Dodaj do ulubionych

Alergia na mieso - jakie sa objawy?

IP: 195.217.253.* 08.09.04, 16:24
Zapytanie jak w temacie. Szukam i szukam i nigdzie nie moge znalezc objawow.
Obserwuj wątek
    • Gość: tx Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.zielman.pl 08.09.04, 21:17
      Wątpię żebyś miała alergię na mięso.
      Nie słyszałem o takim przypadku!
      • Gość: Venus Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.vs.shawcable.net 08.09.04, 21:23
        Alergia ma chyba konkretne objawy?
        Jak kazda choroba?
        Najpowszechniejsze to katar, lzawienie, kichanie, wysypka, itd..
        Venus
    • eduro Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? 10.09.04, 22:27
      Ja mam okropną pokrzywke, całe ciało spuchnięte i swędzi okrutnie (mam alergie na wołowine). Ale pewnie kazdy jest inny...
    • Gość: Dosia Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.malnet.pl 10.09.04, 23:01
      O ktos odpowiedzial na moj watek :) Dziekuje.

Powiem Wam w czym rzecz. Pisalam juz wiele razy na forum o moim biednym gardle
      i uczuciu zalegania wydzieliny w tylnej czesci "noso-gardla". Ze nie moge tego
      przelknac itp. Dlugo by pisac. Ciagnie sie to juz od ok. 2 lat. Laryngolog
      rozklada rece.

Mialam robione testy na alergeny wziewne, ale nic nie wykazaly. Ostatnia deska
      ratunku bylo przeprowadzenie testow na pokarmy. Wyniki za dwa tygodnie, ale ja
      sie zaczelam troche obserwowac. Jak reaguje na rozne pokarmy. No i zauwazylam,
      ze wydzielina przestaje praktycznie przeszkadzac, gdy z jadlospisu wykreslam
      mieso.

Od dwoch dni nie jem miesa w ogole i choc to brzmi jak bajka, gardlo zdrowieje.
      W tej chwili prawie w ogole mi nic nie przeszkadza. Czy to mozliwe, ze mieso
      powoduje powstawanie tej gestej, zalegajacej wydzieliny? No bo na to mi
      wyglada. A wsrod testow pokarmowych jest pozycja np. wieprzowina... :) Wiec tak
      wykombinowalam sobie... :)
      • Gość: pepi Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.zielman.pl 10.09.04, 23:16
        Witaj.
        Ja uwierzę w tą"bajkę" ,pozwól niech zgadnę-
        masz grupę krwi A lub AB ?
        To zgadzało by się z teorią grup krwi!
        Ja mam grupę 0 i uwielbiam mięso-czuję
        się po nim doskonale!
        • Gość: Venus Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.vs.shawcable.net 11.09.04, 09:10
          A jak ktos ma AB to co?
          Venus
        • Gość: Dosia Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.malnet.pl 11.09.04, 09:22
          Niestety nie wiem jaka mam grupe krwi. Jednak objawy opisywane przeze mnie mam
          dopiero od ponad 2 lat, a grupa krwi nie zmienila mi sie chyba od momentu
          urodzenia...? :) Gdyby prawda bylo to, ze zle reaguje na mieso powinno to byc
          od zawsze. A nie jest.

• Gość: pepi Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.zielman.pl 11.09.04, 12:00
            Niekoniecznie musi tak być jak mówisz.
            W pewnym momencie {zwłaszcza im człowiek starszy}
            metabolizm się zmienia i należy nie tylko jesć mniej
            ale także inaczej tzn jeść to co jest dobrze trawione.
            A grupa krwi A oraz AB rzeczywiście nie radzą sobie
            z trawieniem mięsa ,w odróżnieniu od B a zwłaszcza 0.
            Wynika to ze zbyt niskiego poziomu kwasu żołądkowego
            Dla grup krwi A i AB bliższa jest dieta wegeteriańska
            natomiast dla 0 i B dieta optymalna
            To w jakiś sposób tłumaczyłoby dlaczego niektórzy
            doskonale czują się na diecie wegeteriańskiej a żle na
            optymalnej i odwrotnie.
            Słyszałem że na twoje dolegliwości[śluz] dobra jest
            kurkuma [przyprawa dostępna w marketach]
            Można nią posypywać różne potrawy.
            Pozdrawiam
            • marekd65 Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? 11.09.04, 13:59
              Rzecz w tym że kto nie je mięsa żyje krótko i choruje z braku żelaza, wit. B12
              itp.Stąd mięso tylko dla panów a człowieczkom wciska sie kit o
              szkodliwości .Jednak powielanie takich bzdur powinno byc karalne bo wiele osób
              wierzy i wpada w anemię.
              • Gość: Dosia Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.malnet.pl 11.09.04, 14:57
                Prawda jest jednak to, ze ja po prostu nie lubie miesa. W zasadzie moglabym
                zostac wegetarianka, nie przeszkadzaloby mi to zupelnie.

Poza tym wydaje mi sie, ze mieso to takie truchlo i brzydzi mnie. Nie wierze,
                ze cos takiego moze byc zdrowe :) A zelazo mozna znalezc gdzie indziej. To
                bajka, ze tylko jedzenie miesa chroni przed anemia.

Poza tym ludzie sa rozni.
                • Gość: pepi Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.zielman.pl 11.09.04, 18:15
                  To tylko potwierdza to co napisałem wcześniej!
                  Jestem prawie pewien {bo mogą być wyjątki}
                  że masz grupę A lub AB.
                  Odstaw mięso i jedz ewentualnie 2-3 razy w tygodniu
                  drób -raczej indyk niż kurczak.
                  Polecam kurkumę
                  pzdr
                  • Gość: Dosia Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.malnet.pl 11.09.04, 18:47
                    Dzieki Pepi. Zainteresowales mnie tematem. Moze to rzeczywiscie prawda :)

Co do kurkumy to zawsze mi sie wydawalo, ze znajduje sie w papryce, pieprzu
                    kajenskim itp. To nie jest ten ostry skladnik tych przypraw? A moze mi sie cos
                    pomieszalo?
                    • Gość: pepi Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.zielman.pl 11.09.04, 19:19
                      Kurkuma jest samodzielną przyprawą-chyba z Chin?
                      Ma żółty kolor i gorzkawo-cierpki smak
                      uwaga-mocno barwi na żółto
                      Jest sprzedawana w torebkach jako proszek
                      Na pewno ci nie zaszkodzi-a mam nadzieję
                      że pomoże
                      pzdr
    • Gość: basia Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:37
      Testy nie zawsze wychodzą pozytywnie, choć alergia na nie istnieje, dlatego
      dobry alergolog oprócz badń polega również na wywiadzie i obserwacjach chorego.
      Mnie kazał prowadzic przez długi czas zeszyt z obserwacjami. To że czujesz się
      lepiej nie jedząc mięsa , a szczególnie wołowiny jest bardzo konkretną wskazówką
      dla lekarza. Możesz być uczulona np.na któreś z białek które występują tylko w
      wołowinie. Czy po mleku i nabiale, też masz te same kłopoty? Czy jedząc inne
      mięsa kłopoty się powtarzają? Czasem istnieją tak zwane uczulenia krzyżowe, na
      pyłki roślin i odpowiadające im alergie pokarmowe. Na te pytania musicie
      odpowiedzieć sobie razem z lekarzem.
      • Gość: proponuję poczytać Re: Alergia na mieso - jakie sa objawy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 13:02
        naturemed.w.interia.pl/candida-pl1.htm
        Pozdrawiam
    • agnessang alergia... 08.12.13, 02:17
      witam,
      Kurkuma (Turmeric) - pochodzi z Indonezji i południowych Indii

Turmeric posiada przeciwzapalne, antybakteryjne i antyalergiczne właściwości.
      W rejonie swojego pochodzenia (indie) znany jako doskonały środek do utrzymania zdrowej skóry.

DZIAŁANIE:
      Jego antyalergiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości są pomocne w łagodzeniu alergii skórnych i przy innych problemach skóry. Działa żółciotwórczo, rozkurczowo. Pobudza wątrobę do zwiększenia wytwarzania żółci, co ułatwia jej wydalanie. Działa ochronnie na miąższ wątroby. Związki czynne występujace w kurkumie niszczą bakterie i likwidują stany zapalne. Kurkumina, żółty pigment występujący w kłączach kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem, posiada właściwości ochronne i przeciwnowotworowe. Kurkumina - aktywny składnik kurkumy - jest silnym antyoksydantem, łagodzi dolegliwości związane ze zwyrodnieniowym zapaleniem stawów.

WSKAZANIA:
      Infekcje skóry, regulacja cholesterolu, stany zapalne stawów, problemy wątrobowe, alergie pokarmowe

Wiec polecam przy alergiach ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka