Dodaj do ulubionych

Wit.D3 - spadek po braniu suplementów

06.10.16, 20:04
Witam.
Jestem zszokowana po wczorajszym badaniu krwi. Na wiosnę badałam D3 i miałam 20.
Endokrynolok zaleciła suplementację przez ok.1,5 miesiąca 4000j., a potem po 2000 . Tak robiłam i zakonczyłam branie ok. miesiąc temu . Wczoraj krew wykazała 19,1 poziomu witaminy. Nie dosć ,że brałam kapsułki (nawet łącznie z wit.K) , to przeciez w dodatku było lato i troszkę jednak przebywałam na słońcu . Co jest grane ? Czy ktoś słyszał o takim zjawisku ?
Z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem .
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Wit.D3 - spadek 07.10.16, 08:35
      Wygląda na to, że masz kłopoty z jej przyswajaniem, zaburzone wchłanianie.
      Zdarza się. Przyczyny bywają różne - od niedomogów wątroby lub jelita cienkiego po osteomalację.
      Albo jeszcze cuś inne.

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zespol-zlego-wchlaniania-u-dzieci-i-doroslych-przyczyny-objawy-i-lecze_36339.html
    • jan.doktorowicz Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 07.10.16, 18:28
      Sprawa jest prosta
      1. albo zażywana witamina D3 to placebo
      2. albo problem z przyswajaniem np. interakcja z jakimś lekiem, problem z wchłanianiem tłuszczów
      3. albo problem metaboliczny zażywamy cholekalcyferol a badamy we krwi metabolit 25-OH-cholekalcyferol
      4. albo jakiś problem ze składnikami krwi - witamina D3 i jej metabolity - są we krwi w połączeniu z białkami transportującymi
      5. albo dowolne połączenie w/w czynników

Po takiej kuracji należałoby się spodziewać poziomu ponad 50 ng/ml
      Jeśli to to samo laboratorium iść do kierownika, jeśli inne zrobić w tym pierwszym jeszcze raz,
      • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 07.10.16, 19:51
        Bardzo dziękuję za podpowiedzi . Brałam vitrum d3 , ma ona podobno w składzie jakiś dodatek ułatwiający przyswajanie , poza tym brałam zaraz po obiedzie aby mieć ten tłuszczowy podkład.Przy tym brałam jeszcze Structum i Diosminex .Jeżeli chodzi o wątrobę ,to transaminazy wyszły w normie , więc nie wiem czy można wykluczyć wątrobę . Laboratorium to samo , UCK w Gdańsku . Spróbuję skontaktować się z kierownikiem w poniedziałek.
    • ania.rene Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 09.10.16, 11:10
      A bralas razem z k2mk7?
      Jeśli nie to tutaj jest przyczyna.
      • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 09.10.16, 11:47
        Tak , brałam dodatkowo kinon , a na początku jakiś inny preparat.
        • ania.rene Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 09.10.16, 12:08
          Ja D3 mam poziom 16.
          Musze brac ok 7000 d3 i 300 k2mk7.
          Kazda osobno w kroplach razem z olejem lnianym
          • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 09.10.16, 15:23
            No to duża dawka. Ja się po prostu dziwię , że na początku maja miałam 20 a teraz po lecie i suplementacji mam mniej. Lekarka (ma bardzo dobre opinie )nawet nic nie wspomniała o Wit. K, ja jednak brałam bo słyszałam że trzeba to razem brać. Poza tym na wizycie zasugerowałam pani doktor , że może w kroplach bo lepsza, to lekarka powiedziała że jedna pacjentka brała krople i nic jej się nie podniosło. Może po prostu nie przyswajają...., może lepsza by była opcja w zastrzykach...
            • wiseacres Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 09.10.16, 18:28
              To jakaś dohtora nie pani doktor. hahaha. Witamina D3 w kroplach jest najlepszą witaminą. Biorę od 2lat . Podobnie w kroplach biorę witaminę K2. Poziom dwa lata temu wynosił 16 a teraz od roku mam 45. Stała dawka to 3000jm dla D3 ( 6 kropel Devikap) 150mikrogramów (12kropel K2 firmy KINON ) Trzeba też badać zawsze Ca we krwi.
              • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 10.10.16, 09:23
                No tak. Zastanawiam się nad tą lekarką . W necie ma super opinie, ale ja mam mieszane uczucia.
                • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 11.10.16, 20:59
                  Dzisiaj jednak poszłam do tej lekarki . Powiedziała, że teraz wszystkim D się obniżyła ponieważ było bardzo mało słońca :). Hmm 😐. Tym razem dostałam receptę na Vigantol i zaleciła Wit.K. Acha .czy 4 tys. jednostek brać za jednym razem, czy podzielić na kilka porcji ?
                  • edyt_ka80 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 12.10.16, 15:06
                    Witaj,
                    Ja tez się suplementuje Vitrum d3 forte 1 tabl. to 2000jm i chcę zaznaczyć, ze nie jest to witamina placebo jak ktoś wyżej zasugerował. Startowałam z 18,1 jak poniżej.
                    Wit. D3 25OH -29,8 % 18,1 ≥ 30 ng/ml 14.12.2015
                    od końca 05.2016 dawkowałam witaminę D3 (4000 IU) + K2 100 mikrogram,czasem K2 200 mikrogram - Solgar, tj.: przez 4 miesiące a wynik tego jest poniżej
                    Wit. D3 1,25(OH)2 76,4% 65,3 (19,9-79,3)pg/ml 30.09.2016

Vitrum D3 forte ma dodatkowo w swoim składzie olej z krokosza barwierskiego. Wit D3 (4000jm) i K2 łykałam razem z samego rana na czczo i popijałam 2 łyzkami oleju (lniany budwigowy i z czarnuszki), oczywiście zanim zjadłam sniadanie jeszcze trochę odczekałam.
                    Powodzenia.
                    • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 12.10.16, 18:28
                      Hm. To bardzo ładnie Ci się podniósł wynik . Może dlatego, że odzielnie z tymi olejami...? A gdzie kupujesz te oleje i jaki jest ich koszt ?
                      • edyt_ka80 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 13.10.16, 15:20
                        forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
                        "Re: Terapia Laelii
                        natder 22.11.13, 22:15
                        Ale widzisz, najnowsze badania donoszą że d3 nie wchłania się bez magnezu...
                        A magnez bez wapnia.
                        A wapń bez d3.
                        I takie oto mamy błędne koło wzajemnych zależności i powiązań."

Przeczytaj sobie cały powyższy wątek, może tam znajdziesz swoja odpowiedz.
                        Oleje kupowałam ze sklepów internetowych, z allegro.
                        • edyt_ka80 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 13.10.16, 15:25
                          Oczywiście nie sugeruję Ci zażywania wapnia bez konsultacji z lekarzem, albo jeśli nie występują u Ciebie niedobory, natomiast magnezem zawsze możesz się wspomóc suplementując D3 i K2.
                          • blusia-1 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 17.10.16, 19:39
                            No dzięki za link. Przeczytam . Jeżeli chodzi o wapń i magnez to te są u mnie w normie.
            • malloi Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 01.11.18, 21:11
              Nic sie nie podnioslo bo brala smieszne dawki wit d bierze sie po posilku
    • malloi Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 01.11.18, 21:01
      Tak to normalne 10 000 powinien brac kazdy w zimie i nawet w lecie jesli nie opalasz calego ciala na sloncu przez 30 min dziennie w godz od 11 do 14 i zeby wit sie wchlonela to nie mozna sie myc zbyt czesto

• malloi Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 01.11.18, 21:04
        4 tys to jest smieszne zobacz na youtubie hubert czerniak jerzy jaskowski jerzy zieba 10 000 to minimum jak nie biore dlugi czas to biore odrazu 50 tys a wit k2 jest potrzebna trzeba brac tez wit d odpowiedniej marki
        • snajper55 Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 01.11.18, 23:32
          malloi napisał(a):

> 4 tys to jest smieszne zobacz na youtubie hubert czerniak jerzy jaskowski jer
          > zy zieba 10 000 to minimum jak nie biore dlugi czas to biore odrazu 50 tys a
          > wit k2 jest potrzebna trzeba brac tez wit d odpowiedniej marki

No co ty? 200 000 - 400 000 to minimalna dawka, aby był jakiś efekt. 50 tys to chyba dla noworodka.

S.
    • usza Re: Wit.D3 - spadek po braniu suplementów 28.02.20, 12:22

Firmy farmaceutyczne produkujące suplementy diety, nie mają żadnego obowiązku do sprawdzania jakości swoich produktów. Co oznacza dla nas, że dany preparat wcale nie musi zawierać tej dawki witaminy jaka jest na opakowaniu. Kiedy bierzemy suplementy diety czy produkty nazywane dietetyczny środek spożywczy nie mamy pewności co do ich jakości. Może się okazać, że suplementujemy się tymi preparatami, a kiedy wykonamy kontrolne badania krwi okaże się że nic nam nie dały.
      Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka