Dodaj do ulubionych

Ból kości i stawów

02.09.15, 00:14
Cześć, proszę o pomoc, może ktoś będzie miał jakiś pomysł, albo sam miał/ma podobny problem.

Jakie mogą być przyczyny bólu kości i stawów?

Są to bóle grypopodobne, takie "łamanie" w wielu miejscach na raz, rzadko się umiejscawiają, ale jeśli, to wtedy ból jest nie do zniesienia (silne rwanie, zwłaszcza w nocy - nie mogę spać). Mam je od dawna, kiedyś sporadycznie (tylko na zmiany pogody), a teraz prawie codziennie. Do tego osłabienie. Nic nie puchnie. Temperatura w normie.

Choruję na Hashimoto (biorę Euthyrox) i endometriozę (minipigułki - pigułki anty tylko z progestagenem bez estradiolu). Wiem, że Hashimoto może powodować takie objawy, ale, jak napisałam, poziom hormonów mam wyrównany i jakoś nie chce mi się wierzyć, bym mimo tego miała aż takie bóle.

Z wizytą u lekarza zwlekam - obawiam się, ze zbagatelizuje sprawę, obwini Hashimoto bez szukania innych przyczyn.
Każda sugestia będzie dla mnie cenna.
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Ból kości i stawów 02.09.15, 07:48
      "bóle grypopodobne, takie "łamanie" w wielu miejscach na raz, rzadko się u
      > miejscawiają, ale jeśli, to wtedy ból jest nie do zniesienia (silne rwanie, zwł
      > aszcza w nocy - nie mogę spać). Mam je od dawna, kiedyś sporadycznie (tylko na
      > zmiany pogody), a teraz prawie codziennie. Do tego osłabienie. "

To są objawy charakterystyczne boreliozy, jeśli jest jeszcze hashi to szanse się zwiększają.

Testy na boreliozę Elisa - 20-40zł - skuteczność 40-50%, Western Blot 2 klasy od 150 do 250zł za klasę- skuteczność 60-70%. Przekłamania tych testów mogą być w 2 strony.

Możesz też za darmo przeczytać o diagnozowaniu na mojej stronie.
    • violet-and-white Re: Ból kości i stawów 02.09.15, 10:10
      Dzięki za odpowiedź i info o testach. Myślałam o boreliozie, tylko... nigdy nie ugryzł mnie kleszcz... Jak to wygląda w takiej sytuacji?
      • jan440 Re: Ból kości i stawów 04.09.15, 09:35
        Przecież ty nie wiesz czy Cię ugryzł kleszcz.
        Ty tylko jesteś pewny, że nie ugryzł Cię 1-2mm mały,czarny, biegający stwór który po napiciu się ma wielokrotnie większą wielkość.

Zapewniam Cię, że nimfę która ma pół mm i kolor skóry niewiele osób zobaczy.
        Prawie połowa chorych na boreliozę nie przypomina sobie ugryzienia kleszcza.
      • jolusia552 Re: Ból kości i stawów 25.09.15, 22:56
        Czasami bolerioza jest bez tego ugryzienia z czerwonymi okregami. Moja babcia tak miała.. Warto sprawdzic tyle, że podstawy test (ten za 80zł) ma małą trafnośc. Chyba w 70% pokazuje dobty wynik.
    • violet-and-white Re: Ból kości i stawów 04.09.15, 19:17
      Dzieki, w takim razie moze faktycznie warto sprawdzic te borelioze.
    • grote Re: Ból kości i stawów 20.11.15, 18:24
      Mam tak samo /hashimoto, endometrioza/ -biorę euthyrox. Testy na boreliozę - nic nie wykazały. Ale zauważyłam, że dobrze się czuję przy tsh -do 2,5. Przy wyższym /a na pewno pow. 3,0/ -bolą mnie stawy, kości, puchną stopy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka