Dodaj do ulubionych

czy można stracić głos

IP: *.4web.pl 15.10.04, 13:27
kilka dni temu straciłam głos, po prostu zanimówiłam
byłam u laryngologa, steierdził ostrą niewydolność strun głosowych, że
zamiast układać się równolegle one tworzą trójkąt
przepisał mi klacid i inhalacje
powiedzcie ile może potrwać odzyskiwanie głosu i czy możliwe jest takie coś
że go w ogóle nie odzyskam? strasznie się boję, bo głos to moje narzędzie
pracy i w ogóle już mi ciężko, bo to 4 dzień bez odzywania się:(
kiedy odzyskam głos? czy ktoś miał też taki problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczycielka Re: czy można stracić głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:36
      ano miałam taki problem-dokładnie 3 dni temu.Byłam u lekarza 1 kontaktu-
      przepisał mi antybiotyk rovamycine, tabletki tabcin ( bo i grypka do tego
      doszła) i inhalacje oraz polecił ssanie wapna-w tym przypadku wybrałam polecany
      homeovox. Zaczynam powoli mówić... odzyskasz głos-spokojnie.Siedz w ciepłym,
      nie wychodź z domu, nie pij gorących płynów. Będzie OK. Jestem z Tobą!
      Szybkiego powrotu do zdrówka

Ps Czyżby pierwsza praca?
      • Gość: wika Re: czy można stracić głos IP: *.4web.pl 15.10.04, 13:42
        dziękuję za wsparcie, mam nadzieję, że będzie ok, naprawde się boję, bo jeszcze
        nigdy tak długo bezgłos się u mnie nie utrzymywał, praca pierwsza nauczycielska
        tak na poważnie, wczesniej tylko praktyki, podczas których też miałam niestety
        problemy ale nie na taką skalę
        • Gość: nauczycielka Re: czy można stracić głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:52
          witam w klubie!ja tez jestem nowicjuszką i bardzo się tym przejmuję,ale jestem
          dobrej myśli! Pozdrówka!!!!
          • Gość: kasia Re: czy można stracić głos IP: *.autocom.pl 15.10.04, 14:43
            polecam płukanie gardła gargarinem - w aptece bez recepty, czesto i długo.
            homeovox też polecam. bardzo pomaga. ja tez borykam sie z chrypką no i tez
            uczaca jestem.
            pozdrawiam
        • Gość: Maja Re: czy można stracić głos IP: *.chello.pl 17.10.04, 17:39
          Jak już wyzdrowiejesz, to marsz na kurs emisji głosu. Skoro już teraz, na samym
          początku doszło do czegoś tak poważnego, problemy będą się ciągnąć. A kurs
          nauczy Cię, jak sobie nie szkodzić. Wiem, jak to jest, też jestem nauczycielką.
    • Gość: Kaja Re: czy można stracić głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 17:09
      Witaj nauczycielko, też pracuje z dziecmi juz kilka lat i ok. raz,dwa razy w
      roku mam zapalenie kratani.Niestety wybierając prace nauczyciela nalezy liczyc
      sie z osłabieniem strun głosowych.Aby wyleczyc niewydolnosc strun głosowych
      najlepsze jest powstrzymywanie sie od mowienia oraz anybiotyki.Pozdrawiam.
    • morgana_le_fay A ja nie nauczycielka, ale... 15.10.04, 17:14
      ...chyba nałogowa gaduła. Też tracę, z byle powodu. To pewnie kara za to
      gadulstwo...

pozdrawiam
      m,
    • Gość: majka Re: czy można stracić głos IP: *.smrw.lodz.pl 15.10.04, 21:48
      aktualnie prawie nie mówię,jestem nlem i zdarza to mi się przynajmniej raz w
      roku. Nie biorę antybiotyków, ssię podbiał z tymiankiem, pastylki homeopatyczne
      wogóle na mnie nie działają. Srednio tydzień odzyskuję głos a koleżanki straszą
      mnie grożnymi skutkami nie pójścia do lekarza. Czy od razu dostałaś się do
      laryngologa?
    • Gość: m Re: czy można stracić głos IP: *.4web.pl 16.10.04, 22:21
    • Gość: Lucyna Re: czy można stracić głos IP: *.gdynia.mm.pl 17.10.04, 20:37
      Witaj
      Problem z głosem to istotnie powazna sprawa. Jak juz ktos wspomniał powinnas
      iść na emisje głosu. Tylko ten ktoś nie wspomniał - jak sie tam dostać. Dlatego
      w kwesti wyjaśnienia. Naciskaj swojego laryngologa na skierowanie do foniatry.
      Ów foniatra przeprowadzi zajęcia z emiji głosu sam lub skieruje ciebie do kogoś
      innego. Wiem, że wykonanie tych wszystkich operacji z lekarzami nie jest łatwe
      jednak jesli zalezy tobie na własnym głosie proponuje włanie to rozwiązanie.
      Jeśli dysponujesz kasa sprawa jest oczywiście o wiele prostsza.
      Życzę powodzenia i doradzam taką strategię każdemu kto pracuje głosem.
      • Gość: wika Re: czy można stracić głos IP: *.4web.pl 17.10.04, 22:41
        całe szczęście dostałam skierowanie do foniatry, mam nadzieję, że skieruje mnie
        na takie szkolenie głosu, choć logopeda zaznaczył, że może być to trudne, ale
        nadzieja zawsze jest:) a swoją droga czy są może jakieś inne kursy niż u
        foniaty i kto je może organizować? dziękuje jeszcze raz wszystkim za rady i
        słowa wsparcia jest już lepeiej, odzyskuję głos powoli bo powoli, ale wreszcie
        mogę siebie posłuchać:) i inni domownicy tez , bo już narzekali że jest za
        cicho jak nie gadam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka