Dodaj do ulubionych

CZAS PROTROMBINOWY

IP: *.crowley.pl 01.12.04, 15:21
Witam serdecznie !
Czy może ktoś posiada informację, jaki powinien być prawidłowy czas
protrombinowy (badanie krwi)?
Mój wynik - 13,8 sek. Normy nie podano na wydruku z laboratorium, ani nie
mogę sama nigdzie znaleźć.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź !
Pozdrawiam !
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: CZAS PROTROMBINOWY IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 01.12.04, 15:33
      No to kicha, bo norma zalezy od odczynnika, jakim wykonano oznaczenie. 13 sekund
      powinno byc mniej wiecej OK. Na pocieche powiem, ze juz nikt nie patrzy na czas
      protrombinowy. Istotny jest INR, bo ten wskaznik jest niezalezny od odczynnika.
      • Gość: Małgorzata Re: CZAS PROTROMBINOWY IP: *.crowley.pl 01.12.04, 17:38
        Dzięki !
        Teraz rozumiem dlaczego nie mogłam nigdzie znaleźć normy.
        Tylko dlaczego jeszcze się robi takie badania, jeśli o niczym nie świadczą ?
        Pozdrawiam serdecznie !
        M.
        PS.
        Jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś informacje na ten temat będę bardzo wdzięczna.
        • Gość: Doki Re: CZAS PROTROMBINOWY IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 01.12.04, 17:54
          > Tylko dlaczego jeszcze się robi takie badania, jeśli o niczym nie świadczą ?

Odpowiem: tradycja. Doktorzy to taka rasa, ktora strasznie trudno przekonac
          argumentami. Odpowiedza "przez cale zycie robilem tak i bylo dobrze, wiec po co
          zmieniac?". Mimo ze to niedorzeczne, cisnienie krwi nadal mierzy sie w
          milimetrach slupa rteci, a nie w paskalach, a stezenia jonow wyraza w
          miliekwiwalentach zamiast w milimolach na litr. W innych krajach jest jeszcze
          gorzej, tam mierza wage pacjenta w funtach, a wzrost w stopach i calach, mimo ze
          juz dawno powinien obowiazywac miedzynarodowy uklad jednostek SI.
          Czas protrombinowy sluzyl lata cale i sluzyl wcale niezle. Ale lepsze jest
          wrogiem dobrego.

Jeszcze gorszym przykladem "badania, ktore o niczym nie swiadczy," jest OB,
          czyli opad. To juz w ogole jest badanie zlecane wylacznie "z rozpedu".
        • Gość: Doki Re: CZAS PROTROMBINOWY- do rzeczy IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 01.12.04, 17:57
          > Jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś informacje na ten temat będę bardzo wdzięczna

Wlasciwie wiele wiecej juz wiedziec nie potrzeba. Dawniej czas protrombinowy, a
          dzis INR, sluzy przede wszystkim do kontroli leczenia lekami przeciwkrzepliwymi
          z grupy kumaryn. Podzial na tor krzepniecia wewnatrzpochodny i zewnatrzpochodny
          jest juz nieaktualny (to gdyby ktos z kolegow chcial mi zarzucic zbyt daleko
          idace uproszczenia). INR ma tez pewna role w wykrywaniu niedoboru witaminy K,
          ktore jednak na szczescie sa rzadkie. Oczywiscie, czas protrombinowy nalezy do
          calej baterii testow uzywanych do wykrywania wrodzonych defektow krzepniecia,
          ale to juz zupelnie osobny i bardzo obszerny temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka