Dodaj do ulubionych

Kłucie w klatce piersiowej

13.12.24, 21:30
Witam, zanim pójdę do lekarza chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał lub wie co może mi dolegać.
Mam 22 lat

Otóż nie uprawiam sportu i nie zwracałem uwagi na dietę. Półtora tygodnia temu przenosiłem 2 wiadra jakieś 30-40kg przez kilkanaście metrów, następnie pochylałem się i zakręciło mi się w głowie i przed oczami mroczki. Po powrocie do domu zaczęło mnie kłuć w klatce piersiowej (po lewej stronie pod żebrami) przy głębszym oddychaniu i trwało to jakoś 1.5-2h. Następnego dnia też kuło wieczorem przez 1.5h, następnego dnia bez kłucia i kolejnego znowu kuło, czyli 3 dni kuło i do tej pory (prawie 2tyg) nie kłuję, ale są momenty że poczuje jakieś delikatne ukłucie. Zauważyłem że puls potrafi wzrosnąć do 150bpm (na kursie na prawo jazdy siedząc w ciężarówce miałem 150bpm) i ostatnie kilka dni jak obserwuję to są momenty po 140bpm (zazwyczaj jeden/dwa razy w ciągu dnia). Wejście po schodach to podskoczyło do ponad 100. Tydzień temu w sklepie byłem i miałem około 100bpm i słabo mi się zrobiło, jakby zawroty głowy miałem.

Czy to przesilenie, stres?
Dodam, że właśnie od jakoś tygodnia tętno się trochę poprawiło bo długo nie miałem 150bpm, teraz jakoś tak do 120-140bpm.

Obawiam się że jak pójdę do lekarza to średnio mi da skierowanie na badania do kardiologa bo przecież młody jestem ;c

2 dni temu zrobiłem morfologię krwi. Wszystkie parametry w normie oprócz PDW i MPV..
Niepotrzebnie naczytałem w internecie i się zaniepokoiłem, będę szedł z tymi wynikami do lekarza, ale może ktoś się zna i podpowie co jest nie tak i czy jest się co niepokoić. Poniżej wyniki badań
Obserwuj wątek
    • nida21 Re: Kłucie w klatce piersiowej 13.12.24, 22:18
      No i dobrze jak lekarz da Ci skierowanie do kardiologa. Przebadaj się i będziesz spokojny. Nieważne, że jesteś młody i masz dopiero 22 lata. Lepiej sprawdzić i wiedzieć, bo zakładam, że chciałbyś być zdrowy . Te parametry nie są mocno podwyższone. Wszystkie badania jakie masz, zanieś do kardiologa. Tym, co czytasz w internecie nie musisz się przejmować. Tam są skrajne przypadki. Sam najlepiej wiesz, czy w ostatnim czasie miałeś stresogenne sytuacje.
      • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 14.12.24, 11:32
        Tak właśnie chodziło mi o to że lekarz stwierdzi że za młody jestem na problemy z sercem, tak wygląda polska służba zdrowia. W tym tygodniu byłem się zarejestrować, ale okazało się ze moje ubezpieczenie nie jest jeszcze w systemie a zapomniałem z domu zaświadczenia i chciałem się dogadać z recepcjonistką że da mi termin a ja za 10min dowiozę zaświadczenie ale nie poszła na to...
        W poniedziałek pójdę i zobaczymy jak będzie, bo nie ukrywam że zawsze unikałem lekarzy i nie lubię do nich chodzić.
        No tak ostatnie 2 miesiące to sporo stresu i przeżywanie.. :(
        • nida21 Re: Kłucie w klatce piersiowej 14.12.24, 11:51
          Kiedy lekarz stwierdzi, że za młody jesteś na problemy z sercem, to należy pójść do takiego lekarza, którego zainteresują Twoje obawy. Przypominam, że kilku młodych piłkarzy zmarło na serce, a oni powinni być dobrze przebadani, ale nie wzięto pod uwagę wad w budowie serca. Jak się porządnie przebadasz i okaże się, że wszystko jest ok. i że to może być stres i nerwobóle, to znowu masz spokój z lekarzami na dłuższy czas.
          • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 17.12.24, 11:13
            Jednak nie stwierdził, że za młody jestem :D poszedłem do młodego lekarza, który zrobił mi EKG- wyszło dobrze. Ciśnienie trochę podwyższone ale zawsze u lekarzy mam wyższe ciśnienie. Dał skierowanie na morfologię, na usg brzucha, i do kardiloga.Jakoś wydaje mi się, że możliwe że mam to po prostu od stresu (jakaś nerwica)
            • nida21 Re: Kłucie w klatce piersiowej 17.12.24, 11:19
              Spróbuj zminimalizować stres, np. rozwiązać problem, albo nie brać wszystkiego do siebie.
            • sp9tcu Re: Kłucie w klatce piersiowej 17.12.24, 22:23
              I przez takich niedoświadczonych lekarzy kolejki do kardiologów są rok albo półtora totalny nonsens dał skierowanie na morfologię to podstawa do morfologii proponuję jeszcze zrobić próby wątrobowe próby trzustkowe kreatyninę mocnik cholesterol można też zrobić minerały CRP i US CRP i OB USG brzucha skazane ja robię co roku cenowo i mam wszystko okej Ale żeby to kardiologa Człowieku to masz cholera jasna od kręgosłupa bałwanie skończony że tak powiem pewnie znowu dostanę jakieś ostrzeżenie albo mama ale jak to ludzie tak wypisują to już mi na niczym nie zależy Nie
              • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 20.12.24, 12:16
                Ale nie wiem po co u ciebie tyle nerwów. Nie od dziś wiadomo, że w polsce służba zdrowia leży...
                Jeśli chodzi o morfologię to miałem robione na cholesterol (lipidogram), tsh, mocz, i jeszcze tam jakaś biochemia itp. Były podwyższone niektóre z wyników cholesterolu ale nie jakoś mega dużo chyba (nie znam się), ale trójglicerydy to zaniepokoiły mnie bo były aż za bardzo. Poszedłem z wynikami do lekarza (do innego niż ten co mi dał skierowanie na badania bo nie przyjmował pacjentów już). Lekarka obejrzała wyniki, osłuchała mnie, ciśnienie zmierzyła no i mówiła, że trzeba zbić te trójglicerydy i chciała wypisać piksy ale mówiłem, że nie bardzo chcę bo mam problemy od dzieciństwa z połykaniem i niedawno prawie się zaktusiłem.. Więc muszę wprowadzić dietę i ruch. I tak za 3 miesiące wykonać ponownie morfologię na lipidogramy.
                Skierowanie na usg też mam, lekarz mówił, aby zarejestrować się od stycznia.
                • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 20.12.24, 12:31
                  Mój wynik z trójglicerydów. Dodam, że lekarz podejrzewa, przepone z tym kłuciem w klatce
                  • koziorozka Re: Kłucie w klatce piersiowej 20.12.24, 13:30
                    Klikałeś w obrazek, który wkleiłeś? Widzisz coś?

Cholesterol, trójglicerydy, czyli podejrzewam sporą nadwagę.
                    Piszesz: "lekarz podejrzewa, przepone z tym kłuciem" .
                    Nie musi podejrzewać, bo każdy człowiek ma przeponę :)
                    centrum.fizjoterapeuty.pl/fizjoterapia/przepona/
                    • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 20.12.24, 16:38
                      Poniżej wstawiam jeszcze raz te wyniki.
                      Jeśli chodzi o nadwagę to nie sądzę. Mam 175cm przy wadze 79kg.
                      Lekarka stwierdziła że miejsce gdzie odczuwałem kłucie to była przepona. I możliwe że przesililem się i kuło.
                      • koziorozka Re: Kłucie w klatce piersiowej 21.12.24, 16:50
                        guess139 napisał:
                        > Poniżej wstawiam jeszcze raz te wyniki.
                        -------------------
                        Powalcz z tym wysokim cholesterolem
                        Masz 22 lata, wiec najwyższa pora na zmianę nawyków żywieniowych
                        • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 22.12.24, 13:45
                          Właśnie próbuje walczyć od jakiegoś tygodnia. Chodzę spacery po 3-7km, nie wiem jak się odżywiać i często googluje co zbija cholesterol. Od paru dni moje odżywianie to z rana kawa z mlekiem 0.5% (bez cukru) i owsianka, na obiad robiłem sobie wrapy z kurczakiem, teraz zmienię na kaszę jaglana z kurczakiem, a kolacja to znowu płatki owsiane. Też jem jabłka bo dobre są na cholesterol. Banany jadłem ale jak z wyników zobaczyłem że wysoki cholesterol to odstawiłem banany bo dużo cukru posiadają. Też jem orzechy mają dużo błonnika. Nie wiem jak długo to zbijać ale lekarka powiedziała że za 3 miesiące zrobić kolejną morfologię.
                          Od miesiąca nie jem fastfood (głównie kebaby) ani nie pije piwa, gdzie przez ostatnie 3 miesiące to kebab i piwo prawie codziennie.
                          Ale dziwię się że mam taki wysoki cholesterol prawdopodobnie przez te kebby i piwo (i do tego praktycznie zerowa aktywność fizyczna).
                          Ludzie potrafią pić po 15 lat i słabo się odżywiać i nic im nie jest..
                          • koziorozka cholesterol 22.12.24, 18:35
                            guess139 napisał:
                            > Właśnie próbuje walczyć od jakiegoś tygodnia
                            ---------------
                            Niestety, nie na walce to polega.
                            Musisz znaleźć taki rodzaj aktywności fizycznej i jedzenie, które polubisz na stałe.
                            Kebab i piwo raz w tygodniu cię nie zabije.
                            Nie wiem czy pracujesz fizycznie czy na krześle, czy sam gotujesz czy żywisz się na mieście - jedz surówki, warzywa, chude mięso. Jak kluski to bez zawiesistego sosu.
                            Błonnik ro buraki. Orzechy to głównie dobre kwasy tłuszczowe.
                            Kwasy tłuszczowe nasycone to twój wróg, unikaj jak się da tłustych serów, tłustego mięsa, śmietany, lody, hamburger, pizza, chipsy i wszystko co smaczne a niezdrowe ;)

Jak już doprowadzisz cholesterol do normy, to golonka raz w miesiącu ci nie zaszkodzi, Chodzi o to żebyś na co dzień zdrowo się odżywiał i "grzeszył" tylko od święta :)))

• guess139 Re: cholesterol 23.12.24, 11:19
                              Jeśli chodzi o jedzenie i aktywność fizyczną to akurat spacery mi się fajnie chodzi i lubię, ale jedzenie to akurat problematyczne, bo wziąłem chyba za bardzo do siebie te wyniki cholesterolu i na każdym produkcie patrzę lub googluje co ile ma tłuszczy, lub jak wpływa na cholesterol. Duże parcie mam, aby zbić ten cholesterol i chętnie bym wypił sobie piwko raz w tygodniu, ale przez cholesterol to odmawiam sobie. Teraz Święta, to też nie wiem na co będę mógł sobie pozwolić..
                              Jeśli chodzi o pracę to przez ostatni rok pracowałem w Niemczech, praca siedząca/stojąca i też słabo się odżywiałem i do tego alkohol, więc raczej rozumiem skąd ten wysoki cholesterol się wziął.. Teraz od 3 miesięcy siedzę w domu i po nowym roku raczej dalej wyjeżdżam, ale tym razem więcej będę uprawiać aktywności fizycznej, alkohol ograniczę.
                              • koziorozka Re: cholesterol 23.12.24, 12:14
                                Robisz co chcesz, dorosły jesteś.
                                Rozsądnie do zdrowia podchodzisz, ale pomarudzę, że 22-latek powinien więcej się ruszać.
                                Spacer na emeryturze jest świetny ;)
                                Raz w tygodniu jakaś piłka, kosz, rower, marszobieg, pływanie, coś do spocenia porządnego polecam ;)
                                • guess139 Re: cholesterol 23.12.24, 13:54
                                  Tak, właśnie w planach mam przejść na bieganie lub rower póki nie ma śniegu. Rowerem akurat lubię jeździć. Teraz na początek spaceruje ze względu tego kłucia w klatce piersiowej (przyczyny dalej nie znam ale możliwe przesilenie lub stres), ale już mnie nie kłuję więc myślę że na rowerek mogę wsiadać :)
                          • sp9tcu Re: Kłucie w klatce piersiowej 22.12.24, 22:23
                            Robisz po prostu bagno tak jak powiedziała kosiorowska nasza pani admin robisz bagno i bardzo źle robisz to dla swojego organizmu nagle Przestawiasz się jeszcze tylko otręby płatki owsiane i nie jesz chleba nie jest Bułek nie jesz sera chude mleko pijesz to bardzo źle w różnych kolego bardzo źle wróży Po pierwsze wyniszczysz swój organizm bo trzeba jeść wszystko mój moje pisemko będzie bardzo długie Może nawet dwuczęściowe po drugie Przyjrzyjmy się co jesz kawa z mlekiem na śniadanie Bardzo dobrze ale mleko musi być pełno tłuste bo mleko to podstawa owsianka do cholery owsianka i kawa za dwa trzy tygodnie możesz dostać takich problemów żołądkowych a zwłaszcza jelitowych że po prostu szok kasza z kurczakiem i ty do cholery jasnej myśli że tym się wyżywisz człowieku podstawa przy cholesterorze to zupa jarzynowa zupa jarzynowa Ja bardzo lubię zupę jarzynową i często jem przez 2 3 dni zupę jarzynową do tego ziemniaki ziemniaki to jest postawa No kluski też możesz i kurczak No je ja kurczaka nienawidzę ja w ogóle mięsa jem bardzo mało A jak już jem to jem kotlet schabowy A co mój gastrolog który pan profesor pod bo miałem kłopoty i tak dalej i tak dalej powiedział tylko tyle Panie Jacku pan jest zdrowy Pan powinien wszystko jeść ale o połowę mniej Teraz pisz przeczytałem codziennie kap i piwo No nie chłopie Ty się nadajesz do psychiatryka wiesz coś zrobił z organizmem do cholery jasnej No to jedziemy od góry rozwaliłeś serce niestety serce rozwaliłeś mogło ci ciśnienie wzrosnąć itd itd Nie dziwię się że cholesterol masz podwyższony nie dziwię się w tym przypadku jakbym ja tak żarł to bym nie już cholera jasna chyba na świecie nie było a podstawowa sprawa zrujnowałeś sobie wątrobę zrujnowałeś sobie nie powiem już brzydko wątrobę zrujnowałeś sobie przewód pokarmowy pokarmowy masz początek miażdżycy chłopie chłopie i teraz chcesz to nadrobić w tydzień jesteś nieładnie mówiąc nie powiem już co bo bo bym dostał bana co masz robić Po pierwsze uda ci się do jakiegoś dobrego lekarza chorób wewnętrznych albo jakiegoś bardzo dobrego ewentualnie do kardiologa bo podejrzewam że serce też jest nawalone zrobić podstawowe badania krwi próby wątrobowe i ty i tak dalej i tak dalej no i przede wszystkim zacząć Czego nie możesz jeść nie możesz jeść kebabów pic rany Julek Ja też lubiłem pizzę ale niestety mój organizm nawalił kap to ja w ogóle tego świństwa Nie jadłem Nie trawiłem Czego nie możesz jeść nie możesz jeść przede wszystkim tłuszczów a zwłaszcza bigosu kotleta schabowego nie możesz jeść również słodkich rzeczy ciasta i przede wszystkim zdrowa dieta dużo jarzyn dużo jarzyn chleb bułeczki pieczywo ziemniaki pomidory papryka i tyle chłopie chłopie coś ty ze sobą zrobił cap i i piwo masz rozpierdoloną za przeproszeniem na 100% wątrobę Oj zapłaczesz zapłaczesz i to mocno znam się na tym takie jedzenie kolego takie jedzenie Co jadłeś to jest pierwszy stopień do udaru mózgu niestety pierwszy stopień do miażdżycy musisz pić lekarstwa na cholesterol to jest podstawa wyłączam się z tego tematu bo mniejsza z tym
                            • sp9tcu Re: Kłucie w klatce piersiowej 22.12.24, 22:24
                              Jeszcze pijesz jeszcze piszę z kolego że masz kłopoty z tętnem to już jest naprawdę nieciekawie
                              • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 23.12.24, 11:06
                                Widzę "kolego" że chyba weekend wszedł za mocno.. Ciężko się czyta te twoje wypociny. Ale dalej nie wiem, dlaczego u ciebie tyle nerwów. Piszesz mi jakbym miał zaraz umierać bo przesadziłem z kebabem i piwem.. Organizm naprawdę dużo potrafi znieść, a człowiek dopiero sobie uświadamia jak zdrowie popsuje się. I tak jest ze wszystkim, że nie doceniamy czegoś dopóki tego nie stracimy.
                                EKG serca miałem robione i wyszło dobrze (to już pisałem wyżej), w morfologii mam wyniki z enzymów (ALT,AST) są w normie więc co ty piszesz o uszkodzonej wątrobie.. Idąc twoim tokiem myślenia to ty nigdy nie napiłeś się alkoholu? A nawet jak się napiłeś to odrazu do lekarza bo przecież wątrobe se uszkodziłeś. Nie pisałem nic o tym, że CHCĘ TO NADROBIĆ W TYDZIEŃ. Zdaję sobie sprawę, że jest to nie możliwe w tydzień i cholesterol zbija się miesiącami..
                                Życzę zdrówka i Wesołych Świąt
    • sp9tcu Re: Kłucie w klatce piersiowej 14.12.24, 02:46
      Powiem bezczelnie jesteś głupi takie skoki tętna pulsu to jest trzeba od razu iść do lekarza i zrobić EKG a ty zaczynasz od pieluchy że tak powiem od badania krwi na sranie w takich przypadkach W pierwszym przypadku robi się EKG jeśli się EKG jest złe to się nawet jedzie do szpitala Co to znaczy BPM i grasz sobie z życiem Ja dostałem interreacji między dwoma lekarstwami metroni zadolem i doxepinem ciśnienie momentalnie ciśnienie podskoczyło mi do 230 na 120 i tętno do 130 zadzwoniłem na pogotowie zawieźli mnie na SOR przepłukali i zwolnili na szczęście tylko wypiłem jedną tabletkę a ciśnienie i tętno się ustabilizowało potem zadzwoniłem Jak kardiolog miał dyżur do na dyżur i była 22:00 kazał mi natychmiast jechać jechałem do niego 30 km chłopie chłopie co ty robisz
      • guess139 Re: Kłucie w klatce piersiowej 14.12.24, 11:41
        U ciebie najwidoczniej inna sytuacja była, bo po lekach ciśnienie wysokie i puls. Ja nie choruję na nic ani nie biorę leków.W ostatnich 2 miesiącach było trochę stresu i przeżywania. Wysokie tętno zaobserwowałem dopiero po tym dźwiganiu i kłuciu w klatce. Aktualnie już mnie nie kłuję w klatce tak jak 2tyg temu, aczkolwiek miewam chwilowe kłucia.
        Idąc twoim tokiem to w takim razie, jeśli wczoraj zrobiłem se spacer 2km i miałem najwyższy puls 140bpm to na SOR? To ciekawe bo wtedy cały czas żyłem w błędzie, że podczas wysiłku (nawet spacer) tętno wzrasta ponad 100 i jest to całkiem normalne.
        6 lat temu miałem takie kłucie w klatce (dostałem piłką w plecy) poszedłem do lekarza i lekarka nie wiedziała co mi jest i twierdziła że za młody jestem na zawał, dała skierowanie do szpitala a tam nic nie zrobili...
        • sp9tcu Re: Kłucie w klatce piersiowej 14.12.24, 14:38
          Ty nawet nie chcę straszyć mogłeś mogłeś mieć nawet zawał serca czemu nie poszedłeś do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej Czemu nie zrobiłeś chociaż EKG to jest i granie z życiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka