irysek2 10.11.04, 11:47 Czy moze mi ktos wyjasnic co to jest nadkrwistość czyli czerwienica i do czego pozdrawiam EWA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: irysek2 Re: nadkrwistość IP: *.aine.pl 10.11.04, 15:40 nikt nie wiem i mi nie pomoze zdobyc choc troszeczke wiadomosci na temat tej choroby?????????????????????? EWA Odpowiedz Link Zgłoś
nuncjatka Re: nadkrwistość 13.11.04, 05:30 Czerwienica (nadkrwistość) jest to stan zwiększenia ilości elementów morfotycznych krwi (czyli krwinek). Efektem tego może być zwiększenie "gęstości" krwi, powstawanie zatorów, zakrzepów. Przyczyny mogą być różne - od zmniejszenia ilości osocza (nadkrwistość względna), przez zwiększenie produkcji czerwonych ciałek krwi (np. w stanach niedotlenienia przewłeklego - m.in. u palaczy), aż po choroby szpiku - czerwienica prawdziwa. CZerwienica prawdziwa charakteryzuje się rozrostem komórki macierzystej w szpiku kostnym. Rozrost ten powoduje, że zwiększa się liczba wszystkich trzech układów produkujących krwinki. We krwi obserwuje się podwyższenie hematokrytu, wzrost stężenia hemoglobiny oraz zwiększenie liczby krwinek czerwonych, płytek krwi i leukocytow, spada OB, wzrasta stezenie kwasu moczowego Zwykle pojawiają się przy niej określone dolegliwości związane z zagęszczeniem i nadmierną "lepkością" krwi. Wystepuja bole glowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia, łatwe męczenie się, duszność, czasami świąd skóry. Można spotkać się z zakrzepicą i skazą krwotoczną (wybroczyny i krwawienia związane z nieprawidłową funkcją tych płytek). Często (choć w późniejszym okresie) powiększona jest śledziona. Każdy przypadek nadkrwistości powinien być zbadany pod kątem wykrycia jej przyczyn i różnicowania pierwotnej od wtórnej. Leczenie w pierwszej kolejnosci - regularne upusty krwi - leczenie interferonem alfa w drugiej kolejnosci - leczenie cytostatykami np hydroksymocznikem leczenie objawowe - w hiperurykemii - allopurinol - w razie swiadu skory - leki przeciwhistaminowe Istnieją leki poprawiające wlasności krwi (zwiększające jej "płynność"), ale leczeniem w nadkrwistości z reguły są upusty krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: nadkrwistość 10.11.04, 17:25 czerwienica prawdziwa to choroba rozrostowa szpiku i charakteryzuje sie nowotworowym rozrostem 3 ukladow szpikowych (czerwonokrwinkowego i neutrocywego oraz i(lub) plytkowego) wywolanym prawdopodobnie zlosliwym rozrostem klonu macierzystej komorki... wzmozona synteza hemoglobiny zwiazana z nadmiernym wytwarzaniem erytrocytow powoduje wieksze zuzycie zelaza... Odpowiedz Link Zgłoś
irysek2 Re: nadkrwistość 10.11.04, 19:41 czy to sie normalnie leczy czy nie ma na to ratunku EWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helenkam Re: nadkrwistość IP: *.37.udn.pl 11.11.04, 18:25 szukam kontaktu z osobami, które są lub były leczone na czerwienicę Odpowiedz Link Zgłoś
irysek2 Re: nadkrwistość 12.11.04, 20:26 ja jestem na etapie diagnozowania i rowniez chcialabym koniecznie z kims na ten tematpogadac bo bardzo sie boje EWA Odpowiedz Link Zgłoś
helenkam Re: nadkrwistość 13.11.04, 12:10 Witaj Ewo ! Jestem mamą 19 latka w trakcie diagnozowania czerwienicy.Obecnie oczekujemy na miejsce w klinice.Chętnie porozmawiam z tobą poza forum Odpowiedz Link Zgłoś
nuncjatka Re: nadkrwistość 13.11.04, 05:57 Czerwienica (nadkrwistość) jest to stan zwiększenia ilości elementów morfotycznych krwi (czyli krwinek). Efektem tego może być zwiększenie "gęstości" krwi, powstawanie zatorów, zakrzepów. Przyczyny mogą być różne - od zmniejszenia ilości osocza (nadkrwistość względna), przez zwiększenie produkcji czerwonych ciałek krwi (np. w stanach niedotlenienia przewłeklego - m.in. u palaczy), aż po choroby szpiku - czerwienica prawdziwa. CZerwienica prawdziwa charakteryzuje się rozrostem komórki macierzystej w szpiku kostnym. Rozrost ten powoduje, że zwiększa się liczba wszystkich trzech układów produkujących krwinki. We krwi obserwuje się podwyższenie hematokrytu, wzrost stężenia hemoglobiny oraz zwiększenie liczby krwinek czerwonych, płytek krwi i leukocytow, spada OB, wzrasta stezenie kwasu moczowego Zwykle pojawiają się przy niej określone dolegliwości związane z zagęszczeniem i nadmierną "lepkością" krwi. Wystepuja bole glowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia, łatwe męczenie się, duszność, czasami świąd skóry. Można spotkać się z zakrzepicą i skazą krwotoczną (wybroczyny i krwawienia związane z nieprawidłową funkcją tych płytek). Często (choć w późniejszym okresie) powiększona jest śledziona. Każdy przypadek nadkrwistości powinien być zbadany pod kątem wykrycia jej przyczyn i różnicowania pierwotnej od wtórnej. Leczenie w pierwszej kolejnosci - regularne upusty krwi - leczenie interferonem alfa w drugiej kolejnosci - leczenie cytostatykami np hydroksymocznikem leczenie objawowe - w hiperurykemii - allopurinol - w razie swiadu skory - leki przeciwhistaminowe Odpowiedz Link Zgłoś
helenkam Re: nadkrwistość 14.11.04, 17:06 Mam prośbę , szukam kontaktu z osobami leczonymi czy też diagnozowanymi pod kątem nadkrwistości Odpowiedz Link Zgłoś