Dodaj do ulubionych

hemoroidy - operacja

26.05.19, 20:11
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu miałem problemy po wypróżnieniu się - krew w stolcu i na papierze.Niestety jak głupi temat zaniedbałem i olewałem to (a raczej wstydziłem się iść z tym do lekarza).
W końcu się przełamałem i poszedłem i dowiedziałem się, że mam hemoroidy 3 stopnia (ze wskazaniem na 4 już stopień) i niestety jedyną metodą skutecznego usunięcia hemoroidów jest zabieg.
Lekarz powiedział, że w tym przypadku byłby to zabieg po którym rana pozostaje otwarta by mogła się zagoić to raz a dwa bym mógł się wypróżniać bez bólu jak po zaszyciu rany.
Teraz pytanie - czy mieliście już tego typu operację z pozostawieniem otwartej rany (to jest chyba metoda Milligana czy jakoś tak), jak trzeba dbać o siebie po operacji, itp.
Ponadto lekarz powiedział mi, że sam zabieg trwa 30 minut, dostaje znieczulenie w kręgosłup a po zabiegu po 3 godzinach mogę wracać do domu. Zwolnienie dostałbym na tydzień a potem już mogę normalnie funkcjonować choć sam proces gojenia to 4-6 tygodni.
Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: hemoroidy - operacja 27.05.19, 00:26
      A po co operacja
      dobre czopki z mieszaniną bakterii które kosztują 30 zł

2 lub 3 takie kuracje i po sprawie

myślisz że po operacji będzie dobrze myślisz się

tem lekarz który pisze że po 3 godzinach w krgosłup mozesz iść do domu
      nie wierz mu

wujek google
      sp9tcu hemoroidy
      • mozejo Re: hemoroidy - operacja 27.05.19, 18:41
        operacja bo stopień zaawansowania jest już ze wskazaniem na ten najwyższy - dostałem maść i będą ją stosować ale lekarz powieddział, że może co najwyżej zmniejszyć ale niestety nie usunąć hemoroidy bo są u mnie już za duże...
        też mnie to zdziwiło, że tak szybko mogę wyjść po zabiegu.
        Czytałem opinie o tym lekarzu i były bardzo pozytywne
        • sp9tcu Re: hemoroidy - operacja 27.05.19, 22:19
          Nie rozumierz
          hemoroidy będziesz miał do końca życia
          tutaj chodzi o to by nie było stanu zapalonego zeby wyleczyć
          ja miałem już wypadający

wypadł bolało krwawiło
          poszedłm do hirurga wprowadził mi go
          ból na maksa
          potem dostałem taką super maść
          nazwy nie zdradze
          dodam że to jest mieszanina bakterii
          mu j chirurg powiedział
          tylko się waż si je usuwać

jak chesz cierpieć to usuwaj
          ale kazde wypróznienie bęędzie dla ciebie .............
    • solwer Re: hemoroidy - operacja 28.05.19, 12:44
      mozejo 26.05.19, 20:11 czeka na zabieg operacyjnego leczenia żylaków odbytu metodą Milligana –Morgana
      Nie stresuj się uszy do góry Najpierw poczytaj co cię czeka : www.czytelniamedyczna.pl/5518,miejsce-hemoroidektomii-metoda-milliganamorgana-we-wspolczesnym-algorytmie-lecze.html
      hemoroidy.blog/metoda-miligana-morgana/
      lubikowski.pl/metoda_milligana_morgana.php
      A teraz poznaj moja historię.
      Jakbym widział siebie przed 18 laty. Ta sama diagnoza, ten sam typ operacji i to samo znieczulenie. Zabieg u mnie trwał godzinę. Po tygodniu do domu.(dzisiaj pewnie ZUS płaci tylko za sam zabieg dlatego do domu po trzech godzinach wypisują). Z zaleceniami: lekkostrawna dieta, regularne wypróżnianie (zwiększenie ilości przyjmowanych płynów). ,higiena okolic odbytu.+ jakieś czopki i maści na szybsze gojenie. Kontrola w poradni po tygodniu z dodatkowym zaleceniem nasiadówek z kory dębu. Po miesiącu wsiadłem na rower..W kolejnym sezonie jazda konna… I tak jest do dzisiaj. Żadnych kłopotów z odbytnicą. Po zabiegu, zastanawiałem się dlaczego tak długo męczyłem się z hemoroidami ,stosując różne czopki maści itp. metody, które jeśli w ogóle pomagają, to tylko w początku choroby Z Życzeniami zdrowia.S
      • mozejo Re: hemoroidy - operacja 30.05.19, 18:39
        super dzięki serdeczne za podpowiedź.
        Właśnie trochę się boję tego, że to rana otwarta więc krew często będzie mi lecieć (dlatego planuje tydzień na brzuchu leżeć :D ) i obawiam się tych wypróżnień bo rana otwarta... i jak wyglądało z higieną - jakieś specjalne płyny, mydło bo po tym też może być trochę krwi...
        ps. dzięki za linki :)
        • solwer Re: hemoroidy - operacja 31.05.19, 00:02
          mozejo 30.05.19, 18:39 napisał m.in. Właśnie trochę się boję tego, że to rana otwarta więc krew często będzie mi lecieć (dlatego planuje tydzień na brzuchu leżeć :D )
          Naprawdę, nie ma się czego obawiać. Strach ma wielkie oczy:) Dzisiaj to rutynowy zabieg. .Ja z uwagi na typ znieczulenia musiałem 12h w bezruchu wytrzymać, gdyż inaczej groziły bóle głowy, w zasadzie nie do opanowania. Skoro ciebie chcą po kilku godzinach wypuścić to…. postęp jest widoczny. Chodzi o szybkie uruchomienie pacjenta. Wypróżnienia – Stolec powinien być luźny, dlatego większe ilości wody trzeba pić. Nie obżerać się:).Po defekacji stosować delikatny natrysk ( prysznic) letnim strumieniem wody +delikatne osuszenie. Nie przypominam sobie bym miał jakieś krwotoki .Pierwsze dni po zabiegu, to może z chodzeniem i siedzeniem nie przesadzać, lecz leżenie na brzuchu to już przesada. .Ja nie stosowałem żadnych mydeł ,płynów. Środki higieny, lekarstwa –otrzymasz zalecenia stosowania (instrukcję) przy wypisie ze szpitala. Powodzenia.
          • mozejo Re: hemoroidy - operacja 31.05.19, 19:44
            Dzięki serdeczne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka