18.01.05, 20:20
Mam babcie która ma 98 lat do dziś była wesoła i żywa ale właśnie dzis
okulista zbadał ja i stwierdził ze ma zaćme na jedno oko wcale nie widzi a na
drugie 50% dostała krople. Na operacje nie ma szans ze wzgledu na wiek.Bardzo
prosze o porade jak i co zmienic jej w trybie życia co by ta choroba nie
postepowała może jakies domowe lekarstwa juz nie wiem o co jeszcze sie spytać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Zaćma IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.01.05, 20:27
      To znaczy, ze od czasu badania babcia przestala byc wesola i zywa?

> może jakies domowe lekarstwa

A te przepisane przez okuliste to niedobre?

> prosze o porade jak i co zmienic jej w trybie życia co by ta choroba nie
      > postepowała

Choroba bedzie postepowala, ale z Twojego postu nie sposob wyczytac, czy to
      babci przeszkadza, czy nie. Dlaczego mialaby zmieniac tryb zycia?
    • Gość: magda Re: Zaćma IP: *.3vnet.pl 18.01.05, 21:10
      Jezeli okulistka wziela pod uwage tylko wiek to zachowala sie nie fer. Ja
      mialam taka sama sytuacje z moja babcia[95lat] miala operowana zacme na jedno
      oko,a na drugie czeka w kolejce.Wszystko zalezy czy nie ma przeciwskazan do
      zabiegu[konsultacja laryngologiczna,internistyczna i stomatolog].Takze ,oprocz
      zacmy, czy nie ma innych chorob oczu.Ijezeli nie ma przeciwskazan decyzja
      nalezy do babci bo po zabiegu trzeba uwazac.Jednym slowem,trzeba trafic na
      lekarza 'z powolania' bez urazy dla innych lekarzy ktorzy to czynia.
      • pia.ed Re: Zaćma 19.01.05, 01:06
        Po co konsultacja laryngologa i stomatologa???
        Znajomy emeryt 80 lat mial operacje zacmy, i spotkal wylacznie lekarza okuliste!
    • Gość: Krzysztof Re: Zaćma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.05, 23:00
      Znane mi sa dwie metody operacyjnego leczenia zaćmy. Metoda tradycyjna oraz
      tzw. metoda FAKO. Ta ostatnia jest mniej inwazyjna i wiem, że tą metodę
      stosowano m.inn u osób, których nikt nie chciał już operować metodą tradycyjną
      ( Kobieta w wieku 93 lat). W W-wie są przynajniej trzy ośrodki gdzie stosują tą
      metodę i mają podpisane umowy z NFZ. Ja znam dobrze Centrum Okulistyczne BOPOL
      na ul. Arki Bożka 1 (Bemowo)
      Tel.(22) 6654141 lub (22) 666-1 999
      www.okomedica.pl
      Centrum mieści się w wydzielonej części budynku mieszkalnego, natomiast
      operacje są przeprowadzane na oddz. chirurgicznym w szpitalu.
      Słyszałem również o 2-ch innych klinikach, które stosują tą metodę i maja
      podpisane umowy z NFZ (Nowita na ul Podleśnej i w jeszcze jednym miejscu na
      pograniczu Śródmieścia i Woli (chyba ul. Kacza)
      Warunkiem przeprowadzenia udanej operacji jest stan serca chorego oraz czy
      zsaćma nie posunęła się za daleko. Ale to może ocenić tylko okulista i
      anestozjolog.
      Zadzwoń po podany telefon i porozmawiaj.
      • Gość: magda Re: Zaćma IP: *.3vnet.pl 19.01.05, 08:25
        laryngolog, stomatolog ,wizyta potrzebna jest w celu wykluczenia chorob ,ktore
        bylyby przeciwskazaniem do operacji.Jeli babcia nie ma swojego uzebienia to
        stomatolog odpada.
        • pia.ed Re: Zaćma do magdy................. 19.01.05, 15:26
          To napisz mi w takim razie, czy WSZYSTKIM robi sie tak dokladne badania
          przed usunieciem zacmy?
          Nie mieszkam w Polsce, ale wiem na 100% ze zaden inny lekarz niz okulista,
          nie jest w to wmieszany!
          • Gość: magda Re: Zaćma do pia.ed................. IP: *.3vnet.pl 19.01.05, 17:07
            Nie wiem czy wszystkim? z moja babcia bylam u laryng. ,internisty,i stomatologa
            [bo ma kilka zebow wlasnych].Kazdy z lekarzy ,ze nie ma zadnych przeciwskazan
            do zabiegu zacmy.Te wizyty mialy byc 3 tygodnie przed zabiegiem.Ijeszcze leki
            [byly wyszczegolnione, teraz juz nie pamietam wszystkich] w babci przypadku
            acard, musiala 'odstawic' przed zabiegiem.Jak widzisz sa 'wmieszani' inni
            lekarze.Lekarz okulista tlumaczyla mi jezeli chodzi o zeby i uszy ,gardlo, nos
            czy nie toczy sie proces zapalny?.Apowiedz mi teraz tzn. napiszbo odnioslam
            takie wrazenie ze sie 'nabijasz' a jezeli sie myle to sorry.Pozdrawiam
          • psychcio Re: Zaćma do magdy................. 19.01.05, 18:31
            1. Ja mieszkam w Polsce.
            2. Miałem operację usuwania zaćmy [w obu oczach].
            3. Badał mnie laryngolog, aby wykluczyć ew. ogniska zapalne umiejscowione
            w zatokach.
            4. Badał mnie stomatolog [zdjęcie panoramicze] z powodów jw.
            5. Badania były robione rutynowo, czyli wszystkim operowanym w tym szpitalu.
            • Gość: magda Re: Zaćma do psychcio................. IP: *.3vnet.pl 19.01.05, 18:54
              widzisz Pan Pia.ed nie odzywa sie chyba liczy procenty?Pozdrawiam
    • senior48 Re: Zaćma 19.01.05, 10:53
      Narazie serdecznie dziekuje za rady.Babcia jest po zawale bez zebow chore
      nerki.JąW trudno utrzymac w domu ciagle coś musi robic mieszka sama i nie chce
      od nikogo fizycznej pomocy obrabia wnukowi dzialke,My przy niej to chorowici
      ludzie Wypije jeszcze jedenego.Pisze to wszystko dlatego ze dla niej ewentualna
      strata wzroku to wiecej niz śmierć Pół roku temu jeszcze tańczyla na weselu
      naszego syna.Jeszcze raz dziekuje i bedziemy dzialac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka