Dodaj do ulubionych

Duszności a chore zatoki

25.05.19, 23:16
Kochani, może ktoś doradzi bo już nie wiem co myśleć. Od kilku dni mam dziwne napady zadyszki, tzn jakby problem z oddychaniem. To wygląda tak że muszę nabierać powietrza, mam potrzebę ziewania i wzięcia głębokiego oddechu, tak jakby brakowało mi powietrza w płucach, wrażenie jakby za mało tlenu było. Strasznie mnie to męczy, czuję osłabienie, nic mi się nie chce, taka męczliwosc. Od jakiegoś czasu mam zatkany nos i często np przy piciu gorących napoi czy jedzeniu czegoś gorącego leci mi z nosa. Często też zdarza się to rano. Jednak nie mam braku węchu, ale ten nis jest nie do końca drożny. Odczuwam lekki ból orzy nacisku w okolicach brwi i pid nimi, w okolicy oczodołów ale nic ooza tym. Czasem lekki ucisk w tych miejscach, w okolicy czoła. Czy to mogą być chore zatoki, i czy ta zadyszka może być spowodowana właśnie tym? Nie mam gorączki, czuję tylko osłabienie i brak energii. Głowa ogólnie boli mnie często ale nie wiem czy jest związana z zatokami czy jest to migrena. Najbardziej martwią mnie te duszności, bo głębokie ziewanie czy wdech nie przynoszą poprawy, za chwilę znowu mam potrzebę wzięcia głębokiego oddechu i tak przez cały dzień. Czy ktoś miał podobne objawy?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Duszności a chore zatoki 25.05.19, 23:48
      Nie od zatok
      serce ,nerwy ,zapalenie oskrzeli a nawet płuc
      do lekarza
      a co do zatok
      wujek google sp9tcu zatoki

• kochanie95 Re: Duszności a chore zatoki 25.05.19, 23:58
        Zapalenie oskrzeli lub płuc bez gorączki?
        • horpyna4 Re: Duszności a chore zatoki 26.05.19, 09:47
          Mnie też się to skojarzyło z osłabieniem po takim wstępie przeziębieniowym. Trzeba zbadać i mózg, i płuca; niczego nie zaniedbywać.

Nawiasem mówiąc, znam przynajmniej dwa przypadki, kiedy chore zatoki powodowały u pacjenta silny wzrost ciśnienia; to z kolei może być przyczyną kłopotów krążeniowych, do udaru włącznie. Tak więc nie musi być to przypadkowa zbieżność dolegliwości, mogą być w ten sposób powiązane. A ciśnienie trzeba kontrolować niezależnie od wieku.
          • sp9tcu Re: Duszności a chore zatoki 26.05.19, 14:06
            Racja
            zatoki to wstrętna rzecz
            możesz napisać spokojnie jakie masz objawy
            • kochanie95 Re: Duszności a chore zatoki 01.06.19, 01:52
              Dostałam skierowanie na spirometrie i rtg klatki piersiowej. Narazie zrobiłam spirometrie i chyba słabo wyszło. Muszę skonsultować z lekarzem na kolejnej wizycie. Martwi mnie czy to nie początki astmy albo alergii. W grudniu przechodziłam przeziębienie, potem został kaszel który trwał ponad 4 miesiące, jak i ciągłe chrząkanie, a gdy ustąpił to za jakiś czas pojawiły się te duszności. Wogóle zaczęło się od czasu gdy zjadłam całą mrożonkę truskawek, miałam na nie tak wielką ochotę że nie mogłam się powstrzymać, i jadlam takie zimne zmrożone 😣 ale to już za długo trwa, coś ok 1,5 tyg. Więc nie sądzę aby to byl powód tych duszności. Martwi mnie to, bo jest to ogromny dyskomfort.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka