02.10.21, 20:37
Hej. Posiadam chyba zespół jelita drażliwego. Pracuję po 10h staram się jeść w miarę zdrowo , pije dużo wody mineralnej, zażywam jakieś witaminy ,czasami zdarza mi się zjeść fast food na szybko nadmiar pracy i wgl. Mój problem to , że od 5 dni nie moge sie wgl załatwić... ostatnio obudziłem się w nocy z silna potrzeba skorzystania z toalety bez skutku, jednym słowem nie da się. Piłem wode z cytryna ale nie pomaga. Bardzo proszę o pomoc nie wiem co mam robić 😞 😞 . Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Zaparcia 02.10.21, 21:53
      Z zaparciami bywa tak, że każdemu co innego pomaga. Jednemu siemię lniane, innemu Normosan, jeszcze innemu rzewień lub czarna kawa (ale nie rozpuszczalna, tylko mielona i parzona tradycyjnie).

Dla mnie najlepszy jest Normosan, jedna szklanka wieczorem.
      • matt025 Re: Zaparcia 02.10.21, 22:04
        Kawy nie chce, bo jeszcze bardziej chce się do toalety, wczoraj były 2 i był jeszcze większy koszmar, potrzebuje coś dzięki czemu będę mógł się załatwić :(
        • snajper55 Re: Zaparcia 03.10.21, 00:46
          matt025 napisał:

> Kawy nie chce, bo jeszcze bardziej chce się do toalety, wczoraj były 2 i był
          > jeszcze większy koszmar, potrzebuje coś dzięki czemu będę mógł się załatwić :
          > (

Dieta z dużą ilością błonnika chyba każdemu pomoże - czyli dużo warzyw i owoców. Ale to szybko nie zadziała.

S.
          • horpyna4 Re: Zaparcia 03.10.21, 11:00
            Razowy chleb. A jak jeszcze jest niedopieczony, to dopiero potrafi skutecznie przefuknąć...

Co do ziół, to istotnym składnikiem mieszanek jest kora kruszyny: najpierw nieco rozmiękcza, a potem usuwa.

No i rozmaite oleje. Można jeść sałaty z sosami na bazie oleju lub oliwy, głównym składnikiem majonezu też jest olej.
            • matt025 Re: Zaparcia 03.10.21, 11:11
              Dziękuję, za radę. Właśnie chce naturalne domowe sposoby. Kupiłam w aptece pewien lek na przeczyszczenie ale nie pomógł...
              • horpyna4 Re: Zaparcia 03.10.21, 12:12
                Jaki lek? Napisz, co nie pomogło, to może łatwiej będzie coś doradzić.
                • matt025 Re: Zaparcia 03.10.21, 12:21
                  Xenna Extra ,:(
                  • horpyna4 Re: Zaparcia 03.10.21, 14:09
                    To kup korę kruszyny albo normosan. Normosan jest najwygodniejszy w użyciu w postaci maczałek (fix). Można wypić szklankę wieczorem zamiast herbaty, bo nie ma obrzydliwego smaku.
                    • matt025 Re: Zaparcia 03.10.21, 14:15
                      Ooo super tak zrobię, bo już nie mam pomysłu na nic :( cały weekend nie do życia. Dziękuję
                  • sp9tcu [...] 03.10.21, 14:10
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka