboga w tłuszcze zwierzęce wie
        > c jeśli jesz dużo i tłusto odstaw takie produkty na rzecz chudszych np. drobiow
        > ych i ryb, bo są dużo zdrowsze i smaczniejsze :)

Ryby i drób, to też jest mięso ;)
        • tymoteusz.a Re: Dieta na wysoki cholesterol 21.11.14, 18:47
          Przed laty miałem hipercholesterolemię (332 mg%). Po analizie swojego stylu żywienia doszedłem do wniosku, że przyczyną jest najprawdopodobniej żółty ser. Ostawiłem ten składnik żywienia. Teraz cholesterol to 138 mg/dl czyli nieco poniżej normy.
          • rozbef Re: Dieta na wysoki cholesterol 22.11.14, 20:55
            Tymoteusz- nie chcę cię straszyć ale zrób badania pod kątem raka:( taki niski cholesterol bez zażywania leków często jest wynikiem poczatku choroby nowotworowej. zycze zdrowia...
            • tymoteusz.a Re: Dieta na wysoki cholesterol 22.11.14, 22:12
              Nie wystraszysz mnie. Właśnie hipercholesterolomia wyszła w czasie badania na oddz. hematologicznym. Wyszła jedna z chorób mieloproliferacyjnych, która zaliczana jest do nowotworów. Jestem pod opieką hematologów.już 14 lat i jak na razie mam się dobrze.
    • re12nia Re: Dieta na wysoki cholesterol 21.11.14, 21:03
      Miałam mocno podwyższony cholesterol,lekarz rodzinny zalecił mi pić 1 łyżkę stołową oleju lnianego+ ćwiczenia. Po dwóch miesiącach zrobiłam powtórnie badania spadł mi poziom cholesterolu znaczne,a Pani w laboratorium poradziła mi pić herbatę Czystek,wiem że sporo osobom pomogła,ale trzeba być systematycznie,pić olej,ćwiczyć i za dwa miesiące spróbuje pić z Czystek. Oczywiście dieta,,zero tłustych pokarmów,dużo warzyw i owoców i oleje roślinne. Ja od dwóch miesięcy jem na śniadanie płatki owsiane. Za dwa miesiące zrobię badania kontrolne. Przekonam czy dalej pomaga..
    • sigrid-1 Re: Dieta na wysoki cholesterol 22.11.14, 19:08
      to musi być olej tłoczony na zimno, budwigowy, kupisz go w aptece, lub w sklepie ze zdrową żywnością, warunek jest jeden, tak w sklepie jak, i w domu olej ten musi być przetrzymywany w lodówce, ma krótki termin ważności, przeważnie w granicach 2 miesięcy
      • natulana Re: Dieta na wysoki cholesterol 23.11.14, 20:23
        Jest teraz bardzo fajny olej lniany w kapsułkach z gala, właśnie do diety dr Budwig. Kapsułki sprawiają, że się się nie utlenia tak jak olej w butelce, a tym samym dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze.
    • gazeta_mi_placi Re: Dieta na wysoki cholesterol 25.11.14, 20:55
      Podobno dieta wbrew wcześniejszym poglądom w niewielkim stopniu wpływa na obniżenie cholesterolu, tak słyszałam. Te badania ciągle się zmieniają.
      • ritak44dwa Re: Dieta na wysoki cholesterol 26.11.14, 14:16
        Najnowsze badania wykazały że wątroba produkuje cholesterol z dostarczanych jej cukrów.
        Również tych zawartych w np. w pszenicy.
        • gazeta_mi_placi Re: Dieta na wysoki cholesterol 26.11.14, 15:07
          Wynika z tego, że trzeba być cały czas na bieżąco :-(
          A produkty do picia typu Benecol faktycznie pomagają? Bo słyszałam skrajne opinie.
      • wami41 Re: Dieta na wysoki cholesterol 27.11.14, 20:42
        gazeta_mi_placi napisała:

> Podobno dieta wbrew wcześniejszym poglądom w niewielkim stopniu wpływa na obniż
        > enie cholesterolu, tak słyszałam. Te badania ciągle się zmieniają.
        >
        W moim przypadku dieta i sport (nordic walking)7 km dziennie od 3 lat dala rownio zero (0) poprawy jezeli chodzi o cholesterol. Przy braniu Zocor 40 mg cholesterol spadl z 330 do 270 a przy zmianie z Zocor na inny preparat Tulip 30 mg nastapil spadek cholesterolu z 270 do 230. Tak wiec dla jednych dziala dieta i ruch a dla innych nic nie pracuje.
        • jaga_22 Re: Dieta na wysoki cholesterol 28.11.14, 19:46
          Czy ktoś to bierze,bo ja zaczęłam pierwszy miesiąc,przedtem brałam Sortis,ale bardzo mnie mięśnie bolały.
          Czerwony ryż moja lekarka mi poleciła,bo nie chcę już brać statyn.

profichol.com/p/20,jak-dziala-profichol-forte
          • wami41 Re: Dieta na wysoki cholesterol 28.11.14, 21:18
            jaga_22 napisała:

> Czy ktoś to bierze,bo ja zaczęłam pierwszy miesiąc,przedtem brałam Sortis,ale b
            > ardzo mnie mięśnie bolały.
            > Czerwony ryż moja lekarka mi poleciła,bo nie chcę już brać statyn.
            >

"Czerwony ryz" to tez rodzaj statyn i tez moze miec dzialania uboczne.
            • jaga_22 Re: Dieta na wysoki cholesterol 28.11.14, 21:28
              wami41 napisała:

"Czerwony ryz" to tez rodzaj statyn i tez moze miec działania uboczne.

Badania dowodzą, że ryzyko wystąpienia skutków ubocznych przy długotrwałym stosowaniu monakoliny K jest jednak znacznie mniejsze niż przy stosowaniu lowastatyny, dlatego uzupełnienie diety w monakolinę K jest często traktowane jako naturalna alternatywa dla stosowania lowastatyny lub innych statyn.
    • satellite78 Re: Dieta na wysoki cholesterol 26.11.14, 15:19
      witam, za słyszałaś o dr Aleksandrze Niedźwieckiej ? jest szefowa niezależnego instytutu Ratha w Kaliforni w US. obejrzyj filmy na youtube, co odkryli juz w 90-tych latach. otóż wieloletnie braki witaminy C powoduja mikrouszkodzenia w tetnicach i zyłach i aby organizm sie nie wykrwawił , watroba nadprodukuje cholesterol aby załatać te pekniecia. braki wit C powodują choroby naczyniowo-sercowe oraz jezeli są nowotwory to przerzuty. promuja naturalną wit C z owoców i warzyw a nie syntetyki , które uszkadzaja nerki potrzebujemy jej duzo , bo nie potrafimy jej magazynować ani produkowac jak zwierzęta. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka