Dodaj do ulubionych

nadkrwistość

10.11.04, 11:47
Czy moze mi ktos wyjasnic co to jest nadkrwistość czyli czerwienica i do
czego
pozdrawiam EWA
Obserwuj wątek
    • Gość: irysek2 Re: nadkrwistość IP: *.aine.pl 10.11.04, 15:40
      nikt nie wiem i mi nie pomoze zdobyc choc troszeczke wiadomosci na temat tej
      choroby??????????????????????
      EWA
      • nuncjatka Re: nadkrwistość 13.11.04, 05:30
        Czerwienica (nadkrwistość) jest to stan zwiększenia ilości elementów morfotycznych krwi (czyli krwinek). Efektem tego może być zwiększenie "gęstości" krwi, powstawanie zatorów, zakrzepów. Przyczyny mogą być różne - od zmniejszenia ilości osocza (nadkrwistość względna), przez zwiększenie produkcji czerwonych ciałek krwi (np. w stanach niedotlenienia przewłeklego - m.in. u palaczy), aż po choroby szpiku - czerwienica prawdziwa.

CZerwienica prawdziwa charakteryzuje się rozrostem komórki macierzystej w szpiku kostnym. Rozrost ten powoduje, że zwiększa się liczba wszystkich trzech układów produkujących krwinki.
        We krwi obserwuje się podwyższenie hematokrytu, wzrost stężenia hemoglobiny oraz zwiększenie liczby krwinek czerwonych, płytek krwi i leukocytow, spada OB, wzrasta stezenie kwasu moczowego

Zwykle pojawiają się przy niej określone dolegliwości związane z zagęszczeniem i nadmierną "lepkością" krwi. Wystepuja bole glowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia, łatwe męczenie się, duszność, czasami świąd skóry. Można spotkać się z zakrzepicą i skazą krwotoczną (wybroczyny i krwawienia związane z nieprawidłową funkcją tych płytek). Często (choć w późniejszym okresie) powiększona jest śledziona.

Każdy przypadek nadkrwistości powinien być zbadany pod kątem wykrycia jej przyczyn i różnicowania pierwotnej od wtórnej.

Leczenie
        w pierwszej kolejnosci
        - regularne upusty krwi
        - leczenie interferonem alfa
        w drugiej kolejnosci
        - leczenie cytostatykami np hydroksymocznikem
        leczenie objawowe
        - w hiperurykemii - allopurinol
        - w razie swiadu skory - leki przeciwhistaminowe
        Istnieją leki poprawiające wlasności krwi (zwiększające jej "płynność"), ale leczeniem w nadkrwistości z reguły są upusty krwi.
    • patyczako Re: nadkrwistość 10.11.04, 17:25
      czerwienica prawdziwa to choroba rozrostowa szpiku i charakteryzuje sie
      nowotworowym rozrostem 3 ukladow szpikowych (czerwonokrwinkowego i neutrocywego
      oraz i(lub) plytkowego) wywolanym prawdopodobnie zlosliwym rozrostem klonu
      macierzystej komorki... wzmozona synteza hemoglobiny zwiazana z nadmiernym
      wytwarzaniem erytrocytow powoduje wieksze zuzycie zelaza...
      • irysek2 Re: nadkrwistość 10.11.04, 19:41
        czy to sie normalnie leczy czy nie ma na to ratunku
        EWA
    • Gość: helenkam Re: nadkrwistość IP: *.37.udn.pl 11.11.04, 18:25
      szukam kontaktu z osobami, które są lub były leczone na czerwienicę
      • irysek2 Re: nadkrwistość 12.11.04, 20:26
        ja jestem na etapie diagnozowania i rowniez chcialabym koniecznie z kims na ten
        tematpogadac bo bardzo sie boje
        EWA
        • helenkam Re: nadkrwistość 13.11.04, 12:10
          Witaj Ewo !
          Jestem mamą 19 latka w trakcie diagnozowania czerwienicy.Obecnie oczekujemy
          na miejsce w klinice.Chętnie porozmawiam z tobą poza forum
    • nuncjatka Re: nadkrwistość 13.11.04, 05:57
      Czerwienica (nadkrwistość) jest to stan zwiększenia ilości elementów morfotycznych krwi (czyli krwinek). Efektem tego może
      być zwiększenie "gęstości" krwi, powstawanie zatorów, zakrzepów. Przyczyny mogą być różne - od zmniejszenia ilości osocza
      (nadkrwistość względna), przez zwiększenie produkcji czerwonych ciałek krwi (np. w stanach niedotlenienia przewłeklego -
      m.in. u palaczy), aż po choroby szpiku - czerwienica prawdziwa.

CZerwienica prawdziwa charakteryzuje się rozrostem komórki macierzystej w szpiku kostnym. Rozrost ten powoduje, że zwiększa
      się liczba wszystkich trzech układów produkujących krwinki.
      We krwi obserwuje się podwyższenie hematokrytu, wzrost stężenia hemoglobiny oraz zwiększenie liczby krwinek czerwonych,
      płytek krwi i leukocytow, spada OB, wzrasta stezenie kwasu moczowego

Zwykle pojawiają się przy niej określone dolegliwości związane z zagęszczeniem i nadmierną "lepkością" krwi. Wystepuja bole
      glowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia, łatwe męczenie się, duszność, czasami świąd skóry. Można spotkać się z zakrzepicą
      i skazą krwotoczną (wybroczyny i krwawienia związane z nieprawidłową funkcją tych płytek). Często (choć w późniejszym
      okresie) powiększona jest śledziona.

Każdy przypadek nadkrwistości powinien być zbadany pod kątem wykrycia jej przyczyn i różnicowania pierwotnej od wtórnej.

Leczenie
      w pierwszej kolejnosci
      - regularne upusty krwi
      - leczenie interferonem alfa
      w drugiej kolejnosci
      - leczenie cytostatykami np hydroksymocznikem
      leczenie objawowe
      - w hiperurykemii - allopurinol
      - w razie swiadu skory - leki przeciwhistaminowe
    • helenkam Re: nadkrwistość 14.11.04, 17:06
      Mam prośbę , szukam kontaktu z osobami leczonymi czy też diagnozowanymi pod
      kątem nadkrwistości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka