Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

21.01.05, 19:33
Mam gorącą prośbę do wszystkich którzy mogą pomóc mi zinerpretować wyniki
badań dot. tarczycy przed wizytą u lekarza
tsh 2,74
ft3 4
ft4 1,3
tpo 42,1
tg 494 !!!
Dziękuję
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: kate30 Re: interpretacja wyników IP: *.crowley.pl 22.01.05, 12:15
      bardzo proszę!!!
    • Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 12:51
      Ja chyba nie wybędę z tego forum,TSH masz dobre ale optymalnie dla kobiety
      najlepsze jest po środku czyli 1,54 ft$ powinno by od 0,71 do 1,85 więc masz
      stanowczo za dużo TPO od 0,0 do 12,0 ,Anti TG od 0,0 do 34,0 także stanowczo za
      dużo popytaj na watku choroby tarczcy lub hashimoto---fora prywatne.Wskazuja
      wyniki na aumoimmunologiczne zapalenie tarczcy--kwestia tego czy jest to po
      ciązy,czy jest to Grves--Basedow czy HASHIMOTo---trudno mi w tej chwili napisać
      wyniki idą w górę zwłaszcza TSH możesz mieć HASHIMOTO--zapalenie tarczcy które
      prowadzi to niedoczynności jeśli tsh idzie w dół ma się nadczynność[graves
      basedow z przeciwciałami],w tej chwili powinnaś wybrac lekarza ,najlepiej
      poleconego na forum i iść do niego w rodzinnym mieście.Jakie masz objawy bo jak
      rozumiem coś Ci musi dolegać.Czy robili Ci usg tarczcy?Powinno być
      bezwłocznie,pozdrawiam
      • Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 12:52
        powinno byc fT4 a nie ft$ sorka
    • Gość: kate30 Re: interpretacja wyników IP: *.crowley.pl 22.01.05, 15:12
      Jaga - bardzo Ci dziękuję za odzew. O swoich problemach pisałam jakiś czas
      temu, tak wię teraz skopiuję te informacje
      Mam 31 lat. 9 m-cy temu urodziłam drugie dziecko Od jakiegoś czasu występują u
      mnie lekkie bóle i zawroty głowy, (czasami ściąga mnie na jedną stronę.Często
      mi się to zdarza jak wsiadam do samochodu. Z reguły jestem niskociśnieniowcem (
      w ciąży raz miałam 82/30-wówczas nie byłam w stanie podnieść się z łóżka).
      Występuje u mnie również dziwne czucie ręki lub.
      A teraz o wynikach - morfologia i mocz OK. Wapń,MG, NA, K - ok. TSH - 4,16
      FT3 3,01 i FT4 1,01. Badanie dna oka - ok, USG tarczycy ...Echogeniczność
      miąższu niejednorodna, widoczne obszary zlewające się nieznacznie obniżonej
      echogeniczności. Sonograficznie możliwość zmian zapalnych.... I to są
      wszystkie badania. Oglądał je lekarz i stwierdził, że jest wszystko OK - nic
      mi nie przepisał, a ja nadal nie czuję się zbyt dobrze.Dzisiaj byłam na
      rezonansie i strasznie się zdenerwowałam bo mam w opisie coś
      takiego:
      Pojedyncze ognisko hyperintensywne w obrazach T2 wielkości 3 mm powyzej
      przedniej części trzonu komory bocznej, na pograniczu istoty białej oraz pnia
      modzelowatego. Obraz MR niespecyficzny - zmiana naczyniopochodna?
      demielinizacyjna?...
      wszystko pozostałe OK
      dostałam skierowanie jeszcze na sprawdzenie błędnika
      Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 17:16
        Lekarz nie widzi problemów,polecam mu wizytę u okulisty aczkolwiek szre komórki
        jeszcze nieprzeszczepialne!!!!1Konieczn ie idź do dobrego
        endokrynologa ,tarczyca zasuwa w niedoczynność ,może to się jeszcze zmienić ale
        z takimi przeciwciałami[niektórzy mają więcej] i TSH---możesz nie czuć się
        dobrze i powinno się to leczyć bo potem może być niewesoło,grunt to w pore
        wykryć chorobę ,dlatego Kate idź za moja radą i znajdź innego
        lekarza,szczerze,polecam.Nie mam zadnego intersu w tym aby Ci źle radzić a
        lekarz wyglada na olewacza jeśli przeciwciała go nie martwią.Co do tych innych
        badań rezonansu itd to niestety nie wypowiem się bo sie po prostu na tym
        TOTALNIE nie znam.Gdybyś miała jakieś problemy to pisz na mój e-mail
        nefretete8@gazeta.pl-bo ja dziś złamałam zakaz i siadłam do kompa a musze
        niestety z powodów problemów powaznych z oczyma dac sobie spokój--poczte
        sprawdzam raz na tydzień w soboty.Powinnaś udac sie do endokrynologa--po co Ci
        problemy.Unikaj jodu ,soi oraz alg [spirulina i tabletki wszelkiej maści z
        jodem]mało tez kapustnych spozywaj--kalafior,brokuły itd.Jak by co w niedziele
        sprawdze poczte gdybys miala jakieś wątpliwości.Serdecznie pozdrawiam JAGA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka