Dodaj do ulubionych

wyniki krwi

20.02.17, 17:05
Witam
Mam 31 lat. Proszę o interpretacje mojego badania krwi:

Hemoglobina 11,1 g/dl 11,2 15,7 L
PCT 0,4 % 0,2 0,4 H
Monocyty 10,2 % 2,0 10,0 H
Bazofile 0,01 tys/µl 0,0 0,1 L

Jestem troche zaniepokojona podwyzszonymi monocytami i PCT, które niby wskazuje na infekcje. Inne wartości są w normie. Proszę o pomoc i z góry dziekuje.

Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: wyniki krwi 20.02.17, 17:20
      Płytki masz prawie w normie - przekraczające 0,5 ng/mL jest charakterystyczne dla infekcji bakteryjnej.
      To samo z monocytami, norma ledwo przekroczona.
      Wychodzisz z jakiegoś przeziębienia?
      Masz powiększone węzły chłonne na szyi?
      Infekcje bakteryjne to może być chory ząb, zapalenie gardła i mnóstwo innych.
      Z jakiego powodu robiłaś to badanie?

Może masz tak od urodzenia, bo nie wszyscy mieszczą się w normie.
      • 1motylek85 Re: wyniki krwi 20.02.17, 18:31
        Dzieki za odpowiedz..nigdy takich wskaznikow raczej nie mialam..przeziebiona nie bylam i nie jestem akurat w Polsce i zawsze staram sie robic badania krwi.Mialam wczesniej niska hemoglobine wiec tez to powod zeby je znowu zrobic..Troche mnie gardlo pobolewa, mialam wczesniej problem z uciskiem w gardle,ale laryngolog sprawdzal w uk i zrobil usg i wszystko ok bylo,ale to bylo kilka miesiecy temu..Teraz bardziej pobolewa mnie w plecach na wysokosci pluc i nie wiem czy to nerwobole czy cos innego..
        • koziorozka Re: wyniki krwi 20.02.17, 18:41
          Może to gardło, może coś w oskrzelach.
          Wyniki wyglądają normalnie, ale jak się niepokoisz, to niech cię lekarz obejrzy i osłucha.
          • margolcia_63 Re: wyniki krwi 21.02.17, 23:40
            Liczebność płytek może też wzrastać przy anemii spowodowanej niedoborem żelaza. Może trzeba by przemyśleć dietę?
            reumatologia.mp.pl/lista/show.html?id=94954
            Takie wyniki nie są jednak niepokojące. Należy je jednak powtórzyć po przynajmniej 1 m-cu i zobaczyć jaki jest trend.
    • wicinska.ola [...] 21.02.17, 16:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: wyniki krwi 21.02.17, 17:44
        wicinska.ola napisał(a):
        > Myślę, że każdy wynik badania krwi powinien ocenić lekarz. Na forum nikt nie jest znawcą i można się pomylić, odczytując twoje wyniki. Jeśli nie masz czasu na wizytę w przychodni- skonsultuj się ze specjalistą za pośrednictwem [ tu był link do płatnych porad przez internet ] Fachowa ocena powinna rozwiać twoje wątpliwości.

Olu, w twoich postach jest trochę za dużo linków i polecanych firm. Tak jakbyś kasę za to brała...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka