Dodaj do ulubionych

Klimakterium przed czterdziestką?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 12:59
Od jakiegoś czasu (2-3 miesiące) mam nieregularne napady strasznej
potliwości, odczucia raptownego osłabienia i duszności bez szczególnej
przyczyny. Zmienność nastrojów staje się powoli normą. Bardzo mnie to
męczy. Badania podstawowe i hormonów tarczycy w normie. Ginekolog O.K.

Od lat mam nadciśnienie, jestem pod opieką nefrologa i tyreologa, od strony
jednak nerek, ani tarczycy nie wystąpiły ostatnio żadne nowe nieprawidłowości.

Czy ja przekwitam? Mam 39 lat.
Kasia.
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: Klimakterium przed czterdziestką? IP: *.chello.pl 21.10.04, 15:16
      Chyba za wcześnie! A kiedy ostatnio robiłaś oznaczenie TSH?
    • Gość: Ania Re: Klimakterium przed czterdziestką? IP: 195.94.200.* 21.10.04, 15:46
      moja mama przed 40 miala menopalzę, boję się że u mnie będzie podobnie
      • Gość: Iga Re: Klimakterium przed czterdziestką? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:23
        Ty nie boj sie że bedzie podobnie tylko idz do Poradni Chorob Menopauzy i
        zacznij to leczyc.Ile sie da odwlec w czasie ta menopauze to twoje szczescie
    • krystynaopty1 Re: Klimakterium przed czterdziestką? 21.10.04, 23:12
      Gość portalu: kasiek napisał(a):

> Czy ja przekwitam? Mam 39 lat.
      > Kasia.

A jak Ty się żywisz?
      Jestem prawie pewna, że niskołuszczowo-wysokowęglowodanowo.

Krystyna
      • Gość: Angie Re: Klimakterium przed czterdziestką? IP: *.ppp.tiscali.fr 22.10.04, 00:09
        Oznacz sobie s-DHEA z krwi.
      • vaana Re: Klimakterium przed czterdziestką? do krystyny 22.10.04, 04:40
        Ty zawsze jesteś tego pewna.
        • krystynaopty1 Re: Klimakterium przed czterdziestką? do krystyny 23.10.04, 17:57
          vaana napisała:

> Ty zawsze jesteś tego pewna.

Bo to przerabiałam, a na diecie wysokotłuszczowej nawet po dziesięciu latach
          przerwy ponownie wrócił mi prawidłowy okres. I już nie potrzebowałam kuracji
          HTZ.
          Zastanów się - dlaczego u anorektyczek dość często zatrzymuje się okres?

Krystyna
    • mgg1 moze to skutek nadcisnienia? 22.10.04, 08:36
      nie chce cie martwic, bo to napewno bardzo rzadkie, ale znam taka kobiete...
      musisz sie przebadac solidnie, a dopiero potem mysl o najgorszym,
      wiem, ze nadcisnienie w dojrzalym wieku moze byc sprawca wielu dolegliwosci...
      a czy ty je leczysz? a serce w porzadku?
      • mgg1 a nadwagi nie masz? 22.10.04, 08:38
        • Gość: kasiek Re: a nadwagi nie masz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:23
          Nadwaga minimalna, he, wiesz, na zasadzie, że nie da się być "za" szczupłym
          i "za" bogatym. Nadciśnienie leczę, skutecznie opanowane. Odżywiam się
          normalnie. Ostatnio jednak co drugi okres przechodzę straszliwie. Kilka dni
          wyjęte z życiorysu. Bóle, drętwienia nóg, zawroty głowy. Czegoś takiego nie
          miałam od zamierzchłych czasów okresu dojrzewania...
          • pia.ed Nieregularny okres 22.10.04, 09:58
            Jesli okres /poza bolami/ jest normalny, to nie przekwitanie.
            Przekwitanie zaczyna sie od nieregularnosci okresu, przedluzajacego sie,
            skracajacego sie, wystepujacego inaczej niz dotad.

Inne objawy przychodza pozniej - albo w wielu wypadkach - nie przychodza.
    • to-ja-007 Re: Klimakterium przed czterdziestką? 22.10.04, 12:13
      A moze oznacz hormon fsh w 2-3 dniu okresu? tak najlatwiej sprawdzic jak daleko
      do menopauzy ...
      poza tym niestety tarczyca tez sie tak objawia ......

To niekoniecznie musi byc menopauza ale niestety sa kobiety u ktorych dochodzi
      do wczesniejszego wygasania funkcji jajnikow a tym samym do wczesniejszej
      menopauzy. Najczesciej niestety nie da sie wyjasnic przyczyn. Czasami choroby
      tarczycy powoduja przyspieszenie menopauzy (przeciwciala wystepujace w chorobach
      autoimmunolog. tarczycy moga zaatakowac tez jajniki).

A jesli chodzi o post o diecie - to dawno nie widzialam takiego chamstwa. Czyzby
      dieta Kwasniewskiego redukowala ilosc szarych komorek i powodowala wzrost agresji?
      • krystynaopty1 Re: Klimakterium przed czterdziestką? 22.10.04, 23:24
        to-ja-007 napisała:

> A jesli chodzi o post o diecie - to dawno nie widzialam takiego chamstwa.

W którym miejscu widzisz moje chamstwo????

> Czyzby dieta Kwasniewskiego redukowala ilosc szarych komorek i powodowala
        wzrost agresji?

No proszę... i właśnie wykazałaś swoje chamstwo i agresję. Po prostu temat
        diety działa ci na nerwy i wystarczy, że ktoś go poruszy, a już dostajesz
        wysypki.

Wszystko tu można poradzić, tylko nie zwracać uwagi na to jak ktoś się żywi.
        Żywienie - temat tabu?

Zaburzenia hormonalne także mają swe podłoże w nieprawidłowym odżywianiu, czy
        ci się to podoba, czy nie.

Krystyna
      • krystynaopty1 Re: Klimakterium przed czterdziestką? 23.10.04, 18:30
        A tu masz przykłady ZWIĄZKU diety i jej HORMONALNYCH efektów

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=592&w=16927362
        Krystyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka