15.05.24, 23:20
Mój nastoletni syn skarży sie ostatnio na ból nóg w łydkach..Ból nie jest silny,bardziej taki dyskomfort,ale odczuwa go tylko kiedy siedzi,lub stoi.W pozycji leżacej,oraz podczas chodzenia jest ok.Jest szczupły,na nic nie choruje.Ma 14 lat.Co to może byc?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: bol nóg 15.05.24, 23:51
      czy miał oznaczane dmr (sprawy zakrzepowe )
      jesli bedzie ok stawiam albo na jakieś niedoborry minerałów
      lub kregosłup
    • koziorozka Re: bol nóg 16.05.24, 13:15
      Ból, drętwienie mięśni, bo za długo siedzi, np. przy kompie?
      Rozciąganie polecam i w ogóle więcej ruchu.
      • moondust Re: bol nóg 16.05.24, 15:26
        Póki co miał żadnych badań jeszcze nie konsultowalismy sie z lekarzem.
        Co do niedoborów to tez o tym myślalam,tylko niedobor czego?Wapnia,magnezu, witamin?
        Jesli chodzi o siedzenie przy kompie,to owszem czasem siedzi,ale nie jest to jskos strasznie długo-godzinka,dwie max.Jest aktywny, od 8 lat 3 razy w tygodniu gra w tenisa (nie jakos wyczynowo,bardziej rekreacyjnie,dla kondycji i spotkania sie z kolegami),ale takie bóle nigdy wczesniej sie nie pojawialy.
        • moondust Re: bol nóg 16.05.24, 15:29
          Powyzsza odp. wyslalam z konta kuzynki, bo coś nie moge sie zalogować na swoje :)
          Lexi
          • sp9tcu Re: bol nóg 16.05.24, 15:52
            konto podwójne bedzie ban
            • moondust Re: bol nóg 16.05.24, 16:12
              Cooo?Jakie podwójne? Co to znaczy?przepraszam,ale nie rozumiem..Pan/pani rozumiem że jest adminem?Prosze mi wytlumaczyc, co znaczy ze bedzie ban I dlaczego?Zadalam pytanie na forum ,dostalam odpowiedzi ,wiec chcialam odpisac.Nie moglam sie zalogowac na swoje konto,wiec poprosilam kuzynke o pomoc.Odpisuje z jej konta,wiec napisalam,ze to ja-autorka
              wątku,zeby nie bylo nieporozumień..
              Co to znaczy "podwojne konto"?
              • koziorozka Re: bol nóg 16.05.24, 19:04
                Nie przejmuj się, że piszesz z dwu kont.

Jaki to ból? Drętwienie, pieczenie, coś innego?
                Stopy, kolana, łydki?
                Jakieś wybroczyny, siniaki na nogach? Cieplejsze łydki, uda, kolana?
                Jak to ból mięśni, to może syn "za szybko" rośnie. Rzadko, ale się zdarza i trzeba spokojnie przeczekać.
                Idźcie do lekarza, bo jak widzisz na odległość trudno coś rozsądnego poradzić.

• moondust Re: bol nóg 16.05.24, 19:21
                  Bolą go łydki.Bliżej pięt niż kolan.Syn mówi,ze ból trudno opisać.Taki dyskomfort,jakby ściskanie.Nie jest silny,ale przeszkadza.Jak leży to go nie boli.Tylko jak stoi,lub siedzi.Zadnych siniaków,wysypek,opuchnięć.Martwi mnie też,bo on ostatnio taki bez energii,ciągle zmęczony,a teraz jeszcze te nogi...
                  Co do wzrostu,to tak-ostatnio duzo urósł.
                  Rozmawialam po poludniu z lekarzem przez tel.Dostalismy skierowanie na krew (nie wiem jakie badania),ale termin dopiero na za tydzień (mieszkamy za granica-tu takie realia,ze czeka sie nawet na pobranie krwii...no ale poczekamy,zobaczymy.Dam znać jesli cos sie wyjasni.
                  Dziekuje za odzew.Pozdrawiam :)
                  • koziorozka Re: bol nóg 18.05.24, 12:38
                    Morfologia prawdopodobnie w celu wykluczenia jakiegoś stanu zapalnego.
                    Jak go nie ma i obie nogi w mniej więcej w tym samym miejscu, to mięśnie lub ścięgno Achillesa
                    Miałabyś powód do zmartwienia, gdyby bolała tylko jedna noga ;)
                    Próbował ćwiczeń na rozluźnienie płaszczkowatego? Znajdzie w internecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka