Dodaj do ulubionych

Zespół jelita drażliwego

IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 26.11.04, 14:22
Gastrolog stwierdził u mnie zespół jelita drażliwego, przepisał Debridat,
Celolat i ColonC. Niestety owe medykamenty przyniosły poprawę jedynie na
krótka chwilę (mimo jednoczesnego stosowania diety), w związku z czym
konieczna była była druga wizyta, na której zostałam powidomiona, że niestyty
będe musiła nauczyć się żyć z boleściami i wzdęciami brzucha. Czy
rzeczywiście? Proszę o informacje. Niby niewielkie schorzenie, ale bardzo
daje się we znaki.
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Zespół jelita drażliwego 26.11.04, 14:27
      oj bardzo, znam to jak masz objawy biegunkowe to możesz WYJĄTKOWO bo tego nie
      można stosować długo - imodium czyli loperamid(blokuje max)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=18028740&a=18029646
    • Gość: JT Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 14:59
      Takie schorzenia są w 100% uleczalne przez medycyne niekonwencjonalną, poszukaj
      dobrego naturoterapeuty w swoim mieście. Jeśli nie znasz podobnego środowiska i
      boisz się spotkać z oszustem to napisz john_titor@wp.pl a ja pomogę ci kogoś
      znaleźć.
      • Gość: Munio Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.11.04, 16:46
        Zajrzyj tutaj
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008
    • ziutka15 Re: Zespół jelita drażliwego 26.11.04, 16:50
      Znam ten ból od jakiegoś czasu cierpię na to samo :( dostałam leki (min.
      duspatalin retard, espumisan),ale niestety pomogło tylko na kilka dni. Ból jest
      okropny, a ja nie wiem jak sobie z tym radzic. Dieta tez nie pomaga. Brzuch mam
      wielki i napuchnięty. Próbowałam się głodzić ale to też nie pomagało. Może
      znacie jakiś sierodek który może zdziałać coś w tej walce? Podobno przyczyną
      tego schorzenia jest zły tryb zycia, złe odżywianie, stres i przemęczenie. Ale
      jak z tym walczyć?? Ta choroba nie pozwala na normalną egzystencję :(((
      pozdrawiam :(((
    • Gość: ewa Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:08
      jakie macie wyniki badań przy tym schorzeniu, bo mnie wyszły podwyższone próby
      wątrobowe nie wiem czy się tym martwić . Napiszcie
      • ziutka15 Re: Zespół jelita drażliwego 29.11.04, 11:12
        Robiłam próby wątrobowe jakis tydzień temu i wyszły mi w normie, a dolegliwości
        męczą mnie nadal...
    • Gość: wielki problem Re: Zespół jelita drażliwego IP: 212.191.134.* 26.11.04, 23:50
      witam,
      rowniez borykam sie z tym problemem-IBS . Nie mam co prawda buli brzucha
      "jedynie" skrety kiszek w momencie kiedy sie denerwuje oraz spora ilosc gazów .
      Byłem u prof.gastrologa zrobił wywiad i oczywiscie stwierdził to o czym mowa.
      Stosuje rozne rodzaje diet ale to nie pomaga . Prof zalecił medytacje i ziołowe
      leki uspokajajace , choroba podobno przechodzi z wiekiem a dotyczy osów po 20
      roku zycia zestresowanych i ciagle sie spieszacych.
      pozdrawiam i oczekuje porad mogacych poprawic moje zycie:-)
      • ewajedrzej Re: Zespół jelita drażliwego 14.01.05, 20:54
        Jestem nowa i wszystkie rozmowy ucichły w 2004!? Czyżby wymyślili jakiś lek w
        nowym roku na nasz zespół drazliwego?
        Mam już dość od 4 lat od lekarza do lekarz i wiecznie to samo - te same leki,
        rada, zmniejszyć stres i tryb życia!!! Ci lekarze chyba nigdy nie mieli
        biegunek utrzymujących się ponad tydzień - przy nic nie jedzeniu, oddawania
        stolca na "raty" a przy tym wszystkim tych bólów brzucha co nie pozwalają spać
        i normalnie żyć i jeszcze wielu wielu innych problemu!!!! Łatwo im się mówi!
        Ja się wykańczam a mam dopiero 23 lata!
        Pozdrawiam!
    • Gość: Klio Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 14.01.05, 22:02
      Rozumiem Cię Ewo w zupełności. Mi najbardziej dokuczaja te paskudne wzdęcia,
      pojawiające się nawet, gdy nic nie zjem(!). Jeśli nie unormuje się to do lata
      (w co szczerze wątpie) to chyba przyjdzie mi w ogole zamknąć sie w czterech
      ścianach - wstyd przecież pokazac się z takim brzuchem:(. Teraz przynajmniej
      grube ubrania potrafią zamaskować ten "problem"...
      • Gość: Julian Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:23
        Niestety w tym schorzeniu żadne lekarstwa nie pomogą, a lekarze sami nie
        wiedzą co leczą. Potrzebna jest dieta ale inteligentna. Oczywiście głodówki nic
        tu nie pomogą, a wręcz szkodzą jak sami zauważyliście.
        • Gość: Klio Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 14.01.05, 22:37
          Moje zywienie z całą pewnością jest odpowiednie i racjonalne. Głodówki
          (polegającej na braku danego dnia śniadania)podjęłam się tylko raz, na początku
          choroby, przed waznym spotkaniem z nadzieją, że pomoże to zniwelować wzdęty
          brzuch. Pozdrawiam.
          • Gość: Julian Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:20
            Nie wiem co to jest żywienie racjonalne, dla mnie to tylko slogan. Aby
            zrozumieć dietetykę trzeba wiedzieć przynajmniej co to są alergie czym się
            różnią od nietolerancji pokarmowych. Co to są reakcje krzyżowena na pokarm.
            A przede wszystkim zrozumieć dwie podstawowe rzeczy: nie ma zdrowych pokarmów
            bo każdy ma swoje plusy i minusy i każdy spożywany w nadmiarze może być dla nas
            niebezpieczny. Po prostu żaden organizm nie musi chcić być zjadany.
            • Gość: Klio Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.01.05, 10:34
              Nie mam ambicji zgłębienia wiedzy z zakresu dietetyki; nie jest mi to do
              niczego potrzebne, ani mnie nie interesuje. Aby zjeść śniadanie, obiad i
              kolację wystarczy mi stosowanie się do wskazówek specjalistów w tej dziedzinie,
              a konkretnie oczywiście tych zaleceń, które kierowane są do osób cierpiących z
              powodu IBS. W moim przypadku właśnie takie postępowanie rozumiem jako
              racjonalne odzywianie.
              • Gość: Basia 24 Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.gwardii.osi.pl 15.01.05, 12:34
                Gastrolog potwierdzil umnie ibs, przepisal lekarstwa i pomoglo przeszlo mi,
                wczesniej b. czeste grazy poranne biegunki, wzdecia itp to bylo b dokuczliwe
                trwato to okolo 5 miesiecy. Teraz odczowam watrobe lekarst niebiore mam
                bilirobine podwyzszona na poziomie 1.4-1.7 a ggt i alat i cholesrerol i aspt w
                normie gastrolog ten sam powiedzial to choroba gilberta czyli nastepny sespol .
                • Gość: Maria Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.flatrate.dk 15.01.05, 13:03
                  Z moich doswiadczen, mojej mamy i tesciowej:
                  po wykluczeniu calkowitym mleka i jego pochodnych,
                  w poczatkowej fazie calkowitym wykluczeniu glutenu i
                  spozywniu gotowanych warzyw,(teraz juz spozywamy i surowe)
                  codziennym spozywaniu tabletek dojelitowych zawierajacych bakterie kwasu
                  mlekowego dolegliwosci minely.
                  Na dzien dzisiejszy nadal mleko i jego pochodne sa wykluczone, pokarmy z
                  pszenica tez.

Czesto nietolerancja glutenu daje takie objawy jak zespół jelita drażliwego,

i pasozyty lamblie, wyscielajace jelito cienkie, hamujace przyswajanie witamin
                  i mineralow,
                  blokujace wydzielanie laktazy, a tym samym umozliwiajace rozwoj bakterii
                  gnilnych.
    • senior48 Re: Zespół jelita drażliwego 15.01.05, 17:45
      Ja też to miałem.Jeden lek tylko mi pomógł i biore go jak mnie zaboli to TRIBUX
      na recepte 20 tabl, 3x1 kosztuje 15zł trzeba go brac przez 2 tygodnie Choroba ta
      ma zwiazek troche z nerwica żoładka i jelit polecam ziola uspakajajace.
    • Gość: Klio Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.01.05, 17:53
      Z ziół uspokajajacych znana mi jest tylko melisa, która niestety na mnie
      działa. Czy są jakies inne zioła o takim działaniu? Pozdrawiam.
    • Gość: AlicjaCzarodziejka Gdzie boli brzuch? IP: *.compower.pl 16.01.05, 21:32
      A w którym miejscu brzucha są dolegliwośi bólowe???
      ja dostałam ostatnio Dusptalin retard-200 oraz preparat na pancreatinie, aby
      było lepsze trawienie-bez gazów.
      pozdrowionka
    • Gość: aaa Gdzie boli brzuch??? IP: *.compower.pl 18.01.05, 17:03
      podciagam temat
    • banitka1 Re: Zespół jelita drażliwego 03.02.05, 22:11
      męczyłam się z tą chorobą chyba z 5 lat (postać biegunkowa) albo i więcej,
      brałam mnóstwo leków, równiez tych opisanych przez was. Loperamid brałam 3 razy
      dziennie przez dwa lata i nic. I wiecie co w lipcu kupiłam sobie czarne jagody
      i po nich o dziwo!!! super!!!. Wiec narobiłam zapasów, uwieżcie cała piewnica w
      jagodach i codziennie na śniadanko z kukurydzianą bułeczką jadłam. Już miałam
      tego po dziurki w nosie ale efekty były super. Po pierwsze nie musiałam brać
      leków, po drugie dolegliwości bez porównania mniejsze, po trzecie, zaczęłam
      lepiej widzieć po tych jagodach (mają takie właściwości) i po czwarte utyłam
      (była przeraźliwie chuda) i po piąte wróciłam po trochu do dawno zapomnianych
      pokarów typu mleko czy przenica. Terapia skuteczna ale dla cierpliwych. Ja np.
      jak już czułam ze się dobrze to przerywałam jagodowe śniadanka i znowu
      zaczynały sie bóle i cała reszta. W tej chwili spokojnie moge wytrzymać parę
      tygodni bez jagód. Aha i czasami na noc łykam Kalmsa na uspokojenie lub
      meliskę. Pozdrawiam
      Anita
      • micn Re: Zespół jelita drażliwego 06.02.05, 13:13
        Witam wszystkich. Mam 22 lata i mam chyba podobny problem jak Wy. Otórz bóle
        brzucha, w okolicy żoładka oraz w dolnej czesci brzucha po prawej i lewj
        stronie na wysokości wyrostka, nieregularne stolce (czasami o papkowatej
        konsystencji) i duża ilośc gazów, czesto o bardzo przykrej woni i czasami ból w
        okolicy serca. Lekarka 1 kontaktu stwierdziła, ze moze to być IBS i przepistała
        duspatalin i lacidofil i jak nie przejdzie to mam iść po skierowanie do
        gastrologa. W sumie to jak narazie nie boli mnie dół brzucha, ale jak nie
        wziąłem 2 dni lacidofilu bolał mnie brzuch. Nie wiem jak bedzie dziś, bo
        wziałem lacidofil - może pomoże. Co do diety to szczerze mówiąc niec nie
        zmieniłem w żywieniu bo objawy mam niesprecyzowane, ze po tym źle a po tym
        dobrze. Stres tez mi trudno w to włączyć, bo od roku nie pracuje i jedyne co
        robie to siedze przed kompem na necie i tyle. Nie da sie tu zesteresować, choć
        może to mnieć wpływ na mnie, bo teraz cały czas sie boje, ze przy jakimś
        spotkaniu, albo jakimś wyjściu np. do miasta może mi się zachcieć do łazienki,
        lub będe miał nadmiar gazów i to na mnie odziaływuje tak mocno, ze nie moge
        sobie z tym poradzić i to mi sie przydaża. Ważne w tym wszystkim może być to,
        ze leczyłem lamblie 2 miesiace temu, a jak wiadomo leki takie są mocne i nie za
        bardzo przyjazne organizmowi. Na szczęście lamblie wytrułem, bo objawy miałem
        podobne i też mnie to straszyło. Prosze odpiszcie, czy to ibs czy coś innego,
        bo mnie to strasznie dołuje i nie wiem co już z tym robić. Napiszcie mi też
        proszę, jakie badania gastrolog zaleca zrobić, bo nie ukrywam, ze ich też sie
        boje totalnie.
        • Gość: skiela Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.home.cgocable.net 07.02.05, 01:35
          Wiesz co moj maz mial identyczne sensacje przez ostanie 4lata,Moze to nie to co
          w Twoim przypadku ale dam ci cos do myslenia.Jednego razu zaczal bolec go brzuch
          ,moze mocniej niz zwykle ale on do tego byl juz przyzwyczajony,wyslalam go do
          lekarza bo wygladal troche blado-zielono.Po zbadaniu moczu okazalo sie ze
          zawiera krew i tak sie zaczelo.Mial bardzo duze kamienie w nerkach,ktore trzeba
          bylo rozbijac ,bylo to we wrzesniu.Od tamtej pory ma czyste nerki problem z
          brzuchem z biegunka strach przed wyjsciem gdziekolwiek -wszystko minelo.Zapytal
          lekarza czy to moglo miec jakis zwiazek z dolegliwosciami zoladkowymi-on zaczal
          sie smiac mowiac ze absolutnie nie ze to tylko zbieg okolicznosci,kamienie nie
          powoduja biegunek itp.Czy aby do konca ma racje?
          • Gość: ww Re: Zespół jelita drażliwego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 07:07
            wejdż na forum - zespół jelita nadwrażlwego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka