kate30 21.01.05, 19:33 Mam gorącą prośbę do wszystkich którzy mogą pomóc mi zinerpretować wyniki badań dot. tarczycy przed wizytą u lekarza tsh 2,74 ft3 4 ft4 1,3 tpo 42,1 tg 494 !!! Dziękuję Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kate30 Re: interpretacja wyników IP: *.crowley.pl 22.01.05, 12:15 bardzo proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 12:51 Ja chyba nie wybędę z tego forum,TSH masz dobre ale optymalnie dla kobiety najlepsze jest po środku czyli 1,54 ft$ powinno by od 0,71 do 1,85 więc masz stanowczo za dużo TPO od 0,0 do 12,0 ,Anti TG od 0,0 do 34,0 także stanowczo za dużo popytaj na watku choroby tarczcy lub hashimoto---fora prywatne.Wskazuja wyniki na aumoimmunologiczne zapalenie tarczcy--kwestia tego czy jest to po ciązy,czy jest to Grves--Basedow czy HASHIMOTo---trudno mi w tej chwili napisać wyniki idą w górę zwłaszcza TSH możesz mieć HASHIMOTO--zapalenie tarczcy które prowadzi to niedoczynności jeśli tsh idzie w dół ma się nadczynność[graves basedow z przeciwciałami],w tej chwili powinnaś wybrac lekarza ,najlepiej poleconego na forum i iść do niego w rodzinnym mieście.Jakie masz objawy bo jak rozumiem coś Ci musi dolegać.Czy robili Ci usg tarczcy?Powinno być bezwłocznie,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 12:52 powinno byc fT4 a nie ft$ sorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate30 Re: interpretacja wyników IP: *.crowley.pl 22.01.05, 15:12 Jaga - bardzo Ci dziękuję za odzew. O swoich problemach pisałam jakiś czas temu, tak wię teraz skopiuję te informacje Mam 31 lat. 9 m-cy temu urodziłam drugie dziecko Od jakiegoś czasu występują u mnie lekkie bóle i zawroty głowy, (czasami ściąga mnie na jedną stronę.Często mi się to zdarza jak wsiadam do samochodu. Z reguły jestem niskociśnieniowcem ( w ciąży raz miałam 82/30-wówczas nie byłam w stanie podnieść się z łóżka). Występuje u mnie również dziwne czucie ręki lub. A teraz o wynikach - morfologia i mocz OK. Wapń,MG, NA, K - ok. TSH - 4,16 FT3 3,01 i FT4 1,01. Badanie dna oka - ok, USG tarczycy ...Echogeniczność miąższu niejednorodna, widoczne obszary zlewające się nieznacznie obniżonej echogeniczności. Sonograficznie możliwość zmian zapalnych.... I to są wszystkie badania. Oglądał je lekarz i stwierdził, że jest wszystko OK - nic mi nie przepisał, a ja nadal nie czuję się zbyt dobrze.Dzisiaj byłam na rezonansie i strasznie się zdenerwowałam bo mam w opisie coś takiego: Pojedyncze ognisko hyperintensywne w obrazach T2 wielkości 3 mm powyzej przedniej części trzonu komory bocznej, na pograniczu istoty białej oraz pnia modzelowatego. Obraz MR niespecyficzny - zmiana naczyniopochodna? demielinizacyjna?... wszystko pozostałe OK dostałam skierowanie jeszcze na sprawdzenie błędnika Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: interpretacja wyników IP: *.chello.pl 22.01.05, 17:16 Lekarz nie widzi problemów,polecam mu wizytę u okulisty aczkolwiek szre komórki jeszcze nieprzeszczepialne!!!!1Konieczn ie idź do dobrego endokrynologa ,tarczyca zasuwa w niedoczynność ,może to się jeszcze zmienić ale z takimi przeciwciałami[niektórzy mają więcej] i TSH---możesz nie czuć się dobrze i powinno się to leczyć bo potem może być niewesoło,grunt to w pore wykryć chorobę ,dlatego Kate idź za moja radą i znajdź innego lekarza,szczerze,polecam.Nie mam zadnego intersu w tym aby Ci źle radzić a lekarz wyglada na olewacza jeśli przeciwciała go nie martwią.Co do tych innych badań rezonansu itd to niestety nie wypowiem się bo sie po prostu na tym TOTALNIE nie znam.Gdybyś miała jakieś problemy to pisz na mój e-mail nefretete8@gazeta.pl-bo ja dziś złamałam zakaz i siadłam do kompa a musze niestety z powodów problemów powaznych z oczyma dac sobie spokój--poczte sprawdzam raz na tydzień w soboty.Powinnaś udac sie do endokrynologa--po co Ci problemy.Unikaj jodu ,soi oraz alg [spirulina i tabletki wszelkiej maści z jodem]mało tez kapustnych spozywaj--kalafior,brokuły itd.Jak by co w niedziele sprawdze poczte gdybys miala jakieś wątpliwości.Serdecznie pozdrawiam JAGA Odpowiedz Link Zgłoś