Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników płuca

05.02.25, 15:57
Syn 10 lat. Miesiąc po grypie typu B. Ciągle ma suchy kaszel więc lekarz skierował nas na RTG. Wizyta dopiero za dwa dni. Proszę o interpretację czy to coś poważnego.

W polu dolnym prawym obecne dośc liczne nieco nieregularne zageszczenia miaższowe -zapalne? podobne skape przysercowo po stronie lewej. Przestrzeń zamostkowa i zastrcowa zachowana. Wnęki nieposzerzone. Sylwetka serca niepowiększona. Przepona wolna. Uwidocznione struktury kostne żeber rig bez zmian ogniskowych.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Interpretacja wyników płuca 06.02.25, 00:39
      Sprawy nowotworowe wykluczone są to poza pozostałości i jakiegoś stanu zapalnego Ja też coś takiego miałem i bo moje lekarstwo nie robili prześwietleń płuc i zrobiłem zrobiłem po powtórkę po trzech miesiącach No i lekarz stwierdził koniec tematu miała być tomografia klatki piersiowej nie ma nic temat jest zakończony a że kaszle No cóż pasowałoby sprawdzić zatoki jeśli ma chore zatoki to będzie kaszlał non stop Dlaczego No dlatego że zatok spływa wydzielina i drażni gardło w związku z tym się kaszle
    • koziorozka Re: Interpretacja wyników płuca 06.02.25, 09:18
      wladyslaw7777 napisał(a):
      > Proszę o interpretację czy to coś poważnego.
      -----------------------
      Zwykłe pozostałości po dużym stanie zapalnym.
      Miałabyś powód do zmartwienia, gdyby choroby płuc się często powtarzały i zostawiały po sobie dużo zwłóknień (zbliznowaceń)
      • sp9tcu Re: Interpretacja wyników płuca 07.02.25, 06:03
        Dokładnie pani administrator dokładnie Ma pani rację ja będę obstawiał że to wszystko jest od chorych zatok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka