Dodaj do ulubionych

Grupy krwi

01.06.21, 02:03
Jak to jest z tymi grupami?
Całe życie byłem przekonany, że mam grupę 0, bo mama ma 0 rh+ a ojciec zdaję się, że 0 rh-. Niedawno na badaniu wyszło, że mam A rh+ o.O Czy to w ogóle możliwe, zakładając, że badanie wyszło prawidłowe, a grupy moich rodziców się zgadzają? Ojciec był honorowym dawcą krwi i mówił, że ma 0, ale aktualnie nie mam możliwości sprawdzić czy to się zgadza. Matka miała wielokrotnie w ciągu życia oznaczaną grupę i zawsze było 0 więc tego jestem pewien.
Obserwuj wątek
    • limonek99 Re: Grupy krwi 01.06.21, 02:06
      Dodam, że jestem bardzo podobny do ojca, zarówno z wyglądu jak i z charakteru:P
    • snajper55 Re: Grupy krwi 01.06.21, 12:50
      limonek99 napisał:

> Jak to jest z tymi grupami?
      > Całe życie byłem przekonany, że mam grupę 0, bo mama ma 0 rh+ a ojciec zdaję si
      > ę, że 0 rh-. Niedawno na badaniu wyszło, że mam A rh+ o.O Czy to w ogóle możliw
      > e, zakładając, że badanie wyszło prawidłowe, a grupy moich rodziców się zgadzaj
      > ą? Ojciec był honorowym dawcą krwi i mówił, że ma 0, ale aktualnie nie mam możl
      > iwości sprawdzić czy to się zgadza. Matka miała wielokrotnie w ciągu życia ozna
      > czaną grupę i zawsze było 0 więc tego jestem pewien.

Jeśli rodzice mają grupę krwi 0, to ich dzieci też mają grupę krwi 0.

www.edunauka.pl/biomolgrupykrwi.php

S.
      • tuttifrutti1234 Re: Grupy krwi 01.06.21, 14:46
        snajper55 napisał:

> Jeśli rodzice mają grupę krwi 0, to ich dzieci też mają grupę krwi 0.
        >
        > www.edunauka.pl/biomolgrupykrwi.php
        >
        > S.

wygląda na to, że limonek jest z domu dziecka
      • limonek99 Re: Grupy krwi 01.06.21, 15:07
        Czyli albo w labolatorium się walnęli albo mój ojciec coś kręci;/
        • snajper55 Re: Grupy krwi 01.06.21, 23:32
          limonek99 napisał:

> Czyli albo w labolatorium się walnęli albo mój ojciec coś kręci;/

Dlaczego ojciec? Raczej matka.

S.
          • limonek99 Re: Grupy krwi 02.06.21, 17:30
            Umiesz czytać? Moja matka miała nawet wpisane w dowodzie z prlu 0 rh+. Dodatkowo oznaczane w ciąży. A z ojcem było różnie, a w zasadzie głównie go nie było w moim życiu:)
            • snajper55 Re: Grupy krwi 02.06.21, 20:19
              limonek99 napisał:

> Umiesz czytać? Moja matka miała nawet wpisane w dowodzie z prlu 0 rh+. Dodatkow
              > o oznaczane w ciąży. A z ojcem było różnie, a w zasadzie głównie go nie było w
              > moim życiu:)

Albo to nie jest twój ojciec, a wtedy kręci matka.

S.
              • limonek99 Re: Grupy krwi 02.06.21, 21:42
                Mam po nim dwie choroby dziedziczne, jestem do niego podobny z wyglądu i zachowania, więc czy bym chciał czy nie to sie tego nie wypre...
                Także teraz już wiem, że albo w labo coś zje... albo on leciał w kulki z tą grupą
                • horpyna4 Re: Grupy krwi 03.06.21, 12:35
                  Pamiętam pewnie wydarzenie z przeszłości. Małżeństwo z jednym synem, syn podobny do ojca, zresztą uroda dość charakterystyczna... tylko okazało się, że grupy krwi zupełnie nie pasują.

Wyjaśnienie było proste - mamusia lubiła wyłącznie smagłych brunetów o kręconych włosach.
                  • snajper55 Re: Grupy krwi 03.06.21, 19:15
                    horpyna4 napisała:

> Pamiętam pewnie wydarzenie z przeszłości. Małżeństwo z jednym synem, syn podobn
                    > y do ojca, zresztą uroda dość charakterystyczna... tylko okazało się, że grupy
                    > krwi zupełnie nie pasują.
                    >
                    > Wyjaśnienie było proste - mamusia lubiła wyłącznie smagłych brunetów o kręconyc
                    > h włosach.

Też chciałem for takiego napisać, ale skoro człowiek gotów jest uwierzyć w błąd laboratorium... To niech sobie wierzy.

S.
                    • horpyna4 Re: Grupy krwi 03.06.21, 20:20
                      Akurat błędy laboratorium zdarzają się.

Dawno temu robiłam morfologię w państwowym laboratorium i wyniki były na bank nie moje, tylko faceta stojącego w kolejce za mną, co wyglądał jak nieboszczyk. Powtórzyłam badanie w spółdzielni lekarskiej i tym razem wynik był normalny. Zawsze byłam mocno krwista, a w tym pierwszym badaniu miałam niewiele ponad połowę moich erytrocytów, leukocyty też jak po ostrej chorobie popromiennej, a ja akurat miałam zwykle lekko podwyższone, bo przechodziłam lekkie zakażenia bez leków; organizm radził sobie własnymi siłami.

Tak więc wystarczy, że przez niechlujstwo pomylono próbówki i wyniki są kogoś innego. Przecież zdarzają się nawet pomylenia noworodków przez olewający wszystko personel szpitalny, próbka krwi to przy tym mały pikuś.
                      • limonek99 Re: Grupy krwi 04.06.21, 01:16
                        Może i tak jest. Jestem tylko ciekaw czy przy każdym oddaniu krwi na nowo oznaczają grupę? Oddawałem niedawno drugi raz w życiu i wyszło to A+ i moje wielkie zdziwienie o.O Wydawałoby się, że tam się nie mylą, bo jednak od tego może zależeć czyjeś życie...
                        • horpyna4 Re: Grupy krwi 04.06.21, 10:35
                          Teraz wszelkie badania trwają krócej, niż przed laty. Jak się trafi na chirurgię, to szpital określa grupę krwi niezależnie od tego, czy była ona już określona wcześniej. Robią to o wiele staranniej, niż laboratoria pozaszpitalne, bo w razie pomyłki odpowiadają za jej skutki.

• snajper55 Re: Grupy krwi 04.06.21, 22:22
                          limonek99 napisał:

> Może i tak jest. Jestem tylko ciekaw czy przy każdym oddaniu krwi na nowo oznac
                          > zają grupę? Oddawałem niedawno drugi raz w życiu i wyszło to A+ i moje wielkie
                          > zdziwienie o.O Wydawałoby się, że tam się nie mylą, bo jednak od tego może zale
                          > żeć czyjeś życie...

To sobie oznacz grupę. Jak drugi raz wyjdzie to samo, to będziesz wiedzieć że nie masz zera. A wtedy będziesz musiał się zdecydować:

albo ojciec kłamał w sprawie swojej grupy krwi,
                          albo matka kłamała w sprawie twojego ojca.

Trzeciej możliwości nie ma.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka