Dodaj do ulubionych

Witamina D

13.06.17, 16:42
Witamina D3 - przewija się w wielu wątkach, a na oddzielny zasługuje.
Norma: 30 - 100
Wiele osób ma jej niedobór. Ja startowałam z 16 ng/ml.
Brałam samą D3 "mocy" 100 mcg (4000 j.m.) przez 3 miesiące, potem zeszłam do 25 mcg
Po roku kontrola: 62 ng/ml
Teraz biorę 25 mcg, ale nie codziennie (2-4 razy w tygodniu) i razem z K2

W innym wątku Solwer pisze:
"Poziom witaminy D3 mierzony jako 25OHD3 Podniósł się po suplementacji zestawem D3+K2, z 18,1 ng/ml we wrześniu ub. roku (...) do 53,45 ng/ml obecnie"

Nie bardzo wiem, czy zostać przy tej dawce do końca życia, czy przerwać na dłużej. Nie jestem entuzjastką łykania tabletek, ale pytani lekarze (dwoje) odpowiadali tak, że na dwoje babka wróżyła.
Brał ktoś przez kilka lat i sprawdzał poziom?
Obserwuj wątek
    • solwer Re: Witamina D 13.06.17, 22:07
      Koziorozka 13.06.17, 16:42 napisała m.in ale pytani lekarze (dwoje) odpowiadali tak, że na dwoje babka wróżyła.
      Mnie zaleciła suplementację D3+K2,we wrześniu ub.r. , jako sposób na częste przeziębianie, moja pani pulmonolog, która oprócz tego,że jest blondynką o jasnej karnacji(ok 50) to jest jeszcze oczytaną w literaturze medycznej różnych dziedzin dr.n.med. By mnie zachęcić, widząc moje niezdecydowanie,powiedziała, że sama bierze od kilku lat bez względu na porę roku 2000jmD3 +100mcg K2. O aktualny poziom we krwi nie wypadało mi pytać . Lekarz NFZ tłumaczył mój wolny przyrost poziomu we krwi koniecznością „wbudowania w tkanki”(on to ujął w bardziej wyszukanej i fachowej formie) i mówił ,że do poz 80 mogę swobodnie brać,a potem zrobić 2m przerwę i sprawdzić poziom. Starać się, by nie przekroczył 100. Żona (40+) mimo ,że jest szatynką o ciemnej karnacji poziom D3 na starcie miała niższy niż mój,lecz szybciej osiągnęła 50ng/ml.Z uwagi na to ,że w zasadzie nie opalamy się (chronimy się przed słońcem), zdecydowani jesteśmy brać witaminę przez okrągły rok, lecz w dawce 1000j.mD3+100mcgK2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka