Dodaj do ulubionych

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

28.10.04, 13:43
Witam wszystkich. U mojego męża właśnie wykryto przewlekła chorobę jelit.
Proszę wszystkich, którzy mają jakies informacje na temat tej choroby o
wypowiedzi. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: nenya Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.lj.pl / *.lj.pl 28.10.04, 14:13
      polecam odwiedzić stronę poświeconą colitis ulcerosa i chorobie crohna, a
      zwłaszcza pobuszowac na forum!
      www.colitisulcerosa.republika.pl/
    • Gość: darek Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.abhsia.telus.net 28.10.04, 17:52
      przeczytaj ksiazki dr Kwasniewskiego pt. "Zywienie optymalne". Lekarze nie
      pomoga ale maz pomoze sobie sam, inaczej sie odzywiajac.
      pozdrawiam
      Dariusz (6 lat odzywiam sie optymalnie)
      • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 28.10.04, 21:01
        Gość portalu: darek napisał(a):

> przeczytaj ksiazki dr Kwasniewskiego pt. "Zywienie optymalne". Lekarze nie
        > pomoga ale maz pomoze sobie sam, inaczej sie odzywiajac.
        > pozdrawiam
        > Dariusz (6 lat odzywiam sie optymalnie)

Ty się zastanów człowieku co mowisz,,tłusta dieta przy tej chorobie to gwóżdż
        do trumny.--Nie wiesz w czym rzecz to pierdoł nie opowiadaj ,bo możesz krzywdę
        wyrządzić komuś.
        Gdynia <moje miasto>
        <>>>>>Szeli ir<<<<<<<>
        • izado Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 29.10.04, 16:34
          Dlaczego uważasz, że tłusta dieta to gwóźdź do trumny w przypadku wzjg?

Iza
          • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 05:13
            izado napisała:

> Dlaczego uważasz, że tłusta dieta to gwóźdź do trumny w przypadku wzjg?
            >
            > Iza
            WLASNIE, ta Vitalia to jakis lobbysta pigularz. co oni by robili, gdyby ludzie
            zaczeli sie sami leczyc, odpowiednio sie odzywiajac?
            pozdrawiam darek
        • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 05:09
          Ej Vitalia! Ale z ciebie fachowiec! skad to wiesz, ze zywienie optymalne moze
          zaszkodzic? uczylas sie o tym? jezeli tak to chyba z tych ksiazek, z ktorych
          uczyli sie lekarze, ktorzy o malo nie wpedzili mne do grobu, kazac jesc te
          idiotyczne piramidki zywieniowe. Ty jestes lobbysta przemyslu farmaceutycznego
          i dzialasz na szkode nieszczesliwych ludzi.
          ^ lat juz zywie sie optymalnie i dzieki temu zyje w zdrowiu ale co ty mozesz
          wiedziec o zdrowiu jak ty leczysz sie albo nie daj Boze innych za pomoca
          pigulek.
          darek
          • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 17:36
            darspan1 napisał:

> Ej Vitalia! Ale z ciebie fachowiec! skad to wiesz, ze zywienie optymalne moze
            > zaszkodzic? uczylas sie o tym? jezeli tak to chyba z tych ksiazek, z ktorych
            > uczyli sie lekarze, ktorzy o malo nie wpedzili mne do grobu, kazac jesc te
            > idiotyczne piramidki zywieniowe. Ty jestes lobbysta przemyslu
            farmaceutycznego
            > i dzialasz na szkode nieszczesliwych ludzi.
            > ^ lat juz zywie sie optymalnie i dzieki temu zyje w zdrowiu ale co ty mozesz
            > wiedziec o zdrowiu jak ty leczysz sie albo nie daj Boze innych za pomoca
            > pigulek.
            > darek
    • jomik Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 28.10.04, 20:42
      Szanowna Pani, proszę nie słuchać nieodpowiedzialnych nawiedzonych,
      propagujących metodę Kwaśniewskiego. To prosta droga do grobu. Choroba jelita
      grubego spowodowana jest nieprawidłowym wypróżnianiem się. Złogi kałowe i
      kamienie kałowe, które przez lata osadzają się na sciankach jelita grubego,
      powodują chorobę całego organizmu. Choruje serce, płuca, oczy, nerki, wątroba
      itd. itd. Następują miniperforacje ścianek jelitra i nacieki na narządy
      wewnętrzne. Należy bezwzględnie oczyścić jelito cienkie i jelito grube!!!. Pani
      mąż ma zapewne nadwagę, to również osłabia jego organizm. Nie ma co liczyć na
      służbę zdrowia, ona sama jest chora.
      • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 05:22
        Panie jomik a gdzie sie pan tego nauczyl. na akademii moze? niech pan nie leczy
        lepiej, szkoda ludzi. Wy macie talent do psucia zdrowia, czego doswiadczylem na
        sobie sluchajac takich madrali podrecznikowych. ja przynajmniej mam
        doswiadczenie na sobie. nie mialbym odwagi nikomu proponowac czegokolwiek,
        czego sam nie doswiadczylem a pan? Pan dobiero bedzie chorowal a wtedy
        zapraszam do kwasniewskiego, doktora, oczywiscie..
        darek

jomik napisał:

> Szanowna Pani, proszę nie słuchać nieodpowiedzialnych nawiedzonych,
        > propagujących metodę Kwaśniewskiego. To prosta droga do grobu. Choroba jelita
        > grubego spowodowana jest nieprawidłowym wypróżnianiem się. Złogi kałowe i
        > kamienie kałowe, które przez lata osadzają się na sciankach jelita grubego,

powodują chorobę całego organizmu. Choruje serce, płuca, oczy, nerki, wątroba
        > itd. itd. Następują miniperforacje ścianek jelitra i nacieki na narządy
        > wewnętrzne. Należy bezwzględnie oczyścić jelito cienkie i jelito grube!!!.
        Pani
        >
        > mąż ma zapewne nadwagę, to również osłabia jego organizm. Nie ma co liczyć na
        > służbę zdrowia, ona sama jest chora.
    • Gość: mirka.a Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.visp.energis.pl 28.10.04, 21:22
      Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba przewlekła z okresami remisji
      (brak objawów choroby) lecz nieuleczalna(na dzisiejszy stan wiedzy
      medycznej).Podłoże i przyczyny powstawania do końca nie znane choć zalicza się
      tę chorobę do chorób o odłożu immunologicznym a ściślej chorobę z
      autoagresji.Jelio nie "rozpoznaje"pożytecznych bakterii bytujących normalnie w
      przewodzie pokarmowym i trakuje je jako "intruza"wobec którego wytwarza
      przeciwciała ,które to niszczą własne komórki(ściany i błony śluzowe własnych
      jelit).W okresie zaostrzeń wyklucza się:nabiał,surowe warzywa i
      owoce,błnnik.Dieta lekkostrawna niskotłuszczowa,ubogoresztkowa,koniecznie 5-6
      razy dziennie w małych porcjach.
      W okresie remisji w zasadzie wolno jeść wszystko ale aczej lekkosrawnie nie
      rzesadzaś z surowymi warzywami,alkoholem.
      Leczenie ustala lekarz a dawki leku dostosowuje do stanu zaostrzenia objawów.
      Jeżeli ma Pani jakieś pytania to chętnie odowiem.Mam w tej chorobie 13 letnie
      doświadczenie.Pozdrawiam
      • vitalia DO MIRKI 29.10.04, 12:05
        No to możemy podać sobie rękę mirko ...mam 20 parę lat choroby za sobą..
        • darspan1 Re: DO MIRKI 31.10.04, 05:27
          vitalia napisała:

> No to możemy podać sobie rękę mirko ...mam 20 parę lat choroby za sobą..

odp. jasne vitalio. Przy takim odzywianiu jakie stosujesz musialas chorowac te
          20 lat..ale daj wyzdrowiec innym i nie opowiadaj bzdur, ze odzywianie optymalne
          dr Jana Kwasniewskiego moze zaszkodzic. odbierasz ludziom szanse.
          Darek
          • vitalia Re: DO MIRKI 31.10.04, 17:32
            darspan1 napisał:

> vitalia napisała:
            >
            > > No to możemy podać sobie rękę mirko ...mam 20 parę lat choroby za sobą..
            >
            > odp. jasne vitalio. Przy takim odzywianiu jakie stosujesz musialas chorowac
            te
            > 20 lat..ale daj wyzdrowiec innym i nie opowiadaj bzdur, ze odzywianie
            optymalne
            >
            > dr Jana Kwasniewskiego moze zaszkodzic. odbierasz ludziom szanse.
            > Darek

Nie wiesz jak się odżywiam i ty bzdur nie gadaj,,Na tym forum jeszcze nikt nie
            zwariował,Zeby się tłuszczem karmić.Co innego węglowodany ,Mogę zrozumieć że
            trzeba również ograniczyć..Ale na odżywianiu to ja się akurat znam a każdy o
            zdrowych zmysłach nie będzie tej opty diety stosował.Skoro nie chcą to dlaczego
            wam optymalnym tak bardzo zalęeży na jej propagowaniu>> ??.Każdy ma swój rozum
            i niech się nim posługuje.
            • darspan1 Re: DO MIRKI 01.11.04, 07:46

>
              > > vitalia napisała:
              > >
              > > > No to możemy podać sobie rękę mirko ...mam 20 parę lat choroby za s
              > obą..
              > >
              > > odp. jasne vitalio. Przy takim odzywianiu jakie stosujesz musialas chorow
              > ac
              > te
              > > 20 lat..ale daj wyzdrowiec innym i nie opowiadaj bzdur, ze odzywianie
              > optymalne
              > >
              > > dr Jana Kwasniewskiego moze zaszkodzic. odbierasz ludziom szanse.
              > > Darek
              >
              >
              > Nie wiesz jak się odżywiam i ty bzdur nie gadaj,,Na tym forum jeszcze nikt
              nie
              > zwariował,Zeby się tłuszczem karmić.Co innego węglowodany ,Mogę zrozumieć że
              > trzeba również ograniczyć..Ale na odżywianiu to ja się akurat znam a każdy o
              > zdrowych zmysłach nie będzie tej opty diety stosował.Skoro nie chcą to
              dlaczego
              >
              > wam optymalnym tak bardzo zalęeży na jej propagowaniu>> ??.Każdy ma swó
              > j rozum
              > i niech się nim posługuje.

Vitalio! co ty wiesz o Odzywianiu optymalnym? nic! wiec nie mozesz zabierac
              glosu w tej sprawie i wylacz sie, prosze BO FALSZUJESZ PRAWDE.
              DARIUSZ
    • Gość: Ciekawy [...] IP: *.opa-carbo.com.pl 29.10.04, 13:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: hydrogen Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.gfk.pl 29.10.04, 14:29
      Po pierwsze choroba o której mowa jest uleczalna i udowodnił to przed ponad
      chyba 50 laty dr Wolfgang Lutz, który tuż po zakończeniu wojny miał wielu
      pacjentów z tą chorobą. Zalecał im dietę niskowęglowodanową i kilka dni
      takiej "kuracji" przynosiło znakomite efekty. Pisze o tym w
      ostatnim "Optymalniku" (dr Lutz ma teraz 91 lat, od około 50 lat stosuje dietę
      niskowęglowodanową).

Stwierdzenia o szkodliwości diety Kwaśniewskiego czy też "nieuleczalności" wzjg
      to w tym świetle dyrdymały.

Pozdro
      • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 29.10.04, 17:08
        Dajcie spokój panowie,aż przykro czytać.
        • edytais Ja swoja chorobe wyleczylam dieta 29.10.04, 19:22
          Ja mama (raczej mialam) ta chorobe. Jak bylam w pierwszej ciazy to na 1 cm, w
          ciagu roku rozszerzylo sie na 14 cm i z lazienki nie wychodzilam. O drugiej
          ciazy nie bylo mowy! Leki przestawaly dzialac i wydawalam na nie ponad $300
          miesiecznie. Lekarz kazal podwoic dawke Asacolu ($600 miesiecznie nawet nie
          wchodzilo w rachube studentce z mezem studentem i dzieckiem na karku!)
          Teraz mam dwujke dzieci, jestem zupelnie wyleczona i nawet inna przewlekla
          choroba (nieuleczalna z ktora sie borykalam) znikla. Moja rodzina choruje na
          grypy a ja sie niezarazam. Wszystko dzieki diecie.
          Moja dieta to zadnego mleka lub sera pasteryzowanego. Pasteryzowanie zabija
          enzymy i mikroorganizmy, ktore sa potrzebne do prawidlowego funkjonowania
          jelit. Mleko pije kozie surowe i tylko w postaci zfermentowanej (kwasne lub
          kefir z zywego grzybka). Ser zolty z mleka bez hormonow i tez surowego (trudno
          kupic wiec sama robie) soki tylko swiezo wycisniete z warzyw i owocow
          niepryskanych. Duzo jem kapusty kiszonej i rozne inne warzywa kiszone (tez nie
          pasteryzowane i sama musze robic bo nie da sie w sklepie kupic) Kiszonki maja
          duzo enzymow. Sok z lisci pszenicy jest tez popularny w leczeniu tej choroby:
          ja pije ok 20-40 ml dziennie teraz jak sama robie, wczesniej kupowalam 1-2 w
          tygodniu ale jest drogi jesli w miejscu gdzie swiezo wyciskaja: w USA, nie wiem
          czy nawet dostepny w Polsce), jem miesa tluste i chude glownie kurczak i owcze,
          ryby, duzo swiezych warzyw, jaja na surowo nie mieszajac (jaja tylko i
          wylacznie swiezo zniesione od sasiadki ze zdrowymi kurami, z kupczymi jajami
          bym nie ryzykowala) Mieszenie zoltka powoduje utlenianie i powstawanie
          niezdrowego cholesterolu. czego nie jem to absolutnie nie tkne bialego chleba
          i wszelkich potraw z maka: ciasta, chleb, makarony itp. Jesli juz jakies
          ziarna to kasze skielkowane, ale w malych ilosciach. Zdrowe sa rozne orzechy,
          ale tez wszsytkie po namoczeniu (12-24 godzin) aby zneutralizowac inhibitory
          enzymow (nie wiem dobrze jak to po polsku i przepraszam: enzyme inhibitors)
          Najlepsze sa orzechy wloskie bo maja duzo Omega-3 i tego zwykle ludziom
          brakuje. Inne orzechy sa dobre ale maja wiecej Omega-6 i -9 (szkodliwe bo w
          cywilizowanej diecie jest o wiele za duzo). Oleje tylko wyciskane na zimno:
          czyli oliwka, slonecznik (ten trudno dostac) a najlepszy jest na wszelkie
          choroby jelit olej z kokosa (taki wyciagany na zimno jeszcze z zapachem
          kokosow) Ten mozna kupic w Tropicaltraditions.com.
          Wszystko kupuje bez opryskow. Wlasciwie to nie jem nic z puszek czy sloikow
          (ze sklepu). I oczywiscie bez cukru. Jak juz cos slodze to rodzynkami lub
          rzadko miodem (tez nie podgrzewanym takim naturalnym). Maslo tez nie kupcze
          tylko z mleka surowego (nie pasteryzowanego)
          Tak ogolnie to tluszczu nie unikam: duzo go jest a unikam maki, cukru i
          wszelkie dania gotowe (puszki, sloiki, gotowe dania mrozone) i smazone na oleju.
          Im blizej natury tym lepiej.
          Chyba za duzo sie rozpisalam. Jak chcesz wiecej informacji to napisz emailem.
          Edyta
        • Gość: mirka.a Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.visp.energis.pl 29.10.04, 21:20
          Hej niestety mamy to samo.Rzeczywiście trudno czytać takie rzeczy gdy jest się
          w naszej sutuacji!Mój lekarz jest sławą w tej dziedzinie i powiedział mi że
          dopuki nie będzie znana dokładnie przyczyna powstawania ej choroby to nie można
          jej wyleczyć(to jest logiczne).Natomiast stosowaniem leków można doprowadzić do
          remisji(może niektórzy uważają remisję za ozdrowienie)i chodzi o to by tą
          remisję utrzymać jak najdłużej-stosując leczenie podtrzymujące.mo lekarz mówi
          że okresy remisji mogą trwać mawet kilkadziesiąt lat,ale to nie jest
          wyzdrowienie tylko brak objawów choroby("CHOROBA JEST UŚPIONA")Być może że ci
          co piszą o uleczalności tej choroby mają na myśli inną chorobę jelit.Pozdrawiam
          • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 30.10.04, 14:05
            Gość portalu: mirka.a napisał(a):

> Hej niestety mamy to samo.Rzeczywiście trudno czytać takie rzeczy gdy jest
            się
            > w naszej sutuacji!Mój lekarz jest sławą w tej dziedzinie i powiedział mi że
            > dopuki nie będzie znana dokładnie przyczyna powstawania ej choroby to nie
            można
            >
            > jej wyleczyć(to jest logiczne).Natomiast stosowaniem leków można doprowadzić
            do
            >
            > remisji(może niektórzy uważają remisję za ozdrowienie)i chodzi o to by tą
            > remisję utrzymać jak najdłużej-stosując leczenie podtrzymujące.mo lekarz mówi
            > że okresy remisji mogą trwać mawet kilkadziesiąt lat,ale to nie jest
            > wyzdrowienie tylko brak objawów choroby("CHOROBA JEST UŚPIONA")Być może że ci
            > co piszą o uleczalności tej choroby mają na myśli inną chorobę
            jelit.Pozdrawia
            > m

Tak tak mirka... u mnie prawdopodobnie doszło do choroby na tle
            psychosomatycznym.teraz mam chwilowo spokój,ale wiesz jak to jest.Colitis
            Ulcerosa..nigdy nie da się wyleczyć do końca.Ja od roku biorę Omega3 w dość
            dużych dawkach.Czuję się świetnie i skóra mi się poprawiła i nie mam anemii,
            biorę też inne suplementy i mam nadzieję że wszystko mi się wygłuszy na dłużej.
        • Gość: mirka.a Re:do vitala.Wrzodziejące zapalenie jelita grubeg IP: *.visp.energis.pl 29.10.04, 21:26
          Do vitalia.
          Hej niestety mamy to samo.Rzeczywiście trudno czytać takie rzeczy gdy jest się
          w naszej sutuacji!Mój lekarz jest sławą w tej dziedzinie i powiedział mi że
          dopuki nie będzie znana dokładnie przyczyna powstawania ej choroby to nie można
          jej wyleczyć(to jest logiczne).Natomiast stosowaniem leków można doprowadzić do
          remisji(może niektórzy uważają remisję za ozdrowienie)i chodzi o to by tą
          remisję utrzymać jak najdłużej-stosując leczenie podtrzymujące.mo lekarz mówi
          że okresy remisji mogą trwać mawet kilkadziesiąt lat,ale to nie jest
          wyzdrowienie tylko brak objawów choroby("CHOROBA JEST UŚPIONA")Być może że ci
          co piszą o uleczalności tej choroby mają na myśli inną chorobę jelit.Pozdrawiam
        • izado Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 30.10.04, 20:16
          vitalia napisała:

> Dajcie spokój panowie,aż przykro czytać.

Ale powiedz wreszcie dlaczego!?

I.
          • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 30.10.04, 20:23
            Bo po każdym tłuszczu poprostu umieram z bólu !!! A powiedz To dlaczego na siłę
            chcecie ludzi uszczęśliwiać tą cholerną tłustą dietą.Kiedyś myślałam że mnie
            wynicuje jak na święta sobie za dużo pozwolłam ,dość mam leżenia po
            szpitalach ,a przez 20 lat choroby już bardzo dobrze wiem że nie mogę jeść
            prawie wcale mięsa,Bo to się zawsze żle kończy.Jego brak zastępuję Kwasami
            Omega3 i jak narazie mam prawie dwa lata remisji. Ot co.
            • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 05:37
              To powiedz, ze nie lubisz miesa a nie wprowadzaj ludzi w blad informacjami, ze
              odzywianie optymalne, ktorego ty nie znasz, jest szkodliwe. Jasne?

vitalia napisała:

> Bo po każdym tłuszczu poprostu umieram z bólu !!! A powiedz To dlaczego na
              siłę
              >
              > chcecie ludzi uszczęśliwiać tą cholerną tłustą dietą.Kiedyś myślałam że mnie
              > wynicuje jak na święta sobie za dużo pozwolłam ,dość mam leżenia po
              > szpitalach ,a przez 20 lat choroby już bardzo dobrze wiem że nie mogę jeść
              > prawie wcale mięsa,Bo to się zawsze żle kończy.Jego brak zastępuję Kwasami
              > Omega3 i jak narazie mam prawie dwa lata remisji. Ot co.
            • izado Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 01.11.04, 13:44
              vitalia napisała:

> A powiedz To dlaczego na siłę
              >
              > chcecie ludzi uszczęśliwiać tą cholerną tłustą dietą.

Nikogo nie zamierzam niczym uszczęśliwiać. Jeżeli ktoś woli chodzić ciągle do
              lekarzy, faszerować się prochami i i ak cierpieć to już jego problem nie mój.

Ja Cię tylko zapytałam. I liczyłam na jakieś konkretne uzasadnienie. Niestety
              nie doczekałam się.

> Kiedyś myślałam że mnie
              > wynicuje jak na święta sobie za dużo pozwolłam

A czego konkretnie sobie pozwolilaś? Na które to niby święta je się w naszy
              kraju optymalnie?

>,dość mam leżenia po
              > szpitalach ,a przez 20 lat choroby już bardzo dobrze wiem że nie mogę jeść
              > prawie wcale mięsa,Bo to się zawsze żle kończy.

Tylko co to ma do diety wysokotłuszczowej?

> Jego brak zastępuję Kwasami
              > Omega3

... które są kwasami tłuszczowymi zresztą :-) To raz. A dwa, mięsa nimi na
              pewno nie zastąpisz.

> i jak narazie mam prawie dwa lata remisji. Ot co.

No to gratuluę i oby ja najdłużej.
              Ja za to od 12 lat cierpię na nieswoiste zapalenie jelita grubego i mało nie
              padłam sotsując dietę bogatoresztkową - choroba początkowo była
              niedodiagnozowana i takie kretyńskie było zalecenie lekarskie. Na szczęście
              dzięki diecie bogatotłuszczowej cieszę się z kolei ja remisją. A mój lekarz w
              tej materii "dyplomatycznie" nabiera wody w usta - bo przecież jest odwrotnie
              niż podobno ma być. Ot co!

Iza.
          • m.w.2 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 30.10.04, 23:22
            izado napisała:

> Ale powiedz wreszcie dlaczego!?

> I.

Moze dlatego, ze ta dieta jest tylko dla takich inteligentnych i madrych ludzi
            jak ty? A gdzie Janali!?
      • Gość: hydrogen Jeszcze w kwestii nieuleczalności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 22:29
        Dr Lutz pisze, że dietę niskowęglowodanową trzeba w tej chorobie stosować do
        końca życia bo inaczej prawdopodobieństwo nawrotu choroby jest duże, nawet po
        wielu latach diety niskowęglowodanowej. Więc można uznać -według ortodoksyjnej
        definicji- że choroba jest nieuleczalna.

Wybór jest zatem między (niepewną) remisją uzyskaną za pomocą chemii oraz
        trwałą remisją zapewnioną przez odpowiednią dietę. Warto podkreślić, że dieta
        ta niesie ze sobą wiele dodatkowych korzyści i jest b smaczna.

Pozdrawiam
        • Gość: bozena Re: Jeszcze w kwestii nieuleczalności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:59
          napisz pokrotce co tak wlaściwie jadasz
          • Gość: hydrogen Re: Jeszcze w kwestii nieuleczalności... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 11:01
            > napisz pokrotce co tak wlaściwie jadasz

Różnie. Np na śniadanie jabłko i 2 serdelki (150g). Obiad (w pracy) ser
            pleśniowy 60% tłuszczu (czyli najbardziej kremowy i najsmaczniejszy :) + kromka
            chleba pełnoziarnistego. Potem na kolację w domu jakieś mięso (z regułu
            wołowina czasem golonka)+ warzywa z masłem. W międzyczasie jeszcze trochę
            gorzkiej czekolady.
      • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 05:30

odp. madry gosc ten hydrogen i sluchaj go .darek
        Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> Po pierwsze choroba o której mowa jest uleczalna i udowodnił to przed ponad
        > chyba 50 laty dr Wolfgang Lutz, który tuż po zakończeniu wojny miał wielu
        > pacjentów z tą chorobą. Zalecał im dietę niskowęglowodanową i kilka dni
        > takiej "kuracji" przynosiło znakomite efekty. Pisze o tym w
        > ostatnim "Optymalniku" (dr Lutz ma teraz 91 lat, od około 50 lat stosuje
        dietę
        > niskowęglowodanową).
        >
        > Stwierdzenia o szkodliwości diety Kwaśniewskiego czy też "nieuleczalności"
        wzjg
        >
        > to w tym świetle dyrdymały.
        >
        > Pozdro
        • m.w.2 Re: Izuniu ten darspan1 to tyz ty? 31.10.04, 16:23
          darspan1 napisał:

> odp. madry gosc ten hydrogen i sluchaj go .darek

• Gość: Julian Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 29.10.04, 19:14
      A może by tak najpierw każdy z was opisał swoje dolegliwości, a potem można by
      się zastanawiać czy macie na myśli tę samą chorobę. Pojęcie wrzodziejącego
      zapalenia jelita jest bardzo szeroki.
      • Gość: Ciekawy [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 00:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 30.10.04, 14:07
        Gość portalu: Julian napisał(a):

> A może by tak najpierw każdy z was opisał swoje dolegliwości, a potem można
        by
        >
        > się zastanawiać czy macie na myśli tę samą chorobę. Pojęcie wrzodziejącego
        > zapalenia jelita jest bardzo szeroki.

Chodzi o Colitis Ulcerosa.Dokładnie.
        • Gość: mirka.a Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.visp.energis.pl 30.10.04, 23:46
          Tak chodzi tu tylko i wyłącznie o COLITIS ULCEROSA-CZYLI WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE
          JELITA GRUBEGO.POZDRAWIAM CIĘ VITALIA I CHYBA MY NAJBARDZIEJ SIĘ ROZUMIEMY
          WIEMY O CO CHODZI ALE PRZECIEŻ "syty głodnego nie zrozumie"
    • Gość: are Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.clubnet.pl 30.10.04, 20:36
      Jedna z osob ktora proponuje Ci tu tlusta diete nie jest w stanie zrozumiec
      ze dieta chinska a dieta optymalna to 2 sprzeczne ze soba sprawy i ze
      wiekszosci osob ta dieta zaszkodzi. Nie zwracaj na nia uwagi.
      • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 17:38
        Gość portalu: are napisał(a):

> Jedna z osob ktora proponuje Ci tu tlusta diete nie jest w stanie zrozumiec
        > ze dieta chinska a dieta optymalna to 2 sprzeczne ze soba sprawy i ze
        > wiekszosci osob ta dieta zaszkodzi. Nie zwracaj na nia uwagi.
        • Gość: are Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.clubnet.pl 31.10.04, 17:49
          Kto wie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=17190919

W skrocie wyglada to tak: Izado (czy jak sie tam podpisze) byla u lekarza
          Tradycyjnej Medycyny Chinskiej i dostala diete i ziola chinskie (i moze cos
          jeszcze, nie wiem) na RZS. Annaklay pisze (i wysmiewa) ze Izado podaje sie
          za pracowanika naukowego gdzies a nawet nie jest w stanie zrozumiec
          podstawowych zasad chinskiej dietetyki.
          Chodiz o to ze w TMC sa TRZY typy dietetyczne, inaczej dosze (vata, pitta i
          kapha). Lekarz-Chinczyk mogl stwierdzic, ze Izado (i inne jej przejawy) nazlezy
          do "tlustolubnej" doszy (nie pamietam ktora to z tych trzech) i zapisal jej
          odpowiednia diete i ziola.
          Oczywiscie - dla pozostalych dwoch dosz tlusta dieta bedzie zabojcza. Cytuje
          z pamieci post jakiejs dziewczyny z forum Wegetarianizm:

---
          Juz pisalam jak dizala dieta optymalna. Moj ojciec chorowal kiedys na serce i
          jakis "zyczliwy" optymalny zachecil go do tlustej diety. Rok pozniej ojciec
          zamrl.
          ---

...i takie wlasnie beda efekty "leczenia" dieta "optymalna".
          • Gość: Julian Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 31.10.04, 21:13
            Nie wystarczy rzucić nazwą łacińską choroby i być zadowolonym. W chorobach
            jelit nawet lekarze nie są pewni własnej diagnozy. Jelito jest długie i w
            każdym odcinku ma inne zadanie do wypełnienia. Jeśli uszkodzenia jego śluzówki
            następują w różnych miejscach to mogą być różne objawy choroby. Części osób
            może cierpieć na zaparcia i niedokrwistość i oni lepiej trawią tłuszcze.
            Natomiast inni maja stale luźne śmierdzące stolce wywołane właśnie przez złe
            trawienie tłuszczy i dla nich dieta optymalna jest zabójcza.
            Myślę że więcej można wspólnie zrozumieć opisując objawy choroby i wymieniając
            swoje własne spostrzeżenia niż posługując się nazwami łacińskimi i utartymi
            sloganami
            • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 22:01

> Nie wystarczy rzucić nazwą łacińską choroby i być zadowolonym. W chorobach
              > jelit nawet lekarze nie są pewni własnej diagnozy. Jelito jest długie i w
              > każdym odcinku ma inne zadanie do wypełnienia. Jeśli uszkodzenia jego
              śluzówki
              > następują w różnych miejscach to mogą być różne objawy choroby. Części osób
              > może cierpieć na zaparcia i niedokrwistość i oni lepiej trawią tłuszcze.
              > Natomiast inni maja stale luźne śmierdzące stolce wywołane właśnie przez złe
              > trawienie tłuszczy i dla nich dieta optymalna jest zabójcza.
              > Myślę że więcej można wspólnie zrozumieć opisując objawy choroby i
              wymieniając
              > swoje własne spostrzeżenia niż posługując się nazwami łacińskimi i utartymi
              > sloganami

I tu masz rację.Ja dokładnie wiem na jakim odcinku mam wrzody.Przez trzy prawie
              tygodnie byłam odżywiana dożylnie bo nie mogłam jeść NIC..do tego transfuzje
              krwi bo anemia była taka że głowy nie miałam siły podnieść od
              poduszki,ciśnienie 50/30.Ehhh co tam gadać,dla mnie dieta optymalna to śmierć.
              • Gość: Julian Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 31.10.04, 22:22
                Jeśli stała anemia to prawdopodobnie zaparcia czy mam rację ?
                • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 31.10.04, 22:32

> Jeśli stała anemia to prawdopodobnie zaparcia czy mam rację ?

--Niestety ale dokładnie odwrotnie.Przy tym ciągłe krwawienia.i stąd ta anemia.
                  Ubytki krwi były bardzo znaczne.
                  Gdynia <moje miasto>
                  <>>>>Szeli ir<<<<<<>
                  • Gość: Julian Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 31.10.04, 22:48
                    Mnie biegunki dręczą od dzieciństwa dlatego temat jest mi bardzo dobrze znany.
                    Są pewne etapy tej choroby ciekawe czy mamy na wspólne spostrzeżenia np. bóle
                    kości ogonowej.
                    • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 01.11.04, 21:53

> Mnie biegunki dręczą od dzieciństwa dlatego temat jest mi bardzo dobrze
                      znany.
                      > Są pewne etapy tej choroby ciekawe czy mamy na wspólne spostrzeżenia np. bóle
                      > kości ogonowej.

Mnie nigdy kość ogonowa nie bolała ,chyba że od leżenie kilka godzin przy
                      transfuzjach.Najczęściej bolał mnie brzuch,,cały,, mogłam leżeć tylko na lewym
                      boku wtedy.w czasie nasilenia choroby każdy kęs jedzenia kończył się takimi
                      bólami że mogłam nie jeść ze strachu kilka dni a wtedy chudłam i przy wzroście
                      174 cm ważyłam niekiedy 45 46 kg.Zawsze kończyło się to szpitalem i żywieniem
                      dożylnym.Jedzenie przelatywało przezemnie jak przez prostą rurkę w ciągu
                      kilkunastu minut,a krew uciekała przy tym w sporych ilościach.Teraz mam spokój
                      nie łykam żadnych prochów oprócz Omega 3.i jeszcze jednego
                      >suplementu<.Przytyłam czuję się świetnie .
                  • Gość: AN Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.laczpol.net.pl 01.11.04, 16:42
                    Vitalia odpowiedz mi czy nie możesz także jeść mięsa drobiowego .Wg ostatnich
                    badań ono jest zalecane przy CU ,potwierdziły to badania kliniczne.
                    • vitalia Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 01.11.04, 21:43
                      Gość portalu: AN napisał(a):

> Vitalia odpowiedz mi czy nie możesz także jeść mięsa drobiowego .Wg ostatnich
                      > badań ono jest zalecane przy CU ,potwierdziły to badania kliniczne.

Zalecane jest odżywianie podobne do diety tzw.wątrobowej.
          • darspan1 Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 01.11.04, 08:06
            Gość portalu: are napisał(a):

> Kto wie?
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=17190919
            >
            > W skrocie wyglada to tak: Izado (czy jak sie tam podpisze) byla u lekarza
            > Tradycyjnej Medycyny Chinskiej i dostala diete i ziola chinskie (i moze cos
            > jeszcze, nie wiem) na RZS. Annaklay pisze (i wysmiewa) ze Izado podaje sie
            > za pracowanika naukowego gdzies a nawet nie jest w stanie zrozumiec
            > podstawowych zasad chinskiej dietetyki.
            > Chodiz o to ze w TMC sa TRZY typy dietetyczne, inaczej dosze (vata, pitta i
            > kapha). Lekarz-Chinczyk mogl stwierdzic, ze Izado (i inne jej przejawy)
            nazlezy
            > do "tlustolubnej" doszy (nie pamietam ktora to z tych trzech) i zapisal jej
            > odpowiednia diete i ziola.
            > Oczywiscie - dla pozostalych dwoch dosz tlusta dieta bedzie zabojcza. Cytuje
            > z pamieci post jakiejs dziewczyny z forum Wegetarianizm:
            >
            > ---
            > Juz pisalam jak dizala dieta optymalna. Moj ojciec chorowal kiedys na serce i
            > jakis "zyczliwy" optymalny zachecil go do tlustej diety. Rok pozniej ojciec
            > zamrl.
            > ---
            >
            > ...i takie wlasnie beda efekty "leczenia" dieta "optymalna".

..a wiesz ile ludzi umiera na serce, leczone przez medycyne akademicka i
            pigulki? Ja jestem po zawale juz 6 lat i zjadam ze smakiem 6 zoltek na boczku i
            smalczyku dziennie, nie liczac tlustego obiadu - kolacji ale wiem,ze umre
            zdrowo i to jest wazne w tej filozofii. Mnie nazywaz "mawiedzonym" ale ty
            jestes w tej sprawie zupelnie nieoswieconym. najpierw zapoznaj sie z tematem a
            potem go recenzuj, kochanienki
            pozdrawiam Dariusz
            • Gość: are Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego IP: *.clubnet.pl 01.11.04, 19:13
              Od tysiecy lat wiadomo ze wazniejsze jest aby ktos bys wierzyl ze zdrowo je
              niz zeby rzeczywsicie zdrowo jadl.

A tak w ogole to wypadaloby czytac ze zrozumieniem...

• m.w.2 Re: izodo ale dlaczego tak glupio chcesz tu 01.11.04, 14:19
      oklamywac ludzi? Czy myslisz, ze to forum czytaja tylko osoby o takim poziomie
      intelektualnym jak ty???
      Jak sie czuje janali?:))))

Janali to izado, ujawniono to na grupie dyskusyjnej pl.soc.wegetarianizm:
      vide link i dyskusja:
      usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?
      group=pl.soc.wegetarianizm&tid=1010802&pid=1010918

Kobieta ta (podobno pracownik naukowy, az wierzyc sie nie chce, ze to moze byc
      prawda) propagujac diete kwasniewskiego wystepuje takze pod innymi
      nikami i czesto prowadzi dyskusje sama ze soba.
      Najzabawniejsze sa jej schizofeniczne dyskusje na forum zdrowie w ktorych pod
      roznymi nikami (carbogrom, gambino, janali itp itd) wystepuje najczesciej w
      obronie rzekomo "zaatakowanej".... izydo;))))

Pisze wam o tym , bo zauwazylam ze traktujecie wypowiedzi osoby podpisujacej
      sie nikiem janali powaznie (vide takze forum zdrowie), a to przeciez
      mistyfikacja izydo.
      No coz zdajsie, ze dieta kwasniewskiego wplywa w wybitnie degeneracyjny sposob
      na prawidlowe funkcjonowanie wyzszych funkcji mentalnych i emocjonalnych u
      niektorych osob. Dieta ta "rzuca" sie po prostu niektorym dietowiczom wyraznie
      na "mosk";-))))
      • m.w.2 Re: izodo nie kasuj wybiorczo niektorych 01.11.04, 14:28
        wypowiedzi z archiwum tego forum, ktore wyraznie swiadcza o tym kim jestes.
        Prawda i tak kiedys ujrzy swiatlo dzienne, bowiem wiadomo ze klamstwo ma
        krotkie nogi, oliwa zawsze na wierzch wyplywa, a prawdziwa cnota krytyk sie nie
        boi:))))))

Howgh !!:))
      • Gość: slawek Re: izodo ale dlaczego tak glupio chcesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 18:42
        cześć H/Anna ;) klay , carison cy jak ci tam jesce mogło
        być ;)))))))))))))))))))

Slawek
        P.S.
        zaraz powiem sanitariuszowi ;) ze znosu jesteś na pewno siem ucieszy :))
        • flextronics.com Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne 01.11.04, 19:20
          problemy. Bandy to organizuj sobie w twoim kolchozie, tutaj jest forum
          dyskusyjne o zdrowiu.
          Jesli bedziesz tu wyzywal dyskutujace osoby, to materialy zostana przekazane do
          prokuratury, wiec ostrzegam, zachowujs sie grzecznie.
          Nie kompromituj tez w ten sposob ideii dr. Jana Kwasniewskiego, bo to ci nie
          wyjdzie na zdrowie.
          • flextronics.com Re: OT jest skierowany do osoby o niku slawekopty 01.11.04, 19:28
            To w ramach uzupelnienia do poprzedniego postu, aby nie bylo nieporozumien.
          • Gość: slawek Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:33
            hmmm masz jakiś problem ???? chcesz o tym porozmawiać ???/ ząłożymy nowy
            wątek ;)

Slawek
            • flextronics.com Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne 01.11.04, 19:41
              Gość portalu: slawek napisał(a):

> hmmm masz jakiś problem ???? chcesz o tym porozmawiać ???/ ząłożymy nowy
              > wątek ;)
              > Slawek

Problem i to bardzo powazny masz ty. Mowie jak najbardziej serio: "watek" ci
              moga zalozyc, abys zrozumial wreszcie jak dziala prawo, skoro nie rozumiesz po
              ludzku co do sie do ciebie mowi.
              W usenecje obowiazuje palancie, wolnosc wypowiadania sie na kazdy temat, ale sa
              tez pewne normy ktore ty przekraczasz, bo sadzisz ze jestes bezkarny.
              Wiec uwazaj, bo mozesz sie przeliczyc.
              • Gość: slawek Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 20:15
                ale tak na codzień to jesteś miłym i grzecznym chłopczykiem ???

Slawek
                P.S.
                niestrasz pionku ;)
                • flextronics.com Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne 01.11.04, 21:00

> ale tak na codzień to jesteś miłym i grzecznym chłopczykiem ???

> Slawek
                  > P.S.
                  > niestrasz pionku ;)

Ja cie tylko uprzejmie OSTRZEGAM. Nie strasz pisze sie OSOBNO ! Pionek:-))

• Gość: slawek Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:06
                    > Ja cie tylko uprzejmie OSTRZEGAM. Nie strasz pisze sie OSOBNO ! Pionek:-))
                    >
                    >

jesteś bardzo przwidywalna ;)

Slawek
                    P.S.
                    PLONK
                    • flextronics.com Re: OT wyhamuj gosciu bo mozesz miec powazne 01.11.04, 21:28
                      > P.S.
                      > PLONK

Chory gnojku nie dosc, ze pierwszy ordynarnie atakujesz i szantazujesz
                      wyzwiskami osoby piszace na tym forum o zdrowiu to jeszcze chcesz aby
                      nikt nie reagowal na twoje badyckie zachowanie, lobuzie?

Do roboty byczku sie zabieraj a nie oszukuj ludzi.

• Gość: are Re: izodo ale dlaczego tak glupio chcesz tu IP: *.clubnet.pl 01.11.04, 19:31
          Rozmawialem ze sforą "optymalnych" na Twoj temat. Zdecydowanie wymagali od
          Ciebie abys przestal wykazywac patologiczna czynnosc umyslu. Zrozumze: jak
          bedziesz sowja osoba osmieszal D"O" to wojny i przestepczosc NIGDY nie znikna
          z tego swiata! Przeciez to o to tu chodzi! To jest "ultimate goal" !!!!
          • Gość: slawek Re: izodo ale dlaczego tak glupio chcesz tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:34
            are , ech nawet mi już ciebie nie szkoda ;(

Slawek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka